Toate tipurile de celule sunt capabile sa primeasca semnale din mediul lor È™i sa formeze un răspuns adecvat la semnal, cum ar fi chemotaxia spre o sursă de nutrienÈ›i sau spre alte celule care emit un feromon. DiferenÈ›a între microorganisme È™i organisme mai complexe, precum plantele È™i animalele este că primele sunt în mare măsură independente, cu fiecare celulă în contact cu mediul. În schimb, plantele È™i animalele mai complexe, sunt entități de sine stătătoare al căror interior este cea mai mare parte izolat de mediul înconjurător. Animalele au sisteme complexe de organe, cu fiecare organ specializat pentru o anumită funcÈ›ie. În consecință, supravieÈ›uirea organismului depinde de reglarea precisă de creÈ™tere, diferenÈ›iere, È™i metabolism în diferite grupuri de celule.
Sistemul endocrineste un set de glande și alte țesuturi responsabile de coordonarea cresterii si diferentierii celulare, de multe aspecte de reproducere și de dezvoltare embriologică, de menținerea homeostaziei, și de o varietate de fenomene ciclice (de exemplu, ciclurile de reproducere).
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestră: Fiecare joaca un rol propriu în crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge întreaga melodie.
Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cât de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul în care facem fata stresului.
Informarea despre sanatate noastra chiar si atunci cand nu simtim neaparat ca avem probleme este o practica inteligenta si vitala. Deoarece procesele hormonale si dezechilibre lor apar in mod subtil, acestea se deterioreaza pe parcurs până când devin o problemă grava. Monitorizarea permanenta a activitatii hormonale prin verificarea tensiunii arteriale, nivelului de zahar din sange si testarea tiroidiana este o buna abordare. Vom fi cu un pas inainte in cazul in care ceva începe sa mearga greÈ™it.
Unul din primele semne pe care o femeie il are datorita unui dezechilibru hormonal este lipsa ciclului menstrual. Acest lucru se datorează faptului că estrogenul È™i progesteronul trebuie să lucreze în armonie pentru ca ovulaÈ›ia È™i menstruaÈ›ia să apară. Cu toate acestea, unele femei pot avea un ciclu menstrual È™i încă mai au un dezechilibru hormonal. Aceste simptome de dezechilibru hormonal pot fi fizice sau emoÈ›ionale, È™i de multe ori interfereaza cu viata de zi cu zi.
Simptome fizice comune:
Simptomele emotionale comune:
Dezechilibrele hormonale la femei, de asemenea, contribuie la anumite condiÈ›ii de sănătate, cum ar fi osteoporoza, sindromul ovarelor polichistice si unele tipuri de cancer. De exemplu, un exces de estrogen a fost asociat cu cancer uterin, mai ales atunci când se utilizează produse pe bază de estrogeni, fără progesteron, pentru terapia de substituÈ›ie hormonală. Excesul de estrogen determină o acumulare de celule endometriale pe peretele uterin, dar progesteronul ajuta la echilibrarea acestui efect, confirmand importanÈ›a unui echilibru hormonal.
Testosteronul, estrogenul si prolactinasunt unii dintre acei hormoni produsi în organismul barbatului. Dintre toti acesti hormoni, testosteronul este responsabil pentru menÈ›inerea È™i exprimarea caracteristicilor masculine, cum ar fi părul facial, părul de pe corp, productia de sperma si intretinerea muschilor si oaselor. Simptomele de dezechilibru hormonal la barbati sunt adesea uÈ™or de identificat.
Libidoul este un termen folosit pentru a descrie dorinta sexuala atat la barbati cat si la femei. Apetitul sexual scazut apare atunci când un individ îÈ™i pierde toată dorinÈ›a de a fi activi sexual. Nivelurile scazute de testosteron si niveluri ridicate de prolactina - un hormon responsabil pentru producÈ›ia de lapte matern - poate cauza această problemă.
O condiÈ›ie în care un barbat nu este în măsură de a menÈ›ine o erecÈ›ie suficient de lungă pentru a avea relatii sexuale satisfăcătoare este menÈ›ionată ca disfunctie erectila. Nivelurile ridicate de prolactina, niveluri scăzute de testosteron È™i de un dezechilibru la nivelul hormonilor tiroidieni - hormoni care determina cat de rapid procese au loc în organism - poate duce la disfunctie erectila.
Barbatii produc atât de testosteron cat si estrogen. Estrogenul este responsabil pentru exprimarea caracteristicilor de sex feminin, cum ar fi marirea sanilor. Un dezechilibru hormonal care implică o creÈ™tere a nivelului de estrogen È™i o scădere în testosteron cauzeaza mărirea sânilor la bărbaÈ›i. Termenul medical pentru această tulburare este de ginecomastie.
Un barbat este declarat a fi infertil atunci când acesta nu poate avea copii după implicarea într-un act sexual regulat neprotejat timp de aproximativ un an. Această condiÈ›ie poate fi cauzata de numar mic de spermatozoizi sau de o calitate scazuta a spermatozoizilor. Infertilitatea poate fi un simptom de dezechilibru hormonal la barbati, deoarece unii hormoni sunt implicati in productia de sperma.
Dezechilibru hormonaleste o intamplare comuna in randul majoritatii femeilor la un moment dat in viata lor. Hormonii nu ne pot proteja de tot; organismul mai si cedea uneori. Hormonii pot fi deraglati chiar si la femeile sanatoase È™i la orice vârstă, atâta timp cât femeia a atins pubertatea. Practic, chiar pentru cele mai multe femei care au un echilibru hormonal destul de constant, se pot întâmpla si erori. Hormonii ajuta la mentinerea unui ciclu menstrual regulat, mentinerea nivelurilor de greutate, o buna odihna pe timp de noapte, mentinerea tineretii si energiei.
Simptomele apar atunci cand echilibrul hormonal este inrerupt. Nu toată lumea va experimenta simptome de dezechilibru hormonal, insa cei mai mulÈ›i vor experimenta aceasta situatie de cateva ori diferite in vieÈ›a. Simptomele de dezechilibre hormonale sunt cele mai comune între vârstele de 20 È™i 40 de ani, au tendinÈ›a de a creÈ™te pe masura ce femeile inainteaza in varsta, prin urmare, ajungand la cote maxime la menopauza.
Dezechilibrele hormonale includ oricare sau unele dintre urmatoarele simptome: simptome alergice, apetit sexual scazut, PMS, endometrioza, sani fibrochistici, infecÈ›ii ale tractului urinar, fibroame uterine, osteoporoza, piele zbârcita. Altele includ depresie, oboseala, anxietate, creÈ™tere în greutate, retenÈ›ie de apă, balonare, pierderea parului si cresterea parului facial.
Exista 2 tipuri de hormoni feminin, progesteron si estrogen. Orice simptom al dzechilibrului hormonal poate fi cauzat de un nivel incorect de unul sau ambii dintre acesti hormoni. Este un echilibru foarte delicat și sensibil. Orice variații mici de echilibru au un efect dramatic asupra sănătății, deoarece provoacă simptomele mentionate mai sus. Nivelul de stres, nutritia, nivelul de exercitii fizice si ovulatia pot fi factori care determina cantitatea de hormoni produsi.
O femei sanatoasa are un ciclu menstrual de 28 de zile. In primele 10 până la 12 zile este produs estrogen. Atunci când se întâmplă ovulatia, este produs si progesteronul. La 28 de zile, atunci cand ciclul menstrual reincepe, nivelurile de hormoni scad, cauzând menstruaÈ›ie. Dacă din întâmplare ovulatia nu a avut loc echilibreaza nivelul de progesteron nu se echilibreaza cu cel de estrogen, dar exista în continuare o perioadă mentruala. Exista estrogen suficient, dar nivelul de progesteron a scăzut foarte mult. Acest lucru provoacă simptome de echilibrul hormonal.
Cateva lucruri care le putem face la domiciliu pentru a ne asigura ca hormonii se mentinu in echilibru ne vor ajuta la mentinerea sanatatii. Verificarea dietei; daca consumam carbohidrati, junk food, uleiuri vegetale prelucrate, alimente grase, stimulente și produse din soia, trebuie sa stim ca aceste tipuri de alimente vor provoca un dezechilibru hormonal. O dieta bogata in proteine ​​animale, uleiuri de pește, nucă de cocos, si legume și fructe proaspete ne va ajuta la mentinerea echilibrului de hormoni. Femeile care au taiat cerealele și alte produse cu gluten din dieta tind să se simtă mai bine la scurt timp după eliminarea lor.
Consumul de produse lactate, cum ar fi laptele, branza de vaci, si inghetata pot fi tratate cu hormoni de crestere si antibiotice. Ambele au tendinta sa interferereze cu echilibrul hormonal.
Sosurile comerciale pentru salate pot provoca perturbarea reglementarii naturale a productiei de hormoni. Este bine sa renuntam la cafea, ceai negru, ciocolata și băuturi răcoritoare. Acestea pot stimula glanda suprarenală și pot perturba hormonii, de asemenea.
Expunerea la lumina zilei ne va echilibra întregul spectru natural de hormoni. Existenta unui ciclu lunar este un motiv de bucurie de aprecierea a puterii feminine, mai degrabă decât o durere si o perioada enervanta. Privind lucrurile în mod pozitiv ne vom influenÈ›a sănătatea într-un mod pozitiv, de asemenea. Yoga, meditaÈ›ia È™i exerciÈ›iile de respiraÈ›ie profundă vor ajuta la protejarea biochimiei È™i pot reduce simptomele premenstruale.
Pentru un sprijin suplimentar, am putea incerca sa utilizam suplimente naturale pe bază de plante. Aceste produse pot ajuta la echilibrarea hormonilor feminini in mod natural.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !
Produs Naturist | Pret | Mod de administrare | Compozitie | |
---|---|---|---|---|
1. Evening Primrose Oil | 97.00 Ron | 1-0-1 | 100 capsule gelatinoasa = 78 g | Detalii Produs |
Uleiul de Primula are rol de reglare a activitatii hormonale, ajuta la controlul greutatii corporale, reduce simptomele de sindrom premenstrual, endometrioza, sani fibrochistici, dureri de cap si migrena. | ||||
2. VitalWoman | 111.00 Ron | 1-0-0 | 60 tablete = 42 g | Detalii Produs |
Supliment natural din extracte de plante creat special pentru mentinerea sanatatii femeii. Are grija de sanatatea uterului si ovarelor, asigura o buna functie hormonala, este eficient in caz de infertilitate, creste libidoul si ofera energie. | ||||
3. VitalMan | 99.00 Ron | 1-0-0 | 60 tablete = 38,7 g | Detalii Produs |
Un produs natural din plante creat special pentru barbati. Asigura o viata sexuala armonioasa, creste libidoul, potenta, imbunateste timpul de erectie, creste rezistenta la stres si oboseala, are grija de sanatatea prostatei si imbuntateste fertilitatea. | ||||
4. Noni Lichid | 277.00 Ron | 1-0-1 lingurita de sirop cu 1/2h inainte de masa | 946 ml | Detalii Produs |
Siropul de noni este un foarte bun antioxidant, ce contribuie la reglarea multor functii importante in organism: previne proliferarea celulelelor canceroase, regleaza somnul, hipertensiunea arteriala, trateaza depresia, reda echilibrul hormonal. | ||||
5. Natural HGH Support | 112.52 Ron | 0-0-1 la ora 21 inainte de somn | 90 tablete = 77,2 g | Detalii Produs |
Aminoacizii, extractele vegetale, vitaminele si mineralele ofera un sprijin natural in secretia hormonilor de crestere la copii, iar la adulti mentine echilibrul hormonal si incetineste procesele de imbatranire. | ||||
Legenda(la "Mod de administrare"): 1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara. |
Simptom | Mentiuni |
---|---|
acnee | |
modificari ale ciclului menstrual | |
cresterea in greutate | |
pilozitate excesiva | |
ten gras | |
sindrom premenstrual |
Bioritm (armonizare) | Detalii Afectiune | |||
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual. | ||||
Cancer (prevenire) | Detalii Afectiune | |||
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. | ||||
Convalescenta | Detalii Afectiune | |||
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății È™i puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecÈ›ioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul îÈ™i revine È™i revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecÈ›ie, chiar dacă se simte mai bine. | ||||
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica) | Detalii Afectiune | |||
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii. | ||||
Dislalia | Detalii Afectiune | |||
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice. | ||||
Decalaj de fus orar | Detalii Afectiune | |||
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creÅŸterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. | ||||
Arterita | Detalii Afectiune | |||
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata. | ||||
Adenopatia | Detalii Afectiune | |||
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic. | ||||
Antrax | Detalii Afectiune | |||
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani. | ||||
Anevrism cerebral | Detalii Afectiune | |||
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe. | ||||
Blefaroptoza (ptoza palpebrala) | Detalii Afectiune | |||
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. | ||||
Acatisia | Detalii Afectiune | |||
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. | ||||
Anhidroza (hipohidroza) | Detalii Afectiune | |||
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia. | ||||
Ambliopia (ochiul lenes) | Detalii Afectiune | |||
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes". | ||||
Anodontia (absenta dentara) | Detalii Afectiune | |||
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. | ||||
Daltonism (cecitate cromatica) | Detalii Afectiune | |||
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. | ||||
Clamidioza | Detalii Afectiune | |||
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. | ||||
Fibromialgia | Detalii Afectiune | |||
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. | ||||
Sindromul Gilbert | Detalii Afectiune | |||
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange. | ||||
Ascita (lichid in abdomen) | Detalii Afectiune | |||
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. | ||||
Acrofobia (frica de inaltime) | Detalii Afectiune | |||
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului. | ||||
Pancreatita | Detalii Afectiune | |||
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine. | ||||
Compresia nervoasa | Detalii Afectiune | |||
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase. |
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Hormoni (reglare hormonala)