Ambliopia (ochiul lenes)

Descriere Remediu Naturist

Ambliopia se caracterizeaza prin slabirea vederii la unul sau la ambii ochi din cauza unei tulburari de dezvoltare a vederii din timpul copilariei. 
 
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
 
Creierul si ochii lucreaza impreuna pentru a putea reda prin vedere imaginile. Ochiul proiecteaza lumina pe retina, ale carei celule determina semnalele nervoase sa calatoreasca prin nervii optici pana la creier. 
 
De exemplu, atunci cand privim o floare, imaginea acesteia este captata simultan de fiecare ochi, urmand a fi proiectata pe retina si apoi transmisa la nervul optic. Fiecare din aceste doua imagini este trimisa simultan catre creier pentru a fi analizata in zona lobului occipital, unde este prelucrata pentru ca noi sa avem o vedere clara si in relief. In cazul ambliopiei, in tot acest proces intervine o problema la nivel de transmitere a informatiei. Legaturile dintre ochi si centrul de analiza prezinta anumite defecte, informatia este primita partial si vederea e mult mai slaba la unul dintre ochi. Asadar, vederea 3D este afectata, deoarece creierul are nevoie de doua imagini clare pentru a reda totul in relief.
 
Copiii care sufera de ambliopie prezinta dificultati in a percepe contrastele, vad incetosat sau au senzatia ca privesc doua imagini suprapuse. 
 

Cate tipuri de ambliopie exista?

 
Exista mai multe tipuri de ambliopie, ale caror rezultat final este reducerea acuitatii vizuale a ochiului afectat:
 
  • ambliopia strabica
  • ambliopia de deprivare
  • ambliopia anizometropica
 
 
Ambliopia strabica este cel mai des intalnit caz de ambliopie si are ca trasatura principala scaderea acuitatii vizuale a unuia dintre ochi, adica a ochiului afectat. Creierul, primind semnale de a transmite doua imagini suprapuse, incearca sa elimine una dintre ele pentru a nu provoca o vedere dubla, ajungandu-se astfel la slabirea vederii la ochiul in cauza.
 
Ambliopia anizometropica apare atunci cand exista o diferenta la nivel de dioptrii intre cei dou ochi. Astfel, daca fiecare ochi transmite spre creier imagini diferite, creierul va elimina imaginea care provine de la ochiul cu dioptrie mai mare.
  
Ambliopia de deprivare este rezultatul obstructionarii vederii de catre anumite tulburari precum pleoapa cazuta (ptoza palpeprala), o hemoragie sau o forma de cataracta congenitala.
 

Care sunt cauzele aparitiei ambliopiei?

 
Cele doua cauze majore ale aparitiei ambliopiei sunt urmatoarele:
 
  • o vedere slabita a unuia dintre ochi (rezultata mai degraba dintr-o anomalie neuroglogica decat dintr-o afectiune intriseca a ochiului), ceea ce determina ignorarea imaginilor transmise creierului de catre acesta
  • strabismul, afectiune care implica un defect de pozitie al ochilor copilului, respectiv un ochi este mai aproape sau mai departe de axul vizual. Strabismul apare ca o consecinta a lipsei de echilibru a muschilor responsabili de pozitionarea ochilor.

Care sunt simptomele ambliopiei?

 
Pentru a putea fi tratata, ambliopia trebuie depistata in primii 7 ani de viata ai suferindului. Fiind o afectiune care poate trece usor neobservata, majoritatea cazurilor sunt descoperite la o varsta mai inaintata. Totusi, exista cateva semne ce pot indica prezenta acestei afectiuni, precum:
 
  • pozitia neobisnuita a unuia dintre ochi
  • miscarea nesincronizata a ochilor (un ochi nu se misca simultan cu celalalt sau nu sunt perfect paraleli)
  • pacientul nu poate urmari cu privirea obiectele
  • inclinarea capului intr-o parte
  • pentru a putea avea o vedere buna asupra obiectelor, pacientul le apropie de ochi
  • pleoapa cazuta 
  • cornee opaca
 

Factori de risc

 
Netratata, ambliopia poate conduce la pierderea totala a vederii. De aceea, este important sa descoperim si sa tratam din timp "ochiul lenes". O atentie deosebita cu privire la aceasta afectiune trebuie sa o acorde urmatoarele categorii de pacienti:
 
  • copiii nascuti prematur
  • copiii nascuti la greutate si dimensiuni sub medie
  • pacientii care au avut cazuri de ambliopie in familie
  • persoanele cu dizabilitati de dezvoltare

 

Diagnosticarea ambliopiei

 
Diagnosticul de ambliopiei poate fi pus doar in urma unui consult oftalmologic. Metodele folosite pentru testarea acuitatii vizuale depind de varsta copilului si de stadiul sau de dezvoltare.
 
Astfel, in cazul bebelusilor sau a copiilor cu varste foarte fragede, medicul oftalmolog va recurge la folosirea unui dispozitiv pentru depistarea cataractei sau la metoda observarii obiectelor si a urmaririi lor cu privirea.
 
In cazul copiilor cu varsta de peste 3 ani se poate recurge la testul cu literele. Copilul este rugat sa citeasca literele de pe un panou aflat la o distanta predefinita, unul dintre ochi fiindu-i acoperit.

 

Tratamentul ambliopiei

 
Pentru a putea obtine o recuperare completa, este foarte importanta inceperea tratamentului la varste cat mai fragede ale copiilor. Atunci cand se afla in crestere, creierul lor poate fi usor reeducat astfel incat sa se recapatete in totalitate acuitatea vizuala a ochiului afectat. Cele mai bune rezultate sunt obtinute de copiii cu varste pana in 7 ani, insa si cei cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani pot raspunde foarte bine la tratament.
 
Tratamentul ambliopiei se face in functie de cauza care sta la baza afectiunii si de cat de mult aceasta a afectat vederea copilului. Asadar, medicul poate sa recomande una din urmatoarele optiuni de tratament:
 
Ochelari de corectare. Ochelarii sau lentilele sunt potrivite pentru tratarea afectiunilor precum miopia, prezbitia sau astigmatismul, care pot conduce la aparitia "ochiului lenes".
 
Plasturi oculari. Pentru a stimula vederea ochiului afectat, medicul poate cere purtarea unui plasture peste ochiul sanatos timp de 2 pana la 6 ore. Plasturii oculari sunt printre cele mai raspandite metode de tratament al ambliopiei la copii si presupune acoperirea ochiului care vede bine cu ajutorul unui plasture, pentru a forta "ochiul lenes" sa transmita imaginea cat mai clar. 
 
Acest tip de tratament necesita mult timp si rabdare, insa eficienta acestuia compenseaza aceste doua aspecte. De asemenea, desi parintii sunt cei care se vor ingriji de parcurgerea etapelor acestui tratament, este absolut necesara consultarea unui medic oftalmolog la anumite intervale de timp pentru a ne asigura ca vederea ochiului care functiona corect nu este afectata de timpul in care este acoperit de plasture. 
 
Exista mai multe tipuri de plasturi ce pot fi folositi in aceasta metoda de tratament. Cel mai des intalnit este cel clasic, cu margini adezive, care se aplica direct pe pielea din jurul ochiului si care se poate gasi pe diferite marimi, in functie de varsta copilului. Pentru cei care poarta deja ochelari, exista posibilitatea achizitionarii unor plasturi din material sau a unor folii semitransparente (filtre Bangerter) care pot fi aplicate direct pe lentila ochelarilor. Plasturii de tip pirat, cu banda elastica, nu sunt recomandati, deoarece, din pricina faptului ca pot fi usor inlaturati de la ochi, copilul poate fi tentat sa triseze.
 
Pictaturi de ochi. Picaturile de ochi au acelasi scop ca plasturii oculari: sa incetoseze vederea ochiului sanatos pentru ca pacientul sa foloseasca mai mult ochiul a carui vedere este mai slaba. De aceea, ca o alternativa la purtarea plasturelui, copiilor cu ambliopie li se pot administra picaturi de atropina tropica, cu mentiunea ca acestea au ca efect secundar sensibilitatea la lumina.
 
Interventia chirurgicala.Ambliopia nu poate fi tratata pe cale chirurgicala, insa medicul poate recurge la aceasta metoda pentru a trata strabismul asociat sau in cazul copiilor care se nasc cu cataracta sau care dezvolta afectiunea "pleoapei cazute".
 

Care este scopul tratamentului ambliopiei?

 
Tratamentul ambliopiei are urmatoarele scopuri:
 
  • sa corecteze problema care sta la baza aparitiei ambliopiei
  • sa asigure cea mai buna functionare a ambilor ochi
  • sa educe creierul sa raspunda la semnalele care provin de la ambii ochi
  • sa incurajeze functionarea "in echipa" a ochilor
 

Ce se intampla in cazul in care tratamentul ambliopiei nu da rezultate?

 
Este posibil ca in unele cazuri tratamentul sa se dovedeasca a fi ineficient. Desi este greu de decis incetarea tratamentului, uneori este mai bine atat pentru copii cat si pentru familie. Copiii care sufera de ambliopie la un singur ochi pot purta ochelari de protectie pentru a preveni ranirea ochiului sanatos. Atata timp cat copiii isi mentin sanatatea ochiului normal, acestia nu vor avea nicio problema referitoare la integrarea in societate.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".

Simptome si semne

SimptomMentiuni
scaderea acuitatii vizuale la unul sau la ambii ochi
ochii nu se misca in aceeasi directie
copilul tine capul inclinat cand priveste cu atentie un obiect
copilul inchide un ochi cand priveste la televizor sau pe cartea de colorat
copilul plange cand i se acopera un ochi
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Ambliopia (ochiul lenes)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 10 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.