Acrofobia (frica de inaltime)

Descriere Remediu Naturist

Va este teama de inaltimi? Nu puteti sa va bucurati de privelistea pe care o puteti avea atunci cand ajungeti pe varful unui munte? Simtiti ca va este usor teama si atunci cand coborati sau urcati scarile? Cel mai probabil suferiti de acrofobie, teama de inaltimi care se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului. Pentru cei care sufera de acrofobie, pana si activitatile zilnice precum iesitul pe balcon sau privitul pe fereastra pot fi o provocare.
 
Termenul de „acrofobie” provinde din grecescul „acron”, care inseamna „inaltime”, caruia i s-a alaturat conceptul de „fobie”. Fobia reprezinta o senzatie de frica pe care o persoana o resimte atunci cand are de a face cu obiectul fricii. Aceste reactii apar atunci cand persoanele respective sunt expuse la anumiti stimuli (masini, insecte, apa, etc.) si de cele mai multe ori sunt exagerate. Chiar si persoanele care sufera de fobii stiu ca reactia lor nu este una reationala, insa aceste sentimente sunt mai presus de propria vointa.
 
Acrofobia poate aparea simultan cu alte tipuri asemanatoare de frica:
 

Aerofobia

 
Aerofobia este teama de a zbura sau de a fi in aer. De obicei, persoanele care au rau de inaltime se tem de zboruri cu avionul sau roller-coastere.
 

Ilingofobia

 
Ilingofobia este teama de a avea ameteli atunci cand ne uitam in jos de la o inaltime mare. Aceasta afectiune este cunoscuta si sub numele de vertigo. Acrofobia este de multe ori confundata cu vertigo, unei persoane putand sa ii fie frica sa nu ameteasca la o inaltime mare, dar nu neaparat sa ii fie frica de inaltimea in sine. 
 

Climacofobia

 
Climacofobia este frica de a urca sau cobori scari inalte si este foarte frecvent asociata cu acrofobia.

 

Cat de intalnita este acrofobia?

 
Acrofobia este una din cele mai cunoscute fobii pe plan mondial. De fapt, frica de inaltimi este a doua cea mai intalnita fobie din lume dupa arahnofobie (frica de paianjeni). Predispuse la acrofobie sunt in special femeile.
 
Acrofobia este considerata a fi o frica normala, deoarece toate persoanele umane au in instinct sa se teama de lucrurile care le-ar putea pune biata in pericol, cum ar fi pozitionarea la o inaltime mare. 
 

Cauzele acrofobiei

 
Trebuie mentionat faptul ca avem cu totii inca de mici frica de inaltime, insa gradul acestei temeri depinde de la persoana la alta. De asemenea, frica de inaltime este intalnita si la animale, insa in cazul lor ea are un caracter adaptativ, protejandu-le de caderile periculoase.
 
Iata care sunt cele mai intalnite cauze ale acrofobiei:
 

1. Evenimentele traumatice

 
De obicei, aceste evenimente apar in timul copilariei. De la cea mai comuna situatie in care cadem de la o anumita inaltime pana la accidente mai grave in care victima a suferit diferite traumatisme, sunt multi factori care contribuie la accentuarea acestui sentiment de frica. Asta nu inseamna ca toate persoanele care au trecut printr-o anumita trauma de acest fel vor dezvolta in viata adulta acrofobie.
 
Pe de alta parte,  exista persoane care sufera de acrofobie nefiind subiectul unor traume, ci doar asistand la ele. Acest proces este denumit de psihologi invatare indirecta. De exemplu, daca vedem ca o persoana apropiata noua a fost intepata de o albina si suntem atenti la reactia sa de panica, este foarte posibil ca atunci cand vom vedea o albina in jurul nostru sa avem aceeasi reactie. 

 

2. Frica de inaltime dobandita inca de la nastere

 
In prezent, cerecetatorii studiaza influenta factorului ereditar in ceea ce priveste fobiile. Se presupune in familiile ai carei membri sufera de acrofobie, copiii se nasc deja intr-un mediu care favorizeaza dezvoltarea acestei fobii.

 

3. Factorii cognitivi

 

Deviatiile survenite in procesele noastre cognitive joaca un rol decisiv in aparitia acestor fobii. Procesarea gresita a informatiile despre inaltimi nu face altceva decat sa accentueza sentimentul de anxietate pe care il simtim vizavi de acest aspect. Astfel, incepem sa exageram numarul accidentelor sau probabilitatea aparitiei lor atunci cand ne aflam la o inaltime mare. 
 

Care sunt simptomele acrofobiei?

 
Cele mai cunoascute simptome ale fricii de inaltime sunt atacurile de panica si starile de ameteala. Principalele simptome ale acrofobiei, atat la copii cat si la adulti sunt:
 
  • teama intensa de a urca, cobori sau de a sta la inaltimi mari
  • stare de anxietate la gandul unei inaltimi mari
  • reactii imediate de tipul ingenuncherii sau agatarea disperata de ceva atunci cand persoana respectiva se afla la o anumita inaltime
  • evitarea locurilor inalte
  • vertigo sau stare de ameteala
  • atacuri de panica insotite de transpiratie, tremurat, lesin, stari de greata, dificultati de respiratie, dureri in piept, ritm cardiac alert
 

Cum ne afecteaza acrofobia viata?

 
Multi dintre noi ne temem sa curatam geamurile de la etaje inalte sau ne e frica sa ne dam cu parapanta, de exemplu. Asta nu inseamna ca avem o problema ci doar ca avem o reactie normala atunci cand simtim ca suntem in pericol. 
 
Nu toate fobiile sunt relevante din punct de vedere clinic. Spre exemplu, daca simtim o teama exagerata pentru tarantule, este aproape nesemnificativa daca traim intr-un mediu urban unde nu vedem prea des sau chiar deloc tarantule. 
 
Spre deosebire de tipul acesta de fobii, in care obiectul fobiei nu este des intalnit, acrofobia presupune intalnirea factorului determinant la orice pas. 
 

1. Evitarea inrautateste fobia

 
Pentru acrofobi, simptomele starii de anxietate conduc la adoptarea unui comportament de evitare a stimulilor. Acest lucru nu face altceva decat sa mentina starea de frica.
 

2. Fobia ne impiedica sa ne bucuram de viata

 
Acrofobii vor evita situatiile sau activitatile amuzante din cauza fricii de inaltime. O simpla cursa cu un funicular, cu un roller coaster sau admirarea unor peisaje de la inaltime se pot dovedi a fi adevarate incercari.

 

3. Acrofobia poate cauza probleme la locul de munca

 
Urcarea la un etaj superior poate fi o adevarata conrvoada pentru un acrofob, de aceea acesta poate esua la indeplinirea sarcinilor cerute la locul de munca, ducand uneori chiar la concediere.
 
 

Metode de tratament

 

Desensibilizarea si terapia prin expunere

 

In tratarea fobiilor in general, aceasta metoda s-a dovedit a fi cea mai eficienta. Terapeutul va expune pacientul la factorul de frica si va incerca sa reduca gradual nivelul de frica. In cazul acrofobiei, pacientului i se vor da sarcini precum urcatul unor scari, prin care terapeutul va vedea de ce si cum apare frica. Inaltimea va fi crescuta pe parcursul mai multor sedinte de terapie, iar prin intermediul metodelor de relaxare (controlarea respiratiei, relaxarea muschilor si vizualizarea mentala), pacientul va incepe sa isi administreze mai bine sentimentul de frica.
 
Scopul acestei metode este de a crea un obicei de relaxare atunci cand pacientul se confrunta cu sentimentul de frica si cu atacurile de panica. 

 

Terapia congnitiv comportamentala

 
Terapia cognitiv comportamentala este una concentrata pe recunoasterea gandurilor negative si a imaginilor asociate cu frica de inaltime. Terapeutul va incerca sa inlocuiasca aceste ganduri negative cu unele pozitive. Scopul acestei terapii este de a transforma senzatia de teama intr-un comportament pozitiv prin dobandirea mai multor abilitati de a tine in frau frica.
 

Tratament medicamentos

 
Cele mai utilizate medicamente pentru tratarea fobiilor sunt cele impotriva anxietatii si a depresiei, care ajuta la ameliorarea simptomelor.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
stari de voma si greata
ameteala
teama de alunecare
nesiguranta
pulsul incetineste
respiratie rapida
creste transpiratia
apare tremurul extremitatilor
cresterea activitatii motoriiExprimata sub forma de miscari haotice
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Acrofobia (frica de inaltime)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 9 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.