Clamidioza

Descriere Remediu Naturist

Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Partea cea mai neplacuta a acestei afectiuni este ca de cele mai multe ori este asimptomatica, iar netratata aceasta poate conduce la aparitia unor complicatii grave, precum sterilitate, sarcina extra-uterina sau endometrioza.

 

Clamidioza se transmite foarte usor

 
Prezervativele (atat pentru barbati cat si pentru femei) sunt metoda principala de a ne proteja de bolile cu transmitere sexuala, insa modalitatile prin care clamidioza poate fi dobandita sunt diverse, variind de la penetrare vaginala sau anala pana la un simplu contact piele pe piele. De aceea, conceptia generala conform careia clamidioza se poate contacta doar prin act sexual ce presupune penetrare, este gresita. 
 

Forme de manifestare

 
De cele mai multe ori persoanele infectate nu prezinta simptome care sa avertizeze pacientul ca este momentul sa se prezinte la doctor, insa uneori, dupa 1-2 saptamani dupa contaminare, pot aparea arsuri, scurgeri vaginale sau anale, episoade de febra sau dureri in zona burtii. 
 
In general, clamidioza se manifesta prin:
 
  • infectie la nivelul uretrei (uretrita)
  • infectie la nivelul epididimului (organ de forma unui tub aflat deasupra testiculelor care face parte din sistemul reproducator)
  • infectie la nivelul trompelor uterine (salpingita)
  • infectie a colului uterin (cervicita)
  • infectie rectala (rectita)
  • infectie la nivelul gatului (faringita)
  • infectie la nivelul plamanilor la sugari (pneumonie)
  • infectie la nivelul ochilor (conjuctivita) prin trasmiterea afectiunii la nastere de la mama la bebelus. Aceasta forma de manifestare a clamidiozei este deosebit de periculoasa, ea putand duce la aparitia unor afectiuni oculare grave, inclusiv orbire. 
 

Simptome

 
Simptomele clamidiozei apar, de obicei, la o saptamana sau chiar la interval de o luna, dupa contaminare. La femei, aceasta afectiune poate fi chiar asimptomatica. 

 

Simptomele clamidiozei la femei

 
  • dureri abdominale
  • dureri mai mari decat de obicei in timpul menstruatiei sai in timpul actului sexual
  • dificultati sau dureri aparute in momentul urinarii
  • sangerari inter menstruale sau dupa actul sexual
  • urinari dese
  • secretii vaginale de culoare alba
  • dureri anale
  • febra
  • frisoane
  • stari de voma
 

Simptomele clamidiozei la barbati

 
  • dureri si dificultati in urinare
  • urinari frecvente si in cantitati mici
  • scurgeri urinare de culoare galbuie
  • testicule umflate si dureri testiculare
  • faringita
  • rectita
  • episoade de febra
 

Diagnosticare

 
In ciuda gravitatii acestei afectiuni, diagnosticarea se face cu intarziere in cele mai multe cazuri, din cauza faptului ca, cel putin in cazul femeilor, clamidioza nu prezinta prea multe simptome specifice. De asemenea, aceasta poate fi confundata cu alte boli, precum blenoragia sau gonoreea. 
 
Analizele amanuntite ale urinei, ale scurgerilor si secretiilor vaginale, asociate unor analize de laborator ale sangelui reprezinta calea cea mai sigura de a stabili cu exactitate diagnosticul de clamidioza. 
 

Tratamentul clamidiozei

 
Principala metoda de tratament a clamidiozei consta in administrarea de antibiotice timp de 7 pana la 21 de zile, in functie de recomandarea medicilor. Este necesar ca ambii parteneri sa urmeze tratamentul, pentru a elimina riscul reaparitiei afectiunii. Pe perioada tratamentului, este indicat ca pacientul sa evite orice contact sexual.
 
Pentru a confirma eficienta tratamentului, pacientul trebuie sa efectueze un alt set de analize, chiar daca simptomele au disparut. 
 
Atunci cand se urmeaza un  tratament cu antibiotice, simptomele clamidiozei dispar dupa una sau doua saptamani. In cazul in care tratamentul nu se dovedeste eficient, este necesara efectuarea altor analize. Totusi, desi clamidioza a raspuns tratamentului cu antibiotice, este posibil ca la femei sa mai existe anumite urme de infectii sau inflamatii la nivelul zonei cervicale, precum:
 
  • infectie cronica a endometrului
  • inflamatie a trompelor uterine
  • infectii la niveul cavitatii abdominale inferioare, ce pot provoca dureri in zona pelvina
  • risc de sarcina extra-uterina
  • sterilitate

 

Clamidioza poate fi dobandita de mai multe ori?

 
DA! Clamidioza poate fi dobandita la fiecare contact sexual cu o persoana infectata, de aceea, in astfel de cazuri, este importanta consultarea unui medic. Pentru a diminua riscul infectarii, nu uitati sa folositi prezervativul la fiecare contact sexual, care va poate proteja nu numai importiva clamidiozei, ci si impotriva altor boli mai grave ce pot fi transmise pe cale sexuala, precum SIDA.

 

Care sunt consecintele unei clamidioze netratate?

 
Lasata netratata, clamidioza duce la aparitia bolilor inflamatorii pelvine (BIP) la 40% dintre femei. Efectele unei BIP se pot caracteriza prin dureri abdominale, febra, abcese abdominale, dureri de lunga durata la nivelul zonei pelvine sau cicatrizarea trompelor lui Fallopio, ceea ce poate provoca infertilitate si risc crescut de sarcina extra-uterina, ce poate pune in pericol viata pacientei. 
 
In cazul barbatilor, riscurilor unei clamidioze netratate includ: cicatrizarea uretrei, ceea ce poate conduce la dificultate in timpul urinarii si, eventual, instalarea infertilitatii. 
 
In cazul in care clamidioza este dobandita de o femeie insarcinata, exista riscul unei nasteri premature sau de aparitia la noul nascut al conjuctivitei sau a unei forme de pneumonie. 
 

Metode de prevenire

 
Pentru a reduce riscul dobandirii sau transmitetii clamidiozei, este indicat sa urmati urmatoarele sfaturi:
 
Folositi prezervativul la fiecare contact sexual.
 
Reduceti numarul partenerilor sexuali.
 
Informati-va asupra numarului partenerilor sexuali ai partenerului dumneavoastra sexual.
 
Daca sunteti activ din punct de vedere sexual, faceti-va regulat analize care sa depisteze clamidioza.
 
Daca ati fost infectat cu bacteria chlamydia trachomatis, urmati cu strictete tratamentul prescris de medic si sfaturile sale cu privire la acesta. De asemenea, evitati contactele sexuale, deoarece acestea va pot expune la riscul reinfectarii sau la transmiterea clamidiozei la partenerul dumneavoastra sexual. 
 
Informati-va partenerii sexuali cu privire la infectarea cu aceasta bacterie, pentru a incepe si ei, la randul lor, tratamentul in timp util in cazul in care au fost afectati.
 
De asemenea, este important de stiut, ca persoanele care sufera de clamidioza sunt mult mai predispuse la infectarea cu HIV, iar in cazul in care sufera de ambele afectiuni in acelasi timp, acestea pot transmite virusul HIV mult mai usor la partenerii sexuali.
 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
febraIn unele cazuri. Simptomele clamidiozei la femei
frisoaneIn unele cazuri. Simptomele clamidiozei la femei
stari de voma si greataIn unele cazuri. Simptomele clamidiozei la femei
dureri la contactul sexualSimptomele clamidiozei la femei
sangerari vaginale anormaleIn afara perioadei ciclului menstrual sau dupa raportul sexual. Simptomele clamidiozei la femei
urinari frecventeSimptomele clamidiozei la femei
secretii vaginale anormaleSecretii de culoare alba. Simptomele clamidiozei la femei
senzatie de mancarime in zona genitalaSimptomele clamidiozei la femei
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă ÅŸi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății È™i puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecÈ›ioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul îÈ™i revine È™i revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecÈ›ie, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creÅŸterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Clamidioza

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 0 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.