Fibromialgia

Descriere Remediu Naturist

 
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. Aceasta afectiune nu implica aparitia complicatiilor grave, insa se poate dovedi o adevarata povara pentru suferinzi, care pot avea dificultati in desfasurarea activitatilor cotidiene sau ducerea sarcinilor cerute la bun sfarsit.
 
Fibromialgia nu este o boala imaginara, ci cat se poate de reala, fiind recunoscuta la nivel mondial. De-a lungul timpului s-au folosit mai multi termeni pentru a desemna aceasta afectiune, precum fibrozita sau polimialgie, insa abia in 1992 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut oficial diagnosticul de fibromialgie. 
 
La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
 
Fibromialgia este, asadar, o tulburare ce tine de hiperexcitabilitatea sistemului nervos central, care se manifesta prin dureri la nivelul muschilor, articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor, fara a fi prezenta vreo inflamatie in zona respectiva.
 

Care sunt simptomele fibromialgiei?

 
In prezent, nu exista o modalitate 100% fiabila pentru a diagnostica fibromialgia, insa exista cateva criterii dupa care medicul se poate ghida pentru a stabili cu exactitate diagnosticul. De obicei, fibromialgia este greu de depistat, deoarece de cele mai mult ori analizele de laborator ale pacientilor sunt in parametri normali, iar simptomele acestei afectiuni pot indica alte boli precum reumatism articular sau osteoporoza. De cele mai multe ori, diagnosticul fibromialgiei se stabileste prin eliminare. 
 
In general, fibromialgia este caracterizata de urmatoarele simptome:
 
Durere
 
Durerea este principalul simptom al persoanelor care sufera de fibromialgie, insa aceasta trebuie sa fie resimtita de cel putin  trei luni si localizata intr-un punct exact, uneori fiind intermitenta. Desi durerea este resimtita in muschi si articulatii, la nivelul acestor tesuturi nu exista nicio anomalie fizica. De altfel, zona si intensitatea durerii se pot schimba de pe o zi8 pe alta si pot fi influentate de factori precum temperatura sau stresul cotidian. Simptomele se pot agrava atunci cand vremea este rece si umeda. 
 
Oboseala
 
Prezenta senzatiei de oboseala, descrisa de mai mult de 90% din persoanele care sufera de fibromialgiel, reprezinta si ea, alaturi de durere, cele mai frecvente simptome ale acestei boli. Pentru unii pacienti, oboseala poate sa fie mai puternica decat durerea, fiind deseori insotita de o epuizare fizica si mentala si de un sentiment constant de tristete.
 
Tulburari ale somnului
 
Lipsa unui somn odihnitor este o alta caracteristica a fibromialgiei. Printre manifestarile anormale ale somnului se numara: insomnie, somn intrerupt si stare de epuizare pe tot parcursul zilei. Un somn care nu este calitativ determina aparitia oboselii si accentueaza durerile. Uneori, la pacientii care sufera de fibromialgie pot aparea si afectiuni precum sindromul picioarelor nelinistite sau apnee. 
 
Dereglari neurocognitive
 
Dereglarea neurocognitva se manifesta prin probleme de concentrare, lipsa de memorie, pierderea pe termen scurt a memoriei, performante intelectuale scazute, lipsa fluiditatii verbale, miscari mai lente, imposibilitatea de a face mai multe lucruri simultan, dezorientare, etc. Dereglarea neurocognitiva nu este acelasi lucru cu dementa sau cu aparitia primelor semne ale bolii Alzheimer ci, din cauza fibromialgiei, informatia este procesata mai incet.
 
Schimbari de stare
 
Fibromalgia se poate face resimtita prin aparitia depresiei, anxietatatii, bipolaritatii sau a distemiei, toate aceste stari intalnindu-se la 75% din persoanele care sufera de fibromialgie. Simptomele care insotesc fibromialgia din punct de vedere al starii de spirit sunt: anxietate excesiva, sentiment de frica, ingrijorare si comportament compulsiv. 
 
Alte simptome ale fibromialgiei
 
  • Pierderea libidoului
  • Tulburari digestive precum colita cronica
  • Migrene si dureri de cap
  • Crampe menstruale si dureri vaginale in timpul actului sexual
  • Incontinenta urinara
  • Probleme auditive (pierderea auzului, acufene sau zgomote in urechi)
 

Cauzele fibromialgiei

 
Cauzele fibromialgiei nu sunt inca cunoscute si chiar daca aceasta presupune dureri musculare cronice, nu exista inca o dovada concreta care sa le explice. La baza acestei boli se afla o serie de factori care declanseaza simptomele specifice. Cercetatorii au enuntat mai multe ipoteze, dintre care medicii considera ca cele mai plauzibile sunt:
 
Tulburare la nivelul axului hipotalomo-hipofizo-suprarenalian sau axul stresului
 
Medicii cred ca in cazul persoanelor predispuse la fibromalgie a avut loc un eveniment important,in timpul copilariei sau adolescentei, care a dat nastere unui stres puternic. Ajunse la maturitate si puse in fata unui nou episod de stre, aceste persoane sunt predispuse la fibromalgie.
 
Diminuarea plafonului de percepere a durerii
 
Persoanele afectate de fibromalgie resimt mai multa durere decat majoritatea persoanelor. Cu alte cuvinte, sistemul lor nervos raspunde in mod anormal la stimulii exteriori: o usoara apasare pe suprafata pielii este suficienta pentru a declansa o “durere”. Aceasta sensibilitate crescuta la durere ar putea fi legata de tulburari in anumite parti ale creierului si de anomalii in transmiterea mesajelor nervoase.
 
Anomalii fiziologice ale sistemului nervos
 
Mai multe studii au demonstrat ca la pacientii cu fibromalgie are loc o diminuare a randamentului neurotransmitatorilor, precum glutamatul sau serotonina. De asemenea, la baza acestei boli se pot afla si dereglari hormonale. 
 
Factori genetici
 
Fibromialgia poata aparea ca urmare a factorilor genetici, in declansarea acesteia putand fi implicate mai multe gene, insa aceasta ipoteza nu a fost inca demonstrata de studii medicale concludente. 
 

Alte cauze posibile

 
Factori biologici
 
  1. Sensibilitatea la durere poate fi cauzata de o tulburare metabolica a substantei P. De altfel, aceasta este asociata si cu aparitia anxietatii, depresiei si stresului.
  2. Lipsa cronica a unui somn reparator
  3. Unii medici sunt de parere ca un somn neodihnitor nu este doar o simptoma a fibromialgiei, ci poate constitui o cauza a acesteia.
Factori externi
 
Aparitia fibriomialgiei poate fi declansata de numerosi agenti infectiosi, precum virusul hepatitei C sa7u B sau bacteria responsabila de boala Lyme. Aproximativ 10% din suferinzii de fibromialgie declara ca au avut o infectie inainte de debutul simptomelor.
 
Pe de alta parte, fibromialgia poate fi cauzata de un traumatism fizic precum accidentele de masina care provoaca traumatisme ale vertebrelor cervicale. Pe langa cele de natura fizica, fibriomialgia poate fi provocata si de traumatisme emotionalek, respectiv traume sexuale, violenta, agresiuni, etc. 
 

Factori de risc

 
Fibromialgia este mai des intalnita la:
 
  • persoanele de sex masculin, acest lucru datorandu-se hormonilor sexuali care influenteaza aparitia acestei boli
  • persoanele care au avut un membru in familie care sufera sau au suferit de fibromialgie sau depresie
  • persoanele care au trecut prin experiente traumatizante (socuri fizice sau emotionale)
  • persoanele care au suferit de boli infectioase grave precum hepatita, boala Lyme sau HIV
  • suferinzii de poliartrita reumatoida sau lupus
 
Printre factorii care pot agrava aceasta boala se numara:
 
  • lipsa activitatii fizice
  • tendinta de a gandi negativ
 

Tratamentul fibromialgiei

 
Fiind un sindrom dureror cronic, tratamentul fibromialgiei poate fi de mai multe tipuri si de adopta in functie de fiecare pacient in parte. Faptul ca pacientul isi cunoaste diagnosticul, isi asuma boala si constientizeaza importanta aportului sau in procesul de vindecare, reprezinta primele etape ale tratamentului.
 
Sedentarismul poate favoriza intensificarea durerilor, de aceea este important ca pacientul sa faca cat mai mult sport, tinand cont de zonele in care apare durerea. 
 
Talasoterapia sau baile termate pot insoti exercitiile fizice regulate, iar relaxarea si hipnoza pot fi variante eficiente de tratament. 
 
Medicamentele prescrise in cazul fibromialgiei sunt cele care apartin familie antidepresivelor sau antiepileticelor. Acestea sunt recomandate datorita faptului ca actioneaza impotriva durerii centrale. 
 
Din cauza cronicitatii acestui sindrom, pacientii trebuie sa stie ca tratamentul nu are efecte spectaculoase, eficienta sa depinzand de rabdarea celui care il urmeaza.
 
Elementele esentiale ale tratamentului fibromialgiei sunt: intelegerea bolii, adaptarea la schimbarile de situatie si controlul stresului, iar reusita acestuia este determinata de colaborarea pe termen lung dintre medic si pacient.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
oboseala
anxietate
durere difuza raspandita in tot corpul
tulburari de somn
furnicaturi, senzatie de caldura sau raceala locala
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Fibromialgia

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 7 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.