Blefaroptoza(ptoza palpebrala sau pleoapele cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic.
Denumirea de "blefaroptoza" provine din grecescul " πτῶσις", care inseamna "cadere/ in cadere".
De obicei, pleoapa de sus acopera o zona de aproximativ 1,5 mm din partea superioasa a corneei, insa in cazul blefaroptozei aceasta suprafata se mareste, rezultand astfel obstructionarea campului vizual al suferindului. Netratata, blefaroptoza poate genera alte afectiuni, precum ambliopia (scaderea simtului vizual la unul din ochi) sau astigmatismul (incetosarea vederii).
Clasificare
Blefaroptoza poate fi de doua tipuri: congenitala sau dobandita.
Blefaroptoza congenitala
Blefaroptoza congenitala este cea mai intalnita forma de blefaroptoza, putand aparea fie singura (izolata), atunci cand e cauzata de o distrofie a muschiului, fie ca forma de manifestare a altor afectiuni precum:
- Blefarofimoza, o afectiune care impiedica deschiderea totala a fantei pleoapei
- Paralizia nervilor oculomotori
- Sindromul Horner, care se caracterizeaza prin ptoza, mioza, anhidroza si heterocromie
- Sindromul Marcus Gunn, o conditie in care se observa sincronizarea ridicarii pleoapei cu miscarea maxilarului in timpul mestecarii
Blefaroptoza dobandita
La randul ei, blefaroptoza dobandita se clasifica in:
- blefaroptoza miogena, cauzata de tulburari in dezvoltare precum disgenezia sau de alte boli ale muschiului ridicator al pleoapei, precum miastenia gravis
- blefaroptoza neurogena, rezultata in urma legaturilor incorecte intre muschiul ridicator al pleoapei si nervul trigemen
- blefaroptoza mecanica poate aparea in urma unor traumatisme, a unor tumori sau pur si simplu din cauza surplusului de tesut aparut in zona pleoapei, ca urmare a inaintarii in varsta, care apasa cu greutatea lui pe muschiul pleoapei.
- blefaroptoza traumatica este cea care rezulta in urma unei accidentari puternice survenite la nivelul pleoapei
- blefaroptoza aponevrotica apare atunci cand tendonul aponevrotic, cel care conecteaza pleoapa de muschi, sufera o intindere
Diagnostic
Persoanele afectate de blefaroptoza pot fi usor recunoscute dupa dimensiunile micsorate ale unui ochi sau ale ambilor ochi, o expresie de oboseala a fetei, camp vizual ingustat si dureri de cap.
Blefaroptoza dobandita poate aparea la orice varsta, insa esantionul cel mai des afectat este cel al adultilor. In cazul blefaroptozei congenitale, aceasta este prezenta inca de la nastere. Blefaroptoza nu depinde de factori de rasa sau de varsta, toate persoanele riscand sa sufere de aceasta afectiune.
Pentru ca medicul sa stabileasca cu exactitate diagnosticul de blefaroptoza, acesta trebuie sa tina cont de cateva aspecte precum factorii agravanti, istoricul medical familial, daca pacientul a recurs recent la injectii cu botox sau daca a fost supus unui traumatism ocular sau unei operatii chirugicale la nivelul ochilor. Trecutul medical al pacientului poate sa dea indicii clare cu privire la tipologia blefaroptozei.
De asemenea, medicul trebuie sa intrebe pacientul daca urmeaza un tratament cu substante anticoagulante sau daca are in familie cazuri de hipertermie maligna sau boli cardiace, pentru a evita eventualele complicatii in timpul operatiei.
In diagonsticarea blefaroptozei medicul trebuie sa determine acutitatea viazuala, eroarea de refractie, pozitia sprancenei si prezenta surplusului de piele la nivelul pleoapei. Inainte de folosirea picaturilor de ochi, medicul trebuie sa stabileasca urmatoarele:
- fanta palpebrala, adica distanta dintre pleoapa de jos si cea de sus in functie de alinierea verticala cu centrul pupilei
- functionalitatea muschiului levator
- prezenta si dimensiunea pliului pleoapei
In cazul pacientilor cu blefaroptoza unilaterala, pleoapa ochiului afectat va fi ridicata cu mana pentru a se observa semne ascunse ale blefaroptozei.
Pentru majoritatea pacientilor, examinarea fizica este suficienta in stabilirea diagnosticului, insa in anumite cazuri rare, medicul poate solicita efectuarea unor studii de laborator sau a unor studii imagistice, pentru a identifica cu exacitate cauza afectiunii.
Analize de laborator
Pentru pacientii suspecti de miastenia gravis testele de laborator includ: anticorpii anti-receptori de acetilcolina, test de clorura edrofoniu si o electromiograma.
Pentru pacientii cu oftalmoplegie cronica progresiva externa, ar trebui sa se ia in considerare o electrocardiograma, o electromiografie sau o electroretinograma.
Teste imagistice
Pacientii care au deficiente neurologice asociate blefaroptozei, sunt sfatuiti sa efectueze studii imagistice pe creier, orbite sau pe sistemul cerebrovascular.
Daca blefaroptoza conduce la aparitia proceselor inflamatorii ale orbitei, este necesara efectuarea unui computer tomograf la nivelul orbitelor sau o scanare IRM.
Studiile imagistice de la nivelul capului si al gatului vor fi cerute in cazul sindromului Horner dobandit.
Diagnostic diferential
Diagnosticarea blefaroptozei trebuie sa fie efectuata in comparatie cu urmatoarele afectiuni:
- Pseudoptoza, care poate rezulta din microftalmie, anoftalmie sau din ptoza contralaterala
- Ptoza a sprancenelor
- Paralizia nervului facial ce determina ingustarea fantei palpebrale
- Celulita orbitala
- Sindromul Duane
- Sindromul Horne
Tratament
Blefaroptoza se trateaza chirurgical, iar daca pacientul prezinta riscul aparitiei ambliopiei, strabismului sau a modificarii pozitiei capului, operatia de corectare trebuie efectuata cat mai repede posibil.
Corectarea chirurgicala se poate face la orice varsta, in functie de gravitatea bolii, iar in acest sens exista mai multe tehnici chirurgicale, cea mai potrivita fiind aleasa luand in considerare scopul tratamentului, gradul functiei muschiului levator, diagnosticul si preferintele medicului chirurg.
Pacientii cu sindrom al ochilor uscati, scadere a sensibilitatii corneene, absenta fenomenului Bell, paralizie a muschiului levator sau oftalmoplegie progresiva externa necesita un grad sporit de atentie, pentru a evita keraopatia de expunere in timpul recuperarii postoperatorie.
Daca pacientul sufera si de strabism si de blefaroptoza, afectiunea care are prioritate in tratare este strabismul si mai apoi se poate efectua corectarea blefaroptozei.
Tehnici chirugicale
Rezectia muschiului Müller si a membranei conjunctive
Aceasta tehnica este recomandata pacientilor care au o functie buna a muschiului levator si este de obicei, eficienta in cazul celor cu blefaroptoza dobandita. Raspunsul pozitiv la tratamentul cu picaturi este un indicator eficient al succesului acestei tehnici chirurgicale, care prezinta avantajul modificarii nesemnificative a conturului pleoapei.
Operatia este efectuata din zona membranei conjunctive prin marcarea muschiului Müller si a conjunctivei (se marcheaza 4 mm de membrana conjunctiva pentru corectarea cu 1 mm de la varful muschiului tarsal superior) si prin prinderea acestor doua elemente. Apoi, se aplica procedeul suturii, chiar sub zona prinderii, si se trece la rezectarea tesuturilor.
Tehnica Fasanella-Servat
Aceasta tehnica de corectare este asemanatoare cu cea a rezectiei muschiului Müller si a membranei conjunctive, singura diferenta fiind ca aceasta presupune si rezectia unei parti din muschiului superior tarsal.
Rezectia muschiului levator
Aceasta tehnica presupune scurtarea aponevrozei muschiului levator, in functie de gradului de gravitate al blefaroptozei si este recomandata celor care prezinta o functie buna a muschiului levator. Corectarea se face printr-o incizie la nivelul pliului pleoapei.
Suspendarea la muschiul frontal
Suspendarea la muschiul frontal este indicata pentru pacientii a caror functionalitate a muschiului levator este sub 4 mm sau nu mai exista deloc, iar scopul acestei tehnici este de a transmite sarcina ridicarii pleoapei la muschiul fruntii. In aceasta procedura pot fi folosite materiale artificiale (pe baza de silicon sau politetrafluoroetilena), compatibile din punct de vedere biologic.
Tratament postoperatoriu
Corectarea pe baza chirurgicala a blefaroptozei poate fi urmata de aplicarea compreselor cu apa rece pe pleoape timp de 20 de minute in fiecare zi, o data la 1-2 ore timo de 2-3 zile, pentru a ajuta la dezumflarea si la eliminarea vanatailor pleoapelor. De asemenea, pacientilor li se prescrie un tratament cu unguent antibiotic, care sa fie aplicat de doua ori pe zi timp de o saptamana.
Complicatii
Blefaroptoza congenitala poate conduce la ambliopie sau astigmatis, pe cand cea dobandita poate rezulta in ingustarea campului vizual si dureri de cap in partea frontala. Aspectul estetic neplacut genereaza complexe psihosociale la pacientii cu pleoape cazute, ceea ce poate rezulta in izolarea sau scaderea performantelor la scoala sau la serviciu.
Corectarea chirurgicala prezinta alte complicatii precum:
- sangerare
- infectie
- edem
- asimetrie la nivelul pleoapelor
- formarea granulomului
- keratopatie de expunere
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Date generale
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic.
Simptome si semne
Simptom | Mentiuni |
---|
caderea totala sau partiala a ploapei | Bilaterala sau unilaterala |
Bioritm (armonizare) | Detalii Afectiune |
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual. |
Cancer (prevenire) | Detalii Afectiune |
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. |
Convalescenta | Detalii Afectiune |
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății È™i puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecÈ›ioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul îÈ™i revine È™i revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecÈ›ie, chiar dacă se simte mai bine. |
Hormoni (reglare hormonala) | Detalii Afectiune |
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului. |
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica) | Detalii Afectiune |
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii. |
Dislalia | Detalii Afectiune |
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice. |
Decalaj de fus orar | Detalii Afectiune |
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creÅŸterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. |
Arterita | Detalii Afectiune |
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata. |
Adenopatia | Detalii Afectiune |
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic. |
Antrax | Detalii Afectiune |
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani. |
Anevrism cerebral | Detalii Afectiune |
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe. |
Acatisia | Detalii Afectiune |
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. |
Anhidroza (hipohidroza) | Detalii Afectiune |
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia. |
Ambliopia (ochiul lenes) | Detalii Afectiune |
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes". |
Anodontia (absenta dentara) | Detalii Afectiune |
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. |
Daltonism (cecitate cromatica) | Detalii Afectiune |
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. |
Clamidioza | Detalii Afectiune |
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. |
Fibromialgia | Detalii Afectiune |
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. |
Sindromul Gilbert | Detalii Afectiune |
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange. |
Ascita (lichid in abdomen) | Detalii Afectiune |
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. |
Acrofobia (frica de inaltime) | Detalii Afectiune |
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului. |
Pancreatita | Detalii Afectiune |
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine. |
Compresia nervoasa | Detalii Afectiune |
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase. |
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Blefaroptoza (ptoza palpebrala)