Acatisia

Descriere Remediu Naturist

Acatisia – din gr. Akathisia (incapacitatea de a sta) – este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. Majoritatea pacientilor fac miscari repetitive precum leganarea picioarelor, incrucisarea lor, balansarea de pe un picior pe altul, mers constant si freamat continuu. De obicei, acatisia constituie un efect secundar al tratamentelor medicamentoase. 
 
Acatisia este o tulburare mai putin cunoscuta publicului larg, dar care poate afecta mai multi oameni decat am putea sa credem. Tocmai dificultatea descrierii sentimentului asociat acestei afectiuni ii pune pe suferinzi in imposibilitatea de a se prezenta medicului, crezand ca este doar rodul inchipuirii lor. 
 

Simptome

 
Acatisia presupune multa miscare. Natura si felul miscarilor sunt influentate de gravitatea afectiunii si de cat de bine poate rezista pacientul la nevoia de a se misca, insa exista cateva simptome comune care s-au observat la suferinzi:
 1. Balansarea sau leganarea de pe un picior pe altul
 2. Ridicarea si coborarea piciorului, asemenea unui mers pe loc
 3. Incrucisarea repetata a picioarelor
 4. Incapacitatea de a sta in picioare fara a merge sau a pasi
 5. Rasuciri ale corpului, carcei sau pozitie incorecta a corpului
 6. Miscari repetitive la nivelul taliei sau trunchiului
 7. Miscari scurte ale gatului sau alte miscari ale capului
 8. Un sentiment constant de tensiune si disconfort interior sau alte senzatii asociate cu nevoia de miscare
 
Desi acatisia prezinta cateva similaritati cu sindromul picioarelor nelinistite, aceste doua afectiuni nu sunt una si aceeasi, ambele avand particularitatile sale. Sindromul picioarelor nelinistite se caracterizeaza prin miscari incontrolabile si o senzatie de nelinistite care se accentueaza in timpul somnului sau in timp ce ne odihnim. Miscarile cauzate de acatisie sunt mult mai controlate si nu sunt asociate cu perioadele de somn, desi ele pot creste in intensitate atunci cand suntem nevoiti sa stam linistiti, cum ar fi la coada la magazin.
 
Unele cazuri de acatisie pot conduce la episoade de anxietate, iritabilitate, atitudine ostila sau disforie (stare generala de trisete si nemultumire), iar in cazurile de acatisie grava, anxietatea poate genera violenta, paranoia si tendinte sinucigase.
 

Care sunt cauzele acatisiei?

 
Acatisia este o afectie indusa de consumul de medicamente precum: 
 
 • Antipsihoticele(din cauza scaderii nivelului de dopamina) sau antidepresivele (din cauza cresterii nivelului de serotonina). 
 • Medicamente antivomitive sau medicamente pentru migrene. Anumite medicamente care se iau pentru inlaturarea starii de greata sau impotriva migrenelor pot provoca aparitia acatisiei, insa simptomele acesteia pot aparea la mult timp de la administrarea lor, in unele cazuri acestea manifestandu-se chiar dupa cateva luni.
 • Renuntarea la droguri sau la medicamente ce provoaca dependenta (cocaina, benzodiazepina sau substante opioide). Simptomele asociate acestei cauze pot aparea dupa cateva saptamani.
 • Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). Desi acestia nu sunt neaparat o cauza, ei pot agrava simptomele acatisiei.

Pe scurt, acatisia se prezinta sub forma unui efect advers la anumite medicamente folosite pentru tratarea tulburarilor neurologice. Ea poate aparea imediat dupa inceperea sau schimbarea unui tratament sau dupa renuntarea la un medicament pe care l-am folosit.

 

Tipologie

 

Acatisia acuta

 
 • durata simptomelor mai mica de 6 luni
 • apare dupa inceperea unui tratament cu antipsihotice, dupa administrarea unei doze de medicamente antiemetice, incetarea tratamentului cu anticolinergice
 • disforie acuta
 • stari de neliniste
 • episoade de "freamat"

Acatisia cronica

 • manifestarea simptomelor chiar si dupa 6 luni dupa administrarea ultimei doze de tratament
 • senzatia de neliniste interioara se poate diminua
 • disforia isi pierde din intensitate
 • senzatie de neliniste
 • miscari repetitive
 • dischinezie orofaciala (miscari involuntare la nivelul fetei)
 

Pseudoakatisia

 
 • miscari neasociate unei componente subiective
 • afectarea populatiei masculine, in favoarea celei feminine
 • lipsa episoadelor de disforie
 • lipsa starii de neliniste
 • miscari repetitive ale corpului coroborate cu dischinezie orofaciala
 

Acatisia tardiva

 

 • declansare intarziata (apare dupa aproximativ 3 luni de la administrarea ultimei doze de medicamente)
 • nu este declansata de o schimbare recenta a medicamentelor sau a dozei de administrare
 • poate fi cauzata de medicamente antidopaminergice
 
 

Diagnostic

 
Prezenta sau gravitatea acatisiei poate fi masurat prin scala Barnes Akathisia, prin care se poate evalua boala atat din punct de vedere obiectiv, cat si subiectiv. Diagnosticarea exacta a acatisiei este problematica, deoarece este greu de diferentiat de alte tulburari cu simptome asemanatoare. Potrivit unui studiu al tulburarilor psihomotorii cauzate de medicamente neuroleptice, acatisia a fost gasita doar la 26% din pacientii care au fost diagnosticati in prima faza cu aceasta afectiune. Cea mai importanta caracteristica a acatisiei, vazuta in comparatie cu alte boli, este particularitatea ei subiectiva, precum sentimentul de neliniste interioara. 
 
Acatisia poate fi confundata cu alte boli ca:
 
 1. Tulburari afective
 2. Disforie
 3. Sindromul picioarelor nelinistire
 4. Anxietate
 5. Insomnie
 6. Tulburari rezultate in urma renuntarii la droguri
 7. Dischinezia tardiva
 8. sau alte afectiuni neurologice sau medicale.
 
Eventual, se poate pune diagnosticul de "pseudoacatisie" care reprezinta un subiect creator de polemici in mediul medical. Pseudoacatisia se defineste ca ansamblul de simptome legate de probleme de miscare care pot fi caracteristice acatisiei, dar care nu includ senzatia de neliniste.
 

Tratament

Tratarea acatisiei este delicata si trebuie facuta cu atentie. Fiind o afectiune indusa de administrarea de medicamente, tratamentul acesteia presupune diminuarea dozelor de tratament, renuntarea definitiva la medicamentul in cauza sau inlocuirea acestuia cu unul nou. Din pacate, daca pacientul urmeaza un tratament cu antipsihotice sau antidepresive, inseamna ca sufera de o afectiune care trebuie tinuta sub control, de aceea micsorarea dozelor poate cauza aparitia altor efecte adverse sau sa inrautateasca simptomele bolii psihiatrice.
 
Daca pacientul a fost diagnosticat cu acatisie si doreste sa se informeze asupra metodelor de tratament, acesta trebuie sa se sfatuiasca cu medicul sau privitor la urmatoarele optiuni:
 
Reajustarea dozelor de tratament: rediscutarea maririi dozelor de medicamente poate usura simptomele acatisiei. In cazul in care pacientul se afla in proces de renuntare la substantele opioide sau la benzodiazepina, cresterea dozelor poate ajuta. Deoarece in spatele fiecarui tratament cu orice fel de medicament se afla o anumita afectiune, este foarte importanta consultarea medicului inainte de a diminua dozele, putand astfel sa tineti sub control simptomele acatisie dar sa va asigurati si ca medicamentele pe care vi le administrati isi ating scopul.
 
Inlocuirea medicamentelor: antipsihoticele de ultima generatie vor fi si ele susceptibile de a cauza acatisia, insa s-a demonstrat ca acestea au o capacitate mai mica decat alte medicamente. Asadar, pacientul isi poate intreba medicul cu privire la alte alternative la medicatia actuala.
 
Pauza de la medicamente: Incetarea tratamentului trebuie facuta sub atenta supraveghere si numai la recomandarea medicului. De aceea, puteti sa discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilitatea incetarii tratamentului pentru o scurta perioada de timp, pentru a vedea daca simptomele acatisiei se atenueaza.
 
Schimbari de dieta: Studiile medicale sugereaza faptul ca vitamina B6 usureaza formele de manifestare ale acatisiei. Vitamina B6 se gaseste in majoritatea alimentelor, insa in carne si in alimentele bogate in amidon se regaseste in cele mai mari cantitati. Incercati sa consumati mai multi cartofi, carne de curcan sau vita si urmariti sa vedeti daca va simtiti mai bine.
 
Medicamente anticolinergice – acest tip de medicamente este folosit pentru a bloca anumiti transmitatori neurologici. Ele sunt folosite pentru a trata afectiuni digestive, respiratorii sau tulburari ale somnului, insa s-a demonstrat ca ele pot ajuta in tratarea acatisiei. Dezavantajul acestora este ca pot avea mai multe efecte secundare, astfel incat aceasta optiune de tratament poate fi folosita numai in cazul in care alte variante nu au functionat.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
anxietate
iritabilitate
disconfort intern acutPacientul prezinta o frică internă vagă, o tensiune constantă, o stare de schimbare adițională. De multe ori, pacientul are dureri și la nivelul extremităților inferioare.
insomniaFără repaus, pacientul poate începe să frecventeze gândurile suicidare.
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Acatisia

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 0 + 1

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.