Daltonism (cecitate cromatica)

Descriere Remediu Naturist

Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
 
Termenul de daltonism provine de la John Dalton, nascut pe 6 septembrie 1766 in Anglia, primul om de stiinta care a studiat deficientele de percepere a culorilor, determinat fiind de faptul ca fratele sau, dar si el insusi, sufereau de daltonism. Desi teoria lui Dalton era gresita, el considerand ca umoarea apoasa este de vina pentru aceasta afectiune, scrierile sale au reprezentat un reper pentru cercetarile ce au urmat.
 
Analizatorul vizual, adica intreg sistemul biologic ce permite perceptia imaginilor, are ca si componenta principala ochiul, format din glob ocular, compus la randul sau din tunicile concentrice (3 la numar) si doua sisteme: sistemul fotoreceptor si sistemul vizual. 
 
Tunicile concentrice, adica tunica externa (sclerotica si corneea), tunica medie (iris, coroida si corp ciliar) si tunica interna (retina), formeaza invelisul extern al ochiului. Ceea ce este de interes in studierea daltonismului este retina, deoarece aici se regasesc celulele fotoreceptoare, reprezentate de doua categorii de celule: celulele cu conuri si celulele cu bastonase. 
 
Celulele cu conuri sunt cele responsabile de vederea pe timpul zilei si, implicit, de distingerea culorilor pe categorii cromatice, iar cele cu bastonase ne asigura vederea pe timpul noptii, care nu presupune distingerea cromatica. Celulele cu conuri contin pigmenti sensibili la culori, iar daca la nivelul acestora intervin probleme, ochiul va fi incapabil de a vedea culorile in mod corect. Asadar, lipsa sau scaderea capacitatii de a distinge culorile se datoreaza unei deficiente survenite in celulele cu conuri.  Cel mai des intalnita forma de daltonism este incapacitatea de a distinge culoarea rosu de cea verde, urmata de combinatia galben-albastru. De obicei, pacientii care nu pot distinge intre culoarea galben si cea albastra, nu pot deosebi nici rosu de verde.
 
Barbatii sunt mai predispusi la aparitia daltonsimului, din cauza faptului ca genele responsabile de incapacitatea de a percepe culorile sunt asociate cromozomului X. Femeile avand doi cromozomi X, daca unul din ei este purtatorul unui defect anatomic, el va fi compensat prin celalalt cromozom. 
 
In anumite cazuri, celulele cu conuri nu au niciun fel de pigmenti sensibili la culoare, situatie in care persoana in cauza nu poate distinge nicio culoare, aceasta afectiune purtand numele de acromatopsie. Daltonismul afecteaza aproape 8% din populatia masculina si 0,5% din populatia feminina. De altfel, abilitatea de a distinge culorile scada o data cu varsta. 
 
Daltonismul poate fi o piedica in urmarea anumitor cariere sau in ocuparea anumitor locuri de munca, printre care se numara cele de pilot, vatman sau cadru militar. Efectele daltonismului asupra abilitatilor artistice reprezinta, totusi, un subiect controversat. Se pare ca aceasta afectiune nu intervine cu talentul de a desena sau de a picta, numerosi artisti, precum Vincent van Gogh, presupunandu-se a fi daltonisti. 
 

Tipologie

 
Se considera ca persoanele cu vedere normala folosesc trei tipuri de celule cu conuri, teorie dezvoltata de Thomas Young si Hermann von Helmholtz in secolul al 19-lea, respectiv celule cu conuri cu fotoreceptori pentru culorile rosu, galben si albastru, cele trei culori primare. In functie de aceasta teorie, se spune ca vederea normala este vedere tricromatica.  
 
Daltonismul ereditar poate fi de mai multe feluri, in functie de culorile ce nu pot fi percepute in mod normal. Astfel, exista diferite manifestari ale daltonismului, dupa cum urmeaza:
 

Anomalii ale vederii tricromatice 

 

Persoanele cu defecte de vedere tricromatica folosesc toate cele trei tipuri de celule cu conuri pentru a percepe culorile, insa un singur tip din cele trei prezinta deficiente de functionare. In functie de culoarea care este perceputa in mod incorect, exista urmatoarele afectiuni:
 
 • protanomalie(sensibilitate scazuta la culoarea rosie)
 • deuteranomalie(sensibilitate scazuta la culoarea verde, cea mai comuna forma de deficit de percepere a culorilor). 
 • tritanomalie(sensibilitate scazuta la culoarea albastra, afectiune rar intalnita)
 
Defectele de vedere tricromatica se pot caracteriza prin percepere aproape normala sau absenta totala a culorii in cauza. 
 
Persoanele care sufera de protanomalia sau deuteranomalie sunt cele care nu disting culoarea rosie de cea verde, prezentand dificultati in a deosebi intre ele urmatoarele culori: rosu, verde, maro si portocaliu si confundand nuantele de albastru si mov.
 
Tritanomalia impiedica suferinzii sa deosebeasca galbenul de albastru, movul de rosu si albastru de verde. Oamenii cu aceasta conditie medicala vad lumea in nuante de rosu, roz, negru, alb, gri si turcoaz.
 

Daltonsim bicromatic

 
In daltonismul bicromatic, doar doua tipuri de celule cu conuri sunt capabile sa perceapa culorile.  Astfel, exista urmatoarele tipuri de cecitate cromatica:
 
 • protanopia(incapacitatea de a percepe culoarea rosie)
 • deuteranopia(incapacitatea de a percepe culoarea verde)
 • tritanopatia(incapacitatea de a percepe culoarea albastra)
 
Toate aceste trei afectiuni provoaca deficiente in a deosebi culorile, respectiv:
 
Cei ce sufera de protanopie vor confunda:
 
 1. Negru cu nuantele de rosu
 2. Maro inchis cu nuantele de verde inchis, portocaliu inchis sau visiniu
 3. Anumite nuante de albastru cu nuante de rosu, maro sau roz inchis
 4. Verde cu portocaliu
Persoanele cu deuteranopie  vor confunda:
 
 1. Nuante de rosu cu nuante de verde
 2. Albastru-verzui cu gri si nuante de roz
 3. Roz pal cu nuante de gri deschis
 4. Nuante de rosu cu nuante de maro
 5. Albastru deschis cu mov deschis
 
Iar in cele din urma, cei ce se confrunta cu trianopia vor confunda:
 
 1. Nuantele de albastru deschis cu nuante de gri
 2. Mov inchis cu negru
 3. Verde cu nuantele de albastru deschis 
 4. Portocaliu cu nuantele de rosu
 

Acromatopsia

 
Acromatopsia este incapacitatea de percepe orice fel de culoare. Cei care sufera de vedere monocromatica vad lumea in nuante de gri, de la negru inchis pana la alb pur. Acromatopsia este o afectiune extrem de rara, dar care poate avea efecte destul de neplacute asupra suferindului, obligandu-l la purtarea ochelarilor de soare chiar in conditii normale de lumina.
 

Cauze ale daltonismului

 
De obicei, daltonismul se transmite pe cale ereditara, pe parte materna, mama fiind purtatoare a defectului, nu suferinda, insa exista si cazuri de daltonism dobandit, cauzat de anumite boli precum:
 
 • diabet
 • scleroza multipla (scleroza in placi)
 • boli hepatice
 • alcoolism
 • Alzheimer
 • tulburari de vedere
 • leucemie
 • Parkinson
 • degenerescenta maculara
 
Daltonismul poate fi provocat si de:
 
 • accidente care afecteaza retina sau anumite parti ale creierului
 • tratamente cu medicamente precum antibioticele, barbituricele, medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale
 • expunerea la medii cu continut ridicat de monoxid de carbon sau sulfura de carbon
 • varsta inaintata a pacientului (peste 60 de ani)

 

Simptomele daltonismului

 
 • dificultate in a distinge culorile sau confundarea unei culori cu alta
 • incapacitatea de a vedea diferite nuante ale aceleasi culori
 • sensibilitate la lumina puternica
 • mirosirea anumitor alimente inainte de consumare
 • dureri de cap 
 • miscari rapide ale ochilor (in cazuri rare)

 

Diagnostic

 
Cea mai utilizata metoda de diagnosticare a daltonismului este testul Ishihara, care este eficient in stabilirea daltonismului de tipul verde-rosu, insa este inutil pentru stabilirea diagnosticului de tritanopatie sau tritanomalie (incapacitatea de distingere a culorii albastre).
 
Testul Ishiharaconsta in 38 de planse compuse din cercuri de dimensiuni si culori diferite, care contin, de regula, un numar. Pacientul este rugat sa citeasca numerele de pe aceste planse, iar daca nu reuseste sa distinga numerele, va fi diagnosticat cu daltonism.
 
O alta metoda de diagnosticare a cecitatii cromatice o reprezintatestul Munsell-Farnsworth bazat pe distingerea nuantelor de culori care are ca scop gruparea pe nuante de culori ale unor placute colorate. Orice placuta ce nu este pusa in grupul corect indica o anomalie a capacitatii de deosebire sau de percepere a culorilor.  Acest test este diponibil si online, insa rezultate trebuie interpretate cu ajutorul unui medic oftalmolog. 
 

Tratament

 
Daltonismul nu este o afectiune ce poate fi tratata, insa cei care sufera de aceasta afectiune pot apela la utilizarea lentilelor sau ochelarilor de vedere care sa corecteza deficientele cromatice.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
incapacitatea de a distinge culorile
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Daltonism (cecitate cromatica)

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 7 + 1

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.