Ascita (lichid in abdomen)

Descriere Remediu Naturist

 
Cuvantul „ascita” isi are origine in grecescul „askos”, care inseamna sac sau punga si este un termen ce descrie acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. Barbatii sanatosi au foarte putin sau chiar deloc lichid interperitoneal, iar femeile in mod normal pot avea pana la 20 ml de lichid, in functie de faza menstruala la care se afla. 

 

Cum apare ascita?

 
Organele din abdomen se afla intr-o membrana numita peritoneu si acumularea fluidului in aceasta zona poate fi provocata de diferite boli. Cancerul care se raspandeste in peritoneu poate determina varsarea directa a lichidului in timp ce alte afectiuni provoaca acumularea excesiva de apa si sodiu in corp. Acest lichid poate trece in cavitatea peritoneala si da nastere ascitei. 
 
Cea mai comuna cauza a ascitei o reprezinta bolile hepatice si incapacitatea ficatului de produce insuficiente proteine pentru a retine lichidele in vasele de sange si de a impiedica trecerea acestora prin ficatul cirotic. De regula, apa este retinuta in fluxul sangvin prin presiunea coloidosmotica. Concentratia de proteine impiedica scurgerea moleculelor de apa din vasele capilare catre tesuturile inconjuratoare. Pe masura ce boala hepatica avanseaza, abilitatea ficatului de a produce proteine incepe sa scada, astfel incat presiunea coloidosmotica descreste si ea din cauza lipsei proteinelor din corp si apa incepe sa patrunda in tesuturile din jur.  
 
In afara de ascita, excesul de lichid se poate acumula si in alte zone din corp sub forma de edem.  Edemul poate aparea la picioare, piept sau alte organe precum plamanii.

 

Tipologie

 
In functie de cantitatea de proteine aflata in sange, medicina traditionala clasifica ascita in 2 tipuri: ascita transudativa si ascita exudativa.
 
Evolutia medicinei a permis descoperirea unui sistem mai folositor pentru stabilirea categoriilor de ascita, bazat pe cantitatea de albumina din lichidul ascitei comparat cu cea din sange. Aceasta  analiza se numeste testul gradient albumina ser/ ascita.
 
  • ascita asociata cu hipertensiunea portala (ciroza, insuficienta cardiaca congestiva, sindromul Budd-Chiari) este de obicei mai mare de 1.1
  • ascita cauzata de alte afectiuni (tumori maligne, pancreatita) este mai mica de 1.1

 

Cauzele ascitei

 
Lista cauzelor ascitei incepe cu bolile hepatice. Indiferent de motivul insuficientei hepatice, ficatul nu poate sa produca suficiente proteine pentru a mentine presiunea coloidosmotica, cea care tine lichidul in sistemul circulator.

 

Cauzele ascitei de natura hepatica:

 
  • ciroza – o boala a ficatului in care tesutul hepatic este afectat si inlocuit de tesut cicatricial. Pe masura ce se pierde din ce in ce mai mult tesut hepatic, incepe sa se instaleze insuficienta hepatica. Bolile hepatice cauzate de consumul de alcool, hepatita de tip B sau C sau ficatul gras sunt cele mai comune cauze ale cirozei.
  • insuficienta hepatica acuta – poate fi determinata de un traumatism major la nivelul celulelor hepatice precum efecte adverse de pe urma unor medicamente sau supradoze de medicamente.
  • sindromul Budd-Chiari – apare in urma unui blocaj al venelor hepatice, ceea ce provoaca ascita, dureri abdominale si hepatosplenomegalie (marirea ficatului si a splinei).
  • cancer ce prezinta metastaze la nivelul ficatului

 

Alte cauze ale ascitei:

 
  • insuficienta cardiaca – incapacitatea muschilor inimii de a mai pompa lichidul din vasele de sange, acesta trecand astfel in plamani sau in cavitatea peritoneala, favorizand formarea ascitei.
  • sindromul nefrotic, o afectiune prin care rinichii permit trecerea proteinelor in urina, scazand astfel presiunea coloidosmotica.
  • afectiunile pancreatice precum pancreatita acuta (inflamarea pancreasului) care pot provoca acumularea de lichid ca raspuns al corpului la inflamatie. Pancreatita cronica poate rezulta in subnutritie, fapt ce determina scaderea proteinelor din corp si astfel, aparitia ascitei. 
  • iritarea peritoneului poate reprezenta o alta cauza a ascitei, aparand ca urmare a unei forme de cancer sau de infectie prezente in corp.
  • boli ale ovarelor de tipul cancerului ovarian sau a sindromului Meigs (o tumoare benigna a ovarelor numita fibrom). 
  • hipotiroidism, caz in care ascita dispare atunci cand glanda tiroida revine la ritmul normal de functionare. 
 

 

Semne si simptome

 
Simptomele ascitei isi pot face aparitia incet sau brusc, in functie de cauza acumularii lichidului. Semnele ascitei nu reprezinta intotdeauna un semnal de alarma, insa este recomandata consultarea unui medic de indata ce observati aparitia unuia sau mai multor simptome precum:
 
  • crestere rapida in greutate
  • abdomen umflat
  • dificultati de respiratie atunci cand stati intinsi
  • pierderea apetitului si poftei de mancare
  • durere abdominala
  • balonare
  • stari de greata si voma 
  • arsuri stomacale

 

Nu uitati ca ascita poate fi o cauza a altor boli grave ce necesita tratament imediat.
 

Diagnostic

 

Diagnosticarea ascitei este un proces ce presupune parcurgerea mai multor etape. Medicul va verifica mai intai zona abdominala printr-un examen fizic iar apoi poate  solicita efectuarea urmatoarelor teste:
 
  • ecografie abdominala
  • examen CT
  • RMN
  • analize de sange
  • laparoscopie
  • angiografie
 

Tratament

 
Tratamentul ascitei se face in functie de cauza ce a provocat aparitia ei. 
 
Medicamente diuretice
 
Medicamentele diuretice sunt cele mai intalnite forme de tratament ale ascitei deoarece cresc cantitatea de sare si apa eliminata de corp pentru a reduce presiunea din venele din jurul ficatului.
 
In timpul acestui tratament este indicata evitarea consumului de sare si bauturi alcoolice.
 
Paracenteza
 
Paracenteza este o procedura ce presupune extragerea excesului de lichid cu ajutorul unui ac lung si subtire ce este introdus prin piele direct in cavitatea abdominala. In cazul acestei proceduri riscul de infectie este unul ridicat, iar din aceasta cauza medicul poate prescrie urmarea unui tratament cu medicamente antibiotice.
 
Aceasta forma de tratament este folosita in cazurile grave de ascita sau atunci cand ascita reapare.
 
Interventie chirurgicala
 
In cazuri extrem de grave, poate fi necesara implantarea pe cale chirurgicala unui tub permanent care sa devieze circulatia sanguina la nivelul ficatului. 
 
Daca ascita nu raspunde la nicio forma de tratament, medicul poate propune varianta unui transplant de ficat. De regula, aceasta ultima varianta de tratament este recomandata pentru pacientii care sufera de boli hepatice in ultimul stagiu. 

 

Metode de prevenire

 
Ascita nu poate fi prevenita, insa putem sa ne protejam ficatul prin adoptarea unor obiceiuri care sa ne fereasca de bolile hepatice:
 
Consumati cu moderatie bauturi alcoolice.
 
Vaccinati-va impotriva virusului de hepatita B.
 
Protejati-va in timpul actului sexual, deoarece hepatita poate fi transmisa pe cale sexuala.
 
Evitati administrarea pe cale venoasa a drogurilor, hepatita fiind transmisa prin folosirea acelor ce au fost utilizare de alte persoane.
 
Acordati atentie la efectele secundare ale medicamentelor pe care le luati. Daca stiti ca aveti o anumita sensibilitate hepatica, discutati cu medicul cu privire la tratament.
 

 

Care sunt complicatiile ascitei?

 

Complicatiile ascitei sunt asociate si depind de cantitatea de lichid acumulat. Aceasta poate cauza dificultati de respiratie prin presiunea exercitata asupra diafragmei sau prin formarea pleureziei. 
 
Infectiile sunt o alta complicatie a ascitei. La pacientii a caror ascita este asociata cu hipertensiunea portala , bacteriile din intestine pot invada lichidul peritoneal si da nastere unei infectii. Aceasta afectine se numeste peritonita bacteriana spontana sau PBS. Lichidul acumulat nu permite actiunea unui numar mare de anticorpi, de aceea raspunsul sistemului imunitar este unul precar la acest nivel. Diagnosticarea PBS este se face prin efectuarea unei paracenteze si analizarea numarului de celule albe sau verificarea prezentei bacteriilor in interiorul lichidului acumulat. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Ascita (lichid in abdomen)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 2 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.