Pancreatita

Descriere Remediu Naturist

Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.De cele mai multe ori aceasta afectiune necesita prezentarea de urgenta la spital, pentru a diminua durerea si de a controla stadiul in care se afla pancreasul.
 
Pancreasul este compus dintr-o parte endocrina, care secreta hormoni (insulina, glucagon) si dintr-o parte exocrina, care secreta enzime pancreatice (enzime digestive). Acestea din urma sunt substante care descompun alimentele absorbite de intestine in mici particule. Daca functiile pancreatice sunt perturbate, digestia si metabolismul sunt si ele profund afectate.
 
In cazul pancreatitei, enzimele digestive sunt deja activate acolo unde sunt sintetizate, adica la nivelul pancreasului. Astfel, putem spune ca pancreasul se autodigera. 
 

Tipologie

 
Exista doua forme de pancreatita:
 
  • pancreatita acuta, care apare brusc si care dureaza mai multe zile. Majoritatea cazurilor de pancreatita acuta apar din cauza calculilor biliari sau a consumului excesiv de alcool. Aceasta se prezinta si ea, la randul ei, sub doua forme:
 

                                - forma acuta benigna sau edematoasa in care doar pancreasul este afectat

                                - forma acuta grava care poate fi fatala

 

  • pancreatita cronica, forma care apare dupa un episod de pancreatita acuta si poate fi prezenta pe parcursul mai multor ani.
 

Simptomatologie

 

Simptomele pancreatitei acute

 

  • dureri badominale intense care pot iradia pana in spate sau zona lombara
  • dureri abdmoniale care se acutizeaza dupa ce mancam
  • abdomen umflat si dureror
  • sensibilitate la atingerea zonei abdominala
  • febra
  • cresterea ritmului cardiac
  • Simptomele pancreatitei cronice
  • dureri in partea superioara a abdomenului
  • indigestie
  • pierderea in greutate
  • scaune cu grasime si urat mirositoare (steatoree)
 
Consumul excesiv de alcool poate provoca daune pancreasului fara a conduce o buna perioada de timp la aparitia simptomelor. Apoi, brusc, persoana in cauza poate dezvolta simptomele unei pancreatite severe precum:
 
  • dureri intense la nivelul abdomenului
  • pierderea functiei pancreatice
 

Cauze

 

Pancreatita acuta

 
In majoritatea cazurilor de pancreatita acuta, cauza consta in calculii sau litiaza biliara. Calculul provenit din vezica biliara se blocheaza la nivelul ampulei hepatopancreatice, obstructionand canalul pancreatic si provocand in acelasi timp un reflux al bilei sau al lichidului duodenal spre pancreas. Toate acestea rezulta in blocarea pancreasului si activarea enzimelor.
 
A doua cauza principala a pancreatitei acute o reprezinta alcoolul, mai ales la pacientii de varsta medie care sufera de o pancreatita cronica de cel putin 5 ani.
 
Alte cauze ale pancreatitei acute:
 
  • dereglari metabolice precum hiperlipidemia (prezenta prea multor grasimi in sange) sau o hipercalcemie (prea mult calciu in sange)
  • virusi precum hepatita C, citomegalovirus, oreion sau bacterii
  • o interventie chirurgicala la nivelul abdomenului sau toracelui menita sa indeparteze calculii biliari blocati la nivelul ampulei hepatopancreatice
  • tumori sau malformatii congenitale ale pancreasului care blocheaza canalul pancreatic
  • boli patologice precum boala lui Crohn sau lupus
  • un traumatism survenit in zona stomacului
 

Pancreatita cronica

 

Cauza cea mai frecventa a pancreatitei cronice o constituie consumul indelungat de alcool (mai mult de 10 ani), dar si fumatul. 
 
Alte cauze:
 
  • predispozitii genetice, precum bolile respiratorii
  • prezenta unor tumori in cazul adultilor de peste 55 de ani
  • pancreatita autoimuna (atunci cand sistemul imunitar „ataca” pancreasul)
 

Complicatii

 
Netratata, pancreatita poate duce la aparitia unor probleme grave de sanatate:
 
Probleme respiratorii. Pancreatita acuta duce la aparitia insuficientei respiratorii, putand determina scaderea nivelului de oxigen din sange.
 
Diabet. Pancreatita cronica provoaca distrugerea celulelor producatoare de insulina.
 
Infectii. Pancreatita acuta creste vulnerabilitatea pancreasului in fata bacteriilor si infectiilor. O infectie pancreatica este grava si poate necesita indepartarea tesutului infectat pe cale chirurgicala.
 
Insuficienta renala. Pancreatita acuta afecteaza functiile renale.
 
Subnutritie. Pancreatita acuta si cronica impiedica pancreasul din a ma produce enzimele necesare absorbtiei nutrientilor din alimente, ceea ce poate insemna instalarea subnutritiei, diaree si scaderea in greutate.
 
Cancer pancreatic. Inflamarea prelungita a tesuturilor pancreatice este un factor de risc pentru aparitia cancerului pancreatic.
 
Chist pancreatic. Pancreatita acuta provoaca acumularea lichidelor sau a reziduurilor in mici formatiuni asemanatoare chisturilor. Un chist care se sparte duce la aparitia altor complicatii precum sangerari interne sau infectii.
 

Factori de risc

 
Anumite categorii de persoane prezinta un risc mai mare de a suferi de pancreatita, printre ele numarandu-se:
 
  • persoanele cu nivel crescut de trigliceride
  • persoanele care sufera fibroza chistica
  • suferinzii de lupus 
  • cei care sufera de litiaza biliara
  • alcoolicii
  • fumatorii
 

Diagnostic

 
Pancreatita acuta poate fi confirmata prin efectuarea unor analize de sange care pot indica un nivel crescut al enzimelor digestive, a zaharurilor, a calciului sau a lipidelor.
 
Un examen CT ajuta la identificarea acumularii lichidului in abdomen, a pseudochisturilor sau poate indica umflarea pancreasului.
 
RMN-ul este folosit pentru confirmarea prezentei calculilor biliari.
 

Tratament

 

Tratamentul pancreatitei acute

 
In cazul pancreatitei benigne, tratamentul include ameliorarea dureii, restabilirea echilibrului hidroelectric, administrarea, dupa caz, a medicamentelor antibiotice si urmarea unui regim alimentar. 
 
In cazul pancreatitei acute grave, pacientul va ramane internat, uneori chiar la terapie intensiva si monitorizat corespunzator. Medicamentele antibiotice sunt prescrise in functie de rezultatele analizelor.
 
In cazuri grave, scurgerile ulcerative vor fi drenate pe cale chirurgicala.
 

Tratamentul pancreatitei cronice

 
Episoadele de durere acuta sunt tinute sub control cu ajutorul analgezicelor. 
 
Uneori, tratamentul pancreatitei cronice pot necesita interventia chirurgicala, cu scopul de a elimina chisturile pancreatice sau de a debloca canalele pancreatice.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
balonare
dureri abdominale la nivelul abdomenului superior si sub rebordul costal stang
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă ÅŸi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății È™i puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecÈ›ioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul îÈ™i revine È™i revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecÈ›ie, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creÅŸterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Pancreatita

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 2 + 5

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.