Dislalia

Descriere Remediu Naturist

Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
 

Definitia dislaliei

 

In general, un copil invata sa vorbeasca treptat. Primele cuvinte le pronunta incepand de la varsta de 1 an, iar limbajul incepe sa prinda contur putin cate putin, pana in momentul in care pronuntia incepe sa fie una corecta. 
 
Totusi, uneori aceasta evolutie normala poate fi intrerupta, astfel copilul nemaiputand sa pronunte corect cuvintele chiar si dupa varsta de 4 ani. Aceasta tulburare a vorbirii poarta numele de dislalie.
 
Desi copilul inainteaza in varsta, acesta continua sa articuleze cuvintele exact cum le pronunta in etapa in care invata sa vorbeasca. Cele mai comune dificultati de vorbire pe care un copil le prezinta sunt:
 • inlocuirea unor sunete cu altele: litera "j" devine "z" sau litera "ș" devine "s"
 • insiruirea unor foneme (unele cuvinte sunt pronuntate doar ca o insiruire de consoane)
 
Desi copilul pronunta cuvintele in mod eronat, sintaxa ramane corecta.
 
Ramanand la stadiul de limbaj specific bebelusilor, copilul incepe sa intampine probleme de comunicare, ceea ce ii face si mai grea dezvoltarea abilitatii de a-si crea propriul limbaj. In unele cazuri mai grave, acest deficit afecteaza si capacitatea de invatare, ceea ce influenteaza si rezultatele la scoala.
 
De retinut! Balbismul (balbaiala) este considerat a fi tot o forma de dislalie.
 

Cauzele aparitiei dislaliei

 

Dislalia poate avea cauze ce tin de:
 
 • probleme auditive: neputand sa auda sunetele, copilului ii este greu sa le pronunte corec
 • defecte anatomice: anumite probleme precum fanta labiopalatina (cunoscuta ca "buza de iepure") sau defecte legate de ocluzia dentara sau pozitia cerului gurii pot determina aparitia dislaliei
 • anumite patologii precum trisomia 21 (sau Sindromul Down) care presupune ocuparea unui loc prea mare de catre limba in cavitatea bucala sau infirmitatea motorie cerebrala caracterizata de slabirea muschilor limbii
 • tulburari cognitive: in general, dislalia nu este decat un simptom in cazul copiilor care sufera de un retard mintal
 • tulburari emotionale: in unele cazuri, lipsa de afectiune, de comunicare si absenta relatiilor sociale pot duce la aparitia dislaliei
 • complicatii survenite in urma unor  interventii chirurgicale menite sa corecteze fanta labiopalatina

Tipuri de dislalie

 
In functie de factorii care determina defectele de vorbire, exista doua forme fundamentale de dislalie:
 • dislalia mecanica
 • dislalia functionala
 
Dislalia mecanica poate aparea la orice varsta din cauza schimbarilor organelor implicate in actul vorbirii. Asa cum la copii dislalia poate aparea ca urmare a unor defecte ale limbii sau ce tin de ocluzie dentara (maxilarul inferior este pozitionat gresit in raport cu cel superior sau invers), la adulti dislalia poate fi cauzata de schimbari legate de varsta, precum caderea dintilor.
 
Dislalia functionala are cauze fiziologice, luand nastere in urma obisnuirii copilului cu un anumit mod de vorbire. Dislalia se ramifica in doua subtipuri:
 
 • dislalia senzoriala (cauzata de anumite defecte ale aparatului auditiv si caracterizata de emiterea eronata a unor foneme)
 • dislalia motorie (cauzata de defecte ale organelor de vorbire, a carei particularitate principala o reprezinta incapacitatea de a distinge pronuntarea corecta a cuvintelor sau sunetelor de cea eronata)
 
Din punct de vedere a simptomelor dislaliei, putem distinge intre :
 
 • dislalie simpla – atunci cand copilul nu reuseste sa pronunte corect o singura litera sau un grup de sunete
 • dislalie polimorfa – apare in momentul in care vorbirea copilului este foarte greu de inteles, acesta fiind incapabil sa rosteasca corect majoritatea sunetelor
 • dislalie totala – copilul nu reuseste sa pronunte corect niciun sunet.
 
In functie de momentul aparitiei dislaliei, exista doua categorii:
 • dislalie congenitala (copilul se naste cu acest deficit)
 • dislalie dobandita pe parcursul vietii (persoana in cauza dezvolta dislalie o data cu inaintarea in varsta)
In functie de dificultatea pronuntarii unui anumit fonem, dislalia se denumeste urmand principiile de derivare prin prefixe si sufixe grecesti. Astfel, in cazul in care copilul omite complet fonemul, sufixul folosit pentru a desemna dislalia este "-ism", iar pentru dislalia prin inlocuirea fonemelor se foloseste prefixul "para-", dupa cum urmeaza:
 
 • r - rotacism sau pararotacism
 • l - lambdacism si paralambdacism
 • b - betacism si parabetacism
 • c - capacism si paracapacism
 • d si t - deltacism si paradeltacism
 • f - fitacism si parafitacism
 • g - gamacism si paragamacism
 • m - mutacism si paramutacism
 • sunetele sigmatice (siflante) : s, ș, z, j, t, ci, ce - sigmatism si parasigmatism, care sunt cele mai intalnite forme de dislalie
 

Tratamentul dislaliei

 
Dislalia este trata cu ajutorul unui medic logoped, prin metoda denumita "reeducare ortofonica". 
 
Reeducarea ortofonica trebuie inceputa cat mai devreme, pentru a evita aparitia reflexelor proaste. De altfel, este important ca tratamentul dislaliei sa inceapa inainte ca cel mic sa invete sa citeasca. In principiu, reeducarea consta in a-l determina pe copil sa pronunte cuvintele mai rar, pentru a se concentra mai bine pe suntele pe care le emite.
 
Desi, de obicei, nu este nevoie decat de cateva sedinte pana ce copilul incepe sa pronunte corect sunetele, logopedul trebuie sa se asigure ca pacientul sau se obisnuieste cu noul mod de vorbire si nu recapata obiceiul de a vorbi incorect. Pentru a obtine rezultatele dorite, medicul poate recurge la folosirea unor ustensile care sa il ajute pe copil sa isi mentina o pozitie corecta a limbii atunci cand pronunta anumite sunete. Astfel, acesta poate exersa si acasa.

 

Metode de prevenire

 
Pe langa tratamentul efectuat de logoped, exista si cateva activitati pe care parintii sa le desfasoare acasa cu copiii lor pentru a evita aparitia dislaliei sau de a diminua simptomele:
 
Sa poarte conversatii tot timpul cu copiii lor.
 
Sa repete corect cuvintele sau sunetele pe care copilul le pronunta gresit.
 
Sa faca exercitii de respiratie sub forma de jocuri.
 
Sa introduca in dieta copilului alimente solide care sa ajute la intarirea muschilor implicati in vorbire.
 
Sa foloseasca un limbaj simplu cu copiii.
 
Sa pronunte cuvintele clar atunci cand vorbesc cu copiii.
 
Sa introduca treptat cuvinte noi in vocabular.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
tulburari de limbaj
tulburari de pronuntie
incapacitatea subiectului de a pronunta corect un sunet, o silaba sau un cuvant
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Dislalia

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 6 + 1

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.