Anodontia (absenta dentara)

Descriere Remediu Naturist

 
Anodontia reprezinta absenta totala sau partiala a dintilor, fiind, de cele mai multe ori rezultatul unei boli ereditara. Aceasta tulburare genetica se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
 
Pentru a intelege anodontia in complexitatea sa, literatura de specialitate propune studiul catorva concepte terminologice asociate. Astfel, putem vorbi de hipodontie atunci cand din cavitatea bucala lipsesc pana la 6 dinti si de oligodontie atunci cand majoritatea dintilor sun absenti. Anodontia totala (lipsa tuturor dintilor) este forma cea mai grava in care se poate manifesta aceasta afectiune, fiind si cel mai rar intalnita, cei mai multi pacienti fiind diagnosticati cu forme mai usoare precum hipodontia sau oligodontia. De asemenea, pentru a denumi anodontia, studiile de specialitate folosesc termeni precum: aplazie dentara, absenta dentara, atelectodontie sau agenezie. 
 

Raspandirea afectiunii

 
Din punct de vedere teoretic, absenta dintelui poate fi congenitala, dar sunt rare cauzurile de inexistenta a mugurilor dentari inca de la nastere.
 
Dintii care lipsesc inca de la nastere sunt maselele de minte (fapt intalnit la 25-35% din populatie), incisivii laterali superiori (cazuri intalnite la aproximativ 2% din populatie) si premolarii inferiori (la 3% din populatie) sau premolarii superiori. Absenta unuia sau a mai multor masele de minte nu are impact major arupra dentitiei, de cele mai multe ori acestia ramanand sub gingie si necesitand ulterior o extractie. Atunci cand maselele de minte erup de sub gingie, ele vor fi scoase din cauza faptului ca nu au nicio functionalitate si pot prezenta probleme pe termen lung.
 
Din punct de vedere al diferentierii pe sexe a raspandirii afectiunii, studiile au demonstrat ca femeile sunt de 4 ori mai afectate decat barbatii.
 
In ceea ce priveste dintii de lapte, s-a observat absenta congenitala a acestora la 1% in populatie, afectand deopotriva femeile cat si barbatii. In aproximativ 30-50% din cazuri, cei care au avut un dinte de lapte absent vor avea, cel mai probabil, si un dinte permanent absent.
 
Potrivit studiilor, pana la 6,5% din populatie au cel putin un dinte lipsa inca de la nastere (cu exceptia maselelor de minte). 
 

Anodontia in raport cu alte afectiuni

Anodontia sau oligodontia se poate asocia cu alte anomalii congenitale, precum anhidroza (absenta glandelor sebacee si sudoripare), alopecia congenitala (absenta parului) sau unghii casante si par rar, afectiuni intalnite indeosebi la populatia masculina.
 
Anodontia mai poate fi asociata si cu sindromul Ellis van Creveld, denumit si displazia condroectodermala, care poate cauza forme de nanism, malformatii osoase si cardiace, polidactilie sau retard mintal. 
 
Anodontia partiala poate fi asociata si cu urmatoarele afectiuni:
  • displazie condroectodermala
  • sindromul Hallermann-Strieff
  • hialinoza cutanata si mucoasa
  • incontinentia pigmenti
 

Tipologie

 
In functie de numarul dintilor absenti, anodontia se clasifica in:
  • anodontia completa – absenta dintilor permanenti, de obicei asociata cu displazia ectodermica
  • anodontia partiala (cunoscuta si sub numele de hipodontie) – lipsa a maxim 6 dinti permanenti

Semne si simptome ale anodontiei

 
Semnul cel mai evident care duce cu gandul la anodontia este absenta completa sau partiala a dintilor. Daca pana la varsta de trei ani copilul nu are in cavitatea bucala majoritatea dintilor de lapte, este cazul ca parintii sa se prezinte cu acesta la un medic stomatolog. Un alt semn de ingrijorare este lipsa dintilor permanenti. In afara de molarii de minte, dintii permanenti in totalitate apar pana la varsta de 14 ani.
 
Asadar, cele mai importante semne ale anodontiei sunt:
 
  • absenta dintilor de lapte sau prezenta prea indelungata a acestora
  • absenta dintilor permanenti
  • prezenta intarziata a dintilor permanenti si cresterea lor anormala
 

Cauzele absentei dentare

 
Lipsa completa a dintilor permanenti este extrem de rara si se transmite pe cale ereditara in mod autozomal recesiv, localizarea genei care provoaca aceasta afectiune fiind inca necunoscuta.
 
Gena care provoaca si transmite forma autozomal-dominanta de hipodontie se presupune a avea doua localizari : 14q12-q13 si  4p16.1, iar forma autozomal recesiva 16q12.1.
 
De asemenea, se pare ca si oligodontia prezinta tot doua forme. Cea mai des intalnita forma este cea cauzata de o anomalie a genelor localizate in cromozomii 14q12-13 si transmisa in mod autozomal dominant. Cea de-a doua forma, mai putin intalnita, este cauzata de o anomalie la nivelul cromozomului X.
 
Cromozomii, elemente situate in nucleul celuleloor umane, sunt cei care contin informatia genetica a fiecarei persoana. De obicei, celulele corpului uman au 46 de cromozomi, numerotati pe perechi de la 1 la 22, iar cromozomii sexuali sunt desemnati prin literele X si Y. Sexul masculin are un cromozom X si un cromozom Y, iar cel feminin are doi cromozomi X. Fiecare cromozom are un brat scurt desemnat prin litera "p" si un brat lung notat cu litera "q". Cromozomii sunt apoi subdivizati pe grupe numerotate in functie de locatia moleculara. De exemplu, cromozomul  14q12-13 se refera la o locatie intre grupele 12 si 13, pe bratul lung al cromozomului 14 si desemneaza mii de gene prezente pe fiecare cromozom.
 
Tulburarile transmise genetic recesiv apar atunci cand o persoana mosteneste aceleasi gene anormale de la fiecare dintre parinti. Atunci cand un individ mosteneste o gena normala si o gena a bolii, acesta va fi purtator al bolii, insa nu va prezenta nicio simptoma. Riscul ca doi parinti purtatori ai bolii sa transmita copilului gena anormala este de 25% la fiecare sarcina, iar riscul ca bebelusul sa fie, ca si parintii, doar purtator, este de 50% la fiecare sarcina. 
 
Bolile transmise in mod dominant genetic apar atunci cand o singura copie a genei anormale este necesara pentru aparitia bolii. Acea gena poate fi mostenita de la parinte sau poate fi rezultatul unei modificari (mutatie) a genelor persoanei in cauza. Riscul transmiterii genei anormale de la parintele afectat la copilul acestuia este de 50% pentru fiecare sarcina, indiferent de sexul copilului.
 

Diagnostic

 
Anodontia poate fi diagnostica cu exactitate in urma examenului medical stomatologic si a unei radiografii panoramice, numita ortopantomograma, care surprinde pe aceeasi imagine dentitia completa a unei persoane. Astfel de investigatiei permite medicului stomatolog sa stabileasca diagnosticul si sa abordeze personalizat boala in complexitatea sa, in functie de manifestarile fiecarui pacient.

 

Tratamentul anodontiei

 
Tratamentul anodontiei se face in functie de numarul dintilor afectati si de zona in care acestia sunt situati. Astfel, medicul ii poate propune pacientului inchiderea spatiilor sau inlocuirea dintilor lipsa cu proteze dentare, atunci cand spatiile dintre dinti au dimensiunile necesare pentru inlocuirea dintelui cu o proteza. 
 
Anodontia este o afectiune ce presupune colaborarea unui medic ortodontist cu un medic stomatolog generalist, pentru a stabili cea mai buna metoda de tratament si de a corecta din punct de vedere estetic dentitia pacientului. 
 

Complicatii ale anodontiei

 
Anodontia trebuie tratata din timp, in caz contrar, pacientul risca aparitia unor complicatii neplacute precum:
 
  • aspect facial neplacut cauzat de orientarea buzelor inspre cavitatea bucala
  • diminuarea zonei inferioare a fetei
  • dificultati in mestecare a alimentelor
  • dificultati in producerea sunetelor si pronuntarea cuvintelor
  • izolare sociala


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă ÅŸi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății È™i puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecÈ›ioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul îÈ™i revine È™i revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecÈ›ie, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creÅŸterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Anhidroza (hipohidroza)Detalii Afectiune
Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Anodontia (absenta dentara)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 0 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.