Anhidroza (hipohidroza)

Descriere Remediu Naturist

 
 
 
Anhidroza se defineste ca imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.
 
Anhidroza, denumita uneori si hipohidroza, poate fi dificil de diagnosticat, cazurile mai usoare putand trece neobservate. Anhidroza poate fi provocata de numerosi factori, printre care se pot  numara si leziuni ale pielii sau anumite boli sau tratamente medicamentoase. Aceasta afectiune poate fi ereditara sau dobandita pe parcursul vietii. 
 
Tratamentul anhidrozei consta in identificarea cauzei ce sta la baza aparitiei acesteia.
 

 

Simptome

 
  • lipsa totala sau partiala a transpiratiei
  • dureri si crampe musculare sau senzatie de epuizare
  • stari de ametela
  • inrosirea fetei
  • senzatie de cald
 
Lipsa transpiratiei poate aparea:
  • pe toata zona corpului
  • doar intr-o anumita parte a corpului
  • pe mai multe parti ale corpului
 
Zonele corpului care inca mai transpira pot dezvolta tendinta de a produce mai multa transpiratie, de aceea este posibil ca suferinzii de anhidroza sa transpire excesiv in anumite parti ale corpului si in altele deloc. Anhidroza care afecteaza toate zonele corpului impiedica racirea corpului, astfel incat exercitiile fizice intense, munca fizica sau vremea foarte calduroasa vor cauza aparitia crampelor musculare, stari de lesin sau a insolatiei.
 
Anhidroza se poate prezenta ca afectiune de sine statatoare sau poate fi o cauza a altor boli precum diabet sau boli ale pielii.

 

Cand este cazul sa consultati un medic?

 
Daca observati ca nu transpirati atunci cand este cald afara sau cand sunteti supusi unui efort fizic intens sau ca transpirati mult mai putin decat de obicei, este indicat sa va adresati medicului. Desi este posibil sa nu suferiti de anhidroza, ci de o alta tulburare legata de temperatura corpului, este important sa consultati un doctor daca prezentati urmatoarele simptome:
 
  • stare de lesin
  • stari de greata
  • stare de ameteala
  • ritm cardiac crescut
  • piele de gaina, desi temperatura ambientala este ridicata
 

Cauze

 
Anhidroza apare atunci cand glandele responsabile de procesul transpiratiei nu mai functioneaza in mod corect sau persoana in cauza s-a nascut cu o boala congenitala sau o tulburare la nivelul sistemului nervos sau al pielii. Dezhidratarea poate sta si ea la baza aparitiei anhidrozei.
 
Printre cele mai comune cauze se numara:
  1. Boli care apar inca de la nastere precum displazia congenitala care impiedica buna dezvoltare a glandelor sudoripare
  2. Tulburari ereditare care afecteaza sistemul metabolic, precum boala Fabry
  3. Boli ale tesutului conjuctiv precum sindromul Sjogren, care cauzeaza uscarea ochilor si a gurii
  4. Leziuni ale pielii rezultate fie prin ardere sau prin radioderapie sau boli care presupun blocarea porilor, precum psoriazisul
  5. Boli care afecteaza sistemul nervoz precum diabetul, alcoolismul sau sindromul Guillan-Barre
  6. Folosirea anumitor medicamente ca morfina, toxina botulinica de tip A sau a medicamentelor folosite pentru a trata psihoza.
 

Factori de risc

 
Probabilitatea aparitiei anhidrozei poate fi sporita de anumiti factori precum:
 
Varsta– Persoanele cu varsta de peste 65 de ani, bebelusii si copiii sunt mult mai predispusi la stresul termin, ce poate contribui la aparitia anhidrozei
Anumite probleme de sanatate – Orice conditie medicala care afecteaza sistemul nervos autonom, precum diabetul, fac ca aparitia tulburarilor de glande sudoripare sa fie mult mai probabila.
Boli ale pielii – majoritatea bolilor care irita sau inflameaza pielea, de obicei, afecteaza glandele sudoripare. Printre aceste boli se numara: psoriazis, dermatita exfoliativa (decojirea pielii), eruptii cutanate cauzate de caldura, Sclerodermia(caracterizata prin fibroza pielii si anomalii vasculare) sau ihtioza(aspect solzos al pielii).
Anomalii genetice – anumite mutatii genetice pot afecta glandele sudoripare.
 

Complicatii

 
Bolile induse de cladura sunt cele mai grave complicatii ale anhidrozei. Din acest punct de vedere, copiii sunt cei mai vulnerabili, deoarece temperatura lor corporala creste mult mai repede decat a adultilor, iar organismul lor elimina caldura intr-un mod mai putin eficient.
 
Bolile induse de caldura includ:
 
  • crampele cauzate de caldura. Acestea se pot manifesta sub forma spasmelor musculare prin care muschii din picioare, maini, abdomen sau spate se contracta, fiind insotite de senzatie de durere mai acuta si mai indelungata decat crampele resimtite in timpul somnului.
  • epuizarea termica. Aceasta apare dupa efectuarea unor exercitii fizice intense si poate fi usor observata, fiind insotita de stari de epuizare, stari de greata si ritm cardiac crescut.
  • insolatie. Insolatia poate pune viata in pericol, atunci cand temperatura corporala atinge 40 de grade Celsius. Daca nu este tratata in cel mai scurt timp posibil, insolatia poate provoca halucinatii, pierderea constiintei, coma sau chiar moarte.
 

Diagnostic

 
In diagnostitatea anhidrozei, medicul se bazeaza pe simptomele descrise de pacient, pe trecutul medical si pe consultarea fizica. Totusi, uneori anhidroza nu poate fi diagnosticata cu precizie decat dupa efectuarea anumitor teste precum:
 
Testul transpiratiei, denumit si testul transpiratiei prin termoreglare, care presupune acoperirea corpului pacientului cu o pudra ce isi schimba culoarea atunci cand pacientul transpira. Apoi, acesta este invitat sa intre intr-o camera in care temperatura sa corporala este determinata sa creasca la un nivel la care majoritatea oamenilor ar incepe sa transpire.
 
Biopsiacutanata consta in prelevarea unei probe din pielea zonei suspectata de anhidroza sau din glandele sudoriparea. Aceste mostre sunt apoi analizate in laborator.
 

Tratament

 
Anhidroza care afecteaza doar o mica parte a corpului, de obicei, nu necesita tratament, fiind o problema care nu pune probleme din punct de vedere al confortului termic pacientului. Atunci cand anhidroza afecteaza, insa, parti extinse din corp, aceasta poate pune viata in pericol suferindului. Tratamentele in acest caz depind de cauza care a dus la aparitia anhidrozei.
 

Tratamentul bolilor induse de caldura

 
Supraincalzirea corporala necesita tratament de urgenta pentru a preveni agravarea simptomelor. 
 
Tratarea crampelor provocate de caldura consta in asezarea in pozitie culcata a pacientului si incercarea scaderii temperaturii prin administrarea unui suc rece de fructe sau a unei bauturi care contine electroliti. Daca simptomele se inrautatesc si nu dispar in timp de o ora, pacientul are nevoie de ingrijiri medicale. Dupa disparitia simptomelor, pacientul trebuie sa evite timp de cateva ore desfasurarea activitatilor fizice intense. 
 
Epuizarea termica presupune intervenirea imediata a cuiva care sa aiba grija de suferind. Astfel, acesta trebuie asezat intr-o zona umbroasa sau prevazuta cu aer conditionat, cu picioarele usor ridicate. Daca pacientul este imbracat cu haine stramte, acestea trebuie inlaturate, pentru a putea permite pielii sa respire. Se recomanda administrarea de bauturi reci care sa nu contina cofeina sau alcool si aplicarea de comprese cu apa rece. Daca simptomele nu dispar in scurt timp, pacientul trebuie dus de urgenta la o unitate de ingrijiri medicale.
 
Insolatia necesita ingrijiri medicale imediate, de aceea daca observati ca o persoana prezinta simptomele insolatiei, cereti ajutor specializat. Intre timp, mutati persoana respectiva intr-o zona rece si aplicati-i cateva comprese cu apa rece sau inveliti-o intr-un prosop sau un cearcaf imbibat cu apa rece. Folositi un ventilator sau orice aveti la indemana pentru a favoriza circulatia aerului.
 

Masuri de precautie

 
Anhidroza nu poate fi prevenita, insa afectiunile induse de caldura pot fi impiedicate prin respectarea urmatoarelor masuri de precautie:
 
  • purtarea hainelor lejere si din materiale care permit pastrarea corecta a temperaturii corporale
  • evitarea expunerii la soare in zilele foarte calduroase
  • monitorizarea activatilor fizice foarte intense
  • familiarizarea cu simptomele si modalitatile de tratament ale afectiunilor induse de caldura


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Anhidroza este imposibilitatea unei persoane de a transpira normal. Daca organismul nu este capabil sa transpire, acesta nu mai are posibilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel corect, ceea ce poate conduce la hipertermie sau chiar la cazuri mai grave, precum insolatia.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Bioritm (armonizare)Detalii Afectiune
Bioritmul poate descrie nivelurile de energie si capacitatile de performanta la nivel fizic, emotional si intelectual.
Cancer (prevenire)Detalii Afectiune
Prevenirea cancerului este un plan de-a lungul vietii, inclusiv de alegeri inteligente in viata noastra. Prin prevenirea cancerului intelegem importanta de a avea o viaţă lungă şi sănătoasă. 
ConvalescentaDetalii Afectiune
Convalescenta este recuperarea treptată a sănătății și puterii după boală. Se referă la etapa ulterioară a unei boli infecțioase sau a unei altfel de boli atunci când pacientul își revine și revine la normal, dar poate continua să fie o sursă de infecție, chiar dacă se simte mai bine. 
Hormoni (reglare hormonala)Detalii Afectiune
Hormonii corpului sunt precum instrumentele muzicale într-o orchestra: Fiecare joaca un rol propriu in crearea unui concert perfect, pana intr-o zi in care un intrument iasa din ton si distruge intreaga melodie. Hormonii reglementeaza cat de bine dormim, cat de des mancam, apetitul si potenta sexuala, nivelul de energie si modul in care facem fata stresului.
Meridiane energetice (tratament echilibrare energetica)Detalii Afectiune
Corpul fizic este ultimul nivel al sistemului uman pe care o energie dezechilibrata il prezinta sub forma unei boli. Aceasta energie este o energie subtila, o forță de viață, care recreează și restabilește componentele celulare ale sistemelor vii.
DislaliaDetalii Afectiune
Dislalia este o boala care afecteaza in general copiii si se caracterizeaza print-un defect de articulare al cuvintelor si, implicit, a prelungirii limbajului "de bebelus". Aceasta tulburare de vorbire poate fi tratata prin intermediul reeducari ortofonice.
Decalaj de fus orarDetalii Afectiune
Setarea ceasului biologic intern în conformitate cu unul extern va ofera o gramada de sentimente "delicate", cum ar fi dureri de cap, creşterea presiunii, atentie risipita, somn tulburat si lipsa poftei de mancare. Acest lucru se intampla si atunci cand calatorim in zone cu un decalaj semnificativ de fus orar. 
ArteritaDetalii Afectiune
Arterita este o inflamatie a peretelui unei artere. Artera poate fi inflamata sau blocata complet. In arterita craniala sau temporala aceasta poate determina orbire, daca nu este tratata.
AdenopatiaDetalii Afectiune
Adenopatia consta in cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici, elementii principali ai sistemului nostru imunitar, locul in care celulele imune lupta impotriva infectiilor si a substante cu caracter antigenic.
AntraxDetalii Afectiune
Atraxul este o infectie cauzata de sporii bacilului Bacillus anthracis care se prezinta sub forma de bastonas cu un invelis dur. Acesti spori pot supravietui la sol chiar si cativa ani.
Anevrism cerebralDetalii Afectiune
Anevrismul cerebral sau intracranian porneste de la o dilatatie locala dintr-un vas de sange, care cu timpul se mareste si in cele din urma se rupe.
Blefaroptoza (ptoza palpebrala)Detalii Afectiune
Blefaroptoza (ptoza palpebrala sau sindromul pleoapelor cazute) este un termen medical care desemneaza caderea (totala sau partiala) a pleoapei superioare, ceea ce conduce la aparitia dificultatilor de vedere si a unui aspect fizic inestetic. 
AcatisiaDetalii Afectiune
Acatisia este un sindrom neuropsihiatric caracterizat prin neliniste psihomotorie. Persoanele care sufera de acatisie acuza sentimente de neliniste, indeosebi la nivelul picioarelor si tendinta permanenta de a se misca. 
Ambliopia (ochiul lenes)Detalii Afectiune
Ambliopia este termenul medical folosit pentru a desemna acea tulburare in care capacitatea vizuala a unui ochi este redusa, din cauza faptului ca acesta nu mai poate comunica in mod normal cu creierul. Desi ochiul afectat nu prezinta niciun defect, creierul, dintr-un motiv sau altul, prefera sa comunice doar cu unul dintre ochi. De aceea aceasta boala se mai numeste si boala "ochiului lenes".
Anodontia (absenta dentara)Detalii Afectiune
Anodontia se caracterizeaza prin absenta congenitala a dintilor primari  (de lapte) sau a dintilor permanenti, din cauza absentei mugurilor dentari sau a disparitiei lor inca din etapele initiale de dezvoltare. 
Daltonism (cecitate cromatica)Detalii Afectiune
Daltonismul este o tulburare de vederea ce consta in scaderea capacitatii de a vedea sau de a distinge culorile, ceea ce poate afecta activitatile zilnice ale persoanei afectate. Cumpararea fructelor si legumelor, alegerea hainelor sau citirea semnelor de circulatie se transforma intr-o provocare. Totusi, desi intampina dificultati in viata de zi cu zi, daltonistii reusesc sa se adaptateze si sa duca o viata normala. 
ClamidiozaDetalii Afectiune
Clamidioza este cel mai des intalnita infectie transmisa pe cale sexuala cauzata de bacteria chlamydia trachomatis, afectand in mod special adolescentii sau tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.
FibromialgiaDetalii Afectiune
Fibromialgia este un sindrom caracterizat prin dureri difuze in tot corpul insotite de o stare de oboseala constanta si tulburari de somn. La persoanele care sufera de fibromiagie fibrele nervoase, prezente in tot organismul, sunt mai sensibile si mai active decat cele ale persoanelor normale. 
Sindromul GilbertDetalii Afectiune
Sindromul Gilbert este o afectiune minora caracterizata de nivelul ridicat al bilirubinei din sange (hiperbilirubinemie). Bilirubina este o substanta toxica de culoare galben-portocalie care este produsa atunci cand se descompun celulele rosii de sange.
Ascita (lichid in abdomen)Detalii Afectiune
Ascita este o afectiune ce presupune acumularea patologica de lichid in cavitatea abdominala. 
Acrofobia (frica de inaltime)Detalii Afectiune
Acrofobia este teama de inaltimi ce se prezinta sub forma unei stari de anxietate care poate afecta calitatea vietii suferindului.
PancreatitaDetalii Afectiune
Pancreatita reprezinta o inflamatie la nivelul pancreasului, o glanda situata in spatele stomacului, in apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei si hormoni care ajuta la reglare zaharului din sange. Pancreatita poate afecta si tesuturile vecine.
Compresia nervoasaDetalii Afectiune
Compresia nervoasa desemneaza o senzatie inconfortabila caracterizata de durere sau amortire si care este cauzata iritarea sau deteriorarea unui nerv periferic in urma exercitarii unei presiuni mari asupra acestuia. Nervii periverici sunt cei situati in afara creierului sau maduvei spinarii. Desi aceasta afectiune este asociata deseori cu dureri de spate sau de gat, aproape orice nerv poate reprezenta subiectul unei compresii nervoase.

0 recenzii pentru Anhidroza (hipohidroza)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 3 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.