Rubeola (pojarul german)

Descriere Remediu Naturist

 
 
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati. Infectia se poate transmita de la o persoana la alta prin virusii raspanditi prin tusit sau stranutat ceea ce inseamna ca putem sa fim infestati cu virusul rubeolic daca ne atingem gura, nasul sau ochii dupa ce am venit in contact cu o persoana infectata. De asemenea, virusul rubeolic poate fi dobandit prin impartirea mancarii sau a bauturilor cu o persoana infectata.
 
Pojarul german este o boala din ce in ce mai rara, deoarece incepand cu anii 1960 s-a introdus vaccinul anti rubeola. Cei mai afectati de rubeola pot fi copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani, dar poate aparea uneori si la adulti.
 
Rubeola este o infectie usoara ce trece in decurs de o saptamana, chiar si fara tratament, insa se poate dovedi periculoasa pentru femeile insarcinate deoarece poate perturba buna dezvoltare a fetusului si provoca aparitia malformatiilor de tipul anomaliilor la nivelul inimii, surzenie sau leziuni ale creierului.
 

Sa intelegem mai bine rubeola

 
Rubeola, ca si denumire, isi are originea in cuvantul de origine latina „rubella” si a fost mentionata pentru prima data de catre cercetatorii germani, de unde si varianta alternativa a denumirii sale – „pojarul german”.
 
Virusul ajunge in nodulii limfatici si in rinofaringe (organul ce leaga cavitatea nasala de valul palatului) si se transmite prin stranut sau tusit. O persoana care are rubeola poate transmite virusul cu o saptamana inainte si una dupa ce au inceput sa apara eruptiile pe corp.
 
La 5-7 zile dupa infectare, virusul se gaseste in sange si circula prin corp. Virusul rubeolei poate trece prin placenta si are proprietati teratogene (adica poate cauza aparitia mutatiilor genetice). Virusul poate distruge celulele sa impiedice divizarea acestora. 
 
Rubeola apare, de regula, la copiii mici sau la adultii cu varsta de peste 40 de an. De obicei, cu cat persoana infectata cu virusul rubeolic este mai in varsta, cu atat simptomele vor fi mai grave.

 

Diferenta dintre rubeola, rujeola si varicela

 
Rubeola, rujeola si varicela sunt trei notiuni care creeaza dificultati de diferentiere tocmai din pricina faptului ca toate sunt boli ale copilariei si sunt caracterizate de eruptii cutanate. 
 
Cu toate acestea, prima deosebire consta in cauzele diferite ce stau la baza acestora. Astfel, rubeola este cauzata de togavirus, rujeola de paramixovirus si varicela de virusul varicella – zoster. 
 
O a doua diferentiere se poate face in functie de simptomatologia specifica, rubeola distingandu-se prin caracterul bland al eruptiilor cutanate si perioada de vindecare mai scurta, rujeola prin debutul sau cu semne specifice gripei (febra, tuse, secretii nazale), iar varicela prin eruptia cutanata ce se prezinta sub forma unor vezicule pline cu lichid. 

 

Simptomele rubeolei

 
Aproximativ jumatate din cazurile de rubeola trec neobservate. Principalul simptom al rubeolei este aparitia punctelor rosii pe piele, de obicei in decurs de 2-3 saptamani dupa expunerea la virus.
 
Eruptiile cutanate apar de obicei prima oara de fata si apoi pe trunchi, pe maini si pe picioare. Dupa primele 3 zile, aceasta se diminueaza sau dispare. 
 
Alte simptome ale rubeolei pot fi:
 
  • nas infundat sau care curge
  • dureri de cap
  • febra usoara
  • ochi rosii
  • umflarea testiculelor
  • inflamarea nodulilor limfatici
  • dureri de articulatii 
 

Rubeola in sarcina si sindromul rubeolic congenital

 
Sindromul rubeolic cogenital apare atunci cand o femeie insarcinata vine in contact cu virusul rubeolic, iar acesta din urma trece prin placenta direct la fat. Aceasta infectie poate avea drept consecinta pierderea sarcinii, moartea bebelusului in uter sau malformatii ale fatului. sindromul rubeolic congenital este principala cauza a pierderii congenitale a auzului.
 
Daca infectia cu virusul rubeolei apare in primul trimestru de sarcina, sansele ca fatul sa fie afectat sunt de 51%, iar acestea scad la 23% la nmama este infectata in intervalul de 13-26 saptamani de la concepere. 
 
Afectiunile pe care sindromul rubeolic congenital le poate provoca la copii sunt:
 
  • cataracta 
  • pierderea auzului sau tulburari de auz
  • boli cardiace congenitale (in special stenoza valvulara pulmonara si persistenta canalului arterial)
  • anemie
  • hepatita
  • intarzieri de dezvoltare
  • retinopatie
  • microftalmie (micsorarea si deformarea ochilor)
  • afectiuni ale ficatului, splinei sau maduvei spinarii (care dispar uneori dupa nastere)
  • dimensiuni reduse ale capului
  • greutate scazuta la nastere
  • micrognatism (barbie mica)
 
Pe masura ce copilul creste pot aparea alte afectiuni precum autism, schizofrenie, diabet sau probleme de memorare. Totusi, daca infectia cu virus rubeolic se face dupa saptamana 20 de sarcina, problemele noului nascut sunt rare.
 
Mecanismul exact prin care virusul rubeolic influenteaza dezvoltarea fatului este inca necunoscut de oamenii de stiinta, insa unele studii sugereaza ca ar putea fi asociat cu procesul numit apoptoza adica moartea programata a celulelor.
 
Apoptoza este un proces fiziologic normal declansat de o multime de motive. De exemplu, separarea degetelor de la maini sau de la picioare a fatului este legata de apoptoza celulelor dintre degete. 
 
Se pare ca sub influenta virusului rubeolei, acest mecanism incepe sa functioneze haotic. 

 

Diagnosticarea rubeolei

 
In cazul in care credeti ca aveti rubeola, este important sa va chemati un medic sa va consulte, decat sa va prezentati direct la cabinet deoarece in felul acesta veti evita interactiunea cu femeile insarcinate. 
 
Rubeola este diagnosticata prin analiza salivei sau analize de sange. Daca anticorpii IgM sunt prezenti, acest lucru indica o infectie cu virus rubeolic. Daca in sange sunt prezenti anticorpii IgG, inseamna ca o infectie cu rubeola a fost prezenta in corp in trecut sau ca persoana in cauza a fost deja vaccinata. 
 
Daca nici unul din cele doua tipuri de anticorpi nu se remarca in sange, inseamna ca persoana nu este purtatoarea virusului rubeolic si nici nu a fost imunizat in acest sens. 

 

Tratamentul rubeolei

 
Nu exista medicamente care sa scurteze perioada de manifestare a rubeolei. De cele mai multe ori, simptomele sunt destul de usoare incat sa nu fie nevoie de niciun tratament. Medicii recomanda celor care au infectie cu virus rubeolic sa stea izolati timp de o saptamana inainte si dupa aparitia eruptiilor cutanate. 
 
In cazul femeilor insarcinate, se poate prescrie globulina hiperimuna care sa ajute la lupta impotriva virusului si la reducerea probabilitatii aparitiei sindromului rubeolic congenital. 

 

Metode de prevenire

 
Rubeola este inclusa in schema de vaccin MMR, alaturi de rujeola si oreion.
 
Singura solutie eficienta de prevenire a dobandirii virusului rubeolic este prin vaccniare, o metoda folosita deja de mai bine de 40 de ani. 
 
Vaccinul se face prin administrarea unei forme atenuate a virusului si prima doza este facuta copiilor la varsta de 12-15 luni, iar a doua la 4-6 ani. 
 
Printre categoriile de adulti care ar trebui sa faca vaccinul MMR se numara:
 
  • studentii
  • persoanele care lucreaza in cadrul sistemului de sanatate
  • femeile care se afla la varsta la care pot avea copii
  • persoanele care calatoresc

 

Pe de alta parte, cei care nu au nevoie de acest vaccin sunt:
  • persoanele ale caror analize de sange arata ca sunt imuni la rujeola, rubeola si oreion
  • persoanele nascute inante de anul 1957 care nu planuiesc sa ramana insarcinate
  • persoanele care au facut deja doua doze de vaccin MMR 
  • femeile insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate in decurs de 4 saptamani 

 

Efectele secundare ale vacinului sunt minime. Mai putin de 15% din cei care se vaccineaza prezinta episoade de febra la 7-12 zile dupa vaccin si 5% dezvolta eruptii cutanate. Adolescentii sau femeile tinere pot experimenta dureri de articulatii. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Arsuri ale pielii in general si de soareDetalii Afectiune
O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor.
Cancer de pieleDetalii Afectiune
Cancerul care se formează în ţesuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc.
DegeraturiDetalii Afectiune
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. 
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatozeDetalii Afectiune
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii.
Dezinfectant la nivel de epidermDetalii Afectiune
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor.
EczemeDetalii Afectiune
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. 
FurunculozaDetalii Afectiune
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecții cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata.
Infectii ale pielii capuluiDetalii Afectiune
O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care,  la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic.
MatreataDetalii Afectiune
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Micoze - mancarimi de pieleDetalii Afectiune
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis.
Lentigo (pete solare)Detalii Afectiune
Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.
Arsurile solareDetalii Afectiune
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. 
FoliculitaDetalii Afectiune
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.
Paloarea (paliditatea pielii)Detalii Afectiune
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele.
CearcaneDetalii Afectiune
Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor.   
Keratoza pilara (foliculara)Detalii Afectiune
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par.

0 recenzii pentru Rubeola (pojarul german)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 10 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.