Keratoza pilara (foliculara)

Descriere Remediu Naturist

 
V-ati confruntat vreodata cu "pielea de gaina" pe brate sau pe picioare? Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita, afectand pana la 80% din populatia adolescentina si aproape 40% din adulti. Ea se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par, iar termenul medical folosit in literatura de specialitate este "papule keratozice foliculare".
 
Desi keratoza pilara nu este o afectiune grava, ea poate provoca neplaceri din punct de vedere social si al increderii in sine, fiind oarecum inestetice. Tratamentul medicamentos al acestei afectiuni de piele nu da rezultate deosebite, insa exista numeroase metode prin care puteti sa imbunatatati aspectul pielii in cazul in care va confruntati cu aceasta problema. 
 

De ce apare keratoza pilara?

 
Cercetatorii inca nu ai descoperit cauza exacta a keratozei pilare, insa sunt de parere ca principalul motiv il reprezinta acumularea de keratina care obstructioneaza iesirile foliculilor de par. Keratina este o proteina structurala fibroasa ce se regaseste in structura parului, in unghii si in celulele epiteliale din care sunt compuse aproape toate straturile pielii. Keratina este o componenta de baza a pielii, fiind esentiala pentru regenerare.
 
De obicei, celulele moarte de piele care contin keratina se vor desprinde de pe piele, insa la unele persoane keratina se depoziteaza in foliculii de par, incarcand astfel porii. Astfel, pe suprafata pielii apar mici umflaturi rosii si usor tari. In interiorul foliculului de par blocat se pot gasi unul sau chiar mai multe fire de par rasucite. De aceea, unii oameni de stiinta cred ca keratoza pilara este de fapt determinata de firele groase de par care se rasucesc sub stratul superficial al epidermei sau sub straturile exterioare ale pielii. Studiile efectuate in scopul demonstrarii acestei teorii sugereaza faptul ca parul poate distruge celulele foliculare, ducand la inflamarea si eliberarea anormala de keratina.
 
Din cauza celulelor moarte, pielea uscata care duce la aparitia keratozei pilare se poate inrautati in lunile de iarna sau atunci cand pielea se usuca din cauza lipsei de umiditate din atmosfera. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Amersham General Hospital din Marea Britanie pe 49 de pacienti suferinzi de ketaroza pilara au descoperit faptul ca 80% din acestia au remarcat o schimbare a severitatii simptomelor in functie de anotimp. Astfel, 99% din pacienti au afirmat ca simptomele se amelioreaza in lunie de vara si 47% au acuzat inrautatirea lor in timpul iernii. 
 
Alti cercetatori sugereaza faptul ca aceasta afectiune este asociata cu alte boli genetice de piele precum dermatita atopica.
 
Varsta este si ea un factor de risc major pentru keratoza pilara, ea aparand mai des in timpul copilariei si atingand pragul maxim in timpul adolescentei. La varsta adulta, in special dupa varsta de 35 de ani, incepe sa dispara. 
 

Care sunt simptomele keratozei pilare?

 
Simptomul principal al keratozei pilare il reprezinta aparitia unor mici umflaturi dure pe suprafata pielii. La palpare se simt ca niste formatiuni abrazive sau ca "pielea de gaina". Culoarea lor este in general alba sau rosii, iar numarul lor variaza de la 10 pana la 100, in functie de zona in care apar. 
 
Ketaroza pilara apare cel mai frecvent pe partea superiora a bratelor. Aproximativ 90% din cazurile de ketaroza pilara se manifesta in aceasta zona. Apoi, ea mai poate aparea si pe coapse, pe fese sau chiar pe obraji.
 
Desi aceasta afectiune nu este periculoasa, ea poate provoca senzatii neplacute de mancarime sau de piele dura si uscata. Avand in vedere ca cei mai afectati sunt adolescentii, ei pot intampina din aceasta cauza probleme de natura psihosociala, dezvoltand complexe privitoare la modul cum arata, la sexualitatea si la capacitatea lor de a lega relatii cu ceilalti. 
 

Tipologie

 

Keratoza pilara se poate incadra in diverse categorii in functie de anumite criterii. Astfel, in functie de culoarea formatiunilor putem distinge intre:
 
  • keratoza pilara rubra, atunci cand  papule keratozice foliculare sunt rosii
  • keratoza pilara hiperpigmentata, in cazul in care ele sunt de culoare maro
 
De asemenea, keratoza poate capata, destul de rar, forme mai severe in care apar cicatrici sau pierderea parului in zona respectiva. Printre aceste forme se numara:
 
  • keratoza pilara atrofica a fetei
  • eritromelanoza foliculara a fetei si gatului
  • ulerythema ophryogenes (zona sprancenelor) 
  • keratoza foliculara spinuloasa decalvanta (pe scalp)
  • foliculita uleritematoasa reticulara (cicatrici aparute pe obraji)
 

Diagnostic

 
Keratoza pilara poate fi usor diagnosticata de medicul dermatolog in urma unei examinari fizice.
 
Cazurile rare si mai grave de keratoza pilara pot necesita efectuarea unei biopsii care sa confirme sau exculda posibilitatea uneia din urmatoarele variante:
 
  • hiperkeratoza
  • hipergranuloza
  • foliculi de par blocati
  • inflamatie limfocitara perivasculara
 

Tratament

 
Nu exista un leac sau un tratament care sa inlature definitv keratoza pilara, insa simptomele acesteia se pot tine sub control prin rutina de ingrijire. Tratamentul keratozei pilare implica folosirea lotiunilor hidratante care contin acid lactic, acid salicilic, acid glicolic sau uree. Toate aceste substante sunt agenti keratolitici care ajuta la evitarea incarcarii pielii.
 
Cu toate acestea, aceste tratamente nu vindeca ketaroza pilara, insa pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii daca sunt folosite constant. De asemenea, ele pot avea efecte secundare, in functie de fiecare persoana in parte, astfel incat se recomanda evitarea lor in cazul unor sensibilitati. 
 
O alta forma de tratament o reprezinta tratamentul cu laser, folosit in special pentru reducerea roselii, dar fara a avea efect asupra structurii pielii.
 

Metode naturale pentru tratarea keratozei pilare

 

Exfoliere cu sare de mare

 

Secretul indepartarii celulelor moarte de pe piele si deblocarea foliculilor de par este exfolierea pielii fara a o irita. Folositi exfolianti naturali si blanzi cu pielea, precum sarea de mare care are proprietati antiinflamatorii. Sarea de mare calmeaza pielea, indeparteaza celulele moarte de piele si ajuta pielea sa isi mentina nivelul de hidratare.
 
Preparati-va acasa acest scrub prin amestecarea a doua lingurite de sare de mare cu 4 lingurite de miere. Mierea este hidratanta, oferindu-i pielii nutrientii si acizii de care are nevoie. Aplicati amestecul pe zona afectata de keratoza pilara, masand usor. Lasati sa actioneze 15 minute si apoi clatiti cu apa calda. O alta combinatie eficienta de ingrediente pentru exfolierea blanda a pielii este bazata pe sare de mare, miere, ulei de jojoba, ulei de cocos si ulei de menta.
 

Periajul uscat

 
Periajul uscat ajuta la curatarea porilor si la eliminarea celulelor moarte ale pielii. Folositi o perie de baie din par natural si periati piecare parte a corpului inainte sa va udati pielea. Aveti grija ca miscarile sa fie delicate pentru a nu irita sau inflama pielea. Ideea este sa indepartati pielea moarta si sa curatati foliculii de par care provoaca  aparitia papulelor. Dupa ce ati terminat periajul, faceti un dus si apoi stergeti-va cu prosopul prin tamponare, nu prin frecare. Folositi un ulei natural precum cel de cocos, pentru a masa pielea.
 

Sapunuri blande cu pielea

 
Folositi sapunuri naturale si blande pentru curatarea zonelor sensibile, pentru a nu provoca roseata sau acumularea de keratina. Cele mai bune sapunuri sunt cele care nu contin substante chimice, ci doar ingrediente naturale. Puteti sa va preparati in casa sapunuri cu miere, ulei de lavanda, vitamina E sau ulei de jojoba, care va vor ajuta sa va mentineti pielea hidratata, fara a o usca.
 

Hidratarea zilnica

 
Hidratarea pielii cu produse care nu irita si care sunt naturale este esentiala. Atunci cand pielea exfoliata este masata cu hidratanti naturali precum uleiul de avocado, de exemplu, aceasta nu va mai fi predispusa la inflamatii si nu veti mai avea senzatia de piele uscata, care se descuameaza. In plus, avocado contine vitamina A, care reduce roseata si sustine sanatatea celulelor pielii. Folositi o masca de avocado preparata in casa pe zonele atinse de keratoza pilara, lasati-o sa actioneze tipm de 20-30 minute si apoi clatiti cu apa calda. 
 
Printre hidratantii naturali pe care puteti sa ii aplicati fara a-i indeparta apoi cu apa se numara: uleiul de cocos, aloe vera sau uleiul de jojoba. 
 

Folosirea unui umidificator

 
Simptomele keratozei pilare tind sa se inrautateasca in perioada rece, pielea devenind mai uscata. Folositi un umidificator in camera in care dormiti pentru a va asigura ca pielea dumneavoastra nu isi distruge echilibrul natural.
 

Consumul de alimente cu proprietati antiinflamatorii

 
Includerea in dieta a alimentelor cu potential antiinflamator ajuta completarea nivleului de vitamine si minerale din corp, necesar pentru dezvoltarea corecta a celulelor pielii, pentru procesul de vindecare si pentru hidratarea corpului. Incercati sa mancati legume cu frunze verzi, care sunt bogate in antioxidanti, sfecla care ajuta la repararea celulelor si fructe de padure, care reduc inflamatia. In plus, si alimentele care contin omega 3, precum somonul salbatic, pot ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu keratoza pilara. Nu uitati sa consumati suficienta apa pe parcursul zilei pentru a va mentine hidratati.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
prezenta de papule de culoarea pielii, bej sau rosii, inflamatorii cutanat
piele aspra, solzoasa
Arsuri ale pielii in general si de soareDetalii Afectiune
O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor.
Cancer de pieleDetalii Afectiune
Cancerul care se formează în ţesuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc.
DegeraturiDetalii Afectiune
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. 
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatozeDetalii Afectiune
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii.
Dezinfectant la nivel de epidermDetalii Afectiune
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor.
EczemeDetalii Afectiune
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. 
FurunculozaDetalii Afectiune
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecții cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata.
Infectii ale pielii capuluiDetalii Afectiune
O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care,  la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic.
MatreataDetalii Afectiune
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Micoze - mancarimi de pieleDetalii Afectiune
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis.
Lentigo (pete solare)Detalii Afectiune
Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.
Arsurile solareDetalii Afectiune
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. 
FoliculitaDetalii Afectiune
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.
Paloarea (paliditatea pielii)Detalii Afectiune
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele.
Rubeola (pojarul german)Detalii Afectiune
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati.
CearcaneDetalii Afectiune
Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor.   

0 recenzii pentru Keratoza pilara (foliculara)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 0 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.