Cearcane

Descriere Remediu Naturist

Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor. 

 

Ce se intampla mai exact atunci cand avem cearcane?

 
Pielea din jurul ochilor este prin definitie mai subtire. Ca titlu ilustrativ, pielea periorbitala (din zona pleoapelor) are o grosime medie de aproximativ 0.5 mm in comparatie cu pielea de pe restul corpului a carei grosime este de 2 mm. 
 
Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, pielea devine din ce in ce mai subtire si colagenul din structurile dermice incepe sa se piarda. Astfel, venele de sange de sub ochi devin mai vizibile, conferind o culoarea mai inchisa zonei respective. Cearcanele de sub ochi nu sunt neaparat un semn al oboselii, insa stresul si epuizarea pot sa modifice in rau infatisarea multor oameni.
 
Factori precum lipsa de hidratare sau umflarea ochilor duc la aparitia asa-ziselor „pungi” sau la umflarea pleoapelor ce pot umbri zona de sub ochi, motiv pentru care pielea poate parea mai inchisa la culoare. Pe de alta parte, in cazul unor persoane, cearcanele sunt o caracteristica de familie.
 
De cele mai multe ori cearcanele nu reprezinta o problema medicala grava, insa pot da nastere la o serie de complexe ce pot accentua lipsa increderii in sine.
De ce venele de sange din jurul ochilor se vad albastre?
 
Motivul pentru care venele din jurul ochilor arata, de cele mai multe ori, albastre, nu este din cauza faptului ca sangele care circula prin ele este albastru, ci pentru ca pielea noastra, mai exact tesutul subcutanat, nu permite trecerea decat undelor asociate culorii albastrau/violet. Drept urmare, doar lumina albastra este reflectata si venele apar ca si cum ar avea culoara albastra. Totusi, acestea vor depinde de culoarea pielii fiecarei persoane, in cazul celor cu piele bronzata, venele vor parea ca au culoarea verde sau mero, iar la cei cu pielea foarte alba, acestea vor avea o culoare mov inchis sau chiar visiniu.
 
Exact acelasi procedeu este valabil si pentru pielea de sub ochi. Cearcanele sunt rezultatul reflectiei luminii de pe vasele de sange ce se afla exact sub stratul acela subtire de piele. Tocmai din aceasta cauza si vanataile de pe fata sunt mai proeminente in jurul ochilor, deoarece venele de sange sparte se vad mai clar. 
 
O alta problema care merge mana in mana cu cearcanele sunt pungile de sub ochi, sau edemele periorbitale. La persoanele tinere, acestea sunt de cele mai multe ori cauzate de retinerea de apa fie din pricina anumitor boli sau alergii sau a simplului consumn exagerat de sare. Edemele pot exercita o presiune mai mare asupra pielii si a vaselor de sannge, ceea ce face ca acestea din urma sa ajunga mai aproape de suprafata pielii si sa provoace innegrirea zonei respective. Pungile de sub ochi sunt, la persoanele adulte, semnul inaintarii in varsta.

 

Cauzele aparitiei cearcanelor

 

Fiind o problema atat de des intalnita, si intrebarile referitoare la cauzele aparitiei cearcanelor sunt multiple. Cearcanele pot aparea ca urmare a oboselii, insa raspunsul la toate intrebarile depinde de modul in care corpul nostru reactioneaza atunci cand nivelul de energie este unul scazut.
 
Cand organismul se simte obosit, productia de cortizol creste semnificativ pentru a ne oferi energia necesara pentru a sta treji. Pe langa alte efecte pe care cortizolul le are, acesta creste volumul de sange din organism, ceea ce determina largirea vaselor de sange. Dupa cum am mai spus si mai sus, cearcanele sunt provocate de faptul ca venele de sange se vad prin pielea subtire de sub ochi, astfel incat este de la sine inteles ca atunci cand suntem obositi si venele noastre se maresc pentru a putea faca fata la aportul de sange rezultat din productia de cortizol. Asadar, acestea devin mult mai vizibile, iar cearcanele noastre mult mai pronuntate.
 
 
Pe langa oboseala, cele mai frecvente cauze ale cearcanelor sunt:
 
  • Alergiile
  • Dermatita atopica sau eczemele
  • Rinita alergica
  • Mostenirea genetica, prin care pierdem din stratul de grasime al pielii
  • Probleme de pigmentatie a pielii
  • Frecatul ochilor
  • Expunerea la soare, ce determina corpul sa produca mai multa melanina, substanta care confera culoare pielii
  • Subtierea pielii si pierderea colagenului pe masura ce imbatranim
  • Alimentatie deficitara (o dieta saraca in antioxidanti si vitamine, cu precadere vitaminele A, C, E sau B12)
  • Afectiuni hepatice sau biliare
  • Fumatul si consumul de alcool care reduc aportul de oxigen la nivelul pielii si accelereaza procesul de imbatranire
 
 

Clasificare

 
Cearcanele se pot clasifica pe baza criteriului modelului de pigmentare si de vascularizare, in urmatoarele categorii: 
 
  • cearcane pigmentate (de culoare maronie)
  • cearcane vasculare (de culoare albastra, roz sau mov)
  • cearcane structurale (care depind de conturul fetei, de culoarea pielii si de modul in care trasaturile faciale creeaza umbrele pe fata)
  • cearcane mixte, care se ramifica in 4 tipuri:

                                      cearcane pigmentar-vasculare

                                      cearcane pigmentar-structurale

                                      cearcane vascular-structurale

                                      cearcane mixte (pigmentar-vascular-structurale)

 

 

Factori de risc

 
Printre persoanele cu risc ridicat de a prezenta cearcane se numara:
 
  • persoanele varstnice
  • persoanele de etnie a caror piele nu este alba
  • persoanele cu predispozitie genetica la aparitia cearcanelor

 

Cand este cazul sa ne prezentam la medic?

 
Daca schimbarea culorii sau umflarea apare doar sub un ochi si are tendinta de a se inrautati o data cu trecerea timpului, adresati-va medicului de familie. 
 
De asemenea, daca sunteti in cautarea unei solutii pe termen lung pentru estomparea cearcanelor si nu vreti sa mai folositi creme sau produse de machiaj, consultati un medic dermatolog.
 
In functie de cauza, medicul va poate prescrie aplicarea unor creme sau urmarea unui tratament.
 
Terapia cu laser sau procedurile de peeling chimic se pot dovedi si ele eficiente in unele cazuri. Daca suferiti de cearcane adancite, acestea pot fi umplute cu substante injectabile, iar pungile de sub ochi pot fi indepartate pe cale chirurgicala.
 

Metode de tratament

 
Medicii de specialitate recomanda cremele de albire sau tratamentul cu retinoizi pentru cearcanele pigmentare. De asemenea, cearcanele inchise la culoare pot fi estompate prin terapie cu laser care distruge melanocitele, cele care produc pigmentul pielii.
 
De altfel, cremele care contin ingrediente precum niacinamida, o vitamina hidrosolubila din complexul B, pot reduce vizibilitatea venelor de sange din zona ochilor.
 
Ochii umflati sau pungile de sub ochi se pot diminua prin folosirea gelulilor care contin plante cu efect calmant sau cafeina, care reduce continutul de apa al pielii.
 
Cearcanele de sub ochi nu reprezinta o problema de natura medicala, iar remediile facute in casa pot fi solutia perfecta pentru corectarea lor.
 
Folosirea feliilor de castravete care au fost tinute la rece in frigider ajuta la reducerea umflaturilor din zona ochilor si la scaderea in volum a vaselor de sange. Castravetii contin 95% apa, astfel incat nu numai ca au capacitatea de a calma zona cu probleme, ci si de a o hidrata. Pentru rezultate optime, tineti feliile de castraveti timp pe 15 minute pe ochi.
 
Folositi comprese din pliculete de ceai pentru zona de sub ochi. Acoperiti-va ochii cu doua pliculete umede de ceai timp de aproximativ 10 minute. Ceaiul contine tanina, care ajuta la reducerea umflaturilor, iar umezeala ceaiului va fi absorbita in piele.
 
Aloe Vera este folosita de secole intregi pentru iluminarea si revigorarea pielii obosite, putand fi regasita in compozitia multor produse destinate zonei ochilor.
 

Solutii de moment

 
Machiajuleste solutia perfecta pentru a masca aceasta problema pe termen scurt. O metoda eficienta constra in aplicarea unui concealer incepand de la cea mai inchisa zona pana la coada ochiului. Apoi, estompati concealerul pana cand nu veti mai observa cearcanele, avand grija in acelasi timp sa nu aveti nici foarte mult produs pe fata. Un concealer cu o tenta de verde va masca cu succes orice urma de roseata.
 
Cremele de ochipot avea si ele un efect de scurta durata daca sunt aplicate de doua ori pe zi, avand grija sa nu intre in contact cu ochii deoarece acestea pot irita corneea si cauza aparitia altor probleme. Serurile de ochi contin vitamine, antioxidanti si ingrediente de mentinere a fermitatii pielii. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor. 

 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
culoare neagra -albastruie a pielii fine de sub ochii
pungi sub ochi
ochi uscati si iritati
Arsuri ale pielii in general si de soareDetalii Afectiune
O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor.
Cancer de pieleDetalii Afectiune
Cancerul care se formează în ţesuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc.
DegeraturiDetalii Afectiune
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. 
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatozeDetalii Afectiune
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii.
Dezinfectant la nivel de epidermDetalii Afectiune
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor.
EczemeDetalii Afectiune
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. 
FurunculozaDetalii Afectiune
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecții cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata.
Infectii ale pielii capuluiDetalii Afectiune
O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care,  la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic.
MatreataDetalii Afectiune
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Micoze - mancarimi de pieleDetalii Afectiune
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis.
Lentigo (pete solare)Detalii Afectiune
Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.
Arsurile solareDetalii Afectiune
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. 
FoliculitaDetalii Afectiune
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.
Paloarea (paliditatea pielii)Detalii Afectiune
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele.
Rubeola (pojarul german)Detalii Afectiune
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati.
Keratoza pilara (foliculara)Detalii Afectiune
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par.

0 recenzii pentru Cearcane

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 1 + 9

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.