Arsuri ale pielii in general si de soare

Descriere Remediu Naturist

 

Pielea are un rol important de jucat în reglarea temperaturii si lichidului din corp. Dacă o zona mare de piele este accidentata, capacitatea de a menține controlul poate fi pierduta. De asemenea, pielea actioneaza ca o bariera de protectie impotriva bacteriilor si virusurilor care locuiesc in lumea din afara corpului.

Anatomia pielii este complexă, și există mai multe structuri in cadrul straturilor de piele. Există trei straturi:

 Epiderma, stratul exterior al pielii

Derma, formata din colagen si fibrele elastice; locul unde se gasesc unii nervi, vasele de sange, glandele sudoripare si foliculii de par.

Hipodermasau țesutul subcutanat, în care vasele mari de sange si nervii sunt situate. Aceasta este stratul de tesut care este cel mai important în reglarea temperaturii.

 

Valoarea daunelor pe care o arsura o poate provoca depinde de locația sa, profunzime, și cât de dimensiunea suprafetei corpului implicate.

Cum sunt clasificate arsurile?

Arsurile sunt clasificate pe baza profunzimii lor.

 • O arsura de gradul unu este superficială și provoacă inflamarea locală a pielii. Arsurile solare sunt adesea clasificate ca arsuri de gradul întâi. Inflamatia este caracterizata prin durere, roșeață, și o umflare ușoară. Pielea poate fi foarte sensibila la atingere. Arsurile de gradul I sunt de obicei cauzate de: supraexpunerea la soare, un scurt contact cu un obiect fierbinte, cum ar fi un fier de călcat sau cu o tigaie incinsa, cu apa fierbinte sau abur, un scurt contact cu substanțe chimice dure.
 • Arsurile de gradul doi sunt mai profunde și, în plus față de durere, roșeață și inflamație, sunt caracterizate de apariția de vezicule pe piele. Pielea poate deveni mai ușor infectata. De asemenea, în cazul în care arsura afectează mai mult de 10% din pielea corpului, persoana poate intra în șoc din cauza cantităților mari de lichid pierdute din zona arsa. Arsuri de gradul doi sunt, de obicei, cauzate de: arsuri solare profunde, expunerea la flăcări, contactul cu lichide fierbinți, arsuri cu benzina sau kerosen, contactul cu substanțe chimice.
 • Arsurile de gradul trei sunt mai profunde decat cele de gradul doi, implicând toate straturile pielii, adica deteriorarea totala a acelei zone de piele. Deoarece nervii si vasele de sange sunt deteriorate, arsuri de gradul trei au tendința de a fi relativ nedureroase. Arsuri de gradul III sunt de obicei cauzate de îmbrăcăminte care ia foc, scufundarea în apă fierbinte, contactul cu obiecte fierbinți, flăcări, energie electrică, uleiuri incinse, produse chimice corozive.

Arsuri nu sunt statice și se poate maturiza. Peste câteva ore o arsura de gradul I poate implica structurile profunde și poate să devină de gradul al doilea. În mod similar, arsurile de gradul II pot evolua in arsuri de gradul trei.

Indiferent de tipul de arsura, are loc o inflamatie si o acumulare lichid la nivelul pielii afectate. În plus, trebuie remarcat faptul că pielea este primul sistem de apărare al coprului impotriva infectiei cu microorganisme. O arsura este, de asemenea, o pauză în piele, si reprezinta riscul de infecție, atât la niveluli zonei cu prejudiciu precum si in corp.

Numai epiderma are capacitatea de a se regenera. Arsurile care se extind mai adânc pot provoca leziuni permanente și cicatrici și pot să nu permită pielii din acest domeniu sa revina la funcționarea normală.

Cât de importanta este amplasarea unei arsuri?

Locatia arsurii este un considerent important. Dacă arsura implică fața, nasul, gura sau gâtul, există riscul ca inflamația și umflarea sa obstrucționeze căile respiratorii și sa provoace probleme de respirație.

Dacă există arsuri circulare la piept, pe masura ce arsura progreseaza, tesutul implicat nu poate permite mișcarea suficienta a peretelui toracic, pentru a permite o respirație adecvată. Dacă apar arsuri circumferențiale la brate, picioare, degete, mâini sau picioare, acestea pot crea o constrictie a fluxului de sânge și expun supraviețuirea extremitatilor la risc. Arsurile in zone ale corpului cu cute de flexie, cum ar fi palma, partea din spate a genunchiului, fata si zona inghinală ar putea avea nevoie de îngrijire de specialitate. Pe masura ce arsura se maturizeaza, pielea se cicatrizeaza si se scurteaza, prevenind o gamă completă de mișcare a zonei corpului.

Arsurile electrice pot cauza accidente grave, care nu sunt evidente. Deseori punctele de intrare și ieșire pentru șocul electric nu pot fi ușor de găsit.

Fluxurile de energie electrică trec mai ușor prin tesuturi din organism care sunt concepute pentru a face față unei astfel de energii. Insa nervii și mușchii sunt de multe ori sunt deteriorate. În cazul în care se produc daune musculare semnificative, fibrele musculare și substanțe chimice pot fi eliberate in sange cauzand tulburări electrolitice și insuficiență renală.

Arsuri pot apărea, de asemenea, atunci când sunt varsate produse chimice pe corp și genereaza o reacție care creează căldură. Arsurile chimice pot fi clasificate în funcție de pH-ul lor sau de aciditate.

Acizii sunt cei cu pH mai mic de 7 și includ compuși comuni de uz casnic, cum ar fi acidul acetic, acidul clorhidric sau acidul sulfuric. Compusii alcalini sau bazici au un pH mai mare de 7. Amoniacul este un alcalin comun găsit în casă.

Primul ajutor pentru arsuri

 • Pentru arsurile majore (arsuri de gradul al doilea și al treilea)
 1. Scoateți victima din zona de ardere, dar fara a pune în pericol salvatorul.
 2. Indepărtați orice material de ardere de langa pacient
 3. Sunati la 112 pentru interventie de specialitate.

Odată ce victima se afla într-un loc sigur, incercati sa o mentineti calda și liniștita. NU folosiți apă rece pe victimă, aceasta ar putea scadea temperatura corpului și cauza hipotermie.

Arsurile feței, mâinilor si ale picioarelor ar trebui să fie întotdeauna considerate un prejudiciu semnificativ.

 • Pentru arsuri minore (arsuri de gradul intai sau de gradul doi care implică o mica zona a corpului)
 1. Curățați cu grijă rana cu apa calduta
 2. Inelele, bratarile, și alte articole potențial constrictoare ar trebui să fie eliminate (pot sa apare edem, umflare sau inflamație iar aceste obiecte pot tăia în piele).
 3. Pe zona de piele arsa se poate aplica un unguent antibiotic de actualitate
 4. Dacă există îngrijorarea că arsura este mai profundă și poate fi de gradul doi sau trei, în natură, ar trebui sa se solicite ingrijire medicala.
 • Pentru arsuri electrice
 1. Victimelele de arsuri electrice ar trebui să solicite întotdeauna îngrijire medicală
 • Pentru arsuri chimice
 1. Identificați elementul chimic care a fost implicat
 2. Apelati la cadre medicale specializate. Victimele cu arsuri chimice la ochi ar trebui să solicite întotdeauna asistență medicală de urgență.

Remedii naturiste pentru arsurile pielii

 • Pentru racorirea pielii

Arsurile mici de gradul I si II pot fi tratate la domiciliu prin răcire. Apa rece, dar nu rece ca gheața, ajută la reducerea umflarii și atrage caldura de pe piele. Țineți zona arsa sub jet de apă până la 15 minute la un moment dat, sau mai mult dacă arsura încă doare. O compresă rece alcătuită dintr-o cârpă moale și apă rece poate fi folosita în in cazul in care zona nu poate fi supusa la un jet de apa.

 • Pentru protecția pielii

Protejarea pielii arse este, de asemenea, un remediu care poate ajuta la vindecarea arsurii. Pielea care prezinta bășici și alte deteriorari este predispusa la infectii. Aplicarea unui bandaj de tifon protejează arsura de murdărie și resturile care ar putea provoca o infecție și întârzia procesul de vindecare. Expunerea limitată la aer care se realizează printr-un bandaj slăbit poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii.

Remedii naturiste

Caile de atac naturalepentru arsuri ale pielii pot include unguente pe bază de plante, inclusiv aloe vera. Gelul de Aloe veraeste un remediu natural pentru ranile de piele, potrivit Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă si este frecvent utilizata pentru a trata arsurile solare. Produsele care conțin aloe vera pot calma durerea unei arsuri și accelereaza vindecarea.

Remedii nutritionale

Stimularea cantitatii de anumiti nutrienți poate avea un efect pozitiv asupra arsurilor de pielii. Vindecarea ranilor, inclusiv a arsurilor, necesita proteine, vitaminele A și C, precum și zinc, pentru a ajuta procesul de refacere al organismului. Sursele de proteine ​​sprijină remodelarea ranii, în timp ce vitaminele ajuta la reducerea inflamatiilor si promoveaza dezvoltarea de colagen, necesare pentru vindecare pielii de orice fel de prejudiciu. Consumul de proteine ​​slabe, fructe citrice, fructe de culoare portocalie si legume poate ajuta să obținețrea de nutrientii necesari. De asemenea aportul de nutrienti poate fi completat cu ajutorul suplimentelor naturale.

 • Vitamina A, atat de necesara pentru sanatatea si structura pielii, poate fi obtinuta dintr-o sursa naturala sub forma de Beta Carotene.
 • Siropul de clorofila extrasa din lucerna sub forma Liquid Chlorophyll  ajuta organismul afectat de arsura sa se recupereze mai repede prin mai multe actiuni benefice: previne infectarea cu micro-organisme a arsurilor, intareste sistemul imunitar, contine multe elemente nutritive care ajuta procesul de refacere, are efect antibacterian si anti-inflamator puternic si, de asemenea, imbunateste circulatia sanguina si limfatica.
 • Vitamina C Plus , impreuna cu vitamina A si zicul, sunt elemente importante in procesul de refacere a organismului afectat de o arsura. Are efect antioxidant, si este imbogatita cu bioflavonoide, pentru o eficacitate maxima.
 • Handand Body Lotion contine vitamina A, E, B5, extract din plante si ulei de masline, ingrediente necesare pentru intretinerea si refacerea pielii deteriorate.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Arsuri ale pielii in general si de soare

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Liquid Chlorophyll278.00 Ron1-1-1 linguri de sirop (uz intern) si tamponare (uz extern)Lichid 473 mlDetalii Produs
Liquid Chlorophyll contine clorofila lichida, bogata in nutrienti ce intaresc imunitatea, sporesc procesul de vindecare a leziunilor, previn infectarea tesutului afectat cu germeni, au efect antiinflamator si antibacterian, imbunatesc circulatia.
2. C Plus47.00 Ron1-1-0100 tablete = 65 gDetalii Produs
C Plus este o formula naturala pe baza de vitamina C, care ajuta la vindecarea tesutului deteriorat impreuna cu alti nutrienti, fortifica imunitatea si este un bun antioxidant. Contine bioflavonoide din macese, pentru o eficienta sporita.
3. Beta Carotene73.64 Ron1-0-0100 capsule gelatinoase = 23 gDetalii Produs
Beta Carotene este o sursa naturala de vitamina A, foarte utila in mentinerea structurii si sanatatii pielii.
4. Hand and Body Lotion90.00 Ronaplicatii locale1000 mlDetalii Produs
Hand and Body Lotion ajuta la refacerea pielii deteriorate datorita compozitie de plante, ulei de masline si vitamine: A, E si B, antioxidanti puternici ce protejeaza pielea si contribuie la refacerea unui nou tesut cutanat.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Cancer de pieleDetalii Afectiune
Cancerul care se formează în ţesuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc.
DegeraturiDetalii Afectiune
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. 
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatozeDetalii Afectiune
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii.
Dezinfectant la nivel de epidermDetalii Afectiune
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor.
EczemeDetalii Afectiune
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. 
FurunculozaDetalii Afectiune
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecții cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata.
Infectii ale pielii capuluiDetalii Afectiune
O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care,  la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic.
MatreataDetalii Afectiune
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Micoze - mancarimi de pieleDetalii Afectiune
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis.
Lentigo (pete solare)Detalii Afectiune
Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.
Arsurile solareDetalii Afectiune
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. 
FoliculitaDetalii Afectiune
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.
Paloarea (paliditatea pielii)Detalii Afectiune
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele.
Rubeola (pojarul german)Detalii Afectiune
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati.
CearcaneDetalii Afectiune
Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor.   
Keratoza pilara (foliculara)Detalii Afectiune
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par.

0 recenzii pentru Arsuri ale pielii in general si de soare

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 10 + 1

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.