Foliculita

Descriere Remediu Naturist

Ce este foliculita?

 
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.
 
Foliculita nu este o afectiune care sa puna viata in pericol suferindului, insa poate provoca mancarimi, usturimi sau senzatie de rusine. Infectiile mai severe pot conduce la pierderea permanenta a parului si la aparitia cicatricilor. 

 

Ce se intampla cand apare foliculita?

 
Foliculita este o infectie a aparatului pilosebaceu (compus din firul de par si radacina sa) la baza careia sta, de cele mai multe ori, stafilococul auriu. 
Aparatul pilosebaceu este alcatuit dintr-un por de suprafata, in centrul caruia de afla firul de par si de glanda sebacee din profunzimea pielii, aceasta din urma eliminand secretii numite sebum, pe toata lungimea firului de par. Atuni cand germenii patrund la nivelul aparatului pilosebaceu, are loc o inflamatie la suprafata pielii si anume, foliculita de suprafata. Atunci cand toata alcatuirea pilosebacee este colonizata de acesti germeni, se vorbeste de foliculita profunda.
 
Pe suprafata pielii noastre se afla in permanenta o flora cutanata, care atunci cand se afla in parametri normali, nu are nicio consecinta neplacuta. Rolul acestei flore este de a apara pielea impotriva infectiilor, iar echilibrul sau depinde de varsta, sex, cantitatea de sebum produsa de corp, densitatea firelor de par, igiena sau de produsele cosmetice utilizate. Stafilococul auriu nu se afla in componenta florei cutanate, cu toate acestea, el se regaseste adesea in zona perineului si la nivelul foselor nazale. Uneori, din cauza unor factori externi favorizanti, stafilococul auriu intra in orificiul pilosebaceu, provocand foliculita. 

 

Factorii care favorizeaza dezvoltarea foliculitei sunt:

 
  • diabetul
  • tratamentele cu imunosupresoare
  • tulburari ale sistemului imunitar
  • anumite tratamente locale
 

Tipologie

 
Foliculita poate aparea in orice zona a corpului unde exista par (aceasta nu va aparea niciodata in palme, unde nu este par.) Exista mai multe tipuri de foliculita:
 
Sicoza barbii – reprezinta o foliculita de tip cronic aparuta in zona fetei unde creste barba barbatilor. De obicei, sicoza afecteaza buza superioara si se poate dovedi destul de dificil de tratat. Pielea afectata se intareste, creeaza senzatie de durere, usturime si mancarime. 
 
Foliculita cauzata de bai fierbinti – este un tip de foliculita ce apare la persoanele care obisnuiesc sa faca bai in cada cu apa fierbinte. Apa fierbinte incurajeaza dezvoltarea bacteriilor Pseudomonas spp, ceea ce creste riscul aparitiei foliculitei. 
 
Foliculita cauzata de bacili gram negativi – aparuta in special dupa tratarea acneeii cu tratamente antibiotice. 
 
Pseudofoliculita– desemneaza o afectiune dermatologica ce arata asemanator cu foliculita, cu exceptia faptului ca micile umflaturi de la suprafata pielii nu contin puroi. Pseudofoliculita poate fi cauzata de parul crescut sub piele si se intalneste cel mai des la persoanele cu parul cret. Parul cret, formand bucle, poate reintra in piele, in special dupa ce este taiat sau barbierit. 
 

Cauze si factori de risc

 
Foliculita este cauzata de bacterii sau ciuperci, iar riscul aparitiei sale poate creste daca parul este ras foarte des sau daca purtam haine foarte stramte care pot iritta foliculii de par. Foliculii de par pot fi blocati si de transpiratie, uleiuri sau produse de machiaj. Orice factor de stres exercitat asupra foliculilor poate provoca infectarea acestora. 
 
Sunt mai expuse la foliculita persoanele care:
  • fac bai fierbinti in cada sau frecventeaza piscinele ale caror apa nu este tratata corespunzator cu clor
  • poarta haine stramte
  • folosesc sau intra in contact cu produse care irita foliculul de par precum: machiaj, unt de cacao, ulei de motor, gudron sau creozot
  • au pe suprafata pielii zgarieturi, rani, taieturi sau operatii chirurgicale
  • sufera de boli precum diabet sau HIV care scade capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor
 

Simptomele foliculitei

 

  • aparitia la baza firelor de par a unor umflaturi de culoare rosie sau a cosurilor
  • basici care erup si care ulterior formeaza o crusta
  • zone rosii sau umflate la suprafata pielii
  • mancarimi si usturimi 
  • senzatie de durere
  • umflaturi pe piele
Foliculita cauzata de bai fierbinti apare, de regula, la interval de 72 de ore de la baie si este caracterizata de aparitia unor mici cosuri in zona stomacului, pe maini sau pe picioare. Uneori, aceasta poate fi insotita de febra. 

 

Tratamentul foliculitei

 

Foliculita este o afectiune ce nu necesita tratament de urgenta, iar printre primele masuri se numara evitarea factorilor agravanti. Este important ca atunci cand parul este ras, acesta sa fie ras in sensul cresterii firelor de par. Uneori este indicata o pauza de cateva zile de ras si lasarea pielii sa respire. 
 
Majoritatea cazurilor de foliculita sunt benigne si nu necesita tratament, aceasta disparand dupa aproximativ 7-10 zile. Pentru a grabi procesul de vindecare se poate folosi o crema hidratanta care contine un agent antibacterian. Daca aceste masuri simple nu sunt suficiente pentru a face foliculita sa dispara, trebuie sa consultati un medic pentru un tratament suplimentar. 
 
Cele mai intalnite forme de tratament ale foliculitei sunt urmatoarele:
  • creme sau pastile care sa tina in frau infectia
  • creme, sampoane sau pastile care sa lupte impotriva infectiilor de tip fungic
  • creme sau pastile care sa reduca inflamatia

Diagnostic

 
Pentru a stabili diagnosticul de foliculita, medicul va examina in detaliu pielea pacientului si se va interesa cu privire la starea de sanatate. Uneori poate fi nevoie de teste pentru a stabili cauza foliculitei sau a elimina alte diagnostice posibile precum impetigo sau eruptiile cutanate. Luarea unei mostre din lichidul din interiorul cosurilor sau chiar de tesut poate ajuta medicul in stabilirea cauzei infectiei. 

 

Stil de viata si remedii ce se pot prepara acasa

 
Cazurile moderate de foliculita pot fi tratare cu succes acasa. Urmatoarele sfaturi pot ajuta la eliminarea senzatiei de disconfort, la grabirea procesului de vindecare si la stoparea raspandirii infectiei:
 
Aplicati o compresa cu apa calduta pe zona afectata. Compresa poate fi inmuiata in apa cu sare (1 lingurita de sare la 2 cani de apa).
 
Cereti sfatul farmacistului cu privire la folosirea cremelor sau gelurilor care pot fi folosite impotriva infectiilor.
 
Aplicati solutii care sa calmeze pielea precum o lotiune cu ovaz sau hidrocortizon.
 
Curatati zona afectata de doua ori pe zi cu solutii antibacteriene si stergeti cu un prosop curat de fiecare data.
 
Protejati-va pielea. Daca este posibil, incercati sa nu mai folositi lame de ras pentru barbierit, ci mai degraba un aparat de tuns.
 
 

Metode de prevenire

 
Faceti dusuri zilnice cu sapunuri care nu agreseaza pielea. 
 
Evitati folosirea prosoapelor pe care alte persoane le-au folosit.
 
Nu scarpinati zonele cu foliculita.
 
Nu barbieriti zona cu foliculita. Daca este necesar, schimbati lama de ras la fiecare utilizare.
 
Evitati folosirea uleiurilor, deoarece pot bloca bacteriile in interiorul porilor.
 
Dupa ce ati fost la o piscina publica, faceti imediat un dus. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
roseata
pustule (leziuni cu continut alb) la nivelul firului de par si sunt dureroase la palpare
senzatie de mancarime
usturime
Arsuri ale pielii in general si de soareDetalii Afectiune
O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor.
Cancer de pieleDetalii Afectiune
Cancerul care se formează în ţesuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc.
DegeraturiDetalii Afectiune
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. 
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatozeDetalii Afectiune
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii.
Dezinfectant la nivel de epidermDetalii Afectiune
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor.
EczemeDetalii Afectiune
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. 
FurunculozaDetalii Afectiune
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecții cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata.
Infectii ale pielii capuluiDetalii Afectiune
O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care,  la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic.
MatreataDetalii Afectiune
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Micoze - mancarimi de pieleDetalii Afectiune
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis.
Lentigo (pete solare)Detalii Afectiune
Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.
Arsurile solareDetalii Afectiune
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. 
Paloarea (paliditatea pielii)Detalii Afectiune
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele.
Rubeola (pojarul german)Detalii Afectiune
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati.
CearcaneDetalii Afectiune
Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor.   
Keratoza pilara (foliculara)Detalii Afectiune
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par.

0 recenzii pentru Foliculita

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 4 + 8

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.