Infectii ale pielii capului

Descriere Remediu Naturist

 

Scalpul, ca si pielea din orice alta zona a corpului, este predispus la infectii provocate de la mai multe tipuri diferite de agenti infectiosi. Infectiile fungice si bacteriene sunt de departe cele mai comune. Pielea capului este de fapt mai expusa riscului de infectie. O combinatie de factori, cum ar fi parul nespalat, glandele sebacee hiperactive, tratamentele de par dure, transpiratia si asa mai departe, pot creste riscul de infectii, in comparatie cu pielea din alte parti ale corpului.
 
 
Ce sunt infectiile scalpului?
 
 
O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, infectiile scalpului pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului. Acestea, la randul lor, pot avea repercusiuni psihosociale datorita factorului estetic.
 
 
 
Cauzele scalpului infectat
 
 
Este important sa intelegem de ce apar aceste infectii. Bacteriile, ciupercile si virusurile sunt abundente si dispersate pe corp, precum si in tot mediul iînconjurator. Pielea este o bariera fizica care are o serie de mecanisme pentru a evita o infectie. Orice dereglare a pielii, expunerea la organismele patogene (cauzatoare de boli) sau afectare a sistemului imunitar poate creste riscul unei infectii.
 
Cu toate acestea, multe infectii sunt cauzate de microbii care apar in mod natural pe piele. Acesti microbi nu sunt, de obicei o problema pentru o piele sanatoasa, dar odata ce exista o tulburare la nivel de piele sau la nivelul sistemului imunitar, poate aparea rapid o infectie. Factorii de risc pentru o infectie a scalpului includ:
 
  • Persoanele cu un sistem imunitar slabit, cum ar fi un diabet prost gestionat si HIV / SIDA.
  • Expunerea la oameni sau animale de companie care au o infectie. Bbiectele neinsufletite pot transmite, de asemenea, unii microbi.
  • Boli ale pielii care afecteaza pielea capului, cum ar fi psoriazisul scalpului, acneea scalpului sau dermatita seboreica pre-existenta.
  • Zgarierea excesiva a scalpului din orice motiv. Acest lucru poate include o igiena precara, extensiile de par si mancarimea nervoasa. Transpiratie abundenta, mai ales atunci cand nu poate fi spalata in scurt timp, poate provoca iritatii ale pielii si mancarimi.
  • Iritarea pielii sau o reactie alergica cauzata de utilizarea vopselelor de par, intinderea parului si de  alte produse chimice.
  • Daune la nivelul scalpului produse de actiuni mecanice, chimice sau electromagnetice. Acest lucru poate include daunele produse de caldura si de interventia chirurgicala la nivelul scalpului, cum ar fi cu transplantul de par.
  • Utilizarea pe termen lung a cremelor cu corticosteroizi sau a antibioticelor pe cale orala.
 
Tipuri de infectii ale scalpului
 
 
Tipurile de infectii ale scalpului pot fi clasificate in functie de microbul care cauzeaza infectia. In linii mari, acestea sunt clasificate in: infectii fungice, bacteriene sau virale. O serie de paraziti, cum ar fi scabia sau acarienii si paduchi pot provoca infestari ale scalpului. Cele mai frecvente infectii fungice, bacteriene si virale sunt discutate n detaliu mai jos. 
 
 
Infectiile micotice (fungice) ale scalpului
 
 
Ciupercile sunt una dintre cele mai comune microorganismele responsabile pentru problemele scalpului. Cu toate acestea, nu intotdeuna cauzeaza infectie, atunci cand sunt prezente. Uneori dezvoltarea fungilor sau reactia organismului la prezenta lor poate provoca inflamatii.
 
Exista doua tipuri de ciuperci - dermatofite si drojdii. Dermatofitele au o predilectie pentru piele si au  enzime specializate pentru digestia proteinelor pielii (cheratina). Drojdiile sunt cel mai adesea oportuniste atunci cand infecteaza pielea, deoarece infecteaza de obicei cavitatile, cum ar fi gura sau vaginul.
 
Tinea capitis - Acesta este, probabil, cel mai frecvent tip de infecrie fungica a scalpului. Este cauzata de un  de diferite specii de dermatofite. Aceste tipuri de infectii fungice determina o eruptie asemanatoare cu un inel rotund si, prin urmare, este mentionata ca herpesul scalpului. De obicei, provoaca mancarimi si poate duce la pierderea parului. Uneori, pot exista umflaturi pline de puroi (abcese) pe scalp.
 
 
Malassezia este un grup de drojdii care se gasesc in mod natural pe suprafata pielii. Aceste ciuperci nu cauzeaza de obicei o problema, dar in anumite conditii, pot provoca anumite boli ale pielii. Prin urmare, atunci cand acestea sunt responsabile pentru infectii, aceste infectii sunt de obicei oportuniste. Este cunoscut faptul ca pot provoca un tip de foliculita la nivelul scalpului si dermatita seboreica. Malassezia poate agrava, de asemenea, bolile de piele non-infectioasa, cum ar fi psoriazisul scalpului.
 
 
Infectiile bacteriene ale scalpului
 
 
Bacteriile sunt microbii cei mai frecvent intalniti pe si in organism. De asemenea, abunda in mediu. Unele bacterii apar in mod natural pe piele si fac pare din flora pielii normala. Unele bacterii pot fi inofensive, in timp ce unele pot provoca boli foarte grave. De asemenea, este posibil ca o bacterie care in mod normal este inofensiva, sa devina patogena la un moment dat (cauzatoare de boli). Acesti microbi pot provoca infectii profunde care ar putea pune viata in pericol uneori.
 
Foliculita - Cu toate ca foliculita se refera la o infectie a foliculilor parului cauzata de microbi, bacterii sunt cea mai frecventa cauza a foliculitei de la nivelul scalpului. Aceasta poate fi, de asemenea, cauzata de ciuperci, virusuri si chiar paraziti, cum ar fi acarienii. Foliculita scalpului poate fi asociata cu acneea scalpului. Propionibacterium acnes si Staphylococcus aureus sunt printre cele mai comune bacterii responsabile pentru foliculita scalpului. 
 
 
Impetigo este o infectie bacteriana comuna a straturilor superficiale ale pielii. Infectiile profunde care se extind la tesutul de sub piele sunt cunoscute ca celulita. Streptococcus pyogenes sau Staphylococcus aureus sunt bacteriile implicate de obicei in impetigo. In general, pielea capului nu este un loc comun in care se produce impetigo. De multe ori se produce secundar infestarii cu paduchi, infectiilor fungice ale scalpului si a altor boli de piele de pe scalp.
 
O infectie bacteriana este o cauza comuna a unui scalp inflamat sau a unei leziuni la nivelul scalpului, si pentru ca este o zona foarte subtire, buzunarele bacteriene pot fi destul de mari. Bacteriile patrund adesea de la mainile noastre, atunci cand ne aranjam parul sau ne scarpinam. 
 
 
Infectii virale ale scalpului
 
 
Virusurile nu sunt un agent comun de infectie  a scalpului. De multe ori, atunci cand se produc leziuni cutanate, acest lucru se datoreaza unei infectii sistemice.
 
  • Varicela este una dintre cauzele virale cu probabilitate mai mare de leziuni ale scalpului la copii si apare sub forma de vezicule mici.
  • Virusul Herpes simplex (HSV), care poate provoca leziuni herpetice pe fata poate provoca, de asemenea, foliculita la nivelul scalpului.
  • Herpes zoster sau zona zoster poate implica, de asemenea, zona scalpului si poate fi extrem de dureros.
 
 
Tratament pentru infectiile scalpului
 
 
O infectie a scalpului este adesea auto-limitara. Cele mai multe dispar rapid, datorita numerosilor ganglioni limfatici de la baza scalpului si alimentarea bogata cu sange a zonei. Infectiile scalpului pot fi bacteriene, virale, parazitare sau fungice si pot duce la infectii secundare prin zgariere, pieptanare, sau frecarea  scalpului cu prosoape dure. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a va prescrie un tratament antibacterian sau antifungic, dacă pielea capului nu se vindeca cu remediile folosite acasa dupa o saptămana de la aparitie.
 
Tratamentul are la baza identificarea cauzei. Tratarea cauzei principalw a unei probleme va poate ajuta sa preveniti repetarea si raspandirea. Corpurile noastre sunt concepute pentru a trata cele mai multe infectii minore pe cont propriu, iar scalpul este una dintre zonele corpului care poate adesea sa faca acest lucru. Obtinerea unui scalp nelezat este obiectivul principal al auto-tratamentului. Atata timp cât pielea de pe zona infectata este inchisa, organismul se poate ocupa de obicei, de micile infectii si zone de inflamatie neinfectate.
 
 
Tratament naturist pentru infectii ale scalpului cu produse Calivita

 

Vitamina A (Beta Carotene), impreuna cu Zincul ( Mega Zinc si Chelated Zinc), sunt doi nutrienti foarte valorosi in mentinerea unui sistem imunitar apt in fata infectiilor de orice timp. De asemenea, sunt foarte importanti pentru sanatatea pielii, parului si unghiilor.
 
Uleiul de oregano ( Oregano Oil) este foarte eficient in tratamentul natural al problemelor pielii: acnee, eczeme, eruptii, matreata infectii de orice fel. Se pot adauga cateva picaturi de Oregano Oil in sapon sau in putina apa dupa care se tamponeaza pielea afectata. 
 
Cu filtrul de apa Aquarion putem obtine, pe langa apa alcalina, si apa acida, folosita doar pentru uz extern. Este foarte eficienta in tratamentul problemelor de la nivelul pielii. Actioneaza ca un dezinfectat in tratamentul eczemelor, acneei si infectiilor de la nivelul pielii si scalpului.
 
Nota!  Chelated Zinc si Mega Zinc sunt ambele suplimente de zinc, drept urmare, se va alege doar unul dintre acestea doua. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Infectii ale pielii capului

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Beta Carotene73.64 Ron1-0-0100 capsule gelatinoase = 23 gDetalii Produs
Vitamina A naturala ( beta carotenul) este un nutrient foarte valoros pentru mentinerea sanatatii pielii. Este un foarte bun antioxidant ce contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si ajuta la prevenirea infectiilor de orice tip.
2. Chelated Zinc48.00 Ron0-0-1100 tablete = 30 gDetalii Produs
Deficienta de zinc poate conduce la o capacitate redusa de a lupta impotriva infectiilor. Este un mineral important pentru buna functionare a sistemului imunitar, precum si pentru sanatatea pielii, parului si unghiilor.
3. Mega Zinc49.45 Ron0-0-1100 tablete = 55 gDetalii Produs
Zincul este un mineral important pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos, care sa poata lupta eficient cu orice tip de infectie. Acest mineral se gaseste in cantitati foarte mari in piele, iar eczemele sunt adesea o cauza a unei deficiente de zinc.
4. Oregano Oil120.00 Ron2-4 picaturi in sampon30 mlDetalii Produs
Uleiul de Oregano este un antiseptic, antifungic si antibacterian natural, foarte eficient in tratamentul infectiilor de la nivelul scalpului. Cateva picaturi adaugate in sampon ajuta la eliminarea matretei, eczemelor si oricarui alt tip de infectie.
5. Aquarion11500.00 Ronuz extern, apa acida1Detalii Produs
Apa acida actioneaza ca un dezinfectant natural, fiind foarta utila in tratamentul eczemelor, iritatiilor si infectiilor de la nivelul pielii.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care,  la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
durere
mancarimi ale pielii
inrosirea pielii
aparitia de secretii sau puroi
Arsuri ale pielii in general si de soareDetalii Afectiune
O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor.
Cancer de pieleDetalii Afectiune
Cancerul care se formează în Å£esuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc.
DegeraturiDetalii Afectiune
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. 
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatozeDetalii Afectiune
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii.
Dezinfectant la nivel de epidermDetalii Afectiune
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor.
EczemeDetalii Afectiune
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. 
FurunculozaDetalii Afectiune
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecÈ›ii cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata.
MatreataDetalii Afectiune
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Micoze - mancarimi de pieleDetalii Afectiune
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis.
Lentigo (pete solare)Detalii Afectiune
Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.
Arsurile solareDetalii Afectiune
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. 
FoliculitaDetalii Afectiune
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.
Paloarea (paliditatea pielii)Detalii Afectiune
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele.
Rubeola (pojarul german)Detalii Afectiune
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati.
CearcaneDetalii Afectiune
Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor.   
Keratoza pilara (foliculara)Detalii Afectiune
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par.

0 recenzii pentru Infectii ale pielii capului

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.