Lentigo (pete solare)

Descriere Remediu Naturist

Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.
 

Ce este lentigo?

 
Din punct de etimologic, lentigo sau lentigina, este un termen ce provine din latinescul "lentiginis", care inseamna "pata pe piele". el insusi derivandu-se din "lens, lentis", ce se traduce prin "lentila".
 
Cel mai adesea, lentigo afecteaza adultii si batranii, in special persoanele care au o piele mai deschisa la culoare. De cele mai multe ori aceste pete de culoare nu prezinta un pericol pentru sanatate, insa sunt semnul unei afectiuni dermatologice asociata cu expunerea la soare. In unele cazuri, insa, acestea pot evolua spre anumite leziuni precanceroase.
 
Histologic, lentigo reprezinta o acumulare de melanina, un  pigment aflat in epidera ce da culoare pielii si care o protejeaza impotriva razelor ultraviolete.
 
Expunerea repetata la soare, mai ales fara protectie solara, favorizeaza aparitia petelor de culoare inchisa. De aceea, este recomandat sa evitam sa iesim in soare atunci cand soarele bate mai tare decat de obicei sau sa evitam expunerea mai mare de 10 ore.
 
O data cu trecerea timpului si cu expunerea la soare, numarul petelor poate creste, acestea marindu-se de la cativa milimetri la cativa centimetri, culoarea de asemenea modificandu-se pana la nuante mai inchise. Petele de batranete pot fi uneori insotite de pete albe, afectiune numita hipomelanoza.

 

Cauzele aparitiei lentigo-ului

 

Exista 3 factori majori care conduc la aparitia acestor pete inestetice pe piele:
 
  1. Razele ultraviolete sunt principala cauza, ele accelerand producerea de melanina, fapt ce conduce la inchiderea la culoare a pielii atunci cand ne bronzam. Dupa un anumit timp de expunere la soare, melanina incepe sa se acumuleze localizat intr-o mai mare concentratie, ceea ce determina aparitia petelor maronii pe piele.
  2. Inaintarea in varsta este si ea un factor decisiv in aparitia lentigo-ului, deoarece o data cu varsta, corpul incepe sa mareasca cantitatea de melanina pe care o produce.
  3. Mostenirea genetica isi spune si ea cuvantul atunci cand vine vorba de aparitia petelor pigmentare. Perosoanele cu ten deschis la culoare sunt mai predispuse la lentigo decat cele cu un ten mai inchis.
 
 

Tipologie

 
Lentiginele se prezinta sub forma unor pete hiperpigmentate omogene, de forma rotunda sau ovala, de dimensiuni mici si culoare ce variaza de la galben inchis pana la maro inchis.
 
Acestea se clasifica in mai multe tipuri, in functie de forma, de locul unde apar, de factorii ce stau la baza aparitiei lor si daca sunt asociate cu alte boli si afectiuni.
 
Lentigo senil sau petele de batranete: intalnite mai ales pe zonele pielii expuse la soare: fata, antebrat, decolteu, maini, umeri, spate, gambe. Petele de batranete apar de regula dupa varsta de 60 de ani, insa pot aparea si mai devreme.
 
Lentigo actinic, lentigo solar sau petele solare: apar inca din copilarie sau adolescenta, fiind cauzate de o sensibilitate a pielii la razele de soare.
 
Lentigo congenital sau semnele de nastere: apar inca de la nastere sau din copilarie, avand culoarea cafelei cu lapte. Un numar mai mare de 5 pete de nastere pot sugera o boala genetica.
 
Lentiginoza: un numar mare de lentigine (pete) ce sunt, de obicei, asociate cu boli cardiace, neurologice sau digestive.
 
Lentigo reticulat("pata de cerneala"): este de culoare inchisa, se prezinta in numar mic si este o cauza a expunerii la soare.
 
Lentigo PUVA: este asemanator cu lentigo reticulat, insa acesta este o consecinta a fotochimioterapiei.
 
Lentigo aparut ca urmare a utilizarii aparatelor de bronzat
 
Lentigo cauzat de iradiere: apare in cazul expunerii in medii unde exista iradiatii si poate fi insotit de alte afectiunii dermatologice precum atrofia epidermica, fibroza subcutanata, keratoza sau telangiectazie.
 
 

Cum recunoastem lentigo?

 
Lentigo se distinge prin urmatoarele aspecte:
 
  • se prezinta sub forma unor pete dermatologice ce debuteaza cu o culoare mai deschisa si care devin mai inchise la culoare o data cu timpul
  • au o forma rotunda sau ovala si o dimensiune medie de 1 cm diametru
  • apar in zonele pielii expuse la soare
  • nu dispar de la sine
  • pot fi insotite in unele cazuri de niste pete de culoare alba
  • se inmultesc in numar o data cu trecerea anilor, daca pielea nu este protejata impotriva razelor solare
 

Lentigo si alte afectiuni cu care poate fi confundat 

 
Lentigo este o afectiune pe care medicul dermatolog trebuie sa o distinga dintr-o serie intreaga de alte boli de piele, cu care poate fi usor confundata:
 
Pistrui sau efelide, pete cutanate de culoare maro deschis, chiar ocru, situate la nivelul zonelor expuse la soare: fata, maini sau decolteu. Cel mai adesea, pistruii apar la persoanele roscate sau blonde, cu piele deschisa la culoare.
 
Pete de culoare asemanatoare cafelei cu lapte, ce apar ca urmare a unor boli precum neurofibromatoza tip I.
 
Keratoze actinice (ce pot fi semnele cancerului de piele)
 
Nevii nevocelulari (alunite)
 
Keratoze seboreice care apar la nivelul fetei si pe trunchi dupa varsta de 30 de ani.
 
Melanoza lui Dubreuilh, care se poate prezenta sub forma unei pete cauzata de soare, este o afectiune precanceroasa ce apare la persoanele varstnice.
 
De retinut: consultati de urgenta medicul daca petele de pe piele se maresc, devin asimetrice, capata un aspect neomogen, isi schimba culoarea sau incep sa sangereze. In cazul in care medicul dermatolog are dubii in privinta diagnosticului, va poate sugera efectuarea unui biopsii sub anestezie locala.
 

Tratamentului lentigo-ului

 

Pentru a elimina petele pigmentare ce caracterizeaza lentigo exista mai multe solutii, printre care cele mai populare sunt:
 
  • tratamentul prin aplicatii locale cu creme decolorante
  • crioterapia ce presupune utilizarea azotului lichid pentru a "ingheta" petele pigmentare 
  • dermabraziunea, adica exfolierea pielii cu o perie rotativa prin care se indeparteaza straturile superficiale ale pielii
  • tratament cu laser (o singura sedinta este suficienta pentru lentigo superficial)
  • tratament cu lumina intens pulsata (IPL) in 2 sau 3 sedinte, care include aplicarea de impulsuri de lumina pe suprafata pielii
  • peeling chimic prin aplicarea unor agenti exfolianti pe piele

 

Metode de prevenire

 

Cea mai buna metoda de prevenire a lentigo-ului este protejarea impotriva razelor de soare prin:
 
  • folosirea cremelor cu protectie UVA si UVB
  • purtarea palariilor si a ochelarilor de soare pe timpul verii 
  • evitarea orelor de risc, intre orele 10 si 16


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
apare pe pielea expusa cronic la soare: dosul mainilor, fata, gambe
este o placa usor elevata de culoare galbena-cafenie pana la brun-inchis, cu contur regulat sau neregulat (ca „mancat de molii”), cu suprafata xerotica (uscata)
poate creste lent in dimensiuni pana la cativa centimetri
Arsuri ale pielii in general si de soareDetalii Afectiune
O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor.
Cancer de pieleDetalii Afectiune
Cancerul care se formează în Å£esuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc.
DegeraturiDetalii Afectiune
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. 
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatozeDetalii Afectiune
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii.
Dezinfectant la nivel de epidermDetalii Afectiune
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor.
EczemeDetalii Afectiune
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. 
FurunculozaDetalii Afectiune
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecÈ›ii cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata.
Infectii ale pielii capuluiDetalii Afectiune
O infectie a scalpului este o afectiune  in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care,  la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic.
MatreataDetalii Afectiune
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Micoze - mancarimi de pieleDetalii Afectiune
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis.
Arsurile solareDetalii Afectiune
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. 
FoliculitaDetalii Afectiune
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu.
Paloarea (paliditatea pielii)Detalii Afectiune
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele.
Rubeola (pojarul german)Detalii Afectiune
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati.
CearcaneDetalii Afectiune
Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor.   
Keratoza pilara (foliculara)Detalii Afectiune
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par.

0 recenzii pentru Lentigo (pete solare)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 6 + 9

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.