Matreata este o afectiune inofensiva, cronica care apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Oamenii de cele mai multe ori percep matreata ca pe ceva care produce un scalp ce se descuameaza. Cu toate ca este inofensiva, matreata poate fi jenanta pentru cei care au. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Cauzele matretei
- Celulele pielii sunt formate in mod continuu pe scalp, astfel incat eliminarea celulelor moarte ale pielii este un proces normal. In cazul matretii, cu toate acestea, celulele pielii sunt reinnoite intr-un ritm mai rapid decat in mod normal.
- Uleiul de la nivelul scalpului determina celulele pielii sa se grupeze si sa apara sub forma de fulgi albi.
- Matreata poate fi cauzata de o serie de lucruri, inclusiv pielea uscata, sensibilitate la produse pentru par si boli ale pielii, cum ar fi psoriazis, dermatita seboreica sau eczeme.
- Suprainmultirea unor fungi poate provoca, de asemenea, matreata. Aceasta suprainfectie poate fi cauzata de stres, hormoni, prea mult ulei pe scalp, sau probleme cu sistemul imunitar.
Simptome matreata si complicatii
Simptomele de matreata includ fulgi albi de piele moarta in par si pe umeri, precum si o senzatie de mancarime, roseata, sau scalp solzos. Fulgii de matreata sunt, de obicei, imprastiati pe tot nivelul scalpului.
In cazul in care dermatita seboreica este cauza matretii, simptomele apar de obicei treptat. Pielea capului devine uscata sau grasa si se simt mancarimi. Dupa ce celulele pielii mor, acestea se transforma in solzi galbui. Un caz rau de dermatita seboreica poate provoca, de asemenea, simptome in alte parti ale corpului. Poate aparea scalare pe linia parului, in si in jurul urechilor sau pe nas si piept. Nou-nascutii afectati pot manifesta o eruptie groasa si cruste pe scalp.
Fulgii asociati cu psoriazis arata ca niste solzi de argint, care pot aparea, de asemenea in mod obisnuit pe urechi, extremitati, trunchi, palmele si talpi.
Stabilirea diagnosticului
- Matreata este o conditie pe care oamenii o pot auto-diagnostica destul de simplu dupa simptomele de scalp solzos, uscat si cu senzatia de mancarime.
- In dermatita seboreica pielea are un aspect rosiatic cu solzi, usor grasi, galbeni si placi cu margini indistincte.
- Psoriazisul este adesea asociat cu placi argintii, solzoase, bine definite.
- Un medic sau dermatolog va face, de obicei, diagnosticul de seboree sau psoriazis in functie de aspectul pielii.
Tratamentul si prevenirea matretei
Matreata poate fi adesea o afectiune cronica, dar poate fi controlata cu un tratament adecvat. In primul rand, incercati sa sa spalati parul cu un sampon non-medicament, prin masarea ferma a scalpului, si apoi clatiti bine. Samponarea frecventa elimina fulgii, reduce onctuozitatea si previne acumularea de celule moarte ale pielii. In cazul in care acest lucru nu ajuta, sampoanele antimatreata speciale sunt, de obicei, de ajutor.
Instructiunile de utilizare depind de samponul utilizat. Unele dintre acestea sunt utilizate pe o baza de zi cu zi, in timp ce altele sunt folosite doar o singura data sau de doua ori pe saptamana.
Cand alegeti un sampon, verificati daca are ingrediente antimatreata, cum ar fi ketoconazolul, sulfura de seleniu, acidul salicilic, sulful, gudronul de carbune, sau zincul. Uneori e necesar sa incercati cateva produse inainte de a gasi unul care functioneaza pentru dumneavoastra. Sampoanele care contin ketoconazol par a fi mai eficiente in tratamentul dermatitei seboreice si matretei in comparatie cu alte sampoane eliberate fara prescriptie medicala. Preparatele cu acid salicilic sunt utilizate in principal pentru matreata cauzata de psoriazis, in timp ce preparatele cu sulf si gudron de carbune sunt in general folosite pentru matreata cauzata de dermatita seboreica.
In cazul in care preparatele fara prescriptie medicala nu au rezultate bune dupa 2 saptamani, sau in cazul in care starea se agraveaza, ar trebui sa consultati un medic, care poate prescrie o lotiune pe baza de corticosteroizi pentru a fi aplicata la nivelul scalpului. Niciodata nu folositi corticosteroizi pentru o perioada lunga de timp fara sfatul unui medic. Ele pot subtia pielea si provoca alte efecte secundare.
Pentru a ajuta la mentinerea matretei sub control, samponarea frecventa, reducerea nivelului de stres si reducerea utilizarii produselor pentru par (de exemplu, geluri si spray-uri), precum si o dieta sanatoasa sunt aspecte foarte importante.
Remedii naturale pentru matreata
Aspirina contine acelasi ingredient activ (acidul salicilic) ca multe sampoane antimatreata. Puteti mentine exfolierea sub control daca striviti doua aspirine si le adaugati la cantitatea normala de sampon pe care o folositi de fiecare data cand va spalati parul. Se lasa amestecul pe par timp de 1-2 minute, apoi se clateste bine si se spala din nou cu sampon simplu.
Udati parul si apoi frecati un pumn de bicarbonat de sodiu viguros pe scalp. Sariti peste samponare si mergeti direct catre clatire. Bicarbonatul de sodiu reduce ciupercile hiperactive, care pot provoca matreata. Parul poate deveni uscat la inceput, dar dupa cateva saptamani pielea capului va incepe sa produca uleiuri naturale, lasand parul moale si lipsit de fulgi.
Dr. Mehmet Oz jura ca otetul de mere este un bun tratament pentru matreata, deoarece aciditatea otetului de mere schimba pH-ul scalpului, ceea ce impiedica dezvoltarea fungilor. Se amesteca un sfert de cana de otet de cidru de mere cu un sfert de cana de apa intr-o sticla cu pulverizator si se pulverizeaza pe scalp. Se inveleste capul intr-un prosop si se lasa sa stea timp de 15 minute pana la o ora, apoi se spala parul ca de obicei. Faceti acest lucru de doua ori pe saptamana.
Uleiul de nuca de cocos este un tratament "incercat si dovedit" pentru matreata, si care miroase frumos. Inainte de dus masati 3-5 linguri de ulei de nuca de cocos pe scalp si lasati sa actioneze timp de aproximativ o ora. Apoi samponati in mod normal.
Masati 2 linguri de suc de lamaie pe scalp si clatiti cu apa. Apoi amestecati 1 lingurita de suc de lamaie intr-o cana cu apa si clatiti parul cu ea. Se repeta zilnic, pana ce matreata ta dispare. Aciditatea lamaii ajuta la echilibrarea pH-ului scalpului, ceea ce ajuta la mentinerea matretei la distanta.
Abrazivitatea sarii de masa obisnuite ajuta la curatarea fulgilor de matreata inainte de samponare. In plus, ofera scalpului un masaj si stimuleaza circulatia sangelui. Sarea are si proprietati antifungice, ceea ce ajuta la eliminarea cauzei matretei.
Tratament naturist matreata cu produse Calivita
Pro Selenium - Seleniul este un antioxidant care este prezent in fiecare celula umana si este esential pentru mentinerea unui corp sanatos. In cazul in care organismul experimenteaza un deficit de seleniu, se pot dezvolta o varietate de probleme de sanatate, inclusiv tulburari tiroidiene, matreata, psoriazis , boli de inima si infectii virale. Seleniul este benefic pentru par si scalp - Ajuta la eliminarea matretei si problemelor asociate.
Super Soya Lecithin - 100 caps - Lecitina este o substanta prezenta in corpul nostru, care intra in compozitia membranei celulare si a proteinelor, joaca un rol important in functionarea sistemului nervos si ajuta la mentinerea unui nivel normal de colesterol. Contribuie la functionarea adecvata a proceselor vitale si ne sprijina sanatatea. Printre altele, ofera o culoare sanatoasa pielii, combate caderea parului si preintampina aparitia diverselor eczeme, fiind foarte utila in mentinerea sanatatii pielii si scalpului.
Oregano Oil- Uleiul de oregano este unul dintre cei mai puternici antifungici naturali. Datorita continutului de timol, poate vindeca boli respiratorii si de stomac, iar aplicat extern ajuta la vindecarea ranilor, eczemelor si matretei. In caz de infectii cu fungi sau matreata se pot adauga cateva picaturi in sampon inainte de spalarea parului. Se lasa apoi spuma sa actioneze cateva minute apoi se clateste bine.
Aquarion - Apa acida obtinuta cu ajutorul filtrului Aquarion este foarte utila atunci cand este folosita extern in diverse probleme ale pielii: trateaza acneea fara efecte secundare, amelioreaza psoriazisul, este benefica in tratamentul matretii, trateaza ciupercile si eczemele de orice fel, catifeleaza pielea si ofera stralucire parului.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Produse naturiste recomandate pentru Matreata
Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !
Produs Naturist | Pret | Mod de administrare | Compozitie | |
---|
1. Pro Selenium | 50.00 Ron | 0-0-1 | 60 tablete = 19 g | Detalii Produs |
Seleniul joaca un rol important in productia de hormoni tiroidieni, ajuta la reglarea metabolismului de proteine, glucide si grasimi. De asemenea, este benefic pentru par si scalp. Sampoanele care contin seleniu sunt eficiente in tratarea matretei. |
2. Super Soya Lecithin - 100 caps | 118.00 Ron | 1-1-0 | 100 capsule = 166 g | Detalii Produs |
Lecitina contribuie la functionarea adecvata a proceselor vitale si ne sprijina sanatatea. Printre altele, ofera o culoare sanatoasa pielii, combate caderea parului si preintampina aparitia diverselor eczeme, fiind utila in mentinerea sanatatii scalpului |
3. Oregano Oil | 120.00 Ron | 2-3 picaturi de ulei in sampon la o spalare | 30 ml | Detalii Produs |
Uleiul de oregano este unul dintre cei mai puternici antifungici naturali. In caz de infectii cu fungi sau matreata se pot adauga cateva picaturi in sampon inainte de spalarea parului. Se lasa apoi spuma sa actioneze cateva minute apoi se clateste bine. |
4. Aquarion | 11500.00 Ron | spalare cu apa acida | 1 | Detalii Produs |
Apa acida aplicata pe piele trateaza eczemele si ciupercile de orice fel, amelioreaza psoriazisul, elimina matreata si ofera stralucire parului. |
Legenda(la "Mod de administrare"): 1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara. |
Date generale
Matreata apare atunci cand pielea capului devine uscata sau grasa si produce fulgi albi de piele moarta, care apar in par sau pe umeri. Incepe sa apara de obicei intre 10 si 20 de ani, si afecteaza pana la 40% din persoanele cu varsta de peste 30 de ani.
Simptome si semne
Simptom | Mentiuni |
---|
mancarimea pielii | |
scuame uleioase, grase, aderente | |
eritem (roseata) | |
descuamarea pielii sub forma unor fulgi albi | |
Arsuri ale pielii in general si de soare | Detalii Afectiune |
O arsura poate fi provocata de foc sau obiecte incinse, de substante chimice acide, electricitate sau soare. Arsurile pot fi clasificate in trei grade diferite, in functie de gravitatea lor. |
Cancer de piele | Detalii Afectiune |
Cancerul care se formează în Å£esuturile pielii este cunoscut sub numele de cancer de piele. Aceasta este una dintre cele mai comune tipuri de cancer si exista multi factori care determina acest lucru, inclusiv expunerea excesivă la soare, bronzatul, sistemul imunitar slab, etc. |
Degeraturi | Detalii Afectiune |
Degeraturile sunt o conditie caracterizata printr-o deteriorare a pielii si, uneori, a altor tesuturi din organism provocata de temperaturi extrem de scazute, sub punctul de inghet al pielii. |
Dermatite (inflamatii ale pielii) si dermatoze | Detalii Afectiune |
Dermatitele seminifica inflamatia pielii, dar poate cuprinde si afectiuni cutanate neinflamatorii. |
Dezinfectant la nivel de epiderm | Detalii Afectiune |
Antisepticele sau dezinfectantii sunt agenti chimici care incetinesc sau opresc dezvoltarea microorganismelor (germeni) pe suprafetele exterioare ale corpului si care ajuta la prevenirea infectiilor. |
Eczeme | Detalii Afectiune |
Eczema este un termen medical utilizat frecvent pentru a descrie o afectiune a pielii. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune a pielii este un tip de dermatita sau o inflamatie a epidermei si este, in mod normal, o afectiune persistenta a pielii, care provoaca uscare sau eruptii. |
Furunculoza | Detalii Afectiune |
Furunculoza este o boala infectioasa caracterizata rin formarea de furuncule. Un furuncul este o infectie a pielii care de obicei începe în foliculul de par. Furunculele sunt infecÈ›ii cauzate de bacterii Staphylococcus aureus. Aceasta bacterie este gasit in mod normal pe piele. Insa odata ce exista o leziune pe piele din cauza unei rani sau unui obiect strain, aceste bacterii pot crea boli de piele, cum ar fi furunculoza. Daca Staphylococcus aureus ajunge in fluxul de sange, aceasta poate provoca conditii care pun in pericol viata. |
Infectii ale pielii capului | Detalii Afectiune |
O infectie a scalpului este o afectiune in care un agent infectios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile infecteaza pielea de pe cap. De obicei, nu implica si pielea de pe fata. Infectiile scalpului sunt foarte frecvente si de obicei, nu reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sanatatii, deoarece sunt superficiale. Cu toate acestea, pot avea o serie de efecte adverse, de la formarea de leziuni pana la pierderea parului, care, la randul lor, pot avea repercursiuni psihosociale datorita factorului estetic. |
Micoze - mancarimi de piele | Detalii Afectiune |
Micozele pot fi definite ca ciuperci, fungi sau drojdii, care se reproduc prin inmugurire. Drojdiile includ Candida, Jiroveci Cryptococcus, si Pneumocystis. Speciile patogene de Candida includ C. albicans, C. krusei, C.parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, C. glabrata (Torulopsis glabrata), C. guilliermondii, C.pseudotropicalis si C. dubliniensis. |
Lentigo (pete solare) | Detalii Afectiune |
Lentigo este o afectiune a pielii, caracterizata prin aparitia unor pete de culoare inchisa pe diferite parti ale corpului. De cele mai multe ori lentigo este benign si poate aparea la orice varsta. Lentigo apare cel mai adesea pe fata, maini, antebrat, decolteu, fese, umeri si gambe. |
Arsurile solare | Detalii Afectiune |
Arsurile solare sunt inflamatii ale pielii, aparute ca o consecinta a contactului de lunga durata cu razele ultraviolete provenite de la lumina solara. |
Foliculita | Detalii Afectiune |
Foliculita este o afectiune des intalnita a pielii caracterizata prin inflamarea foliculilor de par si este cauzata, de cele mai multe ori, de bacterii sau ciuperci. Foliculita se prezinta sub forma unor mici umflaturi rosii sau a unor cosuri aparute in jurul foliculului de par. Aceasta afectiune de natura infectioasa se poate raspandi si transforma in leziuni ce se vindeca foarte greu. |
Paloarea (paliditatea pielii) | Detalii Afectiune |
Paloarea sau paliditatea pielii reprezinta o pierdere anormala a culorii pielii si a membranelor mucoase din cauza cantitatii reduse de sange care circula prin piele. |
Rubeola (pojarul german) | Detalii Afectiune |
Rubeola este o infectie cauzata de virusul rubeolic, ce se incadreaza in familia numita Togavirus si se caracterizeaza printr-o iritatie rosie pe suprafata pielii. In afara de aceasta eruptie cutanata neplacuta, persoanele care sufera de rubeola sau pojar german, prezinta episoade de febra si noduli limfatici inflamati. |
Cearcane | Detalii Afectiune |
Cearcanele din jurul ochilor reprezinta o problema deranjanta atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar uneori si copiii pot fi afectati. Se spune ca cearcanele sunt cauzate de oboseala, suprasolicitare psihica sau lipsa de somn. Desi toate aceste supozitii sunt adevarate, si mostenirea genetica joaca un rol important in aparitia lor.
|
Keratoza pilara (foliculara) | Detalii Afectiune |
Keratoza pilara este o afectiune dermatologica des intalnita care se prezinta sub forma unor brobonite, mici umflaturi dure, pe suprafata pielii, putand fi usor confundate cu niste cosuri. Aceste formatiuni se formeaza mai ales in zone in care creste par. |
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Matreata