Hemoragii nazale

Descriere Remediu Naturist

 

Hemoragiile nazalese produc atunci cand membranele mucoasei nasului interior sunt perturbate sau iritate suficient pentru a provoca sangerari anormale. Termenul medical pentru sângerări sau hemoragii nazale este de epistaxis.

Sangerarile nazale apar cel mai frecvent la copii sub varsta de 10 ani şi la adulţi cu vârste cuprinse între 45-65 de ani. Incidenţa este mai mare la bărbaţi, dar dupa menopauza, există o diferenţă mică în incidenţa dintre bărbaţi şi femei. Se considera ca estrogenul(care in perioada de menopuaza scade) confera protecţie femeilor, fie pentru că le ajută să-si păstraze mucoasa umeda sau din cauza beneficiilor vasculare.

 

Zone comune pentru sangerari nazale

 

Anatomic, nasul este împărţit în două regiuni: anterioara (fata) si posterioara(spate. Marea majoritate (90%) din sângerările nazale apar în regiunea anterioară de la o zonă cunoscută sub numele de plexul lui Kieselbach. Această zonă este situată chiar în interiorul nasului pe septul nazal de sus, la convergenţa mai multor vase de sange majore.

Sangerarile nazale posterioare sunt mai puţin frecvente şi apar de obicei la persoanele în vârstă din cauza hipertensiunii arteriale, aterosclerozei si subtierii mucoasei nazale. Aceste sângerări nazale sunt mai grave şi greu de controlat din cauza locaţiei lor, precum şi datorita faptului că vasele de sânge care alimentează acest domeniu sunt mai mari, astfel încât sângerarea poate fi mai abundenta. Sângerările nazale posterioare necesită atenţie medicală promptă şi de multe ori spitalizarea.

 

Care sunt simptomele hemoragiei nazale?

 

Simptomele de sângerări nazale anterioare sunt caracterizate de o hemoragie care se opreşte şi reincepe sau de o sangerare constantă din partea din fata a nasului. Sangele poate curge de la una sau ambele nari. Acesta poate curge si în gât. Simptomele de sângerări nazale posterioare includ sângerare care se opreşte şi începe, sângerare rapidă in partea din spate a nasului, sau scurgerere lentă, constantă. Uneori sangele curge inapoi in gat. Mai ales in cazul sângerarii posterioare, se poate pierde sânge rapid.

 

Cauzele hemoragiei nazale

 

Incidenta de sângerări nazale este mai mare în timpul lunilor de iarnă, mai reci, atunci cand infectiile cailor respiratorii superioare sunt mai frecvente, iar temperatura şi umiditatea fluctueaza mult mai dramatic. În plus, modificările de la o temperatura scazuta si umeda în afara la una calda si uscata in locuinte produc uscare şi schimbări la nivelul mucoasei nazale, care il vor face mult mai sensibil la sangerare. Sângerările nazale, de asemenea, apar in climate fierbinti si uscate, cu umiditate scazuta, sau atunci când există o schimbare între anotimpuri. Următorii factori predispun oamenii la sângerări nazale:

 • Infecţii
 • Traume, inclusiv cele auto-induse de scobitul in nas, mai ales la copii
 • Rinita alergică şi non-alergica
 • Hipertensiune arteriala (tensiune arterială ridicată) - tensiunea arterială necontrolată poate prelungi o sângerare nazala
 • Utilizarea de medicamente pentru subtierea sangelui
 • Abuzul de alcool
 • Cauzele mai putin frecvente includ tumorile şi problemele moştenite de sângerare

 

De departe, cele mai frecvente cauze sunt trauma, uscarea si iritarea

 

 • Trauma - Aceasta este, de obicei, asociata cu scobitul in nas, dar există si alte cauze de traume. Căptuşeala din interiorul nasului este bogata in vasele de sange, orice traumă poate declanşa o uşoară sângerare din nas. Suflatul viguros al nasului sau chiar stranutul repetat pot provoca traume la nivelul tesuturilor delicate care captusesc mucoasa nazală. Alta cauza de traume poate fi un corp strain sau un traumatism contondent.

 

 • Uscaciunea - Orice afectiune care duce la uscarea nasului poate provoca sangerari nazale. Acesta este motivul pentru care epistaxisul este mult mai frecvent în timpul iernii, când aerul este uscat şi rece, lipsit de umiditate.

 

 • Iritarea :

• Alergiile sezoniere care provoacă rinoree cronica duc la suflari de nas repetate, care poate usca şi traumatiza pasajele nazale.

• Infecţiile căilor respiratorii superioare duc la schimbări în secreţiile de mucus şi paturile vasculare care delimiteaza pasajele nazale.

• Anumite medicamente si droguri, de asemenea, duc la subtierea pasajelor nazale şi acestea includ cocaina (care poate provoca de fapt, o gaură în septul nazal) si spray-uri nazale cu steroizi, care sunt folosite pentru tratarea alergiilor sezoniere. Aceste spray-uri cu steroizi pot duce la subtierea tesutului.

 

Tratamentul hemoragiilor nazale

 

Mai puţin de 10% din cei care experimenteaza sângerări nazale, vor trebui să solicite asistenţă medicală. Marea majoritate pot fi tratati urmand anumiti pasi:

 • Tratamentul la domiciliu presupune strângerea de părţile moi ale cailor nazale împreună pentru minim 5 minute pana la maxim de 20 de minute. Nu fiti tentati sa va opriti pentru a verifica dacă sângerarea s-a oprit - este nevoie de presiune continuă.
 • Aşezaţi-va apleacati în faţă, pentru a evita inghitirea de sange, care poate duce la greaţă şi vărsături.
 • Pachetele de gheata pot fi benefice şi pot fi aplicate pe podul nasului sau in spatele gatului.
 • Oximetazolina (Afrin) sau fenilefrina (Neo-Synephrine), vasoconstrictoare puternice, pot opri sangerarea. Se utilizeaza numai conform instrucţiunilor de pe etichetă.

 

Când sesolicita tratament medical

 

 • Dacă se observa sânge provenind din ambele nari, este posibil să fie vorba despre o sângerare posterioara, care va necesita o atenţie medicală promptă

 

 • Dacă persoana este în vârstă aceasta poate devini ameţita sau poate leşina datorita pierderii de sânge

 

 • Dacă sângerările sunt excesive sau persoana respectiva se afla în imposibilitatea de a opri sangerarea dupa o perioada adecvată de timp

 

 • Dacă persoana sufera de orice tulburari de sângerare sau de coagulare sau ia medicamente pentru subţierea sângelelui.

 

Prevenirea hemoragiilor nazale viitoare

 

Desi cauzele enumerate mai sus sunt cele mai frecvente motive pentru sângerări nazale, multe cazuri de epistaxis nu au nicio cauza evidenta. Există anumite condiţii despre care se stie ca pot duce la epistaxis, si exista anumite masuri care pot fi luate pentru prevenirea sangerarilor repetate:

 

 • Utilizarea de spray-uri nazale saline pentru a menţine pasajele interioare umede în special în timpul lunilor de iarnă, atunci cand umiditatea este scazuta.

 

 • Aplicarea unei cantitati mici de unguent cu bacitracina sau vaselina în pasajele nazale.

 

 • Folosirea unui umidificator in timpul lunilor de iarnă sau punerea unui vas cu apă în dormitor. Apa se schimba in fiecare zi şi se urmeaza toate instrucţiunile de curăţare pentru a evita o acumulare de fungi.

 

Remediu naturist Calivita pentru prevenirea sangerarilor nazale

 

 • Utilizarea deVitamina C intr-o concetratie mare si cu eliberare prelungita sunb forma C 1000 ajuta la intarirea peretilor capilari, astfel prevenind hemoragia nazala.
 • Acizii grasi Omega 3 din uleiul de peste fortifica sistemul imunitar, cresc rezistenta la infectii si reduc tensiunea arteriala.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Hemoragii nazale

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. C 100096.21 Ron1-1-0100 tablete = 130 gDetalii Produs
Vitamina C cu eliberare prelungita ajuta la consolidarea perertilor capilari si previne hemoragia nazala, fiind un remediu natural excelent atat pentru adulti, cat si pentru copii.
2. Omega 3104.80 Ron1-1-0100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Acizii grasi omega 3 fac parte dintre elementele importante pentru sanatatea cardiovasculara deoarece reduc tensiunea arteriala si pevin inflamatia. De asemenea, contribuie la consolidarea imunitatii si protectia impotriva infectiilor.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Hemoragiile nazale se produc atunci cand membranele mucoasei nasului interior sunt perturbate sau iritate suficient pentru a provoca sangerari anormale. Termenul medical pentru sângerări sau hemoragii nazale este de epistaxis.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
sangerare nazala- durata hemoragiei nazale poate varia de la cateva secunde la mai mult de 10 minute.
Acufene (zgomote in urechi)Detalii Afectiune
Acufena sau tinitusul este perceperea de sunete în cadrul urechii umane, sau asa-zisele tiuituri in urechi, care se produc în absenţa sunetelor externe corespunzătoare. 
Amigdalita (pusee recurente)Detalii Afectiune
Inflamatia acuta a amigdalelor palatine datorita infectiei streptococice, sau mai putin frecvent, datorita infectiei virale. Epidemia de amigdalita virala apare frecvent in randul recrutilor militari. Amigdalita se caracterizeaza prin gat inflamat si dureri accentuate la deglutitie, ce frecvent iradiata spre urechi. Copiii foarte mici pot sa nu acuze dureri, dar vor refuza sa manance. Sunt frecvente febra inalta, alterarea starii generale, durerea de cap si varsaturile.
CataractaDetalii Afectiune
Afectiune oculara care consta in opacifierea progresiva a cristalinului cu diminuarea acuitatii vizuale. Cataracta juvenila sau a adultului poate fi cauzata de procesul de imbatranire, expunerea la radiatii X, caldura prin expunerea la infrarosii, boli sistemice (de ex. diabetul zaharat), uveita sau medicatia sistemica (de ex. corticoterapia), sau posibil expunerea cronica la ultraviolete.
Dureri de gat (amigdalita)Detalii Afectiune
O durere în gât este o afectiune situata în zona din jurul amigdalelor. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de faringită sau amigdalită. Faringele este parte a gâtului, care se află între gură şi caseta de laringe sau voce. Acesta conditie este asociata cel mai frecvent cu raceala sau gripa. De obicei gatul inflamat se vindeca fara complicatii, insa in unele cazuri, se dezvolta intr-o boală gravă.
ExoftalmieDetalii Afectiune
Exoftalmia este o stare caracterizata prin proeminenta globului ocular in afara orbitei. Cuvantul grecesc ophthalmos inseamna "ochi" si cuvantul grecesc ex- inseamna "afara". Exoftalmia poate fi bilaterala (ambii ochi sunt afectati) sau unilaterala (doar un singur ochi este afectat).
GlaucomDetalii Afectiune
Glaucomul este un grup de bolile de ochi, în care afectarea nervului situat în partea din spate a ochiului (nervul optic) duce la pierderea vederii. La început, este pierduta vederea secundara (periferica). Dacă glaucomul nu este tratat, pierderea vederii poate continua ducand la orbire totală in timp.
HipertiroidieDetalii Afectiune
O stare clinica ce cuprinde mai multe boli specifice, caracterizata prin hipermetabolism si niveluri serice crescute de hormoni tiroidieni liberi.
HipotiroidieDetalii Afectiune
  Reactia caracteristica de raspuns clinic la deficitul de hormoni tiroidieni la adult. Hipotiroidismul primar este cea mai frecventa forma, este probabil o boala autoimuna care apare de obicei ca rezultat al tiroiditei Hashimoto si este asociat adesea cu o gusa evidenta sau , intr-un stadiu evolutiv mai avansat al bolii, cu o glanda tiroida fibrozata si redusa ca dimensiune, cu functionalitate minima sau absenta. A doua forma din punct de vedere al frecventei este hipotiroidismul post-terapeutic, in special dupa terapie cu iod radioactiv sau dupa interventie chirurgicala pentru hipertiroidism.
MiopieDetalii Afectiune
Miopia este o eroare de refractie, ceea ce înseamnă că ochiul nu refracta lumina corect la o concentrare unică de a vedea imagini în mod clar. În miopie, obiectele apropiate se vad clare, iar cele aflate la distanta apar neclare. Miopia este o conditie comuna care afecteaza un procent estimat de 25-30% din intreaga populatie. Este o tulburare de focalizare, si nu o boala a ochilor.
Miros (pierdere)Detalii Afectiune
Pierderea de miros rezulta dintr-o congestie nazala sau blocarea nasului, sau poate fi un semn al unui conditii legate de sistemul nervos (neurologice). Termenul medical pentru pierderea mirosului este anosmie. O pierdere parțială a mirosului se numește hiposmie. Pierderea mirosului este adesea cauzată de condiții care afectează membranele mucoase care delimiteaza pasajele nazale.
MononucleozaDetalii Afectiune
Mononucleoza, de asemenea, numita "mono", este o boala comuna care lasa senzatia de oboseala si slabiciune timp de cateva saptamani sau luni. Boala dispare de la sine; multa odihna si o auto-ingrijire corespunzatoare te poate ajuta sa te simti mai bine.
Dureri de dintiDetalii Afectiune
  Durerea de dinți sau se produce atunci când nervul unui dinte este iritat. Infecția, prejudiciul, sau pierderea unui dinte sunt cele mai comune cauze de durere dentara. Durerea poate să apară, de asemenea, după o extracție (dintele este scos). Uneori, durerea provine din alte domenii și radiază la maxilar, astfel parand a fi durere de dinți. Zonele cele mai comune includ articulatiile maxilarului , durerile de urechi, si chiar problemele cardiace ocazionale.
AbcesDetalii Afectiune
Un abces este o colectie de puroi care formeaza o cavitate in tesut si este inconjurat de un tesutul inflamat, format ca urmare a unei infectii localizate sau a prezentei unor corpuri straine. 
AdenoiditaDetalii Afectiune
Adenoidita este o afectiune intalnita cu precadere la sugari si copii cu varsta de pana la 7 ani si reprezinta o infectie de tip microbian sau virotic a tesutului adenoidian.
SforaitulDetalii Afectiune
Sforaitul reprezinta emiterea de sunete ragusite si stridente cauzata de obstructionarea partiala a cailor respiratorii in timpul somnului. Sforaitul apare atunci cand aerul trece prin tesuturile aflate la nivelul gatului, care in timpul somnului se afla in stare relaxata, determinandu-le pe acestea sa vibreze in timp ce respiram.
Dopul de cerumen (dop de ceara)Detalii Afectiune
Dopul de cerumen sau in termeni populari, dopul de ceara, desemneaza o acumulare a straturilor de ceara din ureche in canalul auditiv pana in punctul blocarii acestuia, exercitandu-se astfel o presiune mai mare asupra timpanului. In mod ironic, dopul de cerumen apare ca o consecinta a incercarii de a elimina ceara din urechi.
GingivitaDetalii Afectiune
Gingivita este o afectiune usoara si destul de frecventa a gingiilor, care se caracterizeaza prin iritatie, roseata si inflamarea gingiilor. Este esential sa tratam cu seriozitate gingivita si sa actionam cat mai repede, deoarece aceasta poate determina aparitia altor afectiuni mai grave, precum parodontita sau caderea dintilor. 
Degenerescenta macularaDetalii Afectiune
  Ce este degenerescenta maculara?   Degenerescenta maculara este o afectiune nedureroasa si des intalnita, caracterizata de deteriorarea portiunii centrale a retinei, fapt ce provoaca aparitia tulburarilor de vedere. Degenerescenta maculara care apare o data cu inaintarea in varsta determina pierderea vederii centrale, de obicei, la ambii ochi. Vederea centrala este cea care ne ajuta sa vedem lucrurile care se afla drept in fata noastra.   In cazul degenerescentei maculare datorate varstei, vederea devine din ce in ce mai incetosata, ceea ce inseamna ca cititul devine mai greu, culorile isi pierd din intensitate, iar fetele oamenilor sunt din ce in ce mai greu de recunoscut.    Pierderea calitatii vederii apare, de obicei, in timp, rare fiind cazurile in care se instaleaza brusc. Degenerescenta maculara nu afecteaza vederea periferica, neconducand la pierderea totala a vederii.   Ce se intampla cand apare degenerescenta maculara?   Degenerescenta maculara afecteaza un strat de celule speciale ce intra in structura ochiului denumite  epiteliul pigmentar al retinei, care se afla sub retina. Epiteliul pigmentar al retinei actioneaza ca un perete sau ca o bariera care permite trecerea oxigenului, zaharului sau a altor elemente esentiale la nivelul retinei si care este responsabila de eliminarea toxinelor prin venele de sange de sub retina (coroida).   In primele etape ale degenerarii maculare reziduurile si toxinele de pe retina incep sa se acumuleze sub epiteliul pigmentar, formand mici pete galbene numite drusen macular.    Controlul oftalmologic regulat este extrem de important, deoarece medicul poate repera aparitia drusenului macular chiar inainte ca noi sa ne dam seama. O cantitate mica de drusen nu provoaca neaparat aparitia tulburarilor de vedere, insa existenta sa creste roscul dezvoltarii degenerescentei maculare.    Tipologie   Degenerescenta maculara se imparte in doua mari categorii: degenerescenta maculara uscata si umeda.    Degenerescenta maculara uscata (atrofica)   Degenerescenta maculara uscata apare atunci cand celulele maculare sunt afectate de acumularea drusenului si reprezinta 90% din cazurile totale de degenerescenta maculara.    Degradarea vederii este graduala, pe parcursul mai multor ani. Cauzele si tratamentul degenerescentei maculara uscate (atrofice) nu sunt inca cunoscute, insa aceasta evolueaza mult mai incet decat cea umeda.   Degenerescenta maculara umeda (exsudativa)   Degenerescenta maculara umeda este provocata de cresterea haotica sub retina a vaselor de sange care se indreapta spre macula. Prezenta acestor vase de sange anormale provoaca ruperea, sangerarea si scurgerea lichidelor in macula, determinand ridicarea acestea si desprinderea sa de baza. Astfel, pierderea vederii centrale este una brusca si destul de grava.   Degenerescenta maculara juvenila   Desi foarte rar, degenerescenta maculara poate aparea si la persoanele foarte tinere, situatie in care putem vorbi despre degenerescenta maculara juvenila. Aceasta poate aparea inca de la nastere sau mai tarziu, insa aproape intotdeauna este provocata de o boala genetica ereditara precum:   boala Stargardt – cea mai intalnita cauza a degenerescentei maulare juvenile boala lui Best, cunoscuta si ca distrofia viteliforma  distrofia Sorsby , care apare la varsta de 30-40 de ani   Simptomatologie   Degenerescenta maculara nu este o afectiune dureroasa, iar majoritatea persoanelor care sufera de aceasta boala nu isi dau seama ca o au decat atunci cand remarca pierderea partiala a vederii.   Principalul simptom il reprezinta incetosarea vederii centrale, dar si alte semne derivate din acesta:   pierderea acuitatii vizuale, adica abilitatea de a observa detaliile fine, astfel cititul sau sofatul devin mai dificile pierderea sensibilitatii la contraste, abilitatea de a distinge intre obiecte precum o fata sau un fundal distorsionarea centrala a imaginilor   Degenerescenta maculara uscata   In cazul persoanelor care sufera de degenerescenta maculara uscata, poate dura de la 5 pana la 10 ani pana cand vederea sa le fie semnificativ afectata, ingreunand astfel viata de zi cu zi.   In mod normal, degenerescenta maculara debuteaza la un singur ochi, iar atata timp cand celalalt ochi este sanatos, el va compensa pentru orice incetosarea a vederii, de aceea simptomele in primele etape ale bolii sunt greu de remarcat.   Este posibil sa suferiti de degenerescenta maculara uscata daca:   aveti nevoie de mai multa lumina atunci cand cititi scrisul il vedeti din ce in ce mai incetosat culorile nu mai sunt atat de vibrante   Degenerescenta maculara umeda   Degenerescenta maculara umeda apare, de regula, la persoanele care sufera de degenerescenta maculara uscata.   Daca suferiti de degenerescenta maculara umeda, orice tulburare de vedere va deveni, dintr-o data, mult mai grava, iar simptomele asociate acestei tulburari sunt:   distorsionari vizuale puncte negre in privire  halucinatii   Cauze   Cauzele exacte ale degenerescentei maculare nu au fost inca stabilite, insa ea apare pe masura ce imbatranim.   In cazul degenerescentei maculare, cauzele ei se datoreaza deteriorarii celulelor sensibile la lumina din stuctura maculei o data cu trecerea timpului si a acumularii drusenului.    Diagnostic   Pentru a confirma diagnosticul de degenerescenta maculara, medicul oftalmolog va folosi picaturi oftalmologice pentru dilatarea pupilelor care ajuta la analizarea mai buna a fundului ochiului.   O alta metoda de diagnosticare este testul Amsler, care consista intr-o imagine cu linii drepte, pe care pacientii care sufera de degenerescenta maculara le vor percepe ca fiind curbate sau chiar lipsind.   Medicul oftalmolog poate recurge si la alte analize precum: retinofotografia,  angiofluorografia sau tomografia in coerenta optica, care ajuta la diferentierea intre forma uscata sau umeda a degenerescentei.   Factori de risc si metode de prevenire   Metodele de prevenire ale degenerescentei maculare sunt incerte, deoarece inca nu se stie exact cauza care determina aparitia sa.    Totusi, riscul aparitiei degenerescentei maculare creste o data cu inaintarea in varsta si este influentat si de istoricul medical al familiei.   Reducerea riscului dezvoltarii degenerescentei maculare sau prevenirea inrautatirii simptomelor depinde de respectarea catorva sfaturi:   renuntarea la fumat urmarea unei diete echilibrate bazata pe consumul regulat de fructe si legume limitarea consumului de alcool mentinerea unei greutati normale purtarea ochelarilor de soare cu protectie UV   Metode de tratament   In prezent, nu exista un leac pentru degenerescenta maculara, insa exista cateva metode prin care puteam intarzia agravarea simptomelor sau pierderea vederii centrale. In cazul suferinzilor de degenerescenta maculara uscata, medicii pot recomanda solutii care sa usureze viata de zi cu zi:   purtarea ochelarilor de vedere adaptarea materialelor scrise (carti sau dimensiunea fontului telefonului) la nevoile pacientului folosirea luminilor ajutatoare utilizarea programelor de citire a ceea ce este afisat pe monitorul computerului   Unele studii au demonstrat faptul ca unele schimbari in dieta pot incetini evolutia bolii, recomandand urmarea unei diete bogate in vitamina A, C sau E si  consumul alimentelor care reprezinta surse bune de luteina.   Pentru degenerescenta maculara umeda exista doua optiuni principale de tratament:   medicamentele anti VEGF care ajuta la prevenirea cresterii noilor vasele de sange la nivelul ochilor interventiile chirurgicale cu laser pentru distrugerea vaselor de sange haotice din ochi
ConjunctivitaDetalii Afectiune
Conjunctivita reprezinta inflamarea sau umflarea conjunctivei, stratul subtire si transparent de tesut care captuseste suprafata interioara a pleoapei si care acopera partea alba a ochiului.
AstigmatismDetalii Afectiune
Astigmatismul apare atunci cand corneea are o curbura asemanatoare unei mingi de rugby, in loc sa aiba forma normala a unei mingi de tenis. Literatura de specialitate defineste astigmatismul ca o anomalie a aparatului vizual datorata inegalitatilor curburii corneei.

0 recenzii pentru Hemoragii nazale

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 5 + 8

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.