Adenoidita

Descriere Remediu Naturist

 
 
Adenoiditaeste o afectiune intalnita indeosebi la sugari si copii cu varsta de pana la 7 ani si reprezinta o infectie de tip microbian sau virotic a tonsilei faringiene (tesutul adenoidian).
 
Sistemul imunitar al copiilor este sustinut de o serie de structuri limfoide ce se regasesc in faringe, care, o data cu cresterea copilului, se usuca si dispar. Inflamatia acestor tesuturi limfatice, adica a vegetatiilor adenoide, provoaca umflarea in volum a acestora, ajungand sa obstructioneze orificiile trompei lui Eustachio (care face legatura intre fosele nazale si urechea medie), procesul de respiratie al copilului ajungand sa fie aproape imposibil.
 
Vegetatiile adenoide sunt formate din tesut limfatic, care ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Vegetatiile adenoide se afla in faringe, in zona din spatele nasului. Alaturi de amigdale, acestea reprezinta prima linie de aparare pozitionata la nivelul gatului. Sistemul limfatic contine globule albe si anticorpi pentru a distruge infectiile ce ne pot pune viata in pericol, iar inflamatiile vegetatiilor adenoide impiedica functionarea normala a acestuia.
 
Tipuri de adenoidita
 
Exista trei tipuri principale de adenoidita :
 
- adenoidita acuta
- adenoidita subacuta
- adenoidita cronica
 
Cauze ale aparitiei adenoiditei
 
Factorii care determina dezvoltarea adenoiditei depind, in principal, de tipologia afectiunii in sine. Astfel, adenoidita acuta si subacuta constituie rezultatul unei inflamatii bacteriene, a unei raceali sau a unei infectii in gat. Adenoidita cronica reprezinta o adenoidita acuta care nu a fost tratat corect, in acest stadiu aparand polipii nazali, ce se indeparteaza doar prin interventie chirurgicala.
 
Simptomatologie
 
Simptomele adenoidei se afla in stransa legatura cu tipurile acestei afectiuni. 
 
  • Simptomele adenoiditei acute - Primele semne ale adenoidei acute sunt: febra, convulsii febrile, lipsa poftei de mancare, nas infundant, respiratie zgomotoasa pe gura, secretii muco-purulente, varsaturi si, rareori, diaree. 
 
  • Simptomele adenoiditei subacute - Adenoidita subacuta se caracterizeaza prin aceleasi simptome ca adenoidita acuta, insa in acest caz episoadele febrile dureaza chiar si pana la 3 saptamani. In plus, acuitatea auditiva a copilului incepe sa scada, la copiii mai mari aparand chiar si durerile de urechi.
 
  • Simptomele adenoiditei cronice - Aparitia polipilor nazali determina o rinita persistenta, o respiratie zgomotoasa asemanatoare sforaitului, tuse pe timpul noptii si o iritare deranjanta a faringelui si laringelui, cauzata de respiratia bucala. Adenoidita cronica implica si hipoacuzie. 
 
Complicatiile adenoiditei
 
Netratata, adenoidita poate determina aparitia a numeroase complicatii la nivelul tractului respirator, precum: otita, rinita, sinuzita cronica sau laringita. De asemenea, respiratia bucala are un impact negativ asupra dezvoltarii armonioase a copilului, impiedicand formarea corecta a maxilarului sau a toracelui.
 
Tratamentul adenoiditei
 
Adenoidita acuta si subacuta se trateaza prin administrarea de medicamente antibiotice.
Adenoidita cronica presupune inlaturarea pe cale chirurgicala a vegetatiilor adenoide (polipii nazali) de catre un medic ORL-ist.
 
Medicul ORL-ist poate recomanda efectuarea unor teste medicale suplimentare precum prelevarea unor probe din zona afectata pentru examinarea in laborator, radiografia glandelor adenoide pentru a verifica marimea sau extinderea infectiei sau analize de sange.    
 
Tratamentul adenoiditei este stabilit de medic, in functie de o serie de factori precum: varsta, starea genereala de sanatate, tipul infectiei, toleranta pacientului la anumite medicamente, proceduri sau terapii sau evolutia afectiunii. 
 
De obicei, la baza deciziei medicului ORL-ist de a recurge la o operatie de adenoidectomie se afla urmatoarele motive : 
 
- aparitia apneei sau a perioadelor in care copilul inceteaza sa mai respire atunci cand doarme
- dificultati la inghitire
- existenta unei tumori in gat sau in zona nazala
- sangerarea amigdalelor
- blocarea cailor respiratorii 
 
Lichidele reprezinta o parte importanta din dieta pe care trebuie sa o urmeze un pacient care a suferit de o operatie de indepartare a vegetatiilor adenoide. Lichidele recomandate in aceasta dieta sunt: apa, suc de mere, suc de banane, milkshake-uri reci. Este de preferat sa se evite bauturile sau mancarurile calde. Daca pacientul poate sa bea lichide fara a simti nevoia de a vomita, se poate trece la mancaruri ca cereale cu lapte, iaurt sau inghetata. 
 
In cele mai multe cazuri, operatia de indepartare a vegetatiilor adenoide nu necesita internarea pacientului. Situatiile in care este necesara ramanerea pacientului peste noapte in spital sunt cele in care apar complicatii postoperatorii, precum sangerare sau imposibilitatea ingerarii de lichide. De asemenea, copii cu varsta mai mica de 3 ani vor fi externati a doua zi, in scopul mai bunei monitorizari a evolutiei postoperatorii. 
 
 
Suplimente naturiste CaliVita de ajutor in tratarea adenoiditei
 
Copiii sunt cei mai expusi riscului de a face infectii de orice fel, de aceea sistemul lor imunitar este in permanenta solicitat. Pentru reducerea sensibilitatii la factorii declansatori ai diverselor afectiuni, CaliVita a creat C 1000, un supliment 100% natural cu vitamina C si macese, cu eliberare prelungita. Vitamina C sustine corpul in lupta cu raceala si gripa, oferind totodata vitalitate si o stare de bine generala.
 
Tratamentele cu antibiotice sau interventiile chirurgicale pot avea un efect devastator asupra nivelului de vitamine si minerale din corp. Full Spectrum de la CaliVita completeaza cantiatea de elemente esentiale pentru reconsolidarea organismului. Full Spectrum ofera corpului dozajul perfect de vitamine, minerale oligoelemente, antioxidanti si nutrienti. 
 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Adenoidita

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. C 100096.21 Ron100 tablete = 130 gDetalii Produs
C 1000 este un supliment 100% natural cu eliberare prelungita pe baza de vitamina C si macese, care sustin sistemul imunitar in lupta cu racelile si dobandirea imunitatii. De asemenea, ofera vitalitate si energie, un tonus mai bun pentru cei mici.
2. Full Spectrum74.00 Ron90 tablete = 117 gDetalii Produs
Full Sprectrum ofera doza necesara zilnica de antioxidanti, oligoelemente, vitamine si minerale pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Antibioticele sau alte tratamente dure pot afecta semnificativ nivelul de nutrienti din organism.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Adenoiditaeste o afectiune intalnita cu precadere la sugari si copii cu varsta de pana la 7 ani si reprezinta o infectie de tip microbian sau virotic a tesutului adenoidian.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
pierderea apetitului
respiratie zgomotoasa si greoaie
febra inaltaApare brusc la 39 grade C
nas infundatCu respiratie pe gura
tuse matinalaCare poate deveni si nocturna
dureri in gat
infectii ale urechii mijlociiScurgere de fluid în urechea mijlocie
Acufene (zgomote in urechi)Detalii Afectiune
Acufena sau tinitusul este perceperea de sunete în cadrul urechii umane, sau asa-zisele tiuituri in urechi, care se produc în absenÅ£a sunetelor externe corespunzătoare. 
Amigdalita (pusee recurente)Detalii Afectiune
Inflamatia acuta a amigdalelor palatine datorita infectiei streptococice, sau mai putin frecvent, datorita infectiei virale. Epidemia de amigdalita virala apare frecvent in randul recrutilor militari. Amigdalita se caracterizeaza prin gat inflamat si dureri accentuate la deglutitie, ce frecvent iradiata spre urechi. Copiii foarte mici pot sa nu acuze dureri, dar vor refuza sa manance. Sunt frecvente febra inalta, alterarea starii generale, durerea de cap si varsaturile.
CataractaDetalii Afectiune
Afectiune oculara care consta in opacifierea progresiva a cristalinului cu diminuarea acuitatii vizuale. Cataracta juvenila sau a adultului poate fi cauzata de procesul de imbatranire, expunerea la radiatii X, caldura prin expunerea la infrarosii, boli sistemice (de ex. diabetul zaharat), uveita sau medicatia sistemica (de ex. corticoterapia), sau posibil expunerea cronica la ultraviolete.
Dureri de gat (amigdalita)Detalii Afectiune
O durere în gât este o afectiune situata în zona din jurul amigdalelor. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de faringită sau amigdalită. Faringele este parte a gâtului, care se află între gură ÅŸi caseta de laringe sau voce. Acesta conditie este asociata cel mai frecvent cu raceala sau gripa. De obicei gatul inflamat se vindeca fara complicatii, insa in unele cazuri, se dezvolta intr-o boală gravă.
ExoftalmieDetalii Afectiune
Exoftalmia este o stare caracterizata prin proeminenta globului ocular in afara orbitei. Cuvantul grecesc ophthalmos inseamna "ochi" si cuvantul grecesc ex- inseamna "afara". Exoftalmia poate fi bilaterala (ambii ochi sunt afectati) sau unilaterala (doar un singur ochi este afectat).
GlaucomDetalii Afectiune
Glaucomul este un grup de bolile de ochi, în care afectarea nervului situat în partea din spate a ochiului (nervul optic) duce la pierderea vederii. La început, este pierduta vederea secundara (periferica). Dacă glaucomul nu este tratat, pierderea vederii poate continua ducand la orbire totală in timp.
Hemoragii nazaleDetalii Afectiune
Hemoragiile nazale se produc atunci cand membranele mucoasei nasului interior sunt perturbate sau iritate suficient pentru a provoca sangerari anormale. Termenul medical pentru sângerări sau hemoragii nazale este de epistaxis.
HipertiroidieDetalii Afectiune
O stare clinica ce cuprinde mai multe boli specifice, caracterizata prin hipermetabolism si niveluri serice crescute de hormoni tiroidieni liberi.
HipotiroidieDetalii Afectiune
  Reactia caracteristica de raspuns clinic la deficitul de hormoni tiroidieni la adult. Hipotiroidismul primar este cea mai frecventa forma, este probabil o boala autoimuna care apare de obicei ca rezultat al tiroiditei Hashimoto si este asociat adesea cu o gusa evidenta sau , intr-un stadiu evolutiv mai avansat al bolii, cu o glanda tiroida fibrozata si redusa ca dimensiune, cu functionalitate minima sau absenta. A doua forma din punct de vedere al frecventei este hipotiroidismul post-terapeutic, in special dupa terapie cu iod radioactiv sau dupa interventie chirurgicala pentru hipertiroidism.
MiopieDetalii Afectiune
Miopia este o eroare de refractie, ceea ce înseamnă că ochiul nu refracta lumina corect la o concentrare unică de a vedea imagini în mod clar. În miopie, obiectele apropiate se vad clare, iar cele aflate la distanta apar neclare. Miopia este o conditie comuna care afecteaza un procent estimat de 25-30% din intreaga populatie. Este o tulburare de focalizare, si nu o boala a ochilor.
Miros (pierdere)Detalii Afectiune
Pierderea de miros rezulta dintr-o congestie nazala sau blocarea nasului, sau poate fi un semn al unui conditii legate de sistemul nervos (neurologice). Termenul medical pentru pierderea mirosului este anosmie. O pierdere parțială a mirosului se numește hiposmie. Pierderea mirosului este adesea cauzată de condiții care afectează membranele mucoase care delimiteaza pasajele nazale.
MononucleozaDetalii Afectiune
Mononucleoza, de asemenea, numita "mono", este o boala comuna care lasa senzatia de oboseala si slabiciune timp de cateva saptamani sau luni. Boala dispare de la sine; multa odihna si o auto-ingrijire corespunzatoare te poate ajuta sa te simti mai bine.
Dureri de dintiDetalii Afectiune
  Durerea de dinÈ›i sau se produce atunci când nervul unui dinte este iritat. InfecÈ›ia, prejudiciul, sau pierderea unui dinte sunt cele mai comune cauze de durere dentara. Durerea poate să apară, de asemenea, după o extracÈ›ie (dintele este scos). Uneori, durerea provine din alte domenii È™i radiază la maxilar, astfel parand a fi durere de dinÈ›i. Zonele cele mai comune includ articulatiile maxilarului , durerile de urechi, si chiar problemele cardiace ocazionale.
AbcesDetalii Afectiune
Un abces este o colectie de puroi care formeaza o cavitate in tesut si este inconjurat de un tesutul inflamat, format ca urmare a unei infectii localizate sau a prezentei unor corpuri straine. 
SforaitulDetalii Afectiune
Sforaitul reprezinta emiterea de sunete ragusite si stridente cauzata de obstructionarea partiala a cailor respiratorii in timpul somnului. Sforaitul apare atunci cand aerul trece prin tesuturile aflate la nivelul gatului, care in timpul somnului se afla in stare relaxata, determinandu-le pe acestea sa vibreze in timp ce respiram.
Dopul de cerumen (dop de ceara)Detalii Afectiune
Dopul de cerumen sau in termeni populari, dopul de ceara, desemneaza o acumulare a straturilor de ceara din ureche in canalul auditiv pana in punctul blocarii acestuia, exercitandu-se astfel o presiune mai mare asupra timpanului. In mod ironic, dopul de cerumen apare ca o consecinta a incercarii de a elimina ceara din urechi.
GingivitaDetalii Afectiune
Gingivita este o afectiune usoara si destul de frecventa a gingiilor, care se caracterizeaza prin iritatie, roseata si inflamarea gingiilor. Este esential sa tratam cu seriozitate gingivita si sa actionam cat mai repede, deoarece aceasta poate determina aparitia altor afectiuni mai grave, precum parodontita sau caderea dintilor. 
Degenerescenta macularaDetalii Afectiune
  Ce este degenerescenta maculara?   Degenerescenta maculara este o afectiune nedureroasa si des intalnita, caracterizata de deteriorarea portiunii centrale a retinei, fapt ce provoaca aparitia tulburarilor de vedere. Degenerescenta maculara care apare o data cu inaintarea in varsta determina pierderea vederii centrale, de obicei, la ambii ochi. Vederea centrala este cea care ne ajuta sa vedem lucrurile care se afla drept in fata noastra.   In cazul degenerescentei maculare datorate varstei, vederea devine din ce in ce mai incetosata, ceea ce inseamna ca cititul devine mai greu, culorile isi pierd din intensitate, iar fetele oamenilor sunt din ce in ce mai greu de recunoscut.    Pierderea calitatii vederii apare, de obicei, in timp, rare fiind cazurile in care se instaleaza brusc. Degenerescenta maculara nu afecteaza vederea periferica, neconducand la pierderea totala a vederii.   Ce se intampla cand apare degenerescenta maculara?   Degenerescenta maculara afecteaza un strat de celule speciale ce intra in structura ochiului denumite  epiteliul pigmentar al retinei, care se afla sub retina. Epiteliul pigmentar al retinei actioneaza ca un perete sau ca o bariera care permite trecerea oxigenului, zaharului sau a altor elemente esentiale la nivelul retinei si care este responsabila de eliminarea toxinelor prin venele de sange de sub retina (coroida).   In primele etape ale degenerarii maculare reziduurile si toxinele de pe retina incep sa se acumuleze sub epiteliul pigmentar, formand mici pete galbene numite drusen macular.    Controlul oftalmologic regulat este extrem de important, deoarece medicul poate repera aparitia drusenului macular chiar inainte ca noi sa ne dam seama. O cantitate mica de drusen nu provoaca neaparat aparitia tulburarilor de vedere, insa existenta sa creste roscul dezvoltarii degenerescentei maculare.    Tipologie   Degenerescenta maculara se imparte in doua mari categorii: degenerescenta maculara uscata si umeda.    Degenerescenta maculara uscata (atrofica)   Degenerescenta maculara uscata apare atunci cand celulele maculare sunt afectate de acumularea drusenului si reprezinta 90% din cazurile totale de degenerescenta maculara.    Degradarea vederii este graduala, pe parcursul mai multor ani. Cauzele si tratamentul degenerescentei maculara uscate (atrofice) nu sunt inca cunoscute, insa aceasta evolueaza mult mai incet decat cea umeda.   Degenerescenta maculara umeda (exsudativa)   Degenerescenta maculara umeda este provocata de cresterea haotica sub retina a vaselor de sange care se indreapta spre macula. Prezenta acestor vase de sange anormale provoaca ruperea, sangerarea si scurgerea lichidelor in macula, determinand ridicarea acestea si desprinderea sa de baza. Astfel, pierderea vederii centrale este una brusca si destul de grava.   Degenerescenta maculara juvenila   Desi foarte rar, degenerescenta maculara poate aparea si la persoanele foarte tinere, situatie in care putem vorbi despre degenerescenta maculara juvenila. Aceasta poate aparea inca de la nastere sau mai tarziu, insa aproape intotdeauna este provocata de o boala genetica ereditara precum:   boala Stargardt – cea mai intalnita cauza a degenerescentei maulare juvenile boala lui Best, cunoscuta si ca distrofia viteliforma  distrofia Sorsby , care apare la varsta de 30-40 de ani   Simptomatologie   Degenerescenta maculara nu este o afectiune dureroasa, iar majoritatea persoanelor care sufera de aceasta boala nu isi dau seama ca o au decat atunci cand remarca pierderea partiala a vederii.   Principalul simptom il reprezinta incetosarea vederii centrale, dar si alte semne derivate din acesta:   pierderea acuitatii vizuale, adica abilitatea de a observa detaliile fine, astfel cititul sau sofatul devin mai dificile pierderea sensibilitatii la contraste, abilitatea de a distinge intre obiecte precum o fata sau un fundal distorsionarea centrala a imaginilor   Degenerescenta maculara uscata   In cazul persoanelor care sufera de degenerescenta maculara uscata, poate dura de la 5 pana la 10 ani pana cand vederea sa le fie semnificativ afectata, ingreunand astfel viata de zi cu zi.   In mod normal, degenerescenta maculara debuteaza la un singur ochi, iar atata timp cand celalalt ochi este sanatos, el va compensa pentru orice incetosarea a vederii, de aceea simptomele in primele etape ale bolii sunt greu de remarcat.   Este posibil sa suferiti de degenerescenta maculara uscata daca:   aveti nevoie de mai multa lumina atunci cand cititi scrisul il vedeti din ce in ce mai incetosat culorile nu mai sunt atat de vibrante   Degenerescenta maculara umeda   Degenerescenta maculara umeda apare, de regula, la persoanele care sufera de degenerescenta maculara uscata.   Daca suferiti de degenerescenta maculara umeda, orice tulburare de vedere va deveni, dintr-o data, mult mai grava, iar simptomele asociate acestei tulburari sunt:   distorsionari vizuale puncte negre in privire  halucinatii   Cauze   Cauzele exacte ale degenerescentei maculare nu au fost inca stabilite, insa ea apare pe masura ce imbatranim.   In cazul degenerescentei maculare, cauzele ei se datoreaza deteriorarii celulelor sensibile la lumina din stuctura maculei o data cu trecerea timpului si a acumularii drusenului.    Diagnostic   Pentru a confirma diagnosticul de degenerescenta maculara, medicul oftalmolog va folosi picaturi oftalmologice pentru dilatarea pupilelor care ajuta la analizarea mai buna a fundului ochiului.   O alta metoda de diagnosticare este testul Amsler, care consista intr-o imagine cu linii drepte, pe care pacientii care sufera de degenerescenta maculara le vor percepe ca fiind curbate sau chiar lipsind.   Medicul oftalmolog poate recurge si la alte analize precum: retinofotografia,  angiofluorografia sau tomografia in coerenta optica, care ajuta la diferentierea intre forma uscata sau umeda a degenerescentei.   Factori de risc si metode de prevenire   Metodele de prevenire ale degenerescentei maculare sunt incerte, deoarece inca nu se stie exact cauza care determina aparitia sa.    Totusi, riscul aparitiei degenerescentei maculare creste o data cu inaintarea in varsta si este influentat si de istoricul medical al familiei.   Reducerea riscului dezvoltarii degenerescentei maculare sau prevenirea inrautatirii simptomelor depinde de respectarea catorva sfaturi:   renuntarea la fumat urmarea unei diete echilibrate bazata pe consumul regulat de fructe si legume limitarea consumului de alcool mentinerea unei greutati normale purtarea ochelarilor de soare cu protectie UV   Metode de tratament   In prezent, nu exista un leac pentru degenerescenta maculara, insa exista cateva metode prin care puteam intarzia agravarea simptomelor sau pierderea vederii centrale. In cazul suferinzilor de degenerescenta maculara uscata, medicii pot recomanda solutii care sa usureze viata de zi cu zi:   purtarea ochelarilor de vedere adaptarea materialelor scrise (carti sau dimensiunea fontului telefonului) la nevoile pacientului folosirea luminilor ajutatoare utilizarea programelor de citire a ceea ce este afisat pe monitorul computerului   Unele studii au demonstrat faptul ca unele schimbari in dieta pot incetini evolutia bolii, recomandand urmarea unei diete bogate in vitamina A, C sau E si  consumul alimentelor care reprezinta surse bune de luteina.   Pentru degenerescenta maculara umeda exista doua optiuni principale de tratament:   medicamentele anti VEGF care ajuta la prevenirea cresterii noilor vasele de sange la nivelul ochilor interventiile chirurgicale cu laser pentru distrugerea vaselor de sange haotice din ochi
ConjunctivitaDetalii Afectiune
Conjunctivita reprezinta inflamarea sau umflarea conjunctivei, stratul subtire si transparent de tesut care captuseste suprafata interioara a pleoapei si care acopera partea alba a ochiului.
AstigmatismDetalii Afectiune
Astigmatismul apare atunci cand corneea are o curbura asemanatoare unei mingi de rugby, in loc sa aiba forma normala a unei mingi de tenis. Literatura de specialitate defineste astigmatismul ca o anomalie a aparatului vizual datorata inegalitatilor curburii corneei.

0 recenzii pentru Adenoidita

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 7 + 7

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.