Exoftalmie

Descriere Remediu Naturist

 

Exoftalmia este o stare caracterizata prin proeminenta globului ocular in afara orbitei.Cuvântul grecesc ophthalmos înseamnă "ochi" și cuvântul grecesc ex- inseamna "afară". Exoftalmia poate fi bilaterala (ambii ochi sunt afectati) sau unilaterala (doar un singur ochi este afectat).

 

În funcție de gravitatea  exoftalmiei, în cazul în care este lăsată netratată pleoapele poate să nu reușească să se închidă  în timpul somnului, ducand la uscarea corneei si eventuale daune. Persoanele cu exoftalmie risca, de asemenea, o dezvoltare a keratoconjunctivita limbica superioara, în care zona de deasupra corneei se inflameaza din cauza frecarii care apare atunci cand pacientul clipeste. Unii pacienti pot prezenta o compresie pe artera nervului optic sau oftalmologic, care poate afecta in cele din urma vederea pacientului, ceea ce duce la orbire.

 

Exoftalmia nu este o condiție in sine, ci mai degrabă un semn al unei condiții, de obicei cauzata de ceva in neregula cu glanda tiroida.

 

Care sunt semnele si simptomele de exoftalmie?

 

Un simptom este ceva ce pacientul simte si rapoarteaza, in timp ce un semn este ceva ce alti oameni observa, cum ar fi medicul. De exemplu, durerea poate fi un simptom in timp ce o eruptie cutanata poate fi un semn.

 

Semnul cel mai vizibil in exoftalmie ese bombarea sau proeminenta globului ocular (fie unul, fie ambii). În cazul în care pacientul are boala Graves, o conditie tiroida, se dezvoltă proeminenta, deoarece tesuturile din globul ocular se umfla, precum și numărul de celule din ochi crește - ca rezultat, niste ochii mari, care ies in afara orbitele lor. Orbitele oculare umane sunt rigide și nu se pot extinde pentru a se potrivi globului ocular mai mare. Atunci cand globul ocular iese in fara, pleoapa este fortata si ea in afara, creind pacientului o expresie de bulbucare cu o proporție mai mare decât în ​​mod normal a albului ochilor expusa.

 

Boala Graves este cea mai frecventa cauza a globilor oculari bulbucați ( ochi bulbucati). Semnele si simptomele bolii Graves includ:

 

  • Durere în ochi
  • Uscăciunea ochilor
  • Iritarea ochilor
  • Sensibilitatea la lumina (fotofobie)
  • Lăcrimare - secretii oculare si varsare de lacrimi
  • Diplopie - vedere dubla cauzatade slabirea muschilor ochilor
  • Orbire progresivă, în cazul în care nervul optic este comprimat
  • Dificultate în mișcarea ochiilor - deoarece muschii ochilor sunt slabiti pacientul poate considera ca este mai greu să isi miște ochii. În unele cazuri, se poate dezvolta ambliopie.

 

Următoarele semne si simptome non-oculare sunt, de asemenea, posibil, cu boala Graves:

 

  • Batai de inima neregulate (aritmii, palpitații)
  • Anxietate
  • Cresterea poftei de mâncare
  • Probleme de somn (insomnie)

 

Care sunt cauzele de exoftalmie?

 

Boala Graves, o boala autoimuna care cauzeaza hipertiroidism (glanda tiroida produce prea mult hormon tiroidian) este cea mai frecventa cauza de exoftalmie. Problemele cu glanda tiroidă, în general, sunt cauzele comune.

Glanda tiroida – se afla in gat, mai jos de mărul lui Adam. Ea produce hormoni care ajuta la reglarea creșterii și ratei de reactii chimice (metabolismul), prin care organismul foloseste energie. Glanda tiroida produce tiroxina si triiodotironina.

Boala de ochi tiroidiana - de asemenea, cunoscut sub numele de orbitopatia endocrina, este o afectiune in care tesuturile moi și mușchii din jurul ochilor devin umflate si inflamate. Această condiție este strâns legată de hipertiroidism (glanda tiroida hiperactiva), și, uneori, hipotiroidism (glanda tiroida subactiva).

Exoftalmia nu apare neapărat în timpul debutului de hipertiroidism sau hipotiroidism. Ochii pot începe sa devina bombati la mult timp după ce apare o problema cu tiroida, și chiar înainte.

Bolile autoimune – sistemul imunitar al oamenilor sanatosi ataca agenti patogeni, organismele si substantele care sunt rele pentru noi, cum ar fi unele bacterii, virusuri, paraziti, celulele canceroase si ciuperci. Dacă sistemul imunitar incepe sa atace tesuturile bune ale organismului, inseamna ca aveam de-a face cu o boala autoimuna - sistemul imunitar ataca parti ale corpului persoanei, care sunt necesare pentru o sanatate buna. Boala Graves este un exemplu al unei boli autoimune. Expertii nu sunt siguri de ce apar aumite boli autoimune, cum ar fi boala Graves.

Daca sistemul imunitar al pacientului ataca glanda tiroida, aceasta de multe ori reactioneaza prin producerea de hormoni mai mult decat in mod normal. Excesul de hormoni tiroidieni, precum si anticorpii autoimuni pot ataca muschii si tesutul moale din jurul ochilor, cauzând:

 

  • Uscăciunea ochilor 
  • Roșeață
  • Ochi umflati
  • Inflamație și umflare
  • Probleme cu vederea
  • Exoftalmie (ochi proeminenti)

 

Boli mostenite - unele boli care pot afecta ochii sunt mostenite, adica pacientul a dobândit genele defecte de la părinți sau bunici. Boala Graves este un exemplu de o boală  ereditară.

 

Ptoza (protruzia globului ocular)- prezenta a ceva la nivelul ochiului poate provoca ptoza, cum ar fi:

 

  • O tumoare canceroasa
  • Mucocele (chisturi umplute cu mucus)
  • Un cheag de sânge
  • Trauma (prejudiciul la ochi)
  • Infecții ale sinusurilor

 

Oricine observă că unul sau ambii ochi incep sa se umfle ar trebui sa consulte medicul imediat.

 

Cum este diagnosticata exoftalmia?

 

În cele mai multe cazuri, protruzia sau bombarea globilor oculari in afara orbitelor, cu o cantitate mai mare de albeata expusa, este suficienta pentru a diagnostica exoftalmia.

 

Oftalmologul va efectua anumite teste suplimentare înainte de a confirma un diagnostic.

 

Următoarele teste pot fi efectuate:

 

  • Un test de sânge - pentru a vedea daca glanda tiroida este sanatoasa.
  • Masurarea gradului de iesire in afara globului ocular, precum și determinarea posibilitatii de miscare a ochilor. Pacienții cu exoftalmie vor putea să se uite în sus, fără a-si misca sprâncenele .
  • Scanarea imagistica - inscopul de a examina orbita, medicul poate efectua o scanare CT (tomografie computerizata)  sau o scanare RMN (imagistica prin rezonanta magnetica). O scanare poate detecta, de asemenea, o tumora, sau orice anomalii in jurul ochilor.

 

Care sunt optiunile de tratament pentru exoftalmie?

 

Deoarece exoftalmia tinde să fie o boala progresiva - simptomele se agraveaza in timp - oftalmologul va dori să monitorizeze pacientul în mod regulat. Tratamentul depinde de mai mulți factori, inclusiv cauza, precum și vârsta pacientului și starea generală de sănătate.

Probleme cu glanda tiroida - medicul va trata orice cauza a problemelor cu tiroida, astfel incat nivelurile de hormoni tiroidieni sa fie aduse la normal. De obicei, un tratamant tiroidian eficient rezulta în restaurarea vizibilitatii normale si a aspectului ochilor.

În cazul în care pacientul urmeaza un tratament pentru boala Graves ar putea sa nu se observe nicio diferenta in aspectul ochilor. Ocazional viziunea afectata si aspectul ochilor pot fi îmbunătățite.

Este important sa se consulte medicul cât mai curând daca se observa orice bombare a ochilor. Tratamentul este mult mai eficient dacă se incepe mai devreme.

Chirurgia - în cazul în care există  o problemă cu conexiunea dintre arterele și venele din ochii pacientul poate fi supus unei interventii chirurgicale. În cazurile severe osului inferior al globului ocular ar putea să fie îndepărtat pe cale chirurgicală (decompresie chirurgicala orbitala). Procedura permite materialul in exces sa se mute în jos, în spațiu suplimentar în antrum (sinusurile maxilare), prin interventie chirurgicala.

Picaturi pentru ochi- în cazul în care pacientul suferă de ochi uscat8, picaturile oftalmice vor ajuta la menținerea globilor oculari umezi - este important ca corneea sa fie lubrifiata constinuu.

 

O tumora - cel mai probabil medicul va discuta cu pacientul despre eliminarea tumorii chirurgical, precum si despre utilizarea chimioterapiei, radioterapiei , sau a unei combinații.

 

Care sunt posibile complicatii ale exoftalmiei?

 

În cazurile severe, pacienții nu pot fi în măsură să închidă ochii în mod corespunzător, în special atunci când acestia sunt adormiti. Acest lucru poate provoca uscarea corneei si deteriorarea acesteia. În cazul în care corneea se usuca prea mult există un risc mult mai mare de infectie sau ulcere, care pot deteriora vederea.

Persoanele cu exoftalmie sau ptoza sunt mai susceptibile de a dezvolta conjunctivita.

 

Suplimente  Calivita de ajutor in tratamentul naturist al exoftalmiei

 

  • Uleiul de primula Evening Primrose Oil prezinta efecte benefice in tulburari ale glandei tiroide, si asigura o buna functionare a acestei glande cu roluri multiple si esentiale pentru organism.

 

  • Extractul de Ginkgo biloba si antioxidantii din compozitia Protect 4Life influenteaza benefic multe functii ale organismului uman. Principala sa actiune este asupra circulatiei la nivel periferic si central, astfel imbunatind sanatatea multor sisteme si organe.

 

  • Odata cu inaintarea in varsta, nevoile organismului se modifica ca un proces natural al imbatraniri. Senior Formula este un supliment natural creat special pentru a satisface cerintele nutritionale ale adultilor si varstnicilor,  pentru o viata lunga si sanatoasa.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Exoftalmie

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Evening Primrose Oil97.00 Ron1-0-1100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
Uleiul de primula contine acizi grasi esentiali cu rol de reglare hormonala, fiind vizata in special glanda tiroida. Tulburarile hormonale sunt adesea cauza multor probleme de sanatate care nu par a avea nicio legatura, cu ar fi exoftalmia.
2. Protect 4Life41.87 Ron1-1-090 tablete = 59 gDetalii Produs
Antioxidantii Protect 4Life previn oxidarea si degenerarea tesuturilor si organelor, imbunatatesc circulatia periferica si centrala, impiedicand astfel aparitia multor conditii de sanatate, inclusiv oculare.
3. Senior Formula105.00 Ron1-1-090 tablete = 87 gDetalii Produs
Inaintarea in varsta presupune cerinte nutritive suplimentare si speciale. Un organism trecut de 40 de ani are nevoie de o protectie antioxidanta sporita, deoarece bolile sunt mai predispuse sa apara. Senior Formula este solutia.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Exoftalmia este o stare caracterizata prin proeminenta globului ocular in afara orbitei. Cuvantul grecesc ophthalmos inseamna "ochi" si cuvantul grecesc ex- inseamna "afara". Exoftalmia poate fi bilaterala (ambii ochi sunt afectati) sau unilaterala (doar un singur ochi este afectat).

Simptome si semne

SimptomMentiuni
inrosirea mucoasei conjunctivale
proeminenta accentuata a globilor oculari, in afara orbitelor
edem al ploapelor
Acufene (zgomote in urechi)Detalii Afectiune
Acufena sau tinitusul este perceperea de sunete în cadrul urechii umane, sau asa-zisele tiuituri in urechi, care se produc în absenţa sunetelor externe corespunzătoare. 
Amigdalita (pusee recurente)Detalii Afectiune
Inflamatia acuta a amigdalelor palatine datorita infectiei streptococice, sau mai putin frecvent, datorita infectiei virale. Epidemia de amigdalita virala apare frecvent in randul recrutilor militari. Amigdalita se caracterizeaza prin gat inflamat si dureri accentuate la deglutitie, ce frecvent iradiata spre urechi. Copiii foarte mici pot sa nu acuze dureri, dar vor refuza sa manance. Sunt frecvente febra inalta, alterarea starii generale, durerea de cap si varsaturile.
CataractaDetalii Afectiune
Afectiune oculara care consta in opacifierea progresiva a cristalinului cu diminuarea acuitatii vizuale. Cataracta juvenila sau a adultului poate fi cauzata de procesul de imbatranire, expunerea la radiatii X, caldura prin expunerea la infrarosii, boli sistemice (de ex. diabetul zaharat), uveita sau medicatia sistemica (de ex. corticoterapia), sau posibil expunerea cronica la ultraviolete.
Dureri de gat (amigdalita)Detalii Afectiune
O durere în gât este o afectiune situata în zona din jurul amigdalelor. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de faringită sau amigdalită. Faringele este parte a gâtului, care se află între gură şi caseta de laringe sau voce. Acesta conditie este asociata cel mai frecvent cu raceala sau gripa. De obicei gatul inflamat se vindeca fara complicatii, insa in unele cazuri, se dezvolta intr-o boală gravă.
GlaucomDetalii Afectiune
Glaucomul este un grup de bolile de ochi, în care afectarea nervului situat în partea din spate a ochiului (nervul optic) duce la pierderea vederii. La început, este pierduta vederea secundara (periferica). Dacă glaucomul nu este tratat, pierderea vederii poate continua ducand la orbire totală in timp.
Hemoragii nazaleDetalii Afectiune
Hemoragiile nazale se produc atunci cand membranele mucoasei nasului interior sunt perturbate sau iritate suficient pentru a provoca sangerari anormale. Termenul medical pentru sângerări sau hemoragii nazale este de epistaxis.
HipertiroidieDetalii Afectiune
O stare clinica ce cuprinde mai multe boli specifice, caracterizata prin hipermetabolism si niveluri serice crescute de hormoni tiroidieni liberi.
HipotiroidieDetalii Afectiune
  Reactia caracteristica de raspuns clinic la deficitul de hormoni tiroidieni la adult. Hipotiroidismul primar este cea mai frecventa forma, este probabil o boala autoimuna care apare de obicei ca rezultat al tiroiditei Hashimoto si este asociat adesea cu o gusa evidenta sau , intr-un stadiu evolutiv mai avansat al bolii, cu o glanda tiroida fibrozata si redusa ca dimensiune, cu functionalitate minima sau absenta. A doua forma din punct de vedere al frecventei este hipotiroidismul post-terapeutic, in special dupa terapie cu iod radioactiv sau dupa interventie chirurgicala pentru hipertiroidism.
MiopieDetalii Afectiune
Miopia este o eroare de refractie, ceea ce înseamnă că ochiul nu refracta lumina corect la o concentrare unică de a vedea imagini în mod clar. În miopie, obiectele apropiate se vad clare, iar cele aflate la distanta apar neclare. Miopia este o conditie comuna care afecteaza un procent estimat de 25-30% din intreaga populatie. Este o tulburare de focalizare, si nu o boala a ochilor.
Miros (pierdere)Detalii Afectiune
Pierderea de miros rezulta dintr-o congestie nazala sau blocarea nasului, sau poate fi un semn al unui conditii legate de sistemul nervos (neurologice). Termenul medical pentru pierderea mirosului este anosmie. O pierdere parțială a mirosului se numește hiposmie. Pierderea mirosului este adesea cauzată de condiții care afectează membranele mucoase care delimiteaza pasajele nazale.
MononucleozaDetalii Afectiune
Mononucleoza, de asemenea, numita "mono", este o boala comuna care lasa senzatia de oboseala si slabiciune timp de cateva saptamani sau luni. Boala dispare de la sine; multa odihna si o auto-ingrijire corespunzatoare te poate ajuta sa te simti mai bine.
Dureri de dintiDetalii Afectiune
  Durerea de dinți sau se produce atunci când nervul unui dinte este iritat. Infecția, prejudiciul, sau pierderea unui dinte sunt cele mai comune cauze de durere dentara. Durerea poate să apară, de asemenea, după o extracție (dintele este scos). Uneori, durerea provine din alte domenii și radiază la maxilar, astfel parand a fi durere de dinți. Zonele cele mai comune includ articulatiile maxilarului , durerile de urechi, si chiar problemele cardiace ocazionale.
AbcesDetalii Afectiune
Un abces este o colectie de puroi care formeaza o cavitate in tesut si este inconjurat de un tesutul inflamat, format ca urmare a unei infectii localizate sau a prezentei unor corpuri straine. 
AdenoiditaDetalii Afectiune
Adenoidita este o afectiune intalnita cu precadere la sugari si copii cu varsta de pana la 7 ani si reprezinta o infectie de tip microbian sau virotic a tesutului adenoidian.
SforaitulDetalii Afectiune
Sforaitul reprezinta emiterea de sunete ragusite si stridente cauzata de obstructionarea partiala a cailor respiratorii in timpul somnului. Sforaitul apare atunci cand aerul trece prin tesuturile aflate la nivelul gatului, care in timpul somnului se afla in stare relaxata, determinandu-le pe acestea sa vibreze in timp ce respiram.
Dopul de cerumen (dop de ceara)Detalii Afectiune
Dopul de cerumen sau in termeni populari, dopul de ceara, desemneaza o acumulare a straturilor de ceara din ureche in canalul auditiv pana in punctul blocarii acestuia, exercitandu-se astfel o presiune mai mare asupra timpanului. In mod ironic, dopul de cerumen apare ca o consecinta a incercarii de a elimina ceara din urechi.
GingivitaDetalii Afectiune
Gingivita este o afectiune usoara si destul de frecventa a gingiilor, care se caracterizeaza prin iritatie, roseata si inflamarea gingiilor. Este esential sa tratam cu seriozitate gingivita si sa actionam cat mai repede, deoarece aceasta poate determina aparitia altor afectiuni mai grave, precum parodontita sau caderea dintilor. 
Degenerescenta macularaDetalii Afectiune
  Ce este degenerescenta maculara?   Degenerescenta maculara este o afectiune nedureroasa si des intalnita, caracterizata de deteriorarea portiunii centrale a retinei, fapt ce provoaca aparitia tulburarilor de vedere. Degenerescenta maculara care apare o data cu inaintarea in varsta determina pierderea vederii centrale, de obicei, la ambii ochi. Vederea centrala este cea care ne ajuta sa vedem lucrurile care se afla drept in fata noastra.   In cazul degenerescentei maculare datorate varstei, vederea devine din ce in ce mai incetosata, ceea ce inseamna ca cititul devine mai greu, culorile isi pierd din intensitate, iar fetele oamenilor sunt din ce in ce mai greu de recunoscut.    Pierderea calitatii vederii apare, de obicei, in timp, rare fiind cazurile in care se instaleaza brusc. Degenerescenta maculara nu afecteaza vederea periferica, neconducand la pierderea totala a vederii.   Ce se intampla cand apare degenerescenta maculara?   Degenerescenta maculara afecteaza un strat de celule speciale ce intra in structura ochiului denumite  epiteliul pigmentar al retinei, care se afla sub retina. Epiteliul pigmentar al retinei actioneaza ca un perete sau ca o bariera care permite trecerea oxigenului, zaharului sau a altor elemente esentiale la nivelul retinei si care este responsabila de eliminarea toxinelor prin venele de sange de sub retina (coroida).   In primele etape ale degenerarii maculare reziduurile si toxinele de pe retina incep sa se acumuleze sub epiteliul pigmentar, formand mici pete galbene numite drusen macular.    Controlul oftalmologic regulat este extrem de important, deoarece medicul poate repera aparitia drusenului macular chiar inainte ca noi sa ne dam seama. O cantitate mica de drusen nu provoaca neaparat aparitia tulburarilor de vedere, insa existenta sa creste roscul dezvoltarii degenerescentei maculare.    Tipologie   Degenerescenta maculara se imparte in doua mari categorii: degenerescenta maculara uscata si umeda.    Degenerescenta maculara uscata (atrofica)   Degenerescenta maculara uscata apare atunci cand celulele maculare sunt afectate de acumularea drusenului si reprezinta 90% din cazurile totale de degenerescenta maculara.    Degradarea vederii este graduala, pe parcursul mai multor ani. Cauzele si tratamentul degenerescentei maculara uscate (atrofice) nu sunt inca cunoscute, insa aceasta evolueaza mult mai incet decat cea umeda.   Degenerescenta maculara umeda (exsudativa)   Degenerescenta maculara umeda este provocata de cresterea haotica sub retina a vaselor de sange care se indreapta spre macula. Prezenta acestor vase de sange anormale provoaca ruperea, sangerarea si scurgerea lichidelor in macula, determinand ridicarea acestea si desprinderea sa de baza. Astfel, pierderea vederii centrale este una brusca si destul de grava.   Degenerescenta maculara juvenila   Desi foarte rar, degenerescenta maculara poate aparea si la persoanele foarte tinere, situatie in care putem vorbi despre degenerescenta maculara juvenila. Aceasta poate aparea inca de la nastere sau mai tarziu, insa aproape intotdeauna este provocata de o boala genetica ereditara precum:   boala Stargardt – cea mai intalnita cauza a degenerescentei maulare juvenile boala lui Best, cunoscuta si ca distrofia viteliforma  distrofia Sorsby , care apare la varsta de 30-40 de ani   Simptomatologie   Degenerescenta maculara nu este o afectiune dureroasa, iar majoritatea persoanelor care sufera de aceasta boala nu isi dau seama ca o au decat atunci cand remarca pierderea partiala a vederii.   Principalul simptom il reprezinta incetosarea vederii centrale, dar si alte semne derivate din acesta:   pierderea acuitatii vizuale, adica abilitatea de a observa detaliile fine, astfel cititul sau sofatul devin mai dificile pierderea sensibilitatii la contraste, abilitatea de a distinge intre obiecte precum o fata sau un fundal distorsionarea centrala a imaginilor   Degenerescenta maculara uscata   In cazul persoanelor care sufera de degenerescenta maculara uscata, poate dura de la 5 pana la 10 ani pana cand vederea sa le fie semnificativ afectata, ingreunand astfel viata de zi cu zi.   In mod normal, degenerescenta maculara debuteaza la un singur ochi, iar atata timp cand celalalt ochi este sanatos, el va compensa pentru orice incetosarea a vederii, de aceea simptomele in primele etape ale bolii sunt greu de remarcat.   Este posibil sa suferiti de degenerescenta maculara uscata daca:   aveti nevoie de mai multa lumina atunci cand cititi scrisul il vedeti din ce in ce mai incetosat culorile nu mai sunt atat de vibrante   Degenerescenta maculara umeda   Degenerescenta maculara umeda apare, de regula, la persoanele care sufera de degenerescenta maculara uscata.   Daca suferiti de degenerescenta maculara umeda, orice tulburare de vedere va deveni, dintr-o data, mult mai grava, iar simptomele asociate acestei tulburari sunt:   distorsionari vizuale puncte negre in privire  halucinatii   Cauze   Cauzele exacte ale degenerescentei maculare nu au fost inca stabilite, insa ea apare pe masura ce imbatranim.   In cazul degenerescentei maculare, cauzele ei se datoreaza deteriorarii celulelor sensibile la lumina din stuctura maculei o data cu trecerea timpului si a acumularii drusenului.    Diagnostic   Pentru a confirma diagnosticul de degenerescenta maculara, medicul oftalmolog va folosi picaturi oftalmologice pentru dilatarea pupilelor care ajuta la analizarea mai buna a fundului ochiului.   O alta metoda de diagnosticare este testul Amsler, care consista intr-o imagine cu linii drepte, pe care pacientii care sufera de degenerescenta maculara le vor percepe ca fiind curbate sau chiar lipsind.   Medicul oftalmolog poate recurge si la alte analize precum: retinofotografia,  angiofluorografia sau tomografia in coerenta optica, care ajuta la diferentierea intre forma uscata sau umeda a degenerescentei.   Factori de risc si metode de prevenire   Metodele de prevenire ale degenerescentei maculare sunt incerte, deoarece inca nu se stie exact cauza care determina aparitia sa.    Totusi, riscul aparitiei degenerescentei maculare creste o data cu inaintarea in varsta si este influentat si de istoricul medical al familiei.   Reducerea riscului dezvoltarii degenerescentei maculare sau prevenirea inrautatirii simptomelor depinde de respectarea catorva sfaturi:   renuntarea la fumat urmarea unei diete echilibrate bazata pe consumul regulat de fructe si legume limitarea consumului de alcool mentinerea unei greutati normale purtarea ochelarilor de soare cu protectie UV   Metode de tratament   In prezent, nu exista un leac pentru degenerescenta maculara, insa exista cateva metode prin care puteam intarzia agravarea simptomelor sau pierderea vederii centrale. In cazul suferinzilor de degenerescenta maculara uscata, medicii pot recomanda solutii care sa usureze viata de zi cu zi:   purtarea ochelarilor de vedere adaptarea materialelor scrise (carti sau dimensiunea fontului telefonului) la nevoile pacientului folosirea luminilor ajutatoare utilizarea programelor de citire a ceea ce este afisat pe monitorul computerului   Unele studii au demonstrat faptul ca unele schimbari in dieta pot incetini evolutia bolii, recomandand urmarea unei diete bogate in vitamina A, C sau E si  consumul alimentelor care reprezinta surse bune de luteina.   Pentru degenerescenta maculara umeda exista doua optiuni principale de tratament:   medicamentele anti VEGF care ajuta la prevenirea cresterii noilor vasele de sange la nivelul ochilor interventiile chirurgicale cu laser pentru distrugerea vaselor de sange haotice din ochi
ConjunctivitaDetalii Afectiune
Conjunctivita reprezinta inflamarea sau umflarea conjunctivei, stratul subtire si transparent de tesut care captuseste suprafata interioara a pleoapei si care acopera partea alba a ochiului.
AstigmatismDetalii Afectiune
Astigmatismul apare atunci cand corneea are o curbura asemanatoare unei mingi de rugby, in loc sa aiba forma normala a unei mingi de tenis. Literatura de specialitate defineste astigmatismul ca o anomalie a aparatului vizual datorata inegalitatilor curburii corneei.

0 recenzii pentru Exoftalmie

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 10 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.