Istoria curăţatului se întinde pe mai multe mii de ani. Omul preistoric – şi cu atât mai mult femeia preistorică – se ocupau şi cu făcutul curăţeniei, pentru că, la un moment dat, nu ar mai fi avut loc în peşteră de oasele animalelor devorate. Ca să nu mai vorbim că făcutul focului în încăperile rupestre, fără horn, producea o groază de funingine. Aşa că femeia preistorică nu avea încotro: în afară de culesul fructelor, trebuia să facă şi curat în peşteră din când în când, asta în cazul în care nu îşi dorea să îşi schimbe prea repede locuinţa.
Antichitatea a fost faimoasă pentru obsesia ei pentru curăţenie, cu băi şi izvoare termale, sclavi care se ocupau special de spălat, Evul Mediu a fost mult mai „întunecat” în această privinţă. Pe lângă războaiele împotriva vandalilor, barbarilor şi vrăjitoarelor, aceste secole au fost caracterizate şi de epidemii devastatoare de lepră şi ciumă (care au apărut, printre altele, chiar din cauză că eliminarea deşeurilor şi curăţenia în general nu erau punctul forte al celor din Evul Mediu). Epoca modernă, în schimb, este era femeilor de serviciu şi, recent, a roboţilor de curăţat.
Nici nu încape îndoială – curăţenia este absolut necesară. În primul rând, facem curăţenie din motive de igienă, dar şi aspectul estetic este la fel de important. O casă murdară poate avea efecte adverse la adresa sănătăţii şi dispoziţiei noastre. În zilele noastre, o casă curată şi ordonată, ca şi hainele curate şi igiena personală adecvată, reprezintă o parte integrantă a vieţii noastre.
Curăţenia este secretul sănătăţii
Revenirea la Evul Mediu nici nu intră în discuţie. Însă cel mai probabil nu vom reuşi nici să curăţăm impecabil cu produsele chimice pe care le putem cumpăra la supermarket. De ce?
Într-o gospodărie obişnuită, putem găsi cel puţin cinci tipuri de produse de curăţat. Tu ce spui? Poate ai chiar mai multe. Ăsta nu e neapărat un lucru bun! Consultă tabelul şi vezi cât de multe produse de curăţat conţin substanţe dăunătoare sănătăţii! Zece din zece? Cam aşa!
Prin urmare, este într-adevăr curăţenia secretul sănătăţii?
Evident! DAR, în cazul în care folosiţi produse chimice de curăţat, trebuie să purtaţi o mască şi mănuşi de cauciuc! Dacă este posibil, purtaţi haine care nu pot fi erodate de aceste produse! Citiţi cu atenţie informaţiile despre modul de utilizare! Nu amestecaţi mai multe produse! Nu le lăsaţi la îndemâna copiilor şi animalelor de companie, nu le depozitaţi la un loc cu alimentele! Substanţele periculoase, chiar dacă sunt diluate, nu trebuie să vină în contact direct cu solul sau cu îngrăşămintele agricole naturale!
Ţineţi minte! Detergenţii care conţin substanţe periculoase sunt nocive atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător. Substanţele chimice pe care le aruncăm în chiuvetă şi le deversăm în canalizare încetinesc procesele naturale de purificare, deoarece distrug bacteriile necesare purificării apei. Majoritatea sistemelor de deversare nu sunt concepute să proceseze substanţele chimice, prin urmare, dacă reziduurile domestice periculoase sunt eliminate în forma lor originară, acestea vor periclita fauna şi apele freatice.
Produse de curatat bio: CaliClean
Produs de curatat natural cu utilizare generala
Produs de curatat natural pentru baie
Produs de curatat natural pentru geamuri
Produs de curatat natural pentru bucatarie
Produs de curatat natural pentru toaleta