Descriere Remediu Naturist

 

Laxativelesunt alimente, compuşi, sau medicamente care au efectul de slăbire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.

Pot fi luate, de asemenea:

- Inainte de operatii sau examinari intestinale

Unele laxative stimulente, lubrifiante si saline, precum si clismele sunt utilizate înainte de examene sau intervenţii chirurgicale.

- Pentru hemoroizi

Un studiu efectuat de cercetatorii spanioli a descoperit ca laxativele în formă de fibre amelioreaza simptomele de hemoroizi, în special sângerarea.

 

Tulburarile de alimentatie si abuzul de laxative

 

Abuzul de laxative poate fi intalnit printre persoanele cu anorexie nervoasa, o tulburare de alimentaţie. Laxativele accelereaza eliminarea alimentelor nedigerate în intestinul gros si colon. Consumul de prea multe laxative va duce adesea la diaree.

 

Tipuri de laxative

 

Există diferite tipuri de laxative care vin sub formă de tablete, capsule, supozitoare, lichide si clisme. Fiecare tip de laxativ are beneficii specifice şi posibile efecte secundare. Deşi folosirea unui supozitor sau unei clisme in rect nu este la fel de convenabila (sau placuta) precum inghitirea unei pastile, acestea dintai lucrează de multe ori mult mai rapid pentru a ameliora simptomele.

  • Alimente (în principal alimente pe baza de plante)

Urmatoarele alimente ar putea acţiona ca laxative. Ele sunt mult mai eficiente în prevenirea constipaţiei decât in tratarea acesteia: migdale, aloe vera, mere / suc de mere, anghinare, banane, sfecla, afine, roscove, cicoare, mastica (guma), merisorul, nuca de cocos, cafeaua, făina de porumb, papadie, caise uscate, schinduf, smochine, seminte de in, struguri, lemn dulce, mango, melasa, portocale, papaya, patrunjel, piersici / caise, pere, ananas, prune, prune uscate / suc de prune, rubarba, hrean, soia, capsuni, tangerine, ceai, roşii, suc de roşii, vanilie, nuci, nasturel, ulei de măsline.

  • Agenti de lest (fibre)

Fibrele sunt laxative recomandate de majoritatea medicilor pentru o constipaţie normală şi tranzit lent. Crampele abdominale, balonarea sau gazele pot aparea atunci cand aportul de fibre dietetice creşte sau se modifica brusc, de aceea introducerea de fibre trebuie sa fie lenta. De asemenea, fibrele pot reduce absorbţia unor medicamente, astfel încât întotdeauna medicamentul se ia cu cel puţin o oră înainte - sau două ore după consumarea de fibre.

Fibrele sunt disponibile in mod natural in fructe, legume si cereale integrale (in special tarate de grau). Suplimentele de fibre disponibile includ psyllium, metilceluloză, Sterculia, dextrină din grâu, fibre de inulină şi seminte de in întregi (înmuiate în apă).

Fibrele acţionează prin creşterea conţinutului de apă şi volumului de scaun, ajutand la deplasarea rapida a acestuia prin colon. Atunci când se iau suplimente de fibre este esenţial să se bea suficienta apa pentru a reduce posibilitatea de balonare.

  • Emoliente de scaun (surfactanti)

Acestea funcţionează în intestinul mic şi mare, în general, cu o actiune de la 12 pana la 72 de ore si permit grăsimilor şi apei sa penetreze in scaun, facand mai uşoara trecerea in sistemul digestiv. După o utilizare îndelungată acestea deveni mai puţin eficace. Sunt eficiente pentru persoanele cu constipatie ocazionala si sunt frecvent utilizate de către cei care sunt in recuperare chirurgicala, femeile care au născut de curând, sau persoanele cu hemoroizi.

  • Lubrifiante laxative

Aşa cum sugerează şi numele, laxativele lubrifiante fac scaunele alunecoase. Uleiul mineral în cadrul acestor produse adaugă un strat neted pe pereţii intestinului şi impiedica uscarea scaunului. Deşi sunt extrem de eficiente, aceste laxative ar trebui sa fie folosite ca un remediu pe termen scurt pentru constipaţie. Peste o perioadă mai lungă, uleiul mineral poate absorbi vitaminele liposolubile din intestin şi poate reduce absorbtia completa a unor medicamente prescrise.

  • Agenţi de hidratare (osmotici)

"O mai buna umezire" este misiunea laxativelor osmotice. Aceste laxative atrag lichidele în intestin de la ţesuturile din jur. Mai multa apa in intestin rezulta în scaune mai moi, care sunt mai uşor de trecut. Este necesar să se bea o mulţime de apă impreuna cu aceste laxative osmotice, nu numai pentru ca ele sa fie eficiente, dar si pentru a reduce posibilitatea de gaze şi crampe abdominale şi pentru a evita deshidratarea.

Există două tipuri din aceasta categorie:

1. Laxative saline

Acestea funcţionează in intestinul mic şi mare, iar durata de actionare este de la 30 de minute pana la 6 ore. Aceste laxative atrag şi reţin apă în intestin, astfel înmuind scaunul. De asemenea, cresc presiunea intraluminala.

Exemple: fosfat de sodiu dibazic, lapte de magnezie (hidroxid de magneziu), sare Epsom (sulfat de magneziu), fosfat de sodiu monobazic, bifosfate de sodiu, citrat de magneziu.

2. Agenţi hiperosmotici

Acestia funcţionează în colon şi actioneaza de la 30 de minute pana la 3 ore. Supozitoarele de glicerina si lactuloza sunt exemple de astfel de laxative. Supozitoarele de glicerina funcţionează in cea mai mare parte prin încurajarea tranzitului intestinal, prin elaborarea de apă în intestin din tesuturile corpului înconjurătoare (acţiune hiperosmotica).

  • Stimulentele

Acestea funcţionează în colon si acţionează prin stimularea valului de contractii care trec de-a lungul colonului si propulseaza scaunele. În anumite circumstanţe, acestea pot fi periculoase. Uleiul de ricin este uneori mai eficient în atingerea unei evacuari complete.

Exemple: Dulcolax (bisacodyl), Senna, Aloina (de la Aloe Vera), ulei de ricin.

Uleiul de ricin funcţionează în intestinul subtire, direct pe mucoasa intestinala şi modifică secretia de electrolit si apa.

  • Relistor (bromura de metilnaltrexonă) este frecvent utilizat pentru a trata pacientii cu constipatie indusa de opioide (OIC). Este util în special pentru pacientii cu boli in stadiu avansat care primesc ingrijiri paliative, atunci când răspunsul la tratamentul laxativ nu a fost suficient.

 

Laxative naturale

 

O persoană care nu are mai mult de trei scaune pe săptămână, este în general considerată a fi constipata, o conditie care limiteaza miscarile intestinale si provoaca scaune mici şi grele. Cele mai populare laxative naturale sunt alimentele bogate in fibre, cum ar fi cojile de psyllium, sucul de prune şi tărâţele. Exercitiul poate acţiona, de asemenea, ca un laxativ natural la pesoanele care sunt de obicei sedentarie sau imobilizate la pat.

Atunci când o persoană consuma alimente bogate în fibre, acizii din stomac lucreaza pentru descompune fibra în fibre solubile si fibre insolubile. Fibrele insolubile sunt partea din fibra care este greu de digerat. Acestea se mişcă în intestine şi nu isi schimba forma, ajutand la prevenirea constipatiei. Fibrele solubile, pe de altă parte, absorb apa şi ajută la înmuierea scaunelor. Când se adauga apa la fibrele solubile, acestea se transformă într-un gel, care produce senzatia de satietate.

  • Cojile de Psyllium sunt forme de laxative naturale populare în întreaga lume. Acestea sunt benefice în ameliorarea constipaţiei, deoarece oferă un nivel ridicat de fibre solubile.

 

  • Sucul de prune este unul dintre cele mai cunoscute laxative naturale. Prunele uscate nu sunt doar bogate in potasiu, vitamina A şi fier, ci sunt, de asemenea, extrem de bogate in fibre, atât solubile cat şi insolubile. Prunele uscate lucreaza eficient şi rapid ca un laxativ natural. Prin urmare, doar o cantitate mică de prune uscate este, în general, tot ce trebuie pentru a calma o constipaţie.

 

  • Probioticele, cum ar fi Lactobacillus acidophilus, sunt organisme vii microbiene, care se afla în mod natural în tractul digestiv. Acestea promoveaza sănătatea prin suprimarea creşterii bacteriilor potenţial dăunătoare, imbunatatirea sistemului imunitar, sporirea barierei de protectie a tractului digestiv, si ajutorul in producerea de vitamina K. Există unele dovezi preliminare ca suplimentele probiotice pot imbunatati constipaţia.

 

  • Magneziul - Un deficit de magneziu poate contribui la constipatie. Acest mineral se găseşte în mod natural în alimente precum legumele cu frunze verzi, nuci, seminte si cereale integrale şi în suplimente.

Magneziul este necesar pentru functionarea normala a muschilor, inclusiv a muschilor intestinali. Un studiu recent a examinat aportul de magneziu la 3835 de femei cu constipatie. Un aport minim de magneziu a fost asociat cu constipatie.

  • Nopalul este o sursa buna de proteine, care ajuta la retenţia de apă în organism. Este o sursa excelenta de fibre şi, prin urmare ajuta în digestie prin reglementarea funcţionării organismului si intestinului. Acest cactus este un medicament bun pentru constipaţie şi acţioneaza ca un laxativ natural.

 

  • Yucca are un efect laxativ şi o  acţiune de curăţire intestinala. Aceste efecte accelereaza eliberarea  colonului. Da rezultate foarte bune in costipatie, diaree intermitentă şi gaze intestinale.

 

Suplimente Calivita cu efect de laxativ natural

 

- Yucca este o planta care stimuleaza substantele toxice din organism prin efectul lor diuretic si contributia la procesele metabolice. Ingredientele active din compozitia Pure Yucca, precum enzimele, saponina, clorofila si antioxidantii contribuie la absorbtia substantelor nutritive, stimuleaza si imbunateste digestia si, de asemenea, accelereaza si regleaza procesele de secretie.

- Lactobacillus acidophilus si fibrele din semintele de Plantago ovata din compozitia Acidophilus with Psyllium contribuie la sprijinirea unei flore bacteriene normale si sprijina functia sanatoasa a sistemului digestiv. Fibrele actioneaza ca o sugativa care leaga sustantele daunatoare cu cantitati considerabile de apa, promovand astfel o curatire sanatoasa a colonului.

- Nopalin - Nopalul este o planta ce ofera o cantitate mare de fibre naturale necesare pentru o buna digestie si functionare a organismului. Datorita efectului de laxativ natural poate fi folosit cu succes in curele de slabire si detoxifiere.

- Extractul din lucerna din compozitia Green Care are un efect foarte bun de diuretic si detoxifiant natural. Este util in tulburari ale tractului digestiv , precum: ulcer, anorexie sau balonare. Este deasemenea un bun laxativ, antipiretic si o sursa bogata de vitamine, minerale, aminoacizi si alti nutrienti.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Laxativ

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Pure Yucca91.00 Ron1-1-1 min 2l apa/zi100 capsule = 60 gDetalii Produs
Yucca actioneaza ca un sapun sau demachiant intestinal - un agent de umezire pentru flora intestinala; ajuta la eliminarea de organisme patogene, reduce acumularea si cresterea de deseuri intestinale in colon, amelioreaza constipatia si balonarea.
2. Acidophilus with Psyllium119.00 Ron1-1-1 la 2 ore dupa masa100 capsule = 68 gDetalii Produs
Trateaza tulburarile digestive (colon iritabil, constipatie, diaree, balonare, gaze intestinale), imbunatateste digestia, combate diferiti agenti patogeni, bacterii daunatoare si ciuperci, ajuta la prevenirea cancerului de colon.
3. Nopalin150.00 Ron1-1-1 in timpul mesei200 tableteDetalii Produs
Extractul de nopal imbunatateste tranzitul intestinal, detoxifica organismul si ajuta la arderea grasimilor. Se recomanda persoanelor care au probleme cu digestia, celor care doresc sa isi consolideze imunitatea si celor care vor sa slabeasca.
4. Green Care99.00 Ron1-1-1240 tablete = 178 gDetalii Produs
Extractul de lucerna este recomandat in diverse tulburari digestive, deoarece are capacitatea de a curata intestinele, elimina toxinele din organism, trateaza indigestia si constipatia, imbunatateste absorbtia nutrientilor.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Laxativ

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 7 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.