Descriere Remediu Naturist

Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele. Muschii puborectali sunt pozitionati ca o curea in jurul partii inferioare a rectului, iar de obicei acestia sunt contractati. Ei trebuie sa aiba capacitatea de a se relaxa si de a permite marirea unghiului dintre rect si canalul anal pentru a facilita eliminarea fecalelor. Tocmai aceasta capacitate a muschilor puborectali lipseste la pacientii care sufera de animism.

Anismul este descris in literatura de specialitate inca din anul 1964, insa termenul de anismus a fost folosit prima oara de catre Lennard-Jones in anul 1985, facand trimitere la termenul "vaginism". Incidenta anismului la segmentul general al populatiei nu este inca cunoscuta, insa se stie faptul ca este mai des intalnita la femei si la tineri. De ce unii oameni dezvolta anism si altii nu, inca nu a fost descoperit. Persoanele care sufera de anism se confrunta cu senzatie de blocare a materialului fecal, care poate fi dureroasa, conducand la aparitia constipatiei obstructive. Alte complicatii ale anismului includ: fecalomul (constipatie severa caracterizata de compactarea scaunului in zona rectala) sau megarectul (marirea diametrului rectal). Din cauza faptului ca depun efort in timpul mictiunii, suferinzii de anism risca iritarea muschilor pelvini.

Anismul este diagnosticat prin examinarea fizica a rectului si efectuarea anumitor analize precum ecografia anorectala sau proctografie.

 

Cauze

Cauzele anismului sunt similare cu cele ale constipatiei si sunt reprezentante de o anormalitate la nivelul miscarii voluntare a muschilor. Exista o multime de factori care stau la baza aparitiei anismului:

  • deshidratare sau consumul incorect de lichide
  • lipsa activitatii fizice
  • sindromul colonului iritabil
  • afectiune la nivel rectal sau al colonului
  • constipatie
  • lipsa mineralelor si vitaminelor din organism
  • anxietate

 

Simptome

  • constipatie si durere in timpul procesului de mictiune
  • durere abdominala, anala sau la nivelul vezicii urinare
  • lipsa scaunului timp de mai multe zile
  • senzatie de oboseala
  • stare de greata
  • lipsa poftei de mancare

 

Tratament

Tratamentul anismului se face dupa o examinarea fizica. Unul dintre tipurile de tratament il reprezinta injectia cu toxina botulinica impreuna cu urmarea unui tratament medicamentos care sa amelioreze simptomele acestei afectiuni. Alte metode de tratament includ interventia chirurgicala sau anumite proceduri manuale precum terapia biofeedback. Aceasta din urma consta in introducerea unui senzor in canalul anal al pacientului pentru a inregistra presiunea exercitata de muschii pelvieni. Aceasta intensitate a presiunii este exercitata apoi asupra pacientului, pentru a-l ajuta sa capete coordonarea miscarilor musculare.

 

Diagnostic

Anismul este diagnosticat prin consult fizic, fiziologie anorectala sau o proctografie. Probabil cea mai buna metoda de diagnosticare pentru anism este raspunsul pozitiv la injectarea cu toxina botulinica. 

 

Factori de risc

In momentul de fata cercetatorii incearca sa gaseasca gama completa a cauzelor care duc la aparitia anismului. Studiile au demonstrat ca aceasta afectiune apare indeosebi la persoanele cu Parkinson. Aceasta descoperire a condus la teoria conform careia anismul ar putea fi clasat ca o distonie focala, ceea ce inseamna ca poate fi provocat de o boala neurologica caracterizata prin contractiile involuntare a muschilor. Alte studii sugereaza ca anismul poate fi provocat de anumite abuzuri sexuale. 

De asemenea, riscul de anism este mai mare la persoanele care sufera de afectiuni in zona rectala, adica ulcer rectal, rana sau prolaps rectal. 

 

Complicatii

Retentia scaunului poate duce la largirea exagerata a peretilor rectali si ai colonului, putandu-se ajunge chiar la cazuri de megarect sau megacolon. De asemenea, una din complicatii o reprezinta encoprezis, adica incontinenta fecala, atat la copii cat si la adulti.

 

Anismul - inca un mister

Unii medici pun la indoiala semnificatia clinica a anismului. Multe persoane care sufera de o problema de functionare a sfincterului anal extern nu dezvolta aceasta boala. In plus, un raport publicat in 1998 pe baza unui studiu la spitalul universitar din  Rotterdam-Dijkzigt din Tarile de Jos, sustine ca o cauza majora a anismului este disfunctia musculara.  

 

Metode de prevenire

Anismul poate fi prevenit intr-o mica masura prin adoptarea unor masuri si schimbari ale stilului de viata sau alimentar. De exemplu, incercati sa aveti o dieta bogata in fibre, beti suficienta apa si nu in ultimul rand faceti miscare. De asemenea, laxativele pe baza de plante se pot dovedi si ele de ajutor in prevenirea anismului, deoarece sunt mai blande cu organismul si nu au efecte secundare.

Ciocolata sau alte alimente care cresc vascozitatea scaunului trebuie sa fie evitate, deoarece impiedica eliminarea sa.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 

0 recenzii pentru Anism

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 1 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.