Abces hepatic

Descriere Remediu Naturist

 
 
Un abces reprezinta o formatiune purulenta bine definita, inconjurata de tesut conjunctiv. Un abces hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a nivelului de presiune si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
 
Ficatul este un organ ce apartine sistemului digestiv, cu rol in asistarea procesului digestiv. Acesta indeplineste o multime de functii esentiale pentru organism, printre care se numara producerea de bila (sau fiere, un lichid galben-verzui cu gust amar responsabil de transformarea hranei in energie), crearea de hormoni, eliminarea toxinelor din sange (inclusiv cele provenite din medicamente, alcool sau droguri) sau controlarea depunerii de grasime sau producerii de colesterol.
 
Abcesul hepatic poate aparea ca urmare a unei infectii de natura bacteriana, fungica sau parazitara, ajunsa la nivel hepatic prin intestine, canale biliare, apendice sau prin sange. 
 
De obicei, pacientii prezinta un singur abces hepatic, dar raspandirea sa in tesutul hepatic prin circulatia sanguina poate fi semnul existentei mai multor abcese. De asemenea, cele mai multe abcese hepatice apar pe lobul drept al ficatului, din cauza anatomiei vasculare.
 
Cel mai intalnit tip de abces hepatic este cel cauzat de infectiile bacteriene sau parazitare. Tratat la timp prin administrarea de antibiotice sau prin drenare, abcesul hepatic nu pune in pericol viata suferindului, insa atunci cand nu se ia nicio masura pentru inlaturarea sa, acesta poate degenera in septicemie.
 
Abcesul hepatic nu este o boala caracteristica epocii moderne, ci a fost mentionat inca din epoca lui Hipocrate (anul 400 i.Hr). Totusi, prima descriere amanuntita a acestei afectiuni a fost publicata abia in anul 1936. Studiile medicale de la acea vreme mentionau drenajul chirurgical ca singura metoda de tratamanent. O data cu dezvoltarea tehnologiei medicale si a stiintei in general, s-a descoperit ca abcesele hepatice pot fi tratate si prin administrarea de antibiotice.
 
Cauze ce pot determina aparitia unui abces hepatic
 
Din punct de vedere etiologic, abcesele hepatice se clasifica in 3 categorii:
 
  • abcese piogene, determinate de infectii polimicrobiene; 
  • abcese amoebiene, cauzate de infectii parazitare cu Entamoeba histolytica;
  • abcese fungice, provocate de prezenta unor specii de Candida.
 
Principalele cauze ale formarii abceselor hepatice sunt: apendicita, bolile tractului biliar, bolile congenitale si tumorile care afecteaza arborele biliar. De asemenea, abcesul hepatic poate aparea ca rezultat al unei interventii chirurgicale sau al traumatismelor de la nivelul ficatului. 
 
Factori de risc
 
Abcesul hepatic poate aparea ca urmare a unei infectii in sange, in intestine sau in cavitatea abdominala, astfel incat toate persoanele pot suferi de aceasta afectiunea intr-un anumit moment al vietii lor. 
 
Cu toate acestea, riscul aparitiei unui abces hepatic este mai crescut in cazul persoanelor care sufera de boala Crohn, HIV/SIDA, diabet, cancer sau alte boli care slabesc sistemul imunitar. De asemenea, varstnicii si consumatorii de alcool fac parte din categoriile de persoane care pot dezvolta un abces hepatic, precum si cei care calatoresc frecvent in zone in care exista riscul de infectii amebiene.
 
Semne si simptome
 
Primele semne ale abcesului hepatic apar, de obicei, la putin timp de la infectie si includ:
  • febra
  • frisoane
  • stare de greata
  • scaderea poftei de mancare si, implicit, a greutatii corporale
  • senzatie de durere in partea superioara dreapta a abdomenului
  • dureri articulare
  • urina inchisa la culoare
  • dureri in timpul respiratiei
  • aparitia unei usoare forme de icter (ingalbenirea pielii si a scleroticii)
 
Diagnostic diferential
 
Diagnosticarea abcesului heaptic se face in comparatie cu simptomele gastritei acute, pneumoniei de natura bacteriana, bolii  biliare, colecistitei sau ale carcinomului hepatocelular.
 
Metode de prevenire
 
Cele mai importante reguli de prevenire a aparitiei abcesului hepatic sunt:
 
  • reducerea consumului de alcool pentru mentinerea integritatii celulelor hepatice
  • evitarea consumului de alimente sau apa din zone contaminate sau murdare
  • tratarea la timp a infectiilor biliare, gastrointestinale sau pelvice, care se pot extinde la ficat
  • mentinerea unei igiene personale adecvate
 
Tratamentul abceselor hepatice
 
Abcesul hepatic este tratat atat prin metode medicamentoase (tratament cu antibiotice) cat si chirurgicale (drenarea lichidului prin introducerea prin abdoment al unui ac sau al unui tub). 
 
Suplimente naturiste CaliVita de ajutor in tratarea abceselor hepatice
 
Natura este cel mai puternic aliat al omului in lupta impotriva bolilor si infectiilor. Oregano Oil de la CaliVita actioneaza ca un antibiotic natural, dovedindu-se a fi un real ajutor in prevenirea tuturor tipologiilor de abcese hepatice prin efectul sau antimicrobian, antiparazitar si antifungic.
 
Aparitia unui abces hepatic are un impact negativ nu numai asupra tesutului ficatului ci si asupra sistemului gastro-intestinal si asurpa sistemului imunitar. ParaProteX a fost conceput de expertii CaliVita pentru a elimina eficient ciupercile si parazitii, dar si pentru a consolida si a normaliza functionarea tractului gastro-intestinal.
 
Un ficat sanatos inseamna un corp sanatos si o stare de bine permanenta. Dupa tratamentul unui abces hepatic, restabilirea unei activitati normale a celulelor de la nivelul ficatului este esentiala pentru prevenirea recurentei. LiverAid de la CaliVita contine un dozaj perfect de aminoacizi hepatoprotectori si minerale care asigura o buna functionare a celulelor hepatice. 
 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Abces hepatic

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Oregano Oil120.00 Ron30 mlDetalii Produs
Oregano Oil este un antiseptic si antibiotic natural ce ajuta la vindecarea infectiilor cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci. Este, de asemenea un foarte bun antiiflamator; actioneaza precum ibuprofenul sau aspirina.
2. ParaProteX174.00 Ron100 tablete = 100 gDetalii Produs
Intareste sistemul imunitar si lupta eficient cu virusurile, bacteriile, ciupercile, parazitii si infectiile cauzate de aceste microrganisme datorita efectului de antibiotic natural. ParaProteX contraindicatii: este un produs sigur.
3. LiverAid215.00 Ron100 capsule = 90 gDetalii Produs
LiverAid este un hepatoprotector natural ce poate fi folosit atat in prevenirea cat si in tratamentul tulburarilor hepatice. Neutralizeaza efectul negativ al agresorilor ficatului si mentine o buna functionare a acestui organ.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
tulburari digestive cu greata si varsaturi
tegumentele cu aspect teros
dureri in hipocondrul drept
tusela un numar mult mai mic de cazuri
durere toracicala un numar mult mai mic de cazuri
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Abces hepatic

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 7 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.