Meningita se defineste ca o inflamatie a membranelor protectoare ale sistemului nervos central, cunoscute sub numele de meninge, cauzata, de regula, de o infectie a lichidului cefalorahidian ce inconjoara creierul si maduva spinarii.
Cele mai importante cauze ale meningitei sunt bacteriile sau virusurile, dar aceasta poate fi si rezultatul unei lovituri, a administrarii anumitor medicamente sau chiar a unei forme de cancer. Pentru ca meningita sa poate fi tratata in mod corespunzator, este important sa stim cauza acesteia.
Din punct de vedere etimologic, termenul de "meninge" provine din grecescul "meningx", care inseamna "membrana". Meningele contin lichidul cefalorahidian si au ca functie protejarea sistemului nervos central si a vaselor sanguine.
Meningele sunt trei la numar, fiind pozitionate succesiv, unele sub altele:
- duramater - stratul superficial
- arahnoida - stratul profund
In spatiul dintre arahnoida si piamater se gaseste lichidul cefalorahidian, care are un rol protector pentru creier prin diminuarea socurilor rezultate din caderi sau lovituri.
Cauze si clasificare
Majoritatea cazurilor de meningita sunt provocate de un virus (meningita virala), insa poate fi cauzata si de o bacterie (meningita bacteriana), aceasta din urma fiind mult mai grava decat cea virala, necesitand tratament de urgenta.
In cazuri rare, meningita poate fi rezultatul anumitor tipuri de cancer, al unei boli inflamatorii precum lupusul, al unei infectii cauzate de o ciuperca sau poate fi o reactie alergica la un medicament din categoria antiinflamatoarelor nestroidiene sau din categoria antibioticelor a caror substanta activa este ciprofloxacina.
Meningita virala
Meningita virala se aseamana intr-o oarecare masura cu forma de manifestare a gripei si nu prezinta riscuri foarte mari. De obicei, simptomele dispar de la sine in maxim 2 saptamani.
Meningita virala poate fi cauzata de numerosi virusi precum:
Meningita herpetica
Meningita herpetica este cauzata de virusul Herpes Simplex (HSV) si se manifesta prin cefalee, febra si intepenirea gatului. Unii pacientii acuza chiar si halucinatii si episoade de violenta.
Pentru identificarea virusului cauzator al meningitei este necesara o punctie lombara prin care se poate studia consistenta lichidului cefalorahidian.
Meningita bacteriana
Meningita bacteriana este cea mai grava forma de meningita, care poate evolua extrem de rapid, uneori conducand la moarte daca nu este diagnosticata si tratata la timp. Asemenea meningitei virale, si cea bacteriana afecteaza in mod special copiii.
In functie de cauza ce sta la baza declansarii, meningita bacteriana poate fi de mai multe feluri:
- meningita cauzata de Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Bacteria pneumococa este principala cauza a meningitelor bacteriene, dar si a pneumoniilor si a otitelor medii. Corpul uman incepe sa se imunizeze impotriva pneumococului incepand cu varsta de 5 ani, de aceea probabilitatea aparitiei meningitei bacteriene este mult mai mare la copiii cu varste de pana la 2 ani.
- meningita provocata de Streptococul de grup B. Inainte de anii 1990, acest tip de meningita era principala forma intalnita la copii. O data cu vaccinarea impotriva acestei bacterii, cazurile au scazut considerabil. De asemenena, Streptococul de grup B este cea mai frecventa cauza a otitelor, sinuzitelor si bronsitelor.
- meningita cauzata de Neisseria meningitidis (meningococ). Meningococul este singura care poate cauza epidemii de meningita. Potrivit Organizatiei Mondiale de Sanatate, aproape 25% din populatie poarta in gat sau un nas meningococ, fara insa a degenera in meningita.
- meningita cauzata de Listeria (Listeria monocytogenes). Denumita si listerioza, este o boala des intalnita la adulti, insa aceasta se poate transforma in meningita atunci cand este transmisa nou-nascutilor sau copiilor. Cel mai vulnerabil grup demografic sunt femeile insarcinate, care pot transmite boala fetusului. Evitarea contaminarii cu listeria este cu atat mai dificila cu cat acasta se gaseste pe sol sau in apa si poate contamina usor legumele si animalele, strecurandu-se astfel in alimentatia de zi cu zi.
Meningita bacteriana este contagioasa?
Meningita bacteriana poate fi contagioasa daca venim in contact direct si indelung cu persoana infecata. Majoritatea celor care se expun bacteriilor cauzatoare de meningita nu sunt contaminate, iar in cazul in care au contractat bacteria, meningita nu se manifesta.
Bacteria ce sta la baza meningitei circula prin intrermediul salivei si a secretiilor din gat sau din nas. Astfel, bacteria poate fi contractata prin sarutul pe gura cu persoana infectata, mancatul cu aceleasi tacamuri, bautul din aceeasi sticla, folosirea aceluiasi ruj, etc.
Complicatiile meningitei bacteriene
Infectiile cu meningococ constituite o urgenta medicala care necesita diagnosticarea rapida, spitalizare si tratament cu antibiotice. Cu cat se intarzie mai mult tratamentul, cu atat riscul aparitiei sechelelor neurologice permanente creste. Atrofierea simtului auditiv, probleme de vedere, dificultati in vorbire si tulburari ale capacitatii de memorare si invatare, sunt doar cateva din sechelele ce pot ramane in urma unei meningite bacteriene netratate. Infectia cu meningococ poate determina chiar paralizie sau cangrenarea mainilor sau picioarelor, ce poate duce la amputare.
Atunci cand infectia bacteriana atinge sistemul nervos central, aceasta poate fi fatala.
Simptome
Simptomele meningitei apar dupa una sau doua zile de la infectare si pot avea o evolutie nefavorabila.
Simptomele meningitei la nou-nascuti si bebelusi
- intepenirea intregului corp si producerea unei crize de epilepsie
- iritare nervoasa si somnolenta
- pierderea poftei de mancare si voma
Simptomele meningitei la adulti si la copii de peste 2 ani
- stari de greata si varsaturi
- ameteli, somnolenta, stare generala de rau
Factori de risc
Varsta (sugarii, persoanele in varsta) si traiul in comunitate (gradinita, scoala, cantina si spatii aglomerate) favorizeaza slabirea sistemului imunitar si transmiterea agentilor infectiosi prin caile respiratorii.
Diagnostic
Diagnosticarea meningitei presupune consultarea pacientului de catre medic, care consta in efectuarea anumitor teste de pozitie cerute de medic. Acesta poate recurge la elongatia coloanei vertebrale pentru a constanta daca pacientul acuza duere. Acestor teste li se asociaza o punctie lombara pentru a analiza lichidul cefalorahidian (LCR) sau chiar un computer tomograf (CT) in cazul in care exista posibilitatea unei hemoragii, dar si analize de sange pentru a depista eventualele complicatii.
Tratament
Tratamentul menigitei trebuie sa fie facut in timp util.
In cazul meningitelor virale, acestea dispar de la sine, tratamentul lor fiind simptomatic, bazat in mare parte pe administrarea de analgezice si consumarea de lichide.
Meningitele bacteriene necesita internarea pacientului pentru administrarea de medicamente antibiotice, de lichide pe cale intravenoasa si efectuarea analizelor de sange pentru a evita aparitia complicatiilor.
Metode de prevenire
Vaccinarea
Pentru cateva forme de meningita precum cea cauzata de streptococul de tip B, cea provocata de oreion si pentru meningococii A, C, W135 si Y140, exista posibilitatea vaccninarii, care au demonstrat o eficienta de pana la 90% in lupta impotriva acestei afectiuni.
Tratament cu antibiotice
Antibioticele nu reprezinta numai o cale de tratament pentru meningitele de origine bacteriana, ci pot fi utilizate si ca masuri de prevenire. Mai exact, antibioticele pot fi administrate persoanelor care se afla in preajma celor care sufera de meningita, pentru a-i ajuta sa nu contracteze bacteria.
Masuri de precautie
Pe langa vaccinare si tratament cu antibiotice, cele mai importante masuri de prevenire sunt cele care tin de rutina noastra de zi cu zi. Este important sa ne spalam de cat mai multe ori pe zi pe maini, mai ales daca stam in preajma persoanelor care sufera de meningita si sa avem o igiena corespunzatoare, pentru a preveni contaminarea fie cu virusi, fie cu bacterii.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Date generale
Meningita este o inflamatie a membranelor protectoare ale sistemului nervos central, cunoscute sub numele de meninge, cauzata de o infectie a lichidului cefalorahidian.
Simptome si semne
Simptom | Mentiuni |
---|
dureri de cap | |
stare generala de rau cu temperaturi ridicate (peste 39 de grade C) | |
paloare si piele albastra sau intunecata in jurul buzelor | |
somnolenta si dificultate la trezire | |
bombarea fontanelei | |
Astenie | Detalii Afectiune |
Astenia este un termen medical care face referire la o condiÅ£ie a organismul, in care acesta nu are sau isi pierde puterea ca un întreg, sau în oricare din părÅ£ile sale. |
Calmant (pentru dureri de cap, cefalee) | Detalii Afectiune |
Cefaleea este definita ca o durere de cap sau in partea superioara a gatului. Aceasta zona este una dintre locatiile cele mai comune de durere în organism ÅŸi are multe cauze. |
Comotie cerebrala (prevenire) | Detalii Afectiune |
O comotie cerebrala este o leziune a creierului cauzata de vibratii ale creierului in interiorul craniului, ca urmare a unui traumatism cranian. |
Insolatie | Detalii Afectiune |
Epuizarea termica poate aparea atunci cand temperatura din interiorul corpului (temperatura de baza) se ridica intre normalul de 37 ° C si pana la 40 °. La aceasta temperatura, nivelul de apa si sare in organism incepe sa scada, ceea ce poate provoca unei persoane sentimentul de rau, senzatie de lesin si transpiratie puternica. |
Mahmureala | Detalii Afectiune |
Mahmureala este o colectie de semne si simptome legate de o repriza recenta de consum exagerat de alcool. Bolnavul are de obicei o durere de cap, se simte rau, ametit, somnoros, confuz si senzatie de sete. |
Meteo-sensibilitate (meteorosensibilitate) | Detalii Afectiune |
Foarte multi oameni pretind ca pot prezice o furtuna care urmeaza sa se produca, printr-un disconfort la nivelul articulaÈ›iilor lor sau prin migrene. Au existat unele rezultate surprinzătoare atunci când oamenii de È™tiință au analizat cefectele schimbărilor în tiparele meteorologice si au realizat ce influenta pot avea asupra persoanelor cu meteorosensibilitate. Schimbările de temperatura, presiunea È™i puterea vântului pot afecta suferinzii de aceasta conditie. |
Migrena | Detalii Afectiune |
Cefaleea care dureaza 4 pana la 72 de ore, este pulsatila, are o intensitate moderata pana la severa, este unilaterala, se agraveaza cu efortul si se asociaza cu greata, voma sau fotofobia, sensibilitatea la lumina, zgomot sau miros. |
Ventriculita | Detalii Afectiune |
Ventriculita reprezinta inflamarea ventriculelor cerebrale, cele care contin si permit circularea lichidului cefalorahidian prin creier. Ventriculita apare ca o consecinta a infectiei de la nivelul ventriculelor, conducand la umflarea si inflamarea acestora, afectiune ce apare in special la pacientii cu drenaj ventricular extern sau stent intraventricular. |
Somnambulism | Detalii Afectiune |
Somnambulismul este o tulburare de comportament care intervine in stadiul de somn adanc si care este caracterizata de mers in somn sau alte tipuri de activitati desfasurate in timp ce persoana inca doarme. |
Narcolepsia (boala somnului) | Detalii Afectiune |
Narcolepsia este o afectiune neurologica ce afecteaza capacitatea creierului de a controla ciclul somn-veghe. De obicei, persoanele care sufera de narcolepsie se simt odihniti imediat dupa ce s-au trezit, dar le va veni din nou somn pe tot parcursul zilei. |
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Meningita