Comotie cerebrala (prevenire)

Descriere Remediu Naturist

 

O comotie cerebrala este o leziune a creierului cauzata de vibratii ale creierului in interiorul craniului, ca urmare a unui traumatism cranian.

 

Creierul este compus din structuri moi, delicate, care se află în interiorul craniului rigid. Creierul este acoperit de o materie dura, tare in exterior numita dura mater. În cadrul creierului se afla nervii cranieni, care sunt responsabili pentru multe activităţi, cum ar fi deschiderea ochilor, mişcări faciale, vorbire şi auz. Acesti nervi transporta şi primesc mesaje care permit omului sa gândeasca şi să funcţioneze în mod normal. Există, de asemenea, centre care controleaza nivelul conştiinţei şi al activităţilor vitale, cum ar fi respiraţia.

 

In cazul unei leziuni la capcreierul loveste osul rigid al craniului. Această forţă poate provoca ruperea sau răsucirea structurilor şi vaselor de sange din creier, ceea ce duce la o deteriorare a fluxului normal de mesaje în creier. Leziunile la creier, în general, se află adânc în ţesutul cerebral si pote fi gandite ca mici contuzii in creier. La fel ca o contuzie în orice altă parte a corpului, in zona respectiva apare o umflatura. Deoarece creierul nu are nicio cameră în plus în cavitatea craniului închis, nu ii este permis sa se umfle, iar funcţia normală a semnalelor creierului este întrerupta din cauza acestei inflamatii.

 

O contuziepoate aparea în orice moment. Cele mai frecvente cauze ale contuzie includ o lovitura de capde la un accident de autovehicul, sau de la un atac. Oamenii cu un risc mai mare sunt cei care au dificultăţi de mers şi cad de multe ori, cei care sunt activi în sport şi persoanele care iau anticoagulante.

 

Semne si simptome comotie cerebrala

 

Semnele şi simptomele unei comotii cerebrale includ dureri de cap, ameteli, vărsături, creşterea dimensiunii pupilelor sau o slăbiciune bruscă într-un braţ sau picior. Persoana poate parea agitata sau iritabila. De multe ori, persoana poate avea pierderi de memorie sau sa para uituca. Aceste simptome pot dura de la mai multe ore la cateva săptămâni, în funcţie de gravitatea prejudiciului. Orice perioadă de pierdere a cunostintei sau amnezie datorita unei lovituri la cap ar trebui să fie evaluata de către un medic profesionist.

 

Diferenta intre o comotie si o contuzie cerebrala

 

Traumatismul cranian poate deteriora tesutul creierului in mai multe feluri. Termenii comotie si contuzie sunt adesea folositi, insa fara a se cunoaste exact diferenta dintre acestia.

 

Similaritati ale celor doua conditii:

 

  • Ambele sunt datorate traumelor la cap.
  • Ambele sunt comune.
  • Ambele sunt grave.

 

Diferenţele dintre contuzii cerebrale şi comotii:

 

  • Contuziile  sunt localizate, în timp ce comotiile sunt larg răspândite.
  • Contuziile sunt macroscopice, în timp ce comotiile sunt microscopice.

 

Pentru a concretiza aceste concepte mai detaliat este devoie de o discutie despre anatomia creierului, fiziologia creierului si tehnologiile imagistice.

 

O contuzie este o vânătaie sau o lovitura. La un moment sau altul, toata lumea a exerimentat o lovire de un obiect dur care a cauzat sângerări în interior sau sub piele. În zilele de după prejudiciul zona a devenit violeta şi, probabil, combinata cu o varietate de alte culori datorita mecanismelor de reparare ale corpului degradat şi absorbtiei de celule rosii din sange, care s-au eliminat din vasele de sange ranite.

Acelaşi lucru se poate întâmpla si la nivelul creierului, cu excepţia faptului că vânătăile nu se află într-un loc vizibil noua. Cu ajutorul tehnologiei de imagistica aceste prejudicii pot fi facute vizibile. Pentru o aproximare, scanarea cu ajutorul tomografiei computerizate(CT) si rezonantei magnetice (MR) s poate "vedea" un nivel de detaliu corespunzător cu ceea ce se poate vedea cu ochiul liber, cu excepţia faptului că informaţiile sunt prezentate ca niste felii de pâine, aratandu-se o singura felie la un moment dat. "Macroscopic" înseamnă că ochiul liber poate vedea contuziile cu ajutorul unui scaner. Dacă un proces similar are loc la un nivel "microscopic", acesta este prea mic pentru a fi vazut cu ochiul liber (şi cu scanerul). Tomografia computerizata este mai utila decât RM in evaluarea pacientilor cu traumatisme cerebrale acute, deoarece pacienţii grav bolnavi pot fi mai bine monitorizati cu CT iar hemoragiile proaspete sunt mult mai evidente. În imaginile create , sângele proaspăt in scanerea CT apare alb intens, în timp ce ţesutul cerebral normal apare gri.

 

Deşi contuziile pot fi multiple, ele apar in locatii unice, localizate. Deci, o contuzie cerebrală este macroscopica şi localizata. Un model comun de contuzii este "contuzia de contralovitura." Atunci când un cap in mişcare este oprit brusc (aşa cum se întâmplă în timpul unei scăderi la impactul cu solul), partea creierului cea mai apropiata de acel punct suporta un impact cu suprafaţa interioară a craniului dur, astfel producandu-se o contuzie. Apoi, creierul fie efectueaza un  salt in spate în interiorul craniului, fie se creaza un vid brusc, care produce o a doua contuzie de "contralovitura" la polul opus al creierului.

 

Contuziile pot apărea într-un număr suficient de mare pentru a produce un aspect de "sare-şi-piper" pe CT. Contuzii adiacente pot fuziona, de asemenea, prin intermediul prelingerii de sange care produce depozite mai mari de sange. Dacă o colecţie de sânge devine suficient de mare pentru a comprima şi denatura restul de creier, ar putea necesita indepartarea chirurgicala.

 

Este important să se realizeze că prejudiciul  tesutului cerebral nu se limitează la faptul că se produce o sângerare. Aceeasi lovitură fizică care perturbă vasele de sange este, de asemenea, capabila sa deterioreze si celulele creierului.

 

Într-o comoţie cerebrala pură nu există nicio colecţie macroscopica, localizata de sânge. Orice sângerare care apare este la o scară care trece dincolo de detectarea cu ochiul liber (ajutat de scaner). Într-o comoţie, apare o deteriorare difuza si omogena la nivelul tesutului cerebral, dar nimic care sa arate ca o localizare a unei anomalii pe o scanare macroscopica.

De fapt, chiar şi la microscop este posibil sa nu se observe schimbările care au loc într-o comotie. Desi în loviturile severe s-ar putea produce o intrerupere fizica a axonilor (prelungiri lungi pe care celulele creierului le utilizează pentru a comunica intre ele) o  comotie cauzeaza mai mult o intrerupere a fiziologiei (functia) celulelor creierului mai mult decat a anatomiei lor (structura). Aceasta trauma produce imbolnavirea unui numar mare de celule ale creierului, insa fara a le ucide. În timp ce aceste celule sunt afectate, functia lor este sub-activa. Ca urmare, victima unei comotii si-ar putea pierde constiinta sau ar putea deveni confuza. Deoarece emotiile sunt, de asemenea, produse de interactiunile dintre celulele creierului, pacientul ar putea să arate simptome precum iritabilitate , plans excesiv, sau alte modificări de comportament, ca urmare a prejudiciului.

 

O persoana cu leziuni cerebrale traumatice ar putea avea contuzii fără comoţie cerebrală, sau comoţie cerebrală fără contuzii, ori ambele in acelasi timp.

 

Tratament comotie cerebrala

 

Tratamentul consta de obicei in supravecherea persoanei in cauza pentru a observa orice schimbare în nivelul de constiinta. Persoana poate avea nevoie să rămână în spital pentru o observare indeaproape. Chirurgia nu este de obicei necesara. Durerile de cap şi ameţelile sunt frecvente, iar în cazul în care acestea persistă sau devin severe, este indicat sa se consulte medicul.

 

Este important să se ţină  seama de faptul că recuperarea in urma unei leziuni a creierului poate fi foarte lenta. Uneori, pot trece cateva zile fără a se observa nicio schimbare majoră vizibila. Este important ca pacientul sa beneficieze de odihna si nutritie in perioada de recuperare. Este normal ca acesta să se simtă frustrat, copleşit, singuratic, stresat şi îngrijorat. Uneori, un prieten, sau familia il pot ajuta.

 

Remediu naturist pentru comotie cerebrala cu produse Calivita

 

-  Coenzima Q10, Ginko Biloba si antioxidantii din compozitia produsului Mega Protect 4Life sunt echilibrat dozate pentru a fi eficiente impotriva factorilor care favorizeaza inmultirea celulelor maligne.

 

- Un ajutor pretios impotriva starilor de stres si pentru imbunatatirea starii generale a organismului este Rhodiolin, un supliment alimentar pe baza de Rhodiola rosea , o planta adaptogena, si zinc.

 

- Acizii grasi Omega 3 din uleiul de peste  au efecte antidepresive si actioneaza ca un protector al sistemului cardiovascular. In plus Omega 3 are un efect anticancerigen, reducand riscul de aparitie a celulelor maligne.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Comotie cerebrala (prevenire)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Mega Protect 4Life117.18 Ron1-1-090 tablete = 88.2 gDetalii Produs
Antioxindatii protejeaza celulele creierului impotriva deteriorarii, impiedica deteriorarea vaselor de sange, imbunatesc circulatia la nivel cerebral si previn accidentele la acest nivel, precum comotiile cerebrale.
2. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiola rosea reduce nivelul de stres din organism si protejeaza impotriva factorilor care cauzeaza tensiune, probleme cardiovasculare, comotii cerebrale si alte probleme de sanatate cauzate de un nivel ridicat de stres.
3. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Acizii grasi omega 3 sunt grasimi sanatoase care mentine echilibrul lipidelor in organism, actioneaza ca un antidepresiv si previn problemele cardiovasculare. Omega 3 este un antiinflamator si anticancerigen - previne formatiunile maligne.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

O comotie cerebrala este o leziune a creierului cauzata de vibratii ale creierului in interiorul craniului, ca urmare a unui traumatism cranian.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
cefalee
concentrare slaba
probleme de memorie
modificari ale ritmului somn-veghe
pierderea echilibrului sau a capacitatii de a sta in picioare
vertij
AstenieDetalii Afectiune
Astenia este un termen medical care face referire la o condiţie a organismul, in care acesta nu are sau isi pierde puterea ca un întreg, sau în oricare din părţile sale. 
Calmant (pentru dureri de cap, cefalee)Detalii Afectiune
Cefaleea este definita ca o durere de cap sau in partea superioara a gatului. Aceasta zona este una dintre locatiile cele mai comune de durere în organism şi are multe cauze.
InsolatieDetalii Afectiune
Epuizarea termica poate aparea atunci cand temperatura din interiorul corpului (temperatura de baza) se ridica intre normalul de 37 ° C si pana la 40 °. La aceasta temperatura, nivelul de apa si sare in organism incepe sa scada, ceea ce poate provoca unei persoane sentimentul de rau, senzatie de lesin si transpiratie puternica.
MahmurealaDetalii Afectiune
Mahmureala este o colectie de semne si simptome legate de o repriza recenta de consum exagerat de alcool. Bolnavul are de obicei o durere de cap, se simte rau, ametit, somnoros, confuz si senzatie de sete. 
Meteo-sensibilitate (meteorosensibilitate)Detalii Afectiune
Foarte multi oameni pretind ca pot prezice o furtuna care urmeaza sa se produca, printr-un disconfort la nivelul articulațiilor lor sau prin migrene. Au existat unele rezultate surprinzătoare atunci când oamenii de știință au analizat cefectele schimbărilor în tiparele meteorologice si au realizat ce influenta pot avea asupra persoanelor cu meteorosensibilitate. Schimbările de temperatura, presiunea și puterea vântului pot afecta suferinzii de aceasta conditie. 
MigrenaDetalii Afectiune
Cefaleea care dureaza 4 pana la 72 de ore, este pulsatila, are o intensitate moderata pana la severa, este unilaterala, se agraveaza cu efortul si se asociaza cu greata, voma sau fotofobia, sensibilitatea la lumina, zgomot sau miros.
VentriculitaDetalii Afectiune
Ventriculita reprezinta inflamarea ventriculelor cerebrale, cele care contin si permit circularea lichidului cefalorahidian prin creier. Ventriculita apare ca o consecinta a infectiei de la nivelul ventriculelor, conducand la umflarea si inflamarea acestora, afectiune ce apare in special la pacientii cu drenaj ventricular extern sau stent intraventricular.
MeningitaDetalii Afectiune
Meningita este o inflamatie a membranelor protectoare ale sistemului nervos central, cunoscute sub numele de meninge, cauzata de o infectie a lichidului cefalorahidian.
SomnambulismDetalii Afectiune
Somnambulismul este o tulburare de comportament care intervine in stadiul de somn adanc si care este caracterizata de mers in somn sau alte tipuri de activitati desfasurate in timp ce persoana inca doarme. 
Narcolepsia (boala somnului)Detalii Afectiune
Narcolepsia este o afectiune neurologica ce afecteaza capacitatea creierului de a controla ciclul somn-veghe. De obicei, persoanele care sufera de narcolepsie se simt odihniti imediat dupa ce s-au trezit, dar le va veni din nou somn pe tot parcursul zilei.

0 recenzii pentru Comotie cerebrala (prevenire)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 1 + 1

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.