Emfizem pulmonar

Descriere Remediu Naturist

 
Emfizemul este o creÈ™tere patologică în mărime a spaÈ›iilor aeriene pozitionate distal fata de bronhiolele terminale, cu distrugerea pereÈ›ilor alveolari. În structura plamanilor, aerul este inspirat în trahee prin intermediul  bronhiilor, cele două tuburi principale care duc în plămâni, iar schimbul de oxigen si dioxid de carbon are loc în plămâni prin niste saci de aer mici numiti alveole. Moleculele de oxigen se dizolvă È™i trec printr-o peliculă subÈ›ire de umiditate din sacul de aer È™i dupa care ajung  în fluxul sanguin. Acest sânge oxigenat este trimis la organele importante ale corpului, în primul rând la inimă, È™i apoi este pompat în restul corpului. În acelaÈ™i timp, dioxidul de carbon din sange trece din capilare in sacii de aer, folosind acelaÈ™i film de umiditate si este apoi eliminat prin gura sau nas.
 
 
 
Atunci când o persoană are emfizem acesti saci de aer, adica alveolele, sunt deteriorate iar tuburile pulmonare principale, adica bronhiile, pot fi, de asemenea, deteriorate, ceea ce înseamnă că acea persoană, în etapele ulterioare ale bolii, nu poate primi suficient oxigen la creier È™i alte organe majore ale corpului È™i va lupta pentru a respira normal. Căile respiratorii ale plămânilor, bronhiile, sunt elastice. Expunerea repetată la iritanti chimici, cum ar fi fumul de tigara, cauzeaza pierderea elestaticitatii alveolelor si bronhiolelor. Schimbul de de oxigen din aer la sange devine mult mai dificil.
 
 
 
Deoarece majoritatea oamenilor cu emfizem au si crize de bronsita cronica, atunci când ambele sunt prezente, se produc cantități mari de mucus ca un simptom de bronÈ™ită, blocand sacii de aer; acest lucru reduce È™i mai mult capacitatea normală a plamanilor. Numărul de capilare care aprovizioneaza alveolele deteriorate se reduce treptat. Persoana cu emfizem trebuie să respire într-un mod mult mai exagerat pentru a obÈ›ine cantități suficiente de oxigen chiar si atunci când efectueaza  sarcini simple, cum ar fi mersul pe jos pe o distanță scurtă. Unii suferinzi descriu ca se simt ca È™i cum ar fi sufocati, iar singura modalitate de a scăpa de aceste sentimente de anxietate este de a rămâne calmi È™i nu a intra in panică.
 
 
 
Cauze si simptome de emfizem pulmonar
 
 
 
Principalul simptom este dispneea de efort. Pe masura ce starea progreseaza, chiar È™i activitatile obiÈ™nuite, precum vorbitul, mâncatul sau culcatul, pot provoca dispnee.
 
 
 
Simptomele de emfizem sunt caracterizate prin dificultati de respiratie, prezenÈ›a de sunete la respiratie si chiar sentimentul de a fi epuizat chiar È™i fără efort. Principala cauza a acestor simptome este fumatul, si chiar si poluarea. Alte cauze includ posibilitatea de a fi expus la bacilii tuberculosi, bacteriile care cauzeaza tuberculoză, chiar È™i fără a avea în totalitate această condiÈ›ie. Cu această condiÈ›ie, pacienÈ›ii depun mult efort pentru a respira singuri. Alte conditii pulmonare care pot avea acest tip de simptom sunt bronÈ™ita È™i astmul.
 
 
 
PacienÈ›ii prezinta aceste simptome, datorita inflamarii pasajelor aeriene din sistemul pulmonar. În afară de a fi doar inflamate, aceste pasaje se pot afla, de asemenea, in procesul de deteriorare. Din moment ce această condiÈ›ie este o afectiune cronica, aceast lucru înseamnă că va continua să apară, chiar dacă este tratata. Mai simplu spus, conditia este incurabila. Ca si inspiratul, expiratul va fi, de asemenea, dificil, si se pot produce sunete în acest timp. Acestea sunt situaÈ›iile în care pacientul prezinta hârâială.
 
 
 
La unele persoane, lipsa de proteine ​​numite alfa-1 antitripsina în sistemul imunitar produce, de asemenea, starea. Unele dintre simptomele comune ale condiÈ›iei sunt dificultățile de respiraÈ›ie la urcatul scărilor, tuse brusca, respiraÈ›ie È™uierătoare, creÈ™terea nivelului de mucus È™i hiperventilaÈ›ie. Atunci când o persoană suferă de emfizem, se poate observa o tentă albăstruie pe pielea acesteia. Ei se vor confrunta, de asemenea, cu o pierdere a poftei de mâncare È™i, în general, sunt obositi.
 
 
 
Alte cauze mai putin comune ale emfizemului includ:
 
 
 
  • Consumul de medicamente intravenoase, în care unii dintre aditivii non-medicamentosi, cum ar fi amidonul de porumb, pot fi toxici pentru È›esutul pulmonar.
 
  • DeficienÈ›ele imunitare, în care infecÈ›ii precum Pneumocystis carinii pot provoca modificări inflamatorii în plămâni.
 
  • Boli ale È›esutului conjunctiv (sindromul Ehlers-Danlos, sindromul Marfan), in care un tesut elastic anormal în organism poate provoca esuarea alveolelor.
 
 
Se pot desvolta complicatii precum infecÈ›ii respiratorii, insuficienta respiratorie si cordpulmonar. Cazurile usoare sunt compatibile cu o durata normală de viață, iar în cazul în care condiÈ›ia este diagnosticata precoce deteriorarea în continuare poate fi prevenita.
 
 
 
Factori de risc pentru emfizem
 
 
 
  • Principalul factor de risc pentru emfizem este fumatul, care activeaza celulele inflamatorii în plămâni. Aceasta cauzeaza inflamatii : umflarea bronhiolelor  È™i activarea enzimelor numite proteaze, care ataca si distrug tesutul pulmonar (structurile peretilor alveolari). Acest lucru duce la emfizem centroacinar (Centro = central + acin = sac), care începe în bronhiole È™i, treptat, se extinde periferic pentru a ajunge mult mai departe de plamani. Poate exista si o contribuÈ›ie genetică in dezvoltarea de emfizem, deoarece nu toate persoanele care fumeaza sufera de emfizem.
 
  • Există, de asemenea, o formă ereditară a emfizemului pulmonar. Conditie relativ rara, cunoscuta sub numele de deficienta de alfa 1-antitripsina este o deficienta genetica a unui produs chimic care protejeaza tesutul pulmonar impotriva daunelor produse de proteaze. Acest lucru duce la emfizem panacinar (pan = răspândit), care distruge alveolele pulmonare uniform.
 
  • De asemenea, emfizemul este o componentă a procesului de imbatranire. Pe masura ce plamanii imbatranesc, proprietățile elastice scad, iar tensiunile care se dezvolta pot duce la zone mici de emfizem.
 
 
ToÈ›i factorii care duc la deteriorarea pulmonara ar trebui evitati. Evitarea strictă a fumatului  È™i a fumul expirat de alti fumatori (fumatul pasiv) sunt cele mai utile în acest sens. Evitarea prafului si alergenilor este de ajutor in prevenirea deteriorarii pulmonare. InfecÈ›iile respiratorii sunt tratate cu antibiotice adecvate, ca în cazul bronÈ™itei cronice. Utilizarea bronhodilatatoarelor È™i fizioterapia respiratorie sunt de ajutor în ameliorarea simptomelor si imbunatatirea functiei pulmonare.
 
 
 
Forme speciale de emfizem
 
 
 
  • Emfizem compensator-  Aceasta este starea în care È›esutul pulmonar normal suferă de hipertrofie pentru a compensa daunele extinse la alte componente pulmonare sau altepărÈ›i ale aceleiasi zone pulmonare. Fiind un fenomen compensatoriu, aceasta este asimptomatic. Excursia respiratorie este crescuta în acest caz.
 
  • Emfizem atrofic - Această condiÈ›ie este rezultatul unei atrofii senile in septurile inter-alveolare. Volumul total pulmonar nu este crescut.
 
  • Emfizem bulos -  În această stare spaÈ›iile aeriene care depășesc 1 cm în diametru se dezvolta fie congenital sau ca o parte a emfizemului generalizat dobândit. Cu trecerea timpului aceste buloase se măresc È™i se transforma intr-un emfizem bulos gigant. Acestea pot suferi o ruptură si se poate produce un pneumotorax.
 
 
 
Emfizemul si Nutritia
 
 
 
Există puține sanse ca o dieta, chiar si una sanatoasa, sa poata face ceva pentru a ajuta la prevenirea debutului de emfizem. Aproximativ 85% din cazurile de emfizem sunt cauzate de fumat. American Lung Association subliniază faptul că cel mai bun lucru pe care il putem face pentru a reduce riscul de emfizem este de a renunța la fumat. Cu toate acestea, dacă boala se dezvolta, nutritia ne ajuta sa ne mentinem sănătosi.
 
 
 
Malnutritia poate fi o problemă semnificativă în rândul persoanelor cu emfizem. În stadiile avansate, scăderea marcată a funcÈ›iei pulmonare solicita extra calorii pentru respiratie. În plus, aceste persoane au adesea un apetit diminuat.
 
 
 
In caz de emfizem, un motiv pentru care consumul de alimente ar putea fi neplacut este faptul ca respiratia este întreruptă de masticaÈ›ie È™i înghiÈ›ire. Unii oameni care respira cu efort suplimentar inghit o cantitate mica de aer în stomac cu fiecare respiraÈ›ie, în plus față de aducerea aerului in plamani lor. Acest lucru poate duce la balonare sau gaze, dar nu este periculos. Este indicat sa se manance mese dese si mici, de-a lungul zilei, mai degrabă decât trei mese mari.
 
 
 
Ar trebui consumate alimente care au un conținut ridicat de proteine ​​pentru a ajuta la menținerea puterii musculare și tonusului muscular, inclusiv la nivelul muschiilor care ne ajuta sa respiram. American Lung Association recomanda consumul a portii de alimente bogate in proteine pe zi. Alimentele care sunt bogate in proteine ​​sunt carnea rosie, pestele, ouale si pasarile de curte.
 
 
 
Este de preferat sa se evite alimentelele care produc gaze, cum ar fi mazarea, broccoli, varza, porumbul, napii, fasolea (cu excepÈ›ia fasolei verzi), pepenele galben, ceapa, merele crude, conopida, castraveÈ›ii È™i varza de Bruxelles. Gazele pot umfla abdomenul, făcând respiraÈ›ie mai inconfortabila.
 
 
 
O parte din persoanele care au emfizem sau alte boli pulmonare vor avea simptome de insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca afecteaza partea dreapta a inimii si poate provoca umflarea picioarelor (edem). O dieta saraca in sare poate reduce umflarea picioarelor.
 
 
 
Unele persoane cu emfizem, care au nevoie de diuretice, pot dezvolta valori scăzute de potasiu în corpurile lor. Muschii au nevoie de potasiu pentru o buna contractie. Nivelurile scazute de potasiu se adauga la slăbiciunea generală È™i afecteaza puterea muschilor necesara pentru respiratie. Alimentele bogate in potasiu includ fasole de Lima, mazare split, ciuperci proaspete, cartofi dulci, spanac, nuci crude proaspete, curmale, stafide, fructe uscate, portocale È™i suc de portocale, banane, lapte degresat È™i carne de vită.
 
 
 
Optiunile de tratament pentru emfizem pulmonar pot include:
 
 
 
  • abtinenta de la fumat
 
  • medicamente si remedii cu efect anti-inflamator, precum si corticosteroizi si decongestionante.
 
  • medicamente pentru a extinde căile respiratorii sub formă de balon sau comprimat, precum cele utilizate pentru suferinzii de astm.
 
  • antibioticele pentru a elimina infectia.
 
  • tehnici de gestionare a stresului.
 
  • dieta sanatoasa si o buna nutritie.
 
  • exerciÈ›ii fizice uÈ™oare, regulate, pentru a îmbunătăți starea de ansamblu.
 
  • vaccinarea anuala  impotriva gripei, pentru a proteja împotriva infecÈ›iei respiratorii.
 
  • programe de reabilitare respiratorie.
 
  • tratamentul cu oxigen, în cazurile severe.

 

Suplimente Calivita de ajutor in tratamentul natural al emfizemului pulmonar

 

  • Beta carotenul, care in organism se transforma in vitamina A, este un element nutritiv esential pentru sanatatea umana. Suplimentarea cu Beta Carotene Calivita ajuta la protectia impotriva radicalilor liberi, stimuleaza sistemul imunitar in lupta cu infectiile respiratorii si reduce rata imbolnavirilor de cancer pulmonar.
  • Oxigenul stabilizat sub forma lichida din compozitia OxyMax are efecte benefice in cresterea functiilor imunitare, imbunatateste oxigenarea celulara,  suplimenteaza aportul de oxigen la nivelul tesuturilor, amelioreaza simptomele ce deriva din dificultatile respiratorii si protejeaza organismul de diferite boli.
  • Acizii grasi Omega 3 obtinuti din uleiul de peste  au efect benefic asupra sistemului cardiovascular, cresc aportul de oxigen la nivelul tesuturilor, incetinesc procesul de imbatranire si protejeaza impotriva imbolnavirilor pulmonare, precum bronsita si emfizemul pulmonar.
  • Efectul de antibiotic natural dat de Oregano Oil fluidizeaza mucusul pulmonar, elimina spasmele bronhice si ofera protectie impotriva mai multor bacterii si ciuperci care pot produce infectii.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Emfizem pulmonar

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Beta Carotene73.64 Ron1-0-0100 capsule gelatinoase = 23 gDetalii Produs
O doza optima de vitamina A in forma sa naturala (beta caroten) este necesara pentru o buna protectie antioxidanta, o buna functionare a sistemului imunitar in lupta cu infectiile respiratorii si protejarea impotriva cancerului pulmonar.
2. OxyMax257.00 Ron20-20-20 picaturi intr-un pahar cu apa60 ml solutieDetalii Produs
Oxigenul stabilizat in forma lichida asigura o oxigenare optima a tesuturilor si organelor, imbunatateste respiratia, amelioareaza conditiile respiratorii, este un ajutor real in bolile pulmonare care restrictioneaza aprovizionarea cu oxigen.
3. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Acizii grasi esentiali si vitamina E prezinta o actiunea antiinflamatoare, cresc oxigenarea la nivelul tesuturilor, ofera protectie impotriva deteriorarii oxidative, imbatranirii premature si imbolnavirii pulmonare.
4. Oregano Oil120.00 Ron4-4-4 picaturi - adulti - se administreaza cu putina apa30 mlDetalii Produs
Uleiul de oregano este un antiseptic si antibiotic natural ce previne si trateaza infectiile tractului respirator, care pot conduce la complicatii serioase si deteriorare pulmonara. In plus, fluidizeaza mucusul pulmonar si amelioreaza spasmele bronhice.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

Emfizemuleste o creÈ™tere patologică în mărime a spaÈ›iilor aeriene pozitionate distal fata de bronhiolele terminale, cu distrugerea pereÈ›ilor alveolari. Atunci când o persoană are emfizem,  alveolele sunt deteriorate iar tuburile pulmonare principale, adica bronhiile, pot fi, de asemenea, deteriorate, ceea ce înseamnă că acea persoană, în etapele ulterioare ale bolii, nu poate primi suficient oxigen la creier È™i alte organe majore ale corpului È™i va lupta pentru a respira normal. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
insuficienta respiratorie
jena respiratorie
respiratie suieratoare
tuse productiva
oboseala neobisnuita
paloare
Fibroza pulmonaraDetalii Afectiune
In fibroza pulmonara, tesutul din plamani devine gros, rigid si plin de cicatrice. Pe masura ce tesutul pulmonar devine plin de cicatrice, interfereaza cu abilitatea unei persoane de a respira.
Aparat respirator (afectiuni pulmonare)Detalii Afectiune
Aparatul respirator este responsabil pentru schimburile gazoase care ne ajută să respirăm. Anatomia schimbului de oxigen si dioxid de carbon variază în funcÈ›ie de fiecare organism.
BronsitaDetalii Afectiune
Bronsita este o boală respiratorie des intalnita care implică de multe ori inflamatia si infectia membranelor mucoasei bronsice. Simptomele cauzate de bronÅŸită variază în funcÅ£ie de cauza ÅŸi gravitatea afectiunii. Judecând dupa intensitatea ÅŸi durata bolii, bronsita poate fi acuta sau cronica.
Cancer la plamaniDetalii Afectiune
Cancerul pulmonar este cauzat de o creÅŸtere rapidă necontrolată a celulelor canceroase în Å£esuturile pulmonare. Acest tip de cancer este cel mai frecvent ÅŸi rezulta în mai mult de un milion de decese în fiecare an. Este indicat de pierderea în greutate, tuse cu sânge sau dificultati de respiraÅ£ie.
Fumat (atenuare efecte nocive)Detalii Afectiune
Nicotina si alte substanțe sunt otrava care este prezenta in tigari. Oamenii fumeaza, deoarece acestia devin dependenti de fumat. Ametelile, tusea, senzatia de arsura a nasului, ochilor si a gatului sunt primele semne care arata efectele adverse ale fumatului. Riscul pentru sanatate creste daca exista deja un diabet zaharat, hipertensiune arteriala, precum si orice alta boala.
Intoxicare cu gaze de esapament si fumDetalii Afectiune
Monoxidul de carbon, impreuna cu un numar mare de alti agenti patogeni prezenti in gazele de esapament pot provoca intoxicare si chiar moarte. Unele dintre aceste toxine includ dioxidul de sulf, dioxidul de azot, benzenul, hidrocarburile policiclice si formaldehida. Fiecare dintre aceste substante sunt agenti patogeni care pot avea consecinte grave, atat imediat, cat si pe termen lung.
DispneeDetalii Afectiune
Dificultate in respiratie de origine pulmonara, cardiaca, anemie sau nervoasa, caracterizata prin “sete de aer”. Dispneea este un simptom nu un semn si este una din numeroasele senzatii pe care le poate descrie un pacient.
Bronhopneumopatia obstructiva cronicaDetalii Afectiune
O afectiune caracterizata prin bronsita cronica sau emfizem si obstructia fluxului de aer care este in general progresiva, poate fi insotita de hiper reactivitate bronsica (secretie de mucus in exces) si poate fi partial reversibila. Bronsita cronica se caracterizeaza printr-o tuse cronica, productiva, cel putin 3 luni/an, 2 ani consecutivi, pentru care au fost excluse alte cauze, ca infectia cu Mycobacterium tuberculosis (tuberculoza), carcinomul pulmonar sau insuficienta cardiaca cronica.   Semne si simptome: Pacientii care au fumat mai mult de 20 de tigarete pe zi timp de 20 de ani pot dezvolta o tuse productiva in decada a 5-a de viata si a 6-a . Dispneea (senzatia lipsei de aer), la efort nu devine de obicei suficient de severa pentru a impune o vizita la medic, pana ce pacientii cu BPOC ajung la varsta de 50-60 de ani. Productia de sputa (secretie bronsica) este discreta la inceput, initial aparand numai dimineata. Sputa este mucoasa dar devine purulenta in timpul acutizarilor . afectiunile pulmonare acute – caracterizate prin tuse, sputa purulenta, wheezing,dispnee si uneori febra – pot aparea din cand in cand. Pe masura ce BPOC progreseaza intervalul dintre acutizari scade. Pacientii cu BPOC in  stadii finale ofera frecvent o stare dramatica -  aplecati inainte cu greutatea sprijinita pe maini si pe palme. Muschii respiratori accesori ai gatului si ai centurii scapulare sunt folositi intens. Frecvent expirul se face cu buzele protruzionate. Toracele apare supradestins, frecvent cu retragerea paradoxala spre interior a spatiilor intercostale inferioare. Cianoza poate fi prezenta.
PleureziaDetalii Afectiune
Pleurezia este o afectiune caracterizata de inflamarea pleurei, membrana seroasa care acopera plamanii si cavitatea toracica. Pleurezia provoaca dureri in piept, adesea acute, atunci cand tusim sau respiram. 

0 recenzii pentru Emfizem pulmonar

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 9 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.