Pleurezia

Descriere Remediu Naturist

Pleurezia este o afectiune caracterizata de inflamarea pleurei, membrana seroasa care acopera plamanii si cavitatea toracica. Pleurezia provoaca dureri in piept, adesea acute, atunci cand tusim sau respiram. 
 
Pleurezia sau pleurita sunt doi termeni folositi de cele mai multe ori ca sinonime, desi pleurita este inflamatia pleurei, iar pleurezia desemneaza orice iritare a pleurei care conduce la aparitia durerilor. Pe de alta parte, simptomele si cauzele ambelor afectiuni de cele mai multe ori se suprapun.

 

Ce se intampla in corpul nostru cand suferim de pleurezie?

 

Atunci cand respiram, tesuturile subtiri care captusesc plamanii si cavitatea toracica, reunite sub numele de pleura, se freaca unele de altele. De obicei, aceasta miscare nu creeaza niciun disconfort, deoarece tesuturile sunt moi, alunecand unele peste altele si negenerand fenomenul de frictiune. Totusi, cand tesuturile se inflameaza sau se infecteaza, se umfla provocand senzatie acuta de durere. 
 
Pleurezia este o afectiune asociata cu nume cunoscute, precum Catherine de Medici sau Benjamin Franklin, personaje istorice al caror sfarsit a fost provocat de aceasta boala. 
 
In prezent, pleurezia nu mai reprezinta o amenintare pentru viata suferindului, daca este tratata la timp, iar in acest sens de-a lungul anilor antibioticele si-au dovedit eficienta in tratarea si prevenirea infectiilor de tip bacterian. Majoritatea cazurilor de pleurezie sunt rezultatul infectiilor virale, iar cazurile de deces provocate de aceasta boala sunt rare. 
 

Care sunt simptomele pleureziei?

 
Pleurezia este asociata in mod frecvent cu dureri in piept, descrise de pacienti ca un junghi ascutit, care se intensifica atunci cand respiram sau tusim. In functie de zona iritata a pleurei, durerea poate fi resimtita in gat, umar sau partea superioara a abdomenului.
 
Alte semne si simptome ce pot insoti pleurezia sunt:
 
  • Efuziune pleurala, acumularea de lichid in jurul plamanilor
  • Dificultati de respiratie din cauza inhalarii insuficiente de aer provocate de durere sau expansiune limitata a plamanilor cauzata de efuziunea pleurala
  • Tuse seaca sau chiar productiva, daca pacientul sufera de bronsita sau pneumonie
  • Febra de cauza infectioasa

 

Cauzele pleureziei

 

Infectii

 
Cea mai comuna cauza a pleureziei sunt infectiile virale. Desi poate aparea ca urmare a infectiilor virale din zonele din apropierea plamanilor, pleurezia este des intalnita in infectii cauzate de virusul coxsackie B. Acest tip de pleurezie afecteaza in principal adolescentii si adultii tineri, fiind tratata cu succes intr-un timp relativ scurt. 
 
O alta cauza frecventa a pleureziei este infectia pulmonara de tipul pneumoniei sau tuberculozei. Pe masura ce aceste boli evolueaza, infectiile se raspandesc in pleura. De asemenea, un abces pulmonar, un empiem (prezenta puroiului in cavitatea pleurala) sau o pericardita infectioasa pot determina inflamarea pleurei. 

 

Boli neinfectioase

 
Traumatismele de la nivelul pieptului, expunerea la radiatii si hipersensibilitatea la anumite medicamente pot sta la baza aparitiei pleureziei. 
 
Alte boli neinfectioase care pot afecta plamnii si pleura sunt: bronsiectazia de cauza neinfectioasa, infarctul pulmonar, embolia pulmonara sau pneumotorax spontan.
 
Tot din aceasta categorie fac parte si afectiunile sistemice sau bolile tesutului conjunctiv precum artrita reumatoida, Lupus eritematos sistemic (SLE) si uremia.
 

Tumori

 
Tumora maligna a pleurei, cunoscuta ca mezoteliom si asociata cu expunerea la azbest, tumorile pulmonare, bronhopulmonare, de mediastan sau metastazele pot provoca si ele iritatiile pleurei. 
 
Pe langa cauzele mentionate, pleurezia poate fi provocata de:
 
  • pneumonie de tip bacterian
  • bronsita
  • tuberculoza
  • rani la nivelul pieptului
  • fracturi de coaste
  • traumatisme la nivelul peretelui toracic
  • cheaguri de sange in arterele pulmonare
  • afectiuni ale sistemului imunitar
  • anemia celulelor secera
  • pancreatita
  • complicatii suvernite in urma operatiile de inima
  • infectii fungice sau parazitare

 

Factori de risc

 
Avand in vedere ca pleurezia este rezultatul altor afectiuni, toata lumea prezinta riscul aparitiei acestei afectiuni. Totusi, predispusi la pleurezie sunt persoanele cu varsta de peste 65 de ani, convalescentii sau persoanele care au suferit traumatisme la nivelul toracelui sau interventii chirurgicale pe inima. 
 
In ceea ce priveste legatura pleureziei cu fumatul, rareori aceastea se intersecteaza. Totusi, un suferind de pleurezie nu este sfatuit sa fumeze deoarece fumatul poate provoca episoade de tuse ce pot inrautati durerea. 
 

Diagnostic

 
Prima etapa in diagnosticarea pleureziei o reprezinta identificarea locatiei si cauzei inflamatiei. Pe langa examinarea fizica, medicul poate cere efectuarea urmatoarelor analize:
 

Radiografie toracica

 
Radiografiile toracice permit medicului sa stabileasca prezenta inflamatiilor la nivelul plamanilor. In plus, medicul poate solicita o radiografie in decubit lateral, aceasta pozitie permitand identificarea acumularilor de lichid. 

 

Analize de sange

 
Analizele de sange ajuta la observarea infectiilor si la determinarea cauzelor acestora. De asemenea, analizele de sange pot indica prezenta unei afectiuni ale sistemului imunitar. 

 

Toracocenteza (punctia pleurala)

 
In timpul unei toracocenteze, medicul insereaza un ac in zona pieptului in care testele imagistice au indicat ca exista lichid. Apoi, el recolteaza o mostra pentru a o supune analizelor de laborator si a putea determina daca exista sau nu o infectie. Din cauza naturii invazive si a riscurilor asociate, aceasta metoda este rar folosita doar pentru cazurile obisnuite de pleurezie. 

 

Tomografie computerizata

 
Tomografia computerizata este folosita pentru a analiza mai amanuntit rezultatele date de radiografiile toracice. Imaginile oferite de tomografia computerizata ii permit medicului sa observe in detaliu tesuturile iritate. 

 

Ecografie

 

Ecografia foloseste undele sonore de inalta frecventa pentru a oferi o imagine interioara a cavitatii toracice ce va ajuta medicul in identificarea inflamatiilor sau acumularii de lichide.
 

Biopsie

 
O biopsie pleurala ajuta in stabilirea cauzei pleureziei. In timpul acestei proceduri medicul face o incizie la nivelul peretelui toracic prin care va introduce un ac pentru a recolta o mica portiune de tesut din pleura. Aceasta mostra va fi apoi trimisa in laborator pentru analiza posibile indicii cu privire la infectii, cancer sau tuberculoza.
 

Toracoscopia

 
Toracoscopia consta in efectuarea unei mici incizii la nivelul pieptului si introducerea prin acest orificiu a unei camere atasata la capatul unui tub. Astfel, medicul poate avea o vedere mai precisa asupra pleurei. 
 

Metode de tratament

 
Dupa identificara sursei inflamatiei sau infectiei, medicul poate trece la stabilirea planului de tratament. Odihna este prima recomandare a medicului, pentru a ajuta corpul sa se recupereze. Asezarea pe partea in care resimtim mai multa durere poate ajuta la ameliorarea simptomelor deoarece se exercita mai multa presiune. 
 
Metodele de tratament includ administrarea urmatoarelor medicamente:
 
  • antibiotice pentru infectiile bacteriene
  • antiinflamatorii sau nesteroidiene
  • medicamente pentru tuse
 
Pacientii cu o cantitate mare de lichid in plamani trebuie sa petreaca o perioada de timp internati pentru a permite drenarea lichidelor prin intermediul tuburilor. 
 

Metode de prevenire

 
In functie de cauza, unele cazuri de pleurezie pot fi prevenite. De exemplu, tratarea la timp a pneumoniei, bolilor de inima sau rinichi, previne acumularea lichidului pleural.
 

Complicatii

 
Netratata la timp, pleurezia poate avea complicatii, dintre care cele mai des inatalnite sunt:
 
Efuziune pleurala – acumularea de lichid in cavitatea pleurala. Lichidul poate provoca desprinderea celor doua membrane si frecarea uneia de alta, ceea ce se dovedeste foarte dureros. Uneori, acest fluid se poate infecta si degenera intr-un abces. 
 
Pneumotorax– colaps pulmonar ce implica patrunderea aerului in cavitatea pleurala. Cele mai frecvente simptome sunt  reprezentate de o durere brusca intr-o parte a pieptului si dificultati de respiratie. 
 
Hemotorax– acumularea de sange in cavitatea pleurala. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Pleurezia este o afectiune caracterizata de inflamarea pleurei, membrana seroasa care acopera plamanii si cavitatea toracica. Pleurezia provoaca dureri in piept, adesea acute, atunci cand tusim sau respiram. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Fibroza pulmonaraDetalii Afectiune
In fibroza pulmonara, tesutul din plamani devine gros, rigid si plin de cicatrice. Pe masura ce tesutul pulmonar devine plin de cicatrice, interfereaza cu abilitatea unei persoane de a respira.
Aparat respirator (afectiuni pulmonare)Detalii Afectiune
Aparatul respirator este responsabil pentru schimburile gazoase care ne ajută să respirăm. Anatomia schimbului de oxigen si dioxid de carbon variază în funcție de fiecare organism.
BronsitaDetalii Afectiune
Bronsita este o boală respiratorie des intalnita care implică de multe ori inflamatia si infectia membranelor mucoasei bronsice. Simptomele cauzate de bronşită variază în funcţie de cauza şi gravitatea afectiunii. Judecând dupa intensitatea şi durata bolii, bronsita poate fi acuta sau cronica.
Cancer la plamaniDetalii Afectiune
Cancerul pulmonar este cauzat de o creştere rapidă necontrolată a celulelor canceroase în ţesuturile pulmonare. Acest tip de cancer este cel mai frecvent şi rezulta în mai mult de un milion de decese în fiecare an. Este indicat de pierderea în greutate, tuse cu sânge sau dificultati de respiraţie.
Emfizem pulmonarDetalii Afectiune
  Emfizemul este o creștere patologică în mărime a spațiilor aeriene pozitionate distal fata de bronhiolele terminale, cu distrugerea pereților alveolari. Atunci când o persoană are emfizem,  alveolele sunt deteriorate iar tuburile pulmonare principale, adica bronhiile, pot fi, de asemenea, deteriorate, ceea ce înseamnă că acea persoană, în etapele ulterioare ale bolii, nu poate primi suficient oxigen la creier și alte organe majore ale corpului și va lupta pentru a respira normal. 
Fumat (atenuare efecte nocive)Detalii Afectiune
Nicotina si alte substanțe sunt otrava care este prezenta in tigari. Oamenii fumeaza, deoarece acestia devin dependenti de fumat. Ametelile, tusea, senzatia de arsura a nasului, ochilor si a gatului sunt primele semne care arata efectele adverse ale fumatului. Riscul pentru sanatate creste daca exista deja un diabet zaharat, hipertensiune arteriala, precum si orice alta boala.
Intoxicare cu gaze de esapament si fumDetalii Afectiune
Monoxidul de carbon, impreuna cu un numar mare de alti agenti patogeni prezenti in gazele de esapament pot provoca intoxicare si chiar moarte. Unele dintre aceste toxine includ dioxidul de sulf, dioxidul de azot, benzenul, hidrocarburile policiclice si formaldehida. Fiecare dintre aceste substante sunt agenti patogeni care pot avea consecinte grave, atat imediat, cat si pe termen lung.
DispneeDetalii Afectiune
Dificultate in respiratie de origine pulmonara, cardiaca, anemie sau nervoasa, caracterizata prin “sete de aer”. Dispneea este un simptom nu un semn si este una din numeroasele senzatii pe care le poate descrie un pacient.
Bronhopneumopatia obstructiva cronicaDetalii Afectiune
O afectiune caracterizata prin bronsita cronica sau emfizem si obstructia fluxului de aer care este in general progresiva, poate fi insotita de hiper reactivitate bronsica (secretie de mucus in exces) si poate fi partial reversibila. Bronsita cronica se caracterizeaza printr-o tuse cronica, productiva, cel putin 3 luni/an, 2 ani consecutivi, pentru care au fost excluse alte cauze, ca infectia cu Mycobacterium tuberculosis (tuberculoza), carcinomul pulmonar sau insuficienta cardiaca cronica.   Semne si simptome: Pacientii care au fumat mai mult de 20 de tigarete pe zi timp de 20 de ani pot dezvolta o tuse productiva in decada a 5-a de viata si a 6-a . Dispneea (senzatia lipsei de aer), la efort nu devine de obicei suficient de severa pentru a impune o vizita la medic, pana ce pacientii cu BPOC ajung la varsta de 50-60 de ani. Productia de sputa (secretie bronsica) este discreta la inceput, initial aparand numai dimineata. Sputa este mucoasa dar devine purulenta in timpul acutizarilor . afectiunile pulmonare acute – caracterizate prin tuse, sputa purulenta, wheezing,dispnee si uneori febra – pot aparea din cand in cand. Pe masura ce BPOC progreseaza intervalul dintre acutizari scade. Pacientii cu BPOC in  stadii finale ofera frecvent o stare dramatica -  aplecati inainte cu greutatea sprijinita pe maini si pe palme. Muschii respiratori accesori ai gatului si ai centurii scapulare sunt folositi intens. Frecvent expirul se face cu buzele protruzionate. Toracele apare supradestins, frecvent cu retragerea paradoxala spre interior a spatiilor intercostale inferioare. Cianoza poate fi prezenta.

0 recenzii pentru Pleurezia

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 3 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.