Cancerul pulmonar este cauzat de o creÅŸtere rapidă necontrolată a celulelor canceroase în Å£esuturile pulmonare. Acest tip de cancer este cel mai frecvent ÅŸi rezulta în mai mult de un milion de decese în fiecare an. Este indicat de pierderea în greutate, tuse cu sânge sau dificultati de respiraÅ£ie. Se poate observa pe radiografie, de asemenea. Tratamentul depinde de stadiul in care se afla boala si include chirurgie, chimioterapie ÅŸi radioterapie.
Tipurile de cancer pulmonar sunt clasificate după ce sunt studiate sub microscop. Clasificarea este necesara deoarece diferite tipuri de cancer sunt tratate diferit. Mare parte din cancerele pulmonare sunt carcinoame - boli maligne care se dezvolta din celulele epiteliale. Carcinoamele pulmonare sunt clasificate în două tipuri: carcinom pulmonar cu celule mici (sau microcelular) si carcinom pulmonar non-microcelular. Carcinomul non-microcelular si carcinomul pulmonar cu celule mici reprezinta 80. 4% ÅŸi respectriv 16. 8 % in frecventa cancerului pulmonar.
1. Cancerul pulmonar non-microcelular
Acest timp de carcinoame pulmonare sunt grupate împreună deoarece prognosticul ÅŸi managementul lor sunt aceleaÅŸi până la o anumită măsură. Acestea sunt în continuare clasificate în trei tipuri: carcinom pulmonar cu celule scuamoase, adenocarcinom ÅŸi carcinom pulmonar cu celule mari. Cancerul pulmonar cu celule scuamoase se formeaza în apropierea bronhiilor centrale. Acestea reprezintă 25% din cazurile de cancer pulmonar. Adenocarcinomul incepe în Å£esutul pulmonar periferic. Cazurile de adenocarcinom sunt un rezultat al fumatului si reprezintă 40% din cazurile de cancer pulmonar non- microcelular.
2. Cancerul pulmonar microcelular
Acest tip de cancer pulmonar este rar, este uneori menÅ£ionat ca un carcinom cu "celule de ovăz". De cele mai multe ori acestea provin de la caile respiratorii mai mari (bronhiile primare ÅŸi secundare) ÅŸi de acolo vor creÅŸte într-un ritm rapid. Acest tip de cancer pulmonar in cea mai mare parte este asociat cu fumatul.
Aceste tipuri de cancer sunt clasificate pe baza locului de origine, cum ar fi cancerul de san care s-a extins la plamani. Majoritatea dintre cazurile de cancer pulmonar la copii sunt secundare.
Stadializarea cancerului pulmonar este folosita pentru a evalua gradul de răspândire a cancerului de la locul său de origine. Acesta este un factor important care determină potentialul tratament al cancerului pulmonar. Gradul începe de la 1A la 4, 1A, fiind cel mai bun prognostic ÅŸi 4 fiind cel mai rău.
Multe dintre simptomele mentionate mai sus sunt non-specifice. Până în momentul în care sunt observate simptome sau semne, cancerul s-a raspandit deja de la locul de origine. Foarte puÅ£ini oameni cu acest tip de cancer au semne de la momentul diagnosticului, aceste tipuri de cancer de obicei se observă pe o radiografie de rutină in zona pieptului.
Cele trei cauze principale ale cancerului sunt: ​​agenÅ£i cancerigeni (care se găsesc în tutun), infecÅ£iile virale ÅŸi radiaÅ£iile ionizante. Daca sunt expuse, acestea determină modificări ale ADN-ului in tesutul mucoasei bronhiilor pulmonare. Cu cat mai multe tesuturi devin deteriorate, cu atat cancerul se dezvolta mai mult.
1. Fumatul este principala cauza a cancerului! Într-o singură Å£igară există 60 de tipuri diferite de substante cancerigene cunoscute, cum ar fi radioizotopii ÅŸi nitrozaminele. Fumatul produce 80% din acest tip de cazuri. Riscul este, în general, mai mai mic la nefumatori. In momentul în care o persoană care fumează în mod proporÅ£ional ÅŸansele de acest cancer cresc. Au existat cazuri în care, dacă o persoană s-a oprit din fumat, celulele deteriorate s-au refacut treptat. La nefumatori, fumatul pasiv este principala cauza a cancerului pulmonar.
2. Gazul radon- gazul produs din defalcarea de radiu. Acest gaz este incolor şi inodor. Expunerea la radiaţii ionizeaza materialul genetic, cauzand mutatii care se transforma uneori in formatiuni canceroase. Expunerea la gaz radon este a doua cauza majora a cancerului pulmonar, după fumat.
3. Azbestul- este responsabil pentru provocarea unui număr mare de cancere, unul dintre ele fiind cancerul pulmonar. În Regatul Unit, azbestul este responsabil pentru 2 -3% din totalul cazurilor de acest tip de cancer.
4. Virusurile- sunt responsabile de asemenea pentru producerea de cancer pulmonar la animale. Studiile de cercetare au demonstrat un potenţial similar la om.
5. Pulberile în suspensie - au legătură directă cu cazuri de cancer pulmonar. Dimensiunea ÅŸi cantitatea de particule din aer determină riscul de a face cancer pulmonar. În cazul în care concentraÅ£ia de particule creÅŸte peste 1%, atunci ÅŸansele de a avea această boala creÅŸtere cu 14%.
La fel ca alte forme de cancer, cancerul pulmonar debuteaza prin activarea oncogenelor sau inactivarea genelor de suprimare tumorala. Oncogenele sunt acele gene care fac oamenii mai vulnerabili la cancer. Sunt produse din proto-oncogene, atunci când acestea sunt expuse la anumite substante cancerigene. In proto-oncogena K-RAS au loc mutaÅ£ii care sunt responsabile pentru 10 pana la 30% din adenocarcinoamele pulmonare. Invazia tumorii, angiogeneza, apoptoza si profilerarea de celule sunt reglementate de către receptorul factorului de crestere epidermal. MutaÅ£iile ÅŸi amplificarea EGFR sunt comune in cancerul pulmonar non-microcelular. Bazele de tratament cu inhibitori de RFCE sunt, de asemenea, furnizate de mutaÅ£ia ÅŸi de amplificarea EGFR. Anomaliile cromozomiale pot duce la pierderea de heterozigoÅ£ie, care poate duce la inactivarea genelor supresoare tumorale. Deteriorarea a patru dintre acesti cromozomi: 3p, 5q, 13 q si 17 p este comuna carcinomului pulmonar cu celule mici.
Dacă o persoană a raportat simptome care ar putea sugera un cancer la plămâni, in prima etapa se efectueaza o radiografie la plamani. Testul releva lărgirea mediastinului, atelectazie ÅŸi pleurezie. Chiar dacă nu există constatări radiografice, dar indiciu acestui fapt este mare datorita anumitor aspecte, si anume daca persoana in cauza este fumător inrait si manifesta sputa cu urme de sange, atunci scanarea CT poate furniza datele necesare. În cazul în care sunt descoperite celule anormale in sputa, atunci riscul de a avea acest tip de cancer se multiplică. Depistarea precoce se poate face prin examen citologic de sputa, împreună cu alte examene de screening. Diagnosticul diferenÅ£ial pentru acei pacienti care prezintă nereguli privind cardiografia la piept considera un cancer legat de plamani împreună cu alte boli non-maligne. Acestea ia în considerare motivele infecÅ£ioase, cum ar fi tuberculoza sau pneumonia. Bolile menÅ£ionate pot duce la noduli pulmonari.
Prevenire, la fel ca întotdeauna, este mai bună decât vindecarea. PaÅŸii în această direcÅ£ie efectuati de mai multe state sunt identificarea cancerigenilor ÅŸi interzicerea lor, insa folosirea tutunului, care este cauza majora a cancerului pulmonar, este încă comună. Eliminarea fumatului este obiectivul prim in prevenirea cancerului pulmonar. De asemenea s-au luat si masuri pentru a minimiza fumatul pasiv, prin interzicerea fumatului în locurile publice ÅŸi la locul de muncă.
Screening-ul este folosit pentru a detecta boala atunci când pacientul nu prezintă nici un simptom. Radiografia sau tomografia computerizata sunt testele de depistare a cancerului pulmonar.
Tratamentul cancerului pulmonar se poate face în următoarele moduri, în funcÅ£ie de stadiul sau gradul de cancer:
1. Chirurgia. Dacă medicii au detectat cancerul pulmonar, apoi scanarea CT ÅŸi tomografia cu emisie de pozitroni sunt de obicei aplicate pentru a verifica dacă boala este instalata ÅŸi chirurgia este posibila sau s-a ajuns in punctul în cazul în care efectuarea unei intervenÅ£ii chirurgicale nu este posibilă. Chirurgia poate fi efectuată numai în cazul în care este indicata o spirometrie respiratorie buna ; in cazul in care este slabă, atunci o intervenÅ£ie chirurgicală nu este posibilă. Chiar si o intervenÅ£ie chirurgicală are o rată de deces operativ de 4,4 %, datorata functiei pulmonare a pacientului ÅŸi altor factori.
2. Chimioterapiaîmpreună cu radiaÅ£iile se utilizează pentru tratarea carcinomului pulmonar cu celule mici. Chimioterapia primara este, de asemenea, utilizata în metastaza carcinomului pulmonar non-microcelular.
3. Radioterapia, cu chimioterapie, este folosita atunci când pacientul nu este apt pentru o interventie chirurgicala. Acest tip de radioterapie, de intensitate mare, se numeÅŸte radioterapia radicală. Atunci cand cancerul afecteaza o secÅ£iune scurtă a bronhiilor, atunci este utilizata brahiterapia.
- Cartilajul de rechin – Shark Aid – este util pentru sanatate in special datorita efectului sau antiinflamator. Contribuie la inhibarea dezvoltarii tumorilor maligne si beligne si are un efect extraordinar de bun in profilaxia cancerului, dar si in tratamentul altor boli cronice.
- Extractul de Morinda Citrifolia din compozitia Noni Caps este un fortifiant al sistemului imunitar, diminueaza efectele nocive ale fumatului si consumului de alcool si droguri, creeaza o stare fizica si psihica buna si este recunoscut ca tratament adjuvant pentru cancer, tumori si neoplasme.
- Acizii grasi Omega 3 si vitamina E extrase din uleiul de peste protejarea impotriva imbolnavirilor pulmonare Studiile au demonstrat ca uleiul de peste reduce inflamatia si contracareaza efectele nocive ale fumului de tigara. De asemenea a prezinta efect anticancerigen, reducand riscul formarii de celule maligne.
- Suplimentul alimentar Smokerade este un produs 100% natural, creat pentru a ajuta fumatorii activi si pasivi sa isi protejeze organismul impotriva toxinelor din fumul de tigara. Este un antioxidant deosebit care impiedica distrugerea celulelor degenerate aparute in rma procesului de oxidare cauzat de fumul de tigara.
- Apa ionizata alcalina obtinuta cu Aquarion – un filtru de apa cu osmoza inversa – are proprietati antioxidante. Alcalinizarea organismului, adica obtinerea unui PH de la acid la alcalin este un obiectiv major deoarece majoritatea bolilor nu se pot dezvolta si evolua intr-un mediu alcalin. Apa alcalina de asemenea intareste sistemul imunitar , o actiune esentiala pentru organism, pentru a face fata agresiunilor si bolilor.
Preparatul Shark Aid nu se administreaza celor care au suferit o interventie chirurgicala in ultimele 6 luni.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !
Produs Naturist | Pret | Mod de administrare | Compozitie | |
---|---|---|---|---|
1. Shark Aid | 166.00 Ron | 3-3-3 (6 luni, apoi 2-2-2) | 90 tablete = 90 g | Detalii Produs |
Cartilajul de rechin este un puternic antiinflamator si antitumoral natural ce impiedica formarea cancerelor si le blocheaza evolutia celor existente prin blocarea dezvoltarii retelei vasculare a tumorii, impiedicand raspandirea catre alte organe. | ||||
2. Noni Caps | 145.13 Ron | 2-2-2 | 90 capsule = 45 g | Detalii Produs |
Extractul de noni are un potential cancerigen foarte ridicat, datorita compusilor antioxindati si antiinflamatori. Ofera o protectie antitumorala naturala si este un bun adjuvant in tratamentul cencerelor deja existente. | ||||
3. Omega 3 | 104.80 Ron | 2-2-2 (3 luni, apoi 1-1-1) | 100 capsule gelatinoase = 152 g | Detalii Produs |
In urma cercetarilor s-a descoperit un nivel scazut de acizi grasi omega 3 la persoanele cu cancer. Aceste grasimi sanatoase actioneaza ca un antiinflamator natural si controleaza diverse procese in organism, prevenind instalarea bolilor. | ||||
4. Smokerade | 78.95 Ron | 1-1-1 dupa masa | 90 tablete = 85.5 g | Detalii Produs |
Smokerade este o formula naturala de antioxidanti si subtante nutritive ce protejeaza fumatorii activi sau pasivi de efectele nocive ale fumului de tigara inhalat. Reduce riscul de complicatii pulmonare, precum bronsite, tuse, sau chiar cancer. | ||||
5. Aquarion | 11500.00 Ron | apa alcalina, pe termen lung | 1 | Detalii Produs |
Apa alcalina ioniza actioneaza ca detoxifiant si purificator natural si elimina aciditatea din organism, responsabila pentru instalarea bolilor, in special a cancerelor. Un mediul alcalin nu permite proliferarea de celule tumorale. | ||||
Legenda(la "Mod de administrare"): 1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara. |
Cancerul pulmonar este cauzat de o creÅŸtere rapidă necontrolată a celulelor canceroase în Å£esuturile pulmonare. Acest tip de cancer este cel mai frecvent ÅŸi rezulta în mai mult de un milion de decese în fiecare an. Este indicat de pierderea în greutate, tuse cu sânge sau dificultati de respiraÅ£ie.
Simptom | Mentiuni |
---|---|
durere toracica | |
tuse persistenta | |
dispnee | |
infectii repetate: bronsita si pneumonie | |
hemoptizie | Sputa sau expectoratie sanguinolenta |
Fibroza pulmonara | Detalii Afectiune | |||
In fibroza pulmonara, tesutul din plamani devine gros, rigid si plin de cicatrice. Pe masura ce tesutul pulmonar devine plin de cicatrice, interfereaza cu abilitatea unei persoane de a respira. | ||||
Aparat respirator (afectiuni pulmonare) | Detalii Afectiune | |||
Aparatul respirator este responsabil pentru schimburile gazoase care ne ajută să respirăm. Anatomia schimbului de oxigen si dioxid de carbon variază în funcÈ›ie de fiecare organism. | ||||
Bronsita | Detalii Afectiune | |||
Bronsita este o boală respiratorie des intalnita care implică de multe ori inflamatia si infectia membranelor mucoasei bronsice. Simptomele cauzate de bronÅŸită variază în funcÅ£ie de cauza ÅŸi gravitatea afectiunii. Judecând dupa intensitatea ÅŸi durata bolii, bronsita poate fi acuta sau cronica. | ||||
Emfizem pulmonar | Detalii Afectiune | |||
Emfizemul este o creÈ™tere patologică în mărime a spaÈ›iilor aeriene pozitionate distal fata de bronhiolele terminale, cu distrugerea pereÈ›ilor alveolari. Atunci când o persoană are emfizem, alveolele sunt deteriorate iar tuburile pulmonare principale, adica bronhiile, pot fi, de asemenea, deteriorate, ceea ce înseamnă că acea persoană, în etapele ulterioare ale bolii, nu poate primi suficient oxigen la creier È™i alte organe majore ale corpului È™i va lupta pentru a respira normal. | ||||
Fumat (atenuare efecte nocive) | Detalii Afectiune | |||
Nicotina si alte substanțe sunt otrava care este prezenta in tigari. Oamenii fumeaza, deoarece acestia devin dependenti de fumat. Ametelile, tusea, senzatia de arsura a nasului, ochilor si a gatului sunt primele semne care arata efectele adverse ale fumatului. Riscul pentru sanatate creste daca exista deja un diabet zaharat, hipertensiune arteriala, precum si orice alta boala. | ||||
Intoxicare cu gaze de esapament si fum | Detalii Afectiune | |||
Monoxidul de carbon, impreuna cu un numar mare de alti agenti patogeni prezenti in gazele de esapament pot provoca intoxicare si chiar moarte. Unele dintre aceste toxine includ dioxidul de sulf, dioxidul de azot, benzenul, hidrocarburile policiclice si formaldehida. Fiecare dintre aceste substante sunt agenti patogeni care pot avea consecinte grave, atat imediat, cat si pe termen lung. | ||||
Dispnee | Detalii Afectiune | |||
Dificultate in respiratie de origine pulmonara, cardiaca, anemie sau nervoasa, caracterizata prin “sete de aer”. Dispneea este un simptom nu un semn si este una din numeroasele senzatii pe care le poate descrie un pacient. | ||||
Bronhopneumopatia obstructiva cronica | Detalii Afectiune | |||
O afectiune caracterizata prin bronsita cronica sau emfizem si obstructia fluxului de aer care este in general progresiva, poate fi insotita de hiper reactivitate bronsica (secretie de mucus in exces) si poate fi partial reversibila. Bronsita cronica se caracterizeaza printr-o tuse cronica, productiva, cel putin 3 luni/an, 2 ani consecutivi, pentru care au fost excluse alte cauze, ca infectia cu Mycobacterium tuberculosis (tuberculoza), carcinomul pulmonar sau insuficienta cardiaca cronica. Semne si simptome: Pacientii care au fumat mai mult de 20 de tigarete pe zi timp de 20 de ani pot dezvolta o tuse productiva in decada a 5-a de viata si a 6-a . Dispneea (senzatia lipsei de aer), la efort nu devine de obicei suficient de severa pentru a impune o vizita la medic, pana ce pacientii cu BPOC ajung la varsta de 50-60 de ani. Productia de sputa (secretie bronsica) este discreta la inceput, initial aparand numai dimineata. Sputa este mucoasa dar devine purulenta in timpul acutizarilor . afectiunile pulmonare acute – caracterizate prin tuse, sputa purulenta, wheezing,dispnee si uneori febra – pot aparea din cand in cand. Pe masura ce BPOC progreseaza intervalul dintre acutizari scade. Pacientii cu BPOC in stadii finale ofera frecvent o stare dramatica - aplecati inainte cu greutatea sprijinita pe maini si pe palme. Muschii respiratori accesori ai gatului si ai centurii scapulare sunt folositi intens. Frecvent expirul se face cu buzele protruzionate. Toracele apare supradestins, frecvent cu retragerea paradoxala spre interior a spatiilor intercostale inferioare. Cianoza poate fi prezenta. | ||||
Pleurezia | Detalii Afectiune | |||
Pleurezia este o afectiune caracterizata de inflamarea pleurei, membrana seroasa care acopera plamanii si cavitatea toracica. Pleurezia provoaca dureri in piept, adesea acute, atunci cand tusim sau respiram. |
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Cancer la plamani