Aparat respirator (afectiuni pulmonare)

Descriere Remediu Naturist

 
Aparatul respiratoreste responsabil pentru schimburile gazoase care ne ajută să respirăm. Acesta este situat în torace între alveole și capilare. Anatomia schimbului de oxigen si dioxid de carbon variază în funcție de fiecare organism.
 
Sistemul respirator implică diferite funcții în organism, care, în general, ajută în intregul proces de respiratie pentru ca noi să respiram cu usurinta. Primul este procesul de ventilațieîn care este inhalat aer curat și aerul vechi este expirat. Plămânii sunt ventilati de mușchii respiratori.
 
Sistemul nervos vegetativ este cel care controleaza ventilația. Există o zonă în creier care formează un centru de reglementare a respirației (celule interconectate la nivelul creierului), care gestionează mișcările respiratorii.
 
Inhalareaeste mișcarea aerului din mediul extern prin căile aeriene și alveole. Acest proces începe prin contractia diafragmei, principalul motor de inhalare în condiții normale. Acesta contractie este susținuta de către mușchii intercostali externi. Muschii respiratori sunt de ajutor în expansiune și sprijin, în special în timpul insuficienței respiratorii. În cele din urmă, aerul este filtrat și încălzit și apoi merge catre plamani. Aerul este expirat în timpul acestui proces, efectuat de catre mușchii abdominali și intercostali interni. Aerul este eliminat până in momentul in care presiunea ajunge la un echilibrul în piept și in atmosfera.
 
Circulatiaeste procesul prin care substanțele din celule se afla in miscare. Ea începe cu pomparea de sânge din ventriculul drept (una din cele patru camere din inima) in valva pulmonara(mentine un flux de sange  unidirecțional in inima) si in arterele pulmonare (transporta sangele de la inima la plamani). Vasele de sange  merg cu căile respiratorii și se supun mai multor ramificari. Sângele merge inapoi in inima odată ce schimbul de gaze este complet.
 
Schimbul de gaze este funcția principală a sistemului respirator, care evoluează între mediul extern și sistemul circulator al unui organism. Schimbul de gaze are loc la nivelul alveolelor (saci mici). Moleculele de oxigen si dioxid de carbon sunt schimbate prin difuzie (transportul de molecule dintr-o regiune de concentrare mai mare catre una mai mica printr-o mișcare moleculară aleatorie).
 
Respirațiaeste procesul de inspiratie si expiratie din intregul sistem de functionare. Acesta este împărțită pe baza caracteristicilor anatomice ale unui organism anume. Există un tract respirator superior si un tract respirator inferior. Tractului respirator superior include pasajele nazale, laringele și faringele. Partea inferioara este formata din trahee, bronhii și plămânii. Acesta poate fi, de asemenea, împărțite în zone funcționale sau fiziologice. Astfel, zona de efectuare transportă gaze din atmosfera exterioara. Zonele respiratorii si de tranzitie sunt situate in regiunea alveolară, în care are loc schimbul de gaze.
 
Admisia aeruluiare loc inițial în pasajele nazale prin faringe (canalul care conduce la esofag) și laringe (un organ, în gât, care e implicat în protecția traheei și producția de sunet). Acesta va trece apoi prin căile respiratorii inferioare cum ar fi traheele. Acestea filtrează aerul pe care îl respirăm și care se duce la bronhii. Cele două tuburi de aer din bronhii efectuează schimbul de aer în plămâni.
 
Partea principală a sistemului respirator este alcatuita din plămâni, situati în piept. Acestia sunt protejati de coaste care se conectează la nivelul coloanei vertebrale. Aceste oase se intind  în jurul plămânilor pentru a-i proteja. Cei doi plămâni sunt responsabili pentru inspirarea de oxigen și expirarea de dioxid de carbon. Celulele rosii din sange transporta oxigenul în tot corpul și aduna gazele reziduale produse de celulele corpului. Diafragmaajută plămânii să inhaleze și sa expire. Aceasta este un mușchi în formă de cupolă, care se contractă și se aplatizează pentru a permite cutiei toracice să se deplaseze în interior si exterior.
 
Probleme ale sistemului respirator
 
Sistemul organismului de respirație este cunoscut sub numele de sistemul respirator și este, impreuna cu inima si sangele, probabil, cel mai important sistem din organism. Atunci când lucrează corect ne ofera oxigenul de care avem nevoie pentru a supraviețui și elimină dioxidul de carbon de care nu avem nevoie. Organismul uman poate rezista fara mancare timp de săptămâni, fără apă zile - dar fără oxigen din aerul pe care il respiram, nu poate rezista mai mult de câteva minute.
 
Dintre toti muschii din corp, muschii pe care ii folosim pentru a respira sunt singurii asupra caruia avem un control dublu ; acestia pot lucra atât în ​​mod automat cat și în mod voluntar. La persoanele sanatoase, inspirația și expiratia se întâmplă în mod automat, dar, atunci când este necesar, o putem controla, de asemenea. Facem acest lucru, de exemplu, pentru a evita inhalarea de fum și vapori, atunci când cântam, sau atunci când înotam sub apă.
 
Există mai mulți factori care afectează sistemul nostru respirator. Unii dintre acestia pot fi efectele de mediu, cum ar fi raceala si alergenii. Ne putem crea, de asemenea, propriile noastre urgențe respiratorii datorita efectelor fumatului si smogului. Unele afecțiuni medicale duc la distres respirator, de asemenea. Unele dintre acestea sunt astmul bronșic, insuficiențs cardiacă, embolis pulmonară, precum și bronșits cronică și emfizemul, care ambele sunt cauzate de fumat.
 
Un alt factor care afectează sistemul respirator este obstructionarea cailor respiratorii. Caile respiratorii pot fi obstructionate de un obiect strain, cum ar fi produsele alimentare sau de lichide, cum ar fi voma si sangele. Există multe alte moduri prin care căile respiratorii pot fi obstrucționate, important este însă faptul că obstrucția trebuie să fie eliminata, în scopul de a elibera caile respiratorii.
 
Cum respirăm ?
 
Sistemul respirator este format din coaste și mușchii intercostali, diafragma - o foaie de mușchi între piept și stomac - și tractul respirator, care cuprinde căile respiratorii și plămânii.
 
Când respiram, muschii din torace care leagă coastele se contracta, trăgând coastele în sus și în afară. Diafragma trage în jos cavitatea toracică, și împreună, aceste două procese determina plamanii sa se extinda. Aerul rece este tras pe nas unde este încălzit și apoi preluat de plămâni. Atunci când a fost inhalat cu succes suficient aer (ceea ce se numește inspirație), muschii si diafragma se vor relaxa și aerul este expirat, moment in care plămânii se comprima (numit proces de expirare). Apoi, diafragma se contracteaza inca o dată și ciclul începe din nou.
 
Cand aerul trece prin nas, intră in trahee și bronhii, cai respiratorii mici care trec prin fiecare plaman. Acestea devin mai mici si mai mici, luând în cele din urmă o forma de bronhiole, care se încheie cu niste saci mici de aer numiti alveole. Aceste alveole sunt legate la capilare sanguine, care efectueaza schimbul de oxigen și dioxid de carbon la o rată foarte rapida.
 
În medie, vom efectua aproximativ 12 respirații pe minut, iar rata este controlata de către organism în funcție de nevoile sale la un anumit moment dat. Dacă există prea mult dioxid de carbon și oxigen prea puțin, rata de respiratie va crește și corpul va respira convulsiv. Acest fenoment poate, de exemplu, aparea in timpul exercitiilor fizice intense, in timpul unui atac de astm, sau de frică. În cazul în care nivelurile de oxigen si dioxid de carbon a reveni la normal, respirație revine si ea la normal.
 
Când suntem stresați, putem respira într-un ritm accelerat. Respirația rapidă este un răspuns general la stres, care duce la tensiunea generală a mușchilor și, eventual, la amețeli, leșin și o senzație de înțepături provocate de schimbările metabolice din organism. Respiratia accelerata determină scaderea concentrației de dioxid de carbon în alveole, ceea ce duce la o acumulare de lichid alcalin în sânge și țesuturi. Aceasta alcaloză produce simptomele descrise mai sus.
 
Când respiram normal, și eficient, vom folosi diafragma, care se contractează și devine plata, marind spațiul din piept în funcție de care se pot extinde plamanii. Atunci când plămânii sunt capabili să se extindă la întreaga lor capacitate, tot dioxidul de carbon rezidual este expulzat și poate fi inhalat mai mult oxigen. Mulți adulți trebuie să reînvețe sa respire corect, datorita obiceiurilor proaste de pe tot parcursul vieții.
 
O varietate de tulburari - vătămare corporală, infectii, virusuri, alergii si boli - pot perturba și pune în pericol procesele normale de respirație.

Suplimente naturiste Calivita care previn si atenueaza problemele pulmonare

  • Suplimentele naturiste pe baza de plante care ajuta functia sistemului imunitar, precum VirAgo, sunt utile in prevenirea problemelor pulmonare deoarece previn aparitia virozelor, infectiiilor si problemelor respiratorii care pot afecta la acest nivel.
  • Oxigenul stabilizat din compozitia OxyMax are rol de intarire a functiei imune, prevenind astfel infectiile si problemele respiratorii, imbunatateste circulatia si metabolismul si de asemenea contribuie la o buna absorbtie a nutrientilor la nivel celular.
  • Uleiul de Oregano, sub forma Oregano Oil Calivita, cu proprietati de antibiotic natural, ajuta la eliminarea spasmelor bronhice, fluidizeaza mucusul pulmonar si actioneaza eficient impotriva infectiilor virale si bacteriene care pot afecta functia aparatului respirator.
  • Consumul indelungat de Vitamina C Plus ajuta la imbunatirea functie imune, la combaterea racelilor, gripelor si virozelor si la imbunatatirea radamentului fizic. De asemenea, stimuleaza respiratia celulara si globulele rosii din sange si are efect anti-stres.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Aparat respirator (afectiuni pulmonare)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. VirAgo152.00 Ron1-1-190 tablete = 63 gDetalii Produs
VirAgo este un antiviral natural pe baza de plante medicinale, lizina si zinc, cu rol foarte important in sustinerea imunitatii si combaterea virozelor de tot felul.
2. OxyMax257.00 Ron5-5-5 (picaturi in pahar cu apa)60 ml solutieDetalii Produs
OxyMax contine oxigen stabilizat, cu rol in intarirea imunitatii, prevenirea infectiilor si problemelor respiratorii. Asigura o absorbtie optima de nutrienti din alimente si imbunateste functia metabolica.
3. Oregano Oil120.00 Ron4-4-4 picaturi adulti ; se administreaza cu putina apa30 mlDetalii Produs
Oregano Oil este un antibiotic natural eficient in tratamentul infectiilor respiratorii, atat virale cat si bacteriene, fluidizeaza mucusul pulmonar si contribuie la eliminarea spasmelor bronhice.
4. C Plus47.00 Ron1-0-1100 tablete = 65 gDetalii Produs
C Plus contine vitamina C si bioflavonoide pentru o mai buna absorbtie. Are efect antioxidant, consolideaza imunitatea si ne protejeaza de raceli si viroze. Ajuta la o vindecare mai rapida a racelilor.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Aparatul respiratoreste responsabil pentru schimburile gazoase care ne ajută să respirăm. Anatomia schimbului de oxigen si dioxid de carbon variază în funcție de fiecare organism.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Fibroza pulmonaraDetalii Afectiune
In fibroza pulmonara, tesutul din plamani devine gros, rigid si plin de cicatrice. Pe masura ce tesutul pulmonar devine plin de cicatrice, interfereaza cu abilitatea unei persoane de a respira.
BronsitaDetalii Afectiune
Bronsita este o boală respiratorie des intalnita care implică de multe ori inflamatia si infectia membranelor mucoasei bronsice. Simptomele cauzate de bronşită variază în funcţie de cauza şi gravitatea afectiunii. Judecând dupa intensitatea şi durata bolii, bronsita poate fi acuta sau cronica.
Cancer la plamaniDetalii Afectiune
Cancerul pulmonar este cauzat de o creştere rapidă necontrolată a celulelor canceroase în ţesuturile pulmonare. Acest tip de cancer este cel mai frecvent şi rezulta în mai mult de un milion de decese în fiecare an. Este indicat de pierderea în greutate, tuse cu sânge sau dificultati de respiraţie.
Emfizem pulmonarDetalii Afectiune
  Emfizemul este o creștere patologică în mărime a spațiilor aeriene pozitionate distal fata de bronhiolele terminale, cu distrugerea pereților alveolari. Atunci când o persoană are emfizem,  alveolele sunt deteriorate iar tuburile pulmonare principale, adica bronhiile, pot fi, de asemenea, deteriorate, ceea ce înseamnă că acea persoană, în etapele ulterioare ale bolii, nu poate primi suficient oxigen la creier și alte organe majore ale corpului și va lupta pentru a respira normal. 
Fumat (atenuare efecte nocive)Detalii Afectiune
Nicotina si alte substanțe sunt otrava care este prezenta in tigari. Oamenii fumeaza, deoarece acestia devin dependenti de fumat. Ametelile, tusea, senzatia de arsura a nasului, ochilor si a gatului sunt primele semne care arata efectele adverse ale fumatului. Riscul pentru sanatate creste daca exista deja un diabet zaharat, hipertensiune arteriala, precum si orice alta boala.
Intoxicare cu gaze de esapament si fumDetalii Afectiune
Monoxidul de carbon, impreuna cu un numar mare de alti agenti patogeni prezenti in gazele de esapament pot provoca intoxicare si chiar moarte. Unele dintre aceste toxine includ dioxidul de sulf, dioxidul de azot, benzenul, hidrocarburile policiclice si formaldehida. Fiecare dintre aceste substante sunt agenti patogeni care pot avea consecinte grave, atat imediat, cat si pe termen lung.
DispneeDetalii Afectiune
Dificultate in respiratie de origine pulmonara, cardiaca, anemie sau nervoasa, caracterizata prin “sete de aer”. Dispneea este un simptom nu un semn si este una din numeroasele senzatii pe care le poate descrie un pacient.
Bronhopneumopatia obstructiva cronicaDetalii Afectiune
O afectiune caracterizata prin bronsita cronica sau emfizem si obstructia fluxului de aer care este in general progresiva, poate fi insotita de hiper reactivitate bronsica (secretie de mucus in exces) si poate fi partial reversibila. Bronsita cronica se caracterizeaza printr-o tuse cronica, productiva, cel putin 3 luni/an, 2 ani consecutivi, pentru care au fost excluse alte cauze, ca infectia cu Mycobacterium tuberculosis (tuberculoza), carcinomul pulmonar sau insuficienta cardiaca cronica.   Semne si simptome: Pacientii care au fumat mai mult de 20 de tigarete pe zi timp de 20 de ani pot dezvolta o tuse productiva in decada a 5-a de viata si a 6-a . Dispneea (senzatia lipsei de aer), la efort nu devine de obicei suficient de severa pentru a impune o vizita la medic, pana ce pacientii cu BPOC ajung la varsta de 50-60 de ani. Productia de sputa (secretie bronsica) este discreta la inceput, initial aparand numai dimineata. Sputa este mucoasa dar devine purulenta in timpul acutizarilor . afectiunile pulmonare acute – caracterizate prin tuse, sputa purulenta, wheezing,dispnee si uneori febra – pot aparea din cand in cand. Pe masura ce BPOC progreseaza intervalul dintre acutizari scade. Pacientii cu BPOC in  stadii finale ofera frecvent o stare dramatica -  aplecati inainte cu greutatea sprijinita pe maini si pe palme. Muschii respiratori accesori ai gatului si ai centurii scapulare sunt folositi intens. Frecvent expirul se face cu buzele protruzionate. Toracele apare supradestins, frecvent cu retragerea paradoxala spre interior a spatiilor intercostale inferioare. Cianoza poate fi prezenta.
PleureziaDetalii Afectiune
Pleurezia este o afectiune caracterizata de inflamarea pleurei, membrana seroasa care acopera plamanii si cavitatea toracica. Pleurezia provoaca dureri in piept, adesea acute, atunci cand tusim sau respiram. 

0 recenzii pentru Aparat respirator (afectiuni pulmonare)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 4 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.