Depresia postnatala (postpartum)

Descriere Remediu Naturist

Nasterea unui copil este un eveniment de o importanta majora in viata cuiva, de aceea este normal ca parintii, in special mamele, sa experimenteze tot soiul de emotii atat inainte cat si dupa nastere. Dar atunci cand bebelusul incepe sa afecteze stilul de viata al mamei, inseamna ca mama trece printr-o problem de natura mintala.
 

Ce este depresia postpartum sau depresia postnatala?

 
Depresia postanatala este o boala depresiva care afecteaza in medie 15% din femeile care dau nastere unui copil si se caracterizeaza printr-o dispozitie proasta care dureaza cel putin doua saptamani si senzatie de lipsa de control asupra propriei persoane si asupra noului nascut. De cele mai multe ori la baza depresiei postpartum nu se afla un motiv bine intemeiat. Proaspata mamica se poate simti tulburata si vinovata din cauza faptului ca desi se astepta ca venirea copilului pe lume sa fie un motiv de bucurie, aceasta nu se simte fericita. 

 

Cand apare depresia postpartum?

 
Momentul la care apare depresia postnatala variaza in functie de fiecare persoana, insa de cele mai multe ori apare la o luna sau doua dupa nasterea copilului. Aproape o treime din femeile care sufera de depresie postnatala prezinta simptomele acestei afectiuni inca din timpul sarcinii, continuand dupa nastere.

 

Simptomele depresiei postnatale

 
Mamicile care sufera de astfel de depresie pot prezenta urmatoarele simptome:
 

Tristete

 
Mamicile ce trec prin depresie postpartum se confrunta cu episoade de tristete, nefericire si stare de spirit proasta. De regula aceste simptome se inrautatesc in anumite momente ale zilei, respectiv seara sau dimineata.
 

Iritabilitate

 
Persoanele cu depresie postnatala sunt usor iritate de partenerul de viata, de copilul nou nascut sau de ceilalti copii.
 

Oboseala

 
Toate proaspetele mamici se simt obosite, insa daca acestea trec printr-o depresie postpartum, aceasta oboseala degenereaza in epuizare sau lipsa de energie.
 

Insomnii

 
Desi se simt obosite, mamele nu pot adormi, ci raman blocate intr-o stare de veghe in care se suprasolicita psihic ingrijorandu-se excesiv. Aceste pot ramane treze chiar si cand copilul doarme sau se pot trezi inaintea acestuia.
 

Lipsa poftei de mancare

 
Persoanele cu depresie postpartum isi pierd pofta de mancare, uitand sa mai manance. Unele femei se pot simti vinovate dupa ce mananca, din pricina faptului ca au impresia ca se ingrasa.

 

Lipsa poftei de viata

 
Mamele ce trec prin depresie isi pierd interesul fata de orice activitate care ar putea sa ii aduca o urma de placere. Unele din ele simt ca nici timpul petrecut cu propriul copil nu le aduce nicio bucurie.
 

Pierderea apetitului sexual

 
Este normal ca dupa nastere femeile sa nu isi poata relua relatiile sexuale cu partenerul, insa in cazul unei depresii postanatale, acestea isi pierd total interesul, in aceste cazuri partenerul de viata simtindu-se respins.
 

Gandire negativa

 
  • senzatia ca nu esti o mama buna sau ca bebelusul tau nu te iubeste
  • sentiment de vinovatie cauzat de aceasta senzatie
  • pierderea increderii in sine
  • impresia ca totul a scapat de sub control
  • stare generala negativa
 

Anxietate

 
Majoritatea proaspetelor mamici se ingrijoreaza pentru sanatatea celui mic insa in cazul celor care trec prin depresie postnatala, aceasta stare de anxietate se poate dovedi coplesitoare. Toate acestea se datoreaza urmatoarelor senzatii:
 
  • copilul este foarte bolnav
  • copilul nu ia suficient in greutate
  • copilul plange in continuu, fara a putea sa fie oprit
  • copilul este foarte tacut si e posibil sa nu mai respire
  • pot sa imi ranesc copilul daca nu sunt atenta
  • nu voi putea niciodata sa ies din aceasta stare de depresie
 
De asemenea, ca proaspata mamica, te poti simti atat de ingrijorata incat te sperie gandul ca trebuie sa stai singura cu copilul.
 
In asemenea stari de anxietate, mama poate prezenta urmatoarele simptome:
 
  • ritm cardiac crescut
  • palpitatii
  • difiicultati respiratorii
  • transpiratie
  • teama de a nu face un atac de cord

 

Toate aceste simptome pot fi completate de altele precum:

 

  • evitarea spatiilor aglomerate de teama de a nu face un atac de panica
  • evitarea altor persoane sau chiar a rudelor sau prietenilor apropiati
  • izolarea sociala

 

Deznadajduinta

 
Daca treci printr-o depresie postnatala simti ca nu exista nicio cale de scapare si ca viata nu mai merita a fi traita. Ba mai mult, poti avea senzatia ca tuturor le-ar fi mai bine fara tine.
 

Ganduri sinucigase

 
Daca simtiti pornirea de a va face rau, cel mai bine este sa gasiti puterea de a vorbi cu cineva si ulterior sa apelati la ajutor specializat.
 

Simptome psihotice

 
In cele mai grave cazuri de depresie postpartum pot aparea si cateva simptome psihotice: mama poate avea impresia ca aude voice sau alte semne la fel de neobisnuite. Ca si gandurile sinucigase, este semnul ca mama trebuie sa se prezinte la medic de urgenta.
 

Cum influenteaza depresia postpartum modul in care mama se raporteaza la propriul copil?

 
  • mama se poate simti vinovata pentru faptul ca nu simte sentimentul de bucurie ce se presupune ca vine o data cu nou-nascutul
  • poate aparea senzatia ca mama nu isi iubeste copilul
  • se creeaza o anumita distantare in relatia mama-copil
  • mamele pot intampina greutati in descifrarea starilor si nevoilor copilului
  • unele mame au tendinta de a da vina pe copii pentru modul in care se simt
 

Femeile cu depresie postpartum pot face rau copiilor lor?

 

Desi mamele cu depresie postnatala se ingrijoreaza pentru faptul ca si-ar putea rani copiii, acest lucru se intampla foarte rar. Ocazional, pe fondul unei stari de oboseala si disperare, ca mama, poti avea pornirea de a lovi sau zgudui copilul. Multi parinti, atat barbati cat si femei, simt cateodata aceasta nevoie, fara insa a trece printr-o depresie. In ciuda faptului ca pot avea aceste sentimente din cand in cand, majoritatea mamelor nu le dau curs.
 

Toate mamele trec prin depresia postpartum?

 
Nasterea unui copil este o schimbarea majora in viata unui om, de aceea este normal ca mamele sa treaca prin tot felul de emotii. Totusi, nu toate mamele trec prin depresia postnatala.
 
Mai mult de jumatate din mame vor experimenta o forma de depresie numita "tristetea nasterii" (baby blues), care se instaleaza dupa 3-4 zile de la nastere. Tristetea nasterii se caracterizeaza prin schimbarile de stare, sensibilitate crescuta, iritabilitate, stari de tristete, tendinta de a exagera. De obicei, aceasta dispare atunci cand copilul implineste 10 zile. Femeile care trec prin tristetea nasterii nu au nevoie de tratament, insa daca aceasta dureaza mai mult de doua saptamani, este cazul sa se adreseze medicului. 
 

Alte afectiuni mentale ce pot aparea o data cu nasterea

 
Depresia si anxietate sunt cele mai intalnite afectiuni psihice legate de sarcina, afectand 15 femei din 100, insa mamele pot trece printr-o serie de alte probleme, precum:
 
  • psihoza post-partum (puerperala) – cea mai grava forma de afectiune psihica ce apare dupa nastere si care afecteaza 1 din 1000 femei. Psihoza post-partum poate aparea chiar de la primele ore de la nastere si necesita tratament de urgenta. Printre simptomele acestei boli se numara: schimbari rapide de stare, simptome psihotice (delir, halucinatii). Femeile cu istoric medical ce include boli precum bipolaritatea au un risc mai mare de a trece printr-o psihoza post-partum. 
 
sau
 
  • alte forme de boli psihice pe care mama le-a avut chiar de dinaintea sarcinii, dar ale caror simptome s-au inrautatit dupa nasterea copilului. 
 

Care sunt cauzele depresiei postnatale?

 

Nu exista o cauza singulara a aparitiei postnatale, aceasta fiind o boala care apare in urma acumularii a mai multor factori:
 
  • istoric medical ce include episoade de depresii sau alte probleme pshice
  • o relatie proasta cu tatal copilului
  • lipsa de sprijin din partea apropiatilor sau chiar a societatii
  • instalarea depresiei pe timpul sarcinii
  • probleme hormonale
  • stres sau greutati financiare
 

Factori de risc pentru depresia post-partum

 

  • complicatii la nastere, precum nasterea prin cezariana
  • nasterea unui copil cu probleme de sanatate
  • prelungirea perioadei de "baby blues"
  • evitarea momentelor de tinere in brate a copilului
  • tulburari ale somnului
 

Metode de prevenire a depresiei postnatale

 
Inca nu se stiu foarte multe despre metodele de prevenire ale depresiei postnatale, insa specialistii sugereaza urmarea catorva sfaturi pentru a reduce riscul aparitiei si a asigura mamei o tranzitie fara probleme in aceasta perioada a maternitatii:
 
Nu incercati sa fiti eroine. Luati lucrurile cu calm si incercati sa nu va obositi prea tare.
 
Imprieteniti-va cu alte femei insarcinate sau care au nascut de curand.
 
Gasiti pe cineva cu care va simtiti confortabil sa vorbiti deschis. Daca nu aveti un prieten apropiat, incercati sa frecventati programele speciale pentru gravide sau mame. 
 
Mergeti la cursuri pentru gravide.
 
Tineti legatura cu medicul dumneavoastra daca ati mai trecut prin perioade de depresie.
 
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a intrerupe orice tratament urmat pentru afectiunile psihice pe care le aveti.
 
Acceptati ajutorul familiei si prietenilor.
 
Incercati sa va odihniti de fiecare data cand aveti ocazia.
 
Mancati regulat si evitati alimentele nesanatoase.
 
Gasiti-va timp pentru lucrurile care va relaxeaza: plimbati-va, citit, ascultati muzica.
 
Nu consumati alcool.

 

De ce este important tratamentul pentru depresia postanatala?

 
Majoritatea femeilor isi revin din depresia postnatala fara tratament in decurs de 3-6 luni. 1 din 4 mame cu depresie postnatala continua sa o aiba chiar si atunci cand copilul lor implineste 1 an. Toata aceasta perioada de lupta cu aceasta afectiune implica multa suferinta, care are un impact negativ asupra relatiei cu propriul copil sau cu partenerul de viata. Pe termen lung, depresia postnatala poate afecta dezvoltarea normala a copilului.  Asadar, cu cat dureaza mai putin, cu atat mai bine.
 

Tratamentul depresiei postnatale

 
Tratamentul se face in functie de gravitatea bolii si poate include:
 
  • terapie psihologica, urmata impreuna cu un consilier psihologic
  • tratament medicamentos, care include medicamente antidepresive timp de cel putin 2 saptamani


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Depresia postanatala este o boala depresiva care afecteaza in medie 15% din femeile care dau nastere unui copil si se caracterizeaza printr-o dispozitie proasta care dureaza cel putin doua saptamani si senzatie de lipsa de control asupra propriei persoane si asupra noului nascut.

 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
GravideDetalii Afectiune
Pentru majoritatea femeilor, sarcina este un moment de mare bucurie, emoție și anticipare. Sarcina este o perioada de schimbari fizice si emotionale, atunci când o mulțime de modificări apar în mod natural în corpul femeii. Sarcina este momentul in care o femeie trebuie sa-si "asculte'' corpul - nu mai este un moment potrivit pentru dieta si pierdere in greutate.  
Lactatie (stimulare)Detalii Afectiune
Lactatia este un proces care apare in mod natural dupa nastere, pentru a satisface nevoile nutritionale ale nou nascutului pentru o perioada lunga de timp, in primele 6 luni fiind hrana exclusiva a acestuia. Primul lapte produs de organismul mamei se numeste colostru, o substanta care ofera protectie de neegalat pentru copii. Laptele matern uman este un amestec de proteine, enzime, zaharuri, vitamine, minerale, hormoni si anticorpi care ofera multiple beneficii atat pentru mame, precum si pentru nou-nascuti.
HiperprolactinemiaDetalii Afectiune
Hiperprolactinemia este caracterizata de cresterea productiei de prolactina sau lactostimulina a corpului, adica un hormon produs in lobul annterior al glandei hipofize pentru a activa oprirea secretiei laptelui.
MastitaDetalii Afectiune
Mastita este o infectie la nivelul tesuturilor uneia sau ambelor glande mamare ce se regasesc in structura sanilor. Mastita afecteaza in special femeile care produc lapte sau care alapteaza si se caracterizeaza prin aparitia unei zone tari si inflamate in interioul sanului. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a obturarii canalului mamar sau a patrunderii la nivelul sanului a  unei bacterii.
Polihidramnios (exces de lichid amniotic)Detalii Afectiune
Polihidramniosul este un termen utilizat pentru a descrie o acumulare excesiva de lichid amniotic in timpul sarcinii si desi nu are o incidenta ridicata, acesta poate afecta in mod neplacut evolutia sarcinii.
ToxoplasmozaDetalii Afectiune
Toxoplasmoza este o boala provocata de infectia cu parazitul Toxoplasma gondii, fiind transmisa la om de catre animalele domestice, in special de pisici, sau prin consumarea carnii care nu a fost gatita suficient. Toxoplasmoza este o afectiune benigna ale carei simptome pot fi asemanatoare cu cele ale gripei, insa se poate dovedi periculoasa pentru persoanele cu sistem imunitar scazut sau pentru femeile insarcinate deoarece poate afecta buna dezvoltare a fatului (toxoplasmoza congenitala).

0 recenzii pentru Depresia postnatala (postpartum)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.