Descriere Remediu Naturist

 
Mastita este o infectie la nivelul tesuturilor uneia sau ambelor glande mamare ce se regasesc in structura sanilor. Mastita afecteaza in special femeile care produc lapte sau care alapteaza si se caracterizeaza prin aparitia unei zone tari si inflamate in interioul sanului. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a obturarii canalului mamar sau a patrunderii la nivelul sanului a  unei bacterii.
 
Riscul aparitiei mastitei este mai mare in primele 3 luni dupa nastere, insa poate aparea si dupa 2 ani. Unele mame recurg in mod gresit la intarcarea copiilor atunci cand descopera ca sufera de mastita, insa doctorii sustin ca acestea pot in continuare sa isi alapteze copiii. 
 
Mastita este o afectiune destul de obisnuita, aproximativ 10% din femeile care alapteaza pot dezvolta la un anumit moment aceasta boala.
 
De regula, bacteriile nu se inmultesc in laptele proaspat produs de oameni, insa in cazul in care canalul mamar este blocat si laptele nu mai poate fi eliminat, cel mai probabil va aparea o infectie de tip bacterian. Expertii cred ca aceste bacterii ce se afla pe piele patrund in interiorul sanului mici crapaturi sau rani.
 
Exista si cateva cazuri rare in care mastita poate aparea la femeile care nu alapteaza, iar in aceasta categorie se afla fumatoarele cu varste cuprinse intre 20-30 ani. Medicii sunt de parere ca mastita apare in cazul celor care fumeaza deoarece tutunul afecteaza canalele mamare, facandu-le mai predispuse la infectii.
 
De asemenea, mastita poate aparea si in cazul persoanelor de sex feminin care decid sa isi puna cercei in sfarcuri in saloane insalubre. 
 

De ce se blocheaza canalele mamare?

 
Dupa cum am mentionat mai sus, mastita apare ca urmare a blocarii canalelor mamare, ceea ce determina lactostaza. Acest lucru inseamna ca laptele care este produs nu mai poate fi eliminat prin procesul de alaptare si ramane blocat in san.
 
Obturarea canalelor mamare poate fi cauzata de:
 
  • atasarea necorespunzatoare a copilului la san
  • incapacitatea copilului de a suge laptele de la san
  • lipsa frecventei alaptarii bebelusului
  • exercitarea unei presiuni mari asupra sanului din cauza hainelor prea strampte
 
Toate acestea duc la lactostaza, ce provoaca obturarea canalelor mamare.

 

Cum se manifesta mastita?

 
Simptomele mastitei apar destul de rapid, iar printre acestea se numara:
 
  • inrosirea si umflarea unei parti a sanului
  • senzatie de durere la atingere in zona afectata
  • senzatie de caldura in zona afectata
  • o senzatie de arsura la nivelul sanului, resimtita fie in mod continuu, fie in timpul alaptarii
 
In unele cazuri, mai pot aparea urmatoarele semne ale mastitei:
 
  • anxietate si stres
  • frisoane si episoade de transpiratie
  • cresterea temperaturii corporale
  • oboseala
  • simtirea durerii in tot corpul
  • o stare generala de rau

 

Tipuri de mastita

 
Mastita poate aparea o data cu o infectie, insa poate aparea si independent. Daca inflamarea tesutului mamar nu este insotit de o infectie, inseamna ca mastita este cauzata de lactostaza. Totusi, in cele mai multe cazuri, inflamatia cauzata de lactostaza evolueaza in inflamatie si infectie din cauza faptului ca laptele care se acumuleaza devine un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor.
 
Mastita insotita de o infectie este cel mai intalnit tip de mastita. Din diverse motive, pot aparea zgarieturi la nivelul pielii sau a sfarcului prin care bacteriile, in special Staphylococcus aureus, patrund si infecteaza tesutul mamar. Pentru a lupta impotriva infectiei, corpul elibereaza o serie de substante chimice care determina aparitia inflamatiei. 

 

Factori de risc

 
Factorii de risc pentru dezvoltarea mastitei sunt:
 
  • alaptarea in primele saptamani dupa nastere
  • zgarieturi sau inflamari la nivelul sfarcurilor
  • alaptarea dintr-o singura pozitie
  • purtarea sutienelor foarte stranse
  • existenta unor episoade precedente de mastita
  • oboseala sau epuizare fizica si psihica
 
Toate aceste aspecte pot creste riscul acumularii laptelui intr-unul sau in ambii sane sau a infectiei tesutului mamar. 
 

Diagnosticare

 
Medicul va stabili diagnosticul prin examinarea fizica si prin identificarea simptomelor. Atunci cand simptomele sunt grave sau atunci cand pacienta nu raspunde la tratament, medicul poate lua o mostra din laptele sau pentru a o supune unei analize detaliate ce va ajuta la stabilirea prezentei unei infectii bacteriene si la identificarea tipului de bacterie ce cauzeaza infectia pentru ca medicul sa poate alege cea mai buna metoda de tratament.
 
Daca medicul crede ca este vorba de o problema ce tine de modul in care mama isi alapteaza copilul, acesta o poate ruga sa ii arate modul de alaptare. In acest caz, pacienta nu trebuie sa se simta blamata sau judecata. Alaptarea nu este o tehnica usoara si necesita multa practica pentru a o face corect.
 
Cancerul de san inflamator, o forma destul de rara de cancer, poate avea simptome asemanatoare mastitei in ceea ce priveste inrosirea sau umflarea sanului. Pentru a exclude sau confirma aceatsa varianta, medicul poate solicita efectuarea unei biopsii.
 

Tratament

 
Primul pas al tratamentului mastitei in constituie administrarea de medicamente antibiotice care sa ajute la eliminarea infectiei si, dupa caz, proceduri pentru tratarea canalului mamar obturat. 
 
Medicamentele antibiotice pot fi transmise copilului prin intermediul laptelui de la san. Ca urmare, bebelusul poate avea diaree sau poate deveni nelinistit. Cu toate acestea, medicii sustin ca tratamentul cu antibiotice la mamele care alapteaza nu afecteaza copilul, iar efectele provocate de acesta dispar de indata ce se inceteaza tratamentul. 
 
Daca mastita nu dispare dupa tratamentul cu antibiotice, mama trebuie sa se prezinte din nou la un medic pentru a stabili impreuna cu acesta ce trebuie facut in continuare.

 

Tratarea unui canal mamar obturat

 
Obturarea canalului mamar poate fi tratata cu ajutorul unor tehnici pe care pacienta le poate efectua acasa:
 
Asigurati-va ca beti o cantitate suficienta de lichide si ca va odihniti indeajuns.
 
Durerea si febra pot fi diminuate cu acetaminofen. Desi acesta poate fi transmis prin lapte copilului, nu este suficient de puternic incat sa ii faca rau. Nu uitati ca nu este indicat sa luati aspirina daca alaptati.
 
Hraniti copilul la san mai des. Daca va este imposibil sa faceti acest lucru, eliminarea laptelui prin mulgere se poate dovedi foarte eficienta.
 
Atunci cand va hraniti copilul la san, puneti-l sa suga sa sanul afectat, pentru a asigura eliberarea canalului mamar.
 
Dupa alaptare, eliminati laptele ramas.
 
Cereti sfatul unui specialist cu privire la modul in care bebelusul foloseste sanul.
 
Incercati mai multe pozitii de alaptare pana cand veti gasi una care este mai eficienta pentru drenarea laptelui.
 
Incalzirea sanului cu o compresa calduta inainte de alaptare il poate ajuta pe copil sa se hraneasca cu lapte mai usor.
 
Purtati haine largi pana cand mastita a disparut, iar apoi evitati hainele stramte pe corp.
 

Complicatii

 

Reaparitia mastitei

 
Femeile care au suferit o data de mastita este posibil sa mai sufere de mai multe ori de mastita, in comparatie cu ele care nu au avut aceasta afectiune. In cele mai multe cazuri, reaparitia mastitei este cauzata de tratarea tarzie sau inadecvata a episoadelor trecute.
 

Abces

 
Daca mastita nu este tratata corespunzator, exista riscul acumularii de puroi la nivelul sanului. Acesta necesita indepartare pe cale chirurgicala.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Mastita este o infectie la nivelul tesuturilor uneia sau ambelor glande mamare ce se regasesc in structura sanilor. Mastita afecteaza in special femeile care produc lapte sau care alapteaza si se caracterizeaza prin aparitia unei zone tari si inflamate in interioul sanului. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a obturarii canalului mamar sau a patrunderii la nivelul sanului a  unei bacterii.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
febra
frisoane
inrosirea sanului
aparitia durerii
marirea in volum
modificarea temperaturii
GravideDetalii Afectiune
Pentru majoritatea femeilor, sarcina este un moment de mare bucurie, emoție și anticipare. Sarcina este o perioada de schimbari fizice si emotionale, atunci când o mulțime de modificări apar în mod natural în corpul femeii. Sarcina este momentul in care o femeie trebuie sa-si "asculte'' corpul - nu mai este un moment potrivit pentru dieta si pierdere in greutate.  
Lactatie (stimulare)Detalii Afectiune
Lactatia este un proces care apare in mod natural dupa nastere, pentru a satisface nevoile nutritionale ale nou nascutului pentru o perioada lunga de timp, in primele 6 luni fiind hrana exclusiva a acestuia. Primul lapte produs de organismul mamei se numeste colostru, o substanta care ofera protectie de neegalat pentru copii. Laptele matern uman este un amestec de proteine, enzime, zaharuri, vitamine, minerale, hormoni si anticorpi care ofera multiple beneficii atat pentru mame, precum si pentru nou-nascuti.
HiperprolactinemiaDetalii Afectiune
Hiperprolactinemia este caracterizata de cresterea productiei de prolactina sau lactostimulina a corpului, adica un hormon produs in lobul annterior al glandei hipofize pentru a activa oprirea secretiei laptelui.
Depresia postnatala (postpartum)Detalii Afectiune
Depresia postanatala este o boala depresiva care afecteaza in medie 15% din femeile care dau nastere unui copil si se caracterizeaza printr-o dispozitie proasta care dureaza cel putin doua saptamani si senzatie de lipsa de control asupra propriei persoane si asupra noului nascut.  
Polihidramnios (exces de lichid amniotic)Detalii Afectiune
Polihidramniosul este un termen utilizat pentru a descrie o acumulare excesiva de lichid amniotic in timpul sarcinii si desi nu are o incidenta ridicata, acesta poate afecta in mod neplacut evolutia sarcinii.
ToxoplasmozaDetalii Afectiune
Toxoplasmoza este o boala provocata de infectia cu parazitul Toxoplasma gondii, fiind transmisa la om de catre animalele domestice, in special de pisici, sau prin consumarea carnii care nu a fost gatita suficient. Toxoplasmoza este o afectiune benigna ale carei simptome pot fi asemanatoare cu cele ale gripei, insa se poate dovedi periculoasa pentru persoanele cu sistem imunitar scazut sau pentru femeile insarcinate deoarece poate afecta buna dezvoltare a fatului (toxoplasmoza congenitala).

0 recenzii pentru Mastita

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.