Hiperprolactinemia

Descriere Remediu Naturist

Hiperprolactinemia este caracterizata de cresterea productiei de prolactina sau lactostimulina a corpului, adica un hormon produs in lobul annterior al glandei hipofize pentru a activa oprirea secretiei laptelui, in special la femeile care tocmai au dat nastere unui copil. 

 

Ce este hiperprolactinemia?

 

Asemenea tuturor hormonilor hipofizari anteriori, secretia prolactinei de catre celulele responsabile de acest proces este controlata de hipotalamus. Totusi, spre deosebire de alti hormoni, prolactina se afla in mare parte sub controlul tonic inhibitor al dopaminei. 

Singurul rol fiziologic al prolactinei este de a incepe si a mentine lactatia. De aceea, nivelul de prolactina incepe sa creasca din al douilea trimetru de sarcina, pentru a ajunge la valori cuprinse intre 100 si 300 ng/l atunci cand sarcina ajunge la termen. Acest nivel se mentine pe toata perioada de alaptare.

Hiperprolactinemia, adica secretia in exces a prolactinei, reprezinta cea mai des intalnita dereglare hipofizara. In ciuda posibilelor cauze ale acestei afectiuni, ea se datoreaza de cele mai multe ori prezentei prolactiom. Prolactinoamele sunt cel mai des intalnite adenoame hipofizare (reprezinta aproximativ 50% din tumori). Asemenea tuturor adenoamelor hipofizare, patogeneza lor ramane oarecum necunoscuta, vehiculandu-se adesea ipoteza unei dereglari la nivelul hipotalamusului.

Din punct de vedere practic, principalele diagnostice care trebuie excluse in cazul unei paciente care sufera de hiperprolactinemie sunt:

  • sarcina
  • hipotiroida
  • tratament medicamentos
  • insuficienta renala

Daca aceste posibilitati sunt eliminate, se poate pune diagnosticul de prolactinom.

 

Prezentare clinica

 

Prezentarea clinica depinde de varsta si sexul pacientului, de durata evolutiei tumorei si de marimea sa. Caracteristica universala a hiperprolactinemiei este hipogonadismul, care are ca rezultat inhibarea secretiei hormonului eliberator al gonadotropinelor (GnRH).

 

Manifestarea hiperprolactinemiei la femeile aflate la premenopauza

 

Femeile aflate in perioada de premenopauza care sufera de hiperprolactinemie se pot confrunta cu amenoree primara sau secundara (lipsa menstruatiei), oligomenoree (ciclu menstrual neregulat) sau infertilitate. 20% din femeile cu amenoree primara sau secundara au hiperprolactinemie. Daca este prezenta si o galactoree (secretetia laptoasa prin mameloane in afara perioadei de alaptare a copilului), acest procentaj creste pana la 50%.

Alte simptome care mai pot aparea in aceste cazuri sunt scaderea libidoului sau dispareunia (dureri resimtite in zona intima in timpul actului sexual).

 

Hiperprolactinemia la barbati

 

La barbati, hipogonadismul duce la scaderea libidoului, simptom observat la 80% din pacienti, impotenta sau infertilitate. Scaderea pilozitatii corporale nu apare decat la pacientii care sufera de hipogonadism de mult timp. Barbatii cu hiperprolactinemie vor observa ca testiculele devin mai moi, desi volumul lor ramane unul normal. 

 

Hiperprolactinemia la copii

 

Hiperprolactinemia apare foarte rar la copii, fiind cauzata de un retard de natura pubertara. 

 

Cauze 

 

Nivelul de prolactina din organism poate fi unul ridicat din numeroase motive, cea mai frecventa cauza fiind formarea unei tumori benigne in glanda pituitara. Aceste formatiuni necanceroase, cunoscute sub denumirea de prolactinoame, secreta prolactina in exces si scad nivelul altor hormoni implicati in procesele de natura sexuala.

De asemenea, si bolile care afecteaza hipotalamusul pot sta la baza aparitiei hiperprolactinemiei. Hipotalamusul are rolul de a conecta sistemul nervos cu glanda pituitara. Astfel, nivelul crescut de prolactina poate fi determinat de o tumora, un traumatism sau o infectie a hipotalamusului. 

 

Alte cauze fiziologice:

 

  • sarcina, alaptare, perioada post-partum 
  • stres
  • somn
  • hipoglicemie
  • efort fizic
  • stimularea mameloanelor

 

Alte cauze organice:

 

  • boli granulomatoase
  • iraditatii
  • tratament cu medicamente precum cele psihotrope (neuroleptice, antidepresive triciclice, inhibitori ai monoaminooxidazei), benzodiazepine, medicamente anti-tuberculoase, antihipertensivele (metildopa, rezerpina, verapamil), estrogen, opiacee, cimetidina
  • stimulare locala, traumatisme la nivelul peretelui toracic, herpes zoster
  • hipotiroidism primar
  • insuficienta renala cronica
  • ciroza
  • epilepsie
  • boala polichistica ovariana
  • factori locali: iritatii ale sanului sau ale maduvei spinarii
  • macroprolactinemia

 

Simptome

 

La femei, simptomele hiperprolactinemiei pot varia. Atunci cand aceasta afectiune apare in afara perioadei de sarcina si alaptare, semnele sale pot fi:

  • infertilitate
  • galactoree (lactatie anormala)
  • menstruatie neregulata
  • amenoree
  • pierderea libidoului
  • dureri ale sanilor
  • dureri in timpul actului sexual din cauza uscaciunii vaginale

La barbati, simptomele se reduc la disfunctii ale aparatului reproducator sau dureri, cele mai frecvente semne fiind:

  • disfuctie erectila
  • ginecomastie (dezvoltarea sanilor)
  • lactatie
  • infertilitate
  • pierderea libidoului

Din cauza faptului ca la barbati hiperprolactinemia nu are simptome evidente, precum probleme ale menstruatiei, se poate dovedi dificil de observat. In unele cazuri pot aparea dureri de cap cauzate de tumora pituitara sau tulburari de vedere. 

 

Diagnostic

 

Principalul test pentru stabilirea diagnosticului de hiperprolactinemie il reprezinta analizele de sange care vor indica nivelul de prolactina din organism. Daca acesta este ridicat, este posibil ca medicul sa ceara repetarea analizei, de data aceasta dupa o perioada de 8 ore de nemancat. Prolactina in sange nu trebuie sa depaseasca 500 mIU/L la femeu si 450 mIU/L la barbati. 

De asemenea, pentru identificarea unei formatiuni tumorale la nivel pituitar si pentru stabilirea efectelor acesteia asupra tesuturilor din apropierea sa, este necesara efectuarea unui RMN. 

 

Tratament

 

Scopul tratamentului este de a readuce nivelul de prolactina in limitele sale normale, existand mai multe metode pentru a face acest lucru:

  • urmarea unui tratament cu medicamente precum bromocriptina sau dostinex
  • indepartarea tumorii pituitare pe cale chirurgicala daca tratamentul medicamentos nu functioneaza sau pacientul nu il poate tolera
  • radioterapie, in cazuri foarte rare, daca nici tratamentul medicamentos si nici interventia chirurgicala nu au fost eficiente.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Hiperprolactinemia este caracterizata de cresterea productiei de prolactina sau lactostimulina a corpului, adica un hormon produs in lobul annterior al glandei hipofize pentru a activa oprirea secretiei laptelui.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
GravideDetalii Afectiune
Pentru majoritatea femeilor, sarcina este un moment de mare bucurie, emoție și anticipare. Sarcina este o perioada de schimbari fizice si emotionale, atunci când o mulțime de modificări apar în mod natural în corpul femeii. Sarcina este momentul in care o femeie trebuie sa-si "asculte'' corpul - nu mai este un moment potrivit pentru dieta si pierdere in greutate.  
Lactatie (stimulare)Detalii Afectiune
Lactatia este un proces care apare in mod natural dupa nastere, pentru a satisface nevoile nutritionale ale nou nascutului pentru o perioada lunga de timp, in primele 6 luni fiind hrana exclusiva a acestuia. Primul lapte produs de organismul mamei se numeste colostru, o substanta care ofera protectie de neegalat pentru copii. Laptele matern uman este un amestec de proteine, enzime, zaharuri, vitamine, minerale, hormoni si anticorpi care ofera multiple beneficii atat pentru mame, precum si pentru nou-nascuti.
Depresia postnatala (postpartum)Detalii Afectiune
Depresia postanatala este o boala depresiva care afecteaza in medie 15% din femeile care dau nastere unui copil si se caracterizeaza printr-o dispozitie proasta care dureaza cel putin doua saptamani si senzatie de lipsa de control asupra propriei persoane si asupra noului nascut.  
MastitaDetalii Afectiune
Mastita este o infectie la nivelul tesuturilor uneia sau ambelor glande mamare ce se regasesc in structura sanilor. Mastita afecteaza in special femeile care produc lapte sau care alapteaza si se caracterizeaza prin aparitia unei zone tari si inflamate in interioul sanului. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a obturarii canalului mamar sau a patrunderii la nivelul sanului a  unei bacterii.
Polihidramnios (exces de lichid amniotic)Detalii Afectiune
Polihidramniosul este un termen utilizat pentru a descrie o acumulare excesiva de lichid amniotic in timpul sarcinii si desi nu are o incidenta ridicata, acesta poate afecta in mod neplacut evolutia sarcinii.
ToxoplasmozaDetalii Afectiune
Toxoplasmoza este o boala provocata de infectia cu parazitul Toxoplasma gondii, fiind transmisa la om de catre animalele domestice, in special de pisici, sau prin consumarea carnii care nu a fost gatita suficient. Toxoplasmoza este o afectiune benigna ale carei simptome pot fi asemanatoare cu cele ale gripei, insa se poate dovedi periculoasa pentru persoanele cu sistem imunitar scazut sau pentru femeile insarcinate deoarece poate afecta buna dezvoltare a fatului (toxoplasmoza congenitala).

0 recenzii pentru Hiperprolactinemia

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.