Toxoplasmoza

Descriere Remediu Naturist

Toxoplasmoza este o boala provocata de infectia cu parazitul Toxoplasma gondii, fiind transmisa la om de catre animalele domestice, in special de pisici, sau prin consumarea carnii care nu a fost gatita suficient. Toxoplasmoza este o afectiune benigna ale carei simptome pot fi asemanatoare cu cele ale gripei, insa se poate dovedi periculoasa pentru persoanele cu sistem imunitar scazut sau pentru femeile insarcinate deoarece poate afecta buna dezvoltare a fatului (toxoplasmoza congenitala).
 

Epidemiologie

 
Pisicile se infecteaza cu parazitul Toxoplasma gondii din cauza faptului ca se hranesc cu soareci sau pasari in ale caror tesuturi contin pana la 3000 de toxoplasme. In timpul procesului de digestie, acestea patrund in celulele din intestin unde se multuplica. Pisicile elimina prin fecale in jur de 10 milioane de oua pe parcursul unei perioade de doua saptamani. Ouale parazitilor Toxoplasma gondii sunt foarte rezistente si ajung chiar la maturitate in mediul exterior. Daca ele sunt ingerate de un alt animal, ele se vor multiplica si se vor raspandi in organism formand chisturi. Animalele ierbivore (oi, porci sau bovine) sunt cele mai predispuse infectarii cu acest parazit deoarece pot veni in contact foarte usor cu excrementele de pisica. 

 

Toxoplasmoza la femeile insarcinate

 
Toxoplasmoza este foarte periculoasa pentru femeile insarcinate deoarece acest parazit poate traversa placenta, mai ales in ultimele luni de sarcina si poate provoca fatului o toxoplasmoza latenta ce poate degenerea dupa nastere intr-o corioretinita. De aceea, femeile care sunt seronegative (adica nu sunt protejate de anticorpi)  trebuie tinute sub supraveghere medicala.
 
Simptomele toxoplasmozei la femeile insarcinate
 
Toxoplasmoza se face simtita la femeile insarcinate prin intermediul urmatoarelor simptome:
 
  • febra
  • dureri de cap si de gat
  • dureri musculare

 

Riscurile toxoplasmozei pentru fat

 
Teoretic, riscurile in ceea ce priveste embrionul si fatul sunt destul de grave: hidrocefalie, retard mental, calcificari intracraniene, corioretinita sau icter. De asemenea, toxoplasmoza poate provoca un avort spontan sau chiar moartea fatului. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca boala la copil sa nu dea niciun semn. Se disting doua riscuri majore:
 
  • riscul transmitetii toxoplasmozei la fat. Fetusul poate fi infectat cu toxoplasmoza fara a dezvolta insa aceasta boala
  • riscul aparitiei bolii la copil
 
Aceste doua riscuri depind de o serie de factori precum:
 
  • Transmiterea parazitarea din placenta la fetus este mult mai intalnita atunci cand aceasta este mai dezvoltata si parcursa sa un flux de sange mai adundent. Trasmiterea nu se face instant, exista o perioada de timp in care placenta se infecteaza si apoi afecteaza fatul. Contaminarea fatului se produce mult dupa contaminarea mamei de aceea urmarea unu tratament medical care sa previna terecerea infectiei la copil poate avea rezultate bune. 
  • Infectia fatului nu presupune intotdeauna aparitia unor consecinte grave, gravitatea bolii depinzand de numarul si virulenta parazitilor transmisi si ne maturitatea imunitara a fatului. Varsta fatului in momentul infectarii este esentiala, cu cat toxoplasmoza este transmisa mai tarziu cu atat leziunile la nivelul fatului sunt mai mici. Atunci cand infectia apare la mama cu mai bine de 6 luni inainte de concepere, riscul aparitiei toxoplasmozei congenitale este mult mai mic. Riscul cel mai mare de toxoplasmoza congenitala apare atunci cand infectarea se produce a 10 si a 16 a saptamana de sarcina. 
 
Toxoplasmoza si supravegherea medicala a sarcinii
 
Serodiagnosticul toxoplasmozei face parte din analizele medicale obligatorii la inceputul sarcinii. Daca o femeie insarcinata este imunizata inainte de sarcina, atunci serodiagnosticul este unul pozitiv si nu exista niciun risc.
 
In schimb, daca serodiagnosticul este negativ femeia insarcinata trebuie sa se prezinte la control din 4 in 4 saptamani si sa urmeze cateva metode de precautie: sa evite contactul cu pisicile sau alte animale care pot transmite parazitul, sa evite consumul de carne cruda sau foarte putin gatita si sa spele foarte bine toate fructele si legumele care au venit in contact cu solul.

 

Simptomele toxoplasmozei

 
Majoritatea persoanelor infectate cu parazitul responsabil de toxoplasmoza nu prezinta niciun simptom, insa in unele cazuri simptomatologia poate fi asemanatoare cu cea a gripei sau a mononucleozei:
 
  • dureri in tot corpul
  • ganglioni limfatici inflamati
  • dureri de cap
  • febra
  • stare de oboseala
  • dureri in gat

In cazul persoanelor al caror sistem este slabit, pot aparea semnele specifice infectiilor grave precum:

  • dureri de cap
  • stare de confuzie
  • lipsa coordonarii
  • crize convulsive
  • probleme pulmonare asemanatoaee cu cele ale tuberculozei sau pneumoniei
  • vedere incetosata cauzata de inflamarea retinei

 

Persoane si factori de risc

 
Toata lumea poate lua parazitul care provoaca toxoplasmoza, deoarece este prezent peste tot. Dupa cum am mai mentionat si mai sus, femeile insarcinate se afla in categoria persoanelor care trebuie sa acorde o grija deosebita din acest punct de vedere deoarece aceasta boala poate avea consecinte grave asupra fatului. De asemenea, persoanele al caror sistem imunitar este scazut prezinta un risc mai mare de aparitie a problemelor de sanatate cauzate de acest parazit:
  • persoanele care sufera de SIDA/HIV
  • persoanele care urmeaza un tratament cu chimioterapie
  • persoanele care iau steroizi sau medicamente imunosupresoare
  • persoanele care au fost supuse unui transplant de organe
 

Factori de risc

 
  • contactul cu excremente de pisica prin lucrul cu pamantul sau prin curatarea litierei
  • locuitul sau vizitarea tarilor in care conditiile sanitare sunt precare
  • transplantul unor organe sau transfuziile sanguine
 

Metode de prevenire

 
Purtati manusi atunci cand faceti curat in litiera pisicilor sau cand gradinariti.
 
Spalati fructele, legumele si verdeturile pe care le consumati.
 
Evitati consumul carnii crude sau gatite in sange.
 
Evitati consumul carnilor afumate sau marinate, decat daca sunt foarte bine gatite.
 
Spalati bine cutitele si ustensilele care au venit in contact cu carnea cruda.
 
 

Tratamentul toxoplasmozei

 

Majoritatea persoanelor infectate cu parazitul responsabil de toxoplasmoza nu au nevoie de tratament, insa la persoanele insarcinate al caror fat a fost contaminat, toxoplasmoza este tratata cu o combinatie de medicamente antiparazitare: pirimetamina si sulfadiazina, cel din urma fiind un medicament antibiotic. Avand in vedere faptul ca pirimetamina este o substanta antagonica in raport cu acidul folic, medicul va prescrie urmarea unei cure cu acid folic, pentru a contracara efectele nocive ale acestui medicament.
 
In caz de toxoplasmozei oculare se pot folosi medicamente de tipul corticorsteroizilor, desi reaparitia problemelor de vedere este foarte probabila. 
 
Pentru persoanele insarcinate care au fost afectate de toxoplasmoza fara insa a infecta si fatul, se recomanda utilizarea unui alt antibiotic numit spiramicina.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Toxoplasmoza este o boala provocata de infectia cu parazitul Toxoplasma gondii, fiind transmisa la om de catre animalele domestice, in special de pisici, sau prin consumarea carnii care nu a fost gatita suficient. Toxoplasmoza este o afectiune benigna ale carei simptome pot fi asemanatoare cu cele ale gripei, insa se poate dovedi periculoasa pentru persoanele cu sistem imunitar scazut sau pentru femeile insarcinate deoarece poate afecta buna dezvoltare a fatului (toxoplasmoza congenitala).

Simptome si semne

SimptomMentiuni
GravideDetalii Afectiune
Pentru majoritatea femeilor, sarcina este un moment de mare bucurie, emoție și anticipare. Sarcina este o perioada de schimbari fizice si emotionale, atunci când o mulțime de modificări apar în mod natural în corpul femeii. Sarcina este momentul in care o femeie trebuie sa-si "asculte'' corpul - nu mai este un moment potrivit pentru dieta si pierdere in greutate.  
Lactatie (stimulare)Detalii Afectiune
Lactatia este un proces care apare in mod natural dupa nastere, pentru a satisface nevoile nutritionale ale nou nascutului pentru o perioada lunga de timp, in primele 6 luni fiind hrana exclusiva a acestuia. Primul lapte produs de organismul mamei se numeste colostru, o substanta care ofera protectie de neegalat pentru copii. Laptele matern uman este un amestec de proteine, enzime, zaharuri, vitamine, minerale, hormoni si anticorpi care ofera multiple beneficii atat pentru mame, precum si pentru nou-nascuti.
HiperprolactinemiaDetalii Afectiune
Hiperprolactinemia este caracterizata de cresterea productiei de prolactina sau lactostimulina a corpului, adica un hormon produs in lobul annterior al glandei hipofize pentru a activa oprirea secretiei laptelui.
Depresia postnatala (postpartum)Detalii Afectiune
Depresia postanatala este o boala depresiva care afecteaza in medie 15% din femeile care dau nastere unui copil si se caracterizeaza printr-o dispozitie proasta care dureaza cel putin doua saptamani si senzatie de lipsa de control asupra propriei persoane si asupra noului nascut.  
MastitaDetalii Afectiune
Mastita este o infectie la nivelul tesuturilor uneia sau ambelor glande mamare ce se regasesc in structura sanilor. Mastita afecteaza in special femeile care produc lapte sau care alapteaza si se caracterizeaza prin aparitia unei zone tari si inflamate in interioul sanului. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a obturarii canalului mamar sau a patrunderii la nivelul sanului a  unei bacterii.
Polihidramnios (exces de lichid amniotic)Detalii Afectiune
Polihidramniosul este un termen utilizat pentru a descrie o acumulare excesiva de lichid amniotic in timpul sarcinii si desi nu are o incidenta ridicata, acesta poate afecta in mod neplacut evolutia sarcinii.

0 recenzii pentru Toxoplasmoza

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 6 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.