Artrita psoriazica sau artropatia psoriazicaeste o boala cronica caracterizata printr-o forma de inflamatie a pielii (psoriazis) si a articulatiilor (artrita inflamatorie). Psoriazisul este o afectiune comuna a pielii care afecteaza 2-5% din populatie. Se manifesta prin zone de piele cu inflamatie, roseata si scalare. Psoriazisul afecteaza de multe ori varfurile coatelor si genunchilor, scalpul si urechile, buricul, zona genitala sau anala. Aproximativ 15% -25% dintre pacientii care au psoriazis dezvolta, de asemenea, o inflamatie a articulatiilor asociata acestei conditii. Pacientii care au artrita inflamatorie si psoriazis sunt diagnosticațti ca avand artrita psoriazica sau atropatie psoriazica.
Debutul artritei psoriazice are loc, in general, in a-l patrulea si al cincilea deceniu de viata. Barbatii si femeile sunt afectati in mod egal. Boala de piele (psoriazis) si boala articulara (artrita), de multe ori apar separat. De fapt, boala de piele precede artrita la aproape 80% dintre pacienti. Cu toate acestea, artrita poate preceda psoriazisul in pana la 15% dintre pacienti. La unii pacienti, diagnosticul artritei psoriazice poate fi dificil in cazul in care artrita precede psoriazisul de mai multi ani. De fapt, unii pacienti au avut artrita cu peste 20 de ani inainte să apara psoriazisul. Pe de alta parte, pacientii pot avea psoriazis cu peste 20 de ani inainte de dezvoltarea artritei, ceea ce duce la diagnosticul final al artritei psoriazice.
Artrita psoriazica este o boala sistemica reumatica care pot provoca inflamatii si il alte tesuturi ale organismului, in afara de piele si articulatii, cum ar fi in ochi, inima, plămani si rinichi. Artrita psoriazica impartaseste multe caracteristici cu multe alte conditii artritice, cum ar fi spondilita anchilozanta, artrita reactiva si artrita asociata cu boala lui Crohn, precum si cu colita ulceroasa. Toate aceste conditii pot provoca inflamatii la nivelul coloanei vertebrale și al altor articulatii, precum si la nivelul ochilor, pielii, gurii si altor diferite organe.
Care sunt cauzele artritei psoriazice?
Cauza artritei psoriazice este in prezent necunoscuta. O combinatie de factori genetici, imunitari si de mediu sunt probabil implicat. La pacientii cu artrita psoriazica, care au artrita la nivelul coloanei vertebrale, se detecteaza un marker de gena in testul de sange numit HLA-B27 la aproximativ 50% din pacienti. O serie de alte gene au fost, de asemenea intalnite mai frecvent la pacientii cu artrita psoriazica. Anumite modificări ale sistemului imunitar pot fi, de asemenea, importante in dezvoltarea artritei psoriazice. De exemplu, scaderea numarului de celule ale sistemului imunitar, numite celule T ajutatoare, in cazul persoanelor cu SIDA poate juca un rol in dezvoltarea si progresia psoriazisului la acesti pacienti. Importanta agentilor infectiosi si a altor factori de mediu ce pot cauza artrita psoriazica este cercetata de catre oamenii de stiinta in prezent.
Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea artritei psoriazice?
Principalul factor de risc major pentru dezvoltarea artritei psoriazice este un membru al familiei cu psoriazis. Aceasta relatie a fost recunoscuta ca fiind atat de semnificativa incat reprezinta o parte extrem de utila a istoricului pentru medic, pentru a diagnostica artrita psoriazica. S-ar putea ca anumite situatii stresante de viata sa afecteze sistemul imunitar si sa permita exprimarea si / sau exacerbarea artritei psoriazice. Cu toate acestea, modul exact in care aceste probleme emotionale sunt legate de artrita psoriazică nu a fost inca stabilit.
Care sunt semnele si simptomele de artrita psoriazica?
La majoritatea pacientilor psoriazisul precede artrita incepand cu cateva luni pana la ani, uneori foarte multi. Pot exista mici modificari ale unghiilor, degetelor si unghiileor de la picioare. Tipul de artrita psoriazica depinde de distributia articulatiilor afectate. In consecinta, exista cinci tipuri de artrita psoriazica: articulatii simetrice, asimetrice si putine, spondilita, la nivelul articulațtiilor distale si artrita mutilanta.
Artrita implica frecvent genunchii, gleznele si articulatiile din picioare. De obicei, doar cateva articulatii sunt inflamate la un moment dat. Articulatiile inflamate devin dureroase, rigide, umflate, calde, sensibile si rosii. Exista, de obicei, dificultate in miscare la nivelul articulatiilor implicate. Uneori, inflamatia articulatiilor in degetele de la maini sau picioare poate provoca umflarea intregului membru, oferind aspectul unor "carnati." Rigiditatea articulara este comuna si este de obicei mai accentuata dimineata. Mai putin frecvent, artrita psoriazica poate implica mai multe articulatii ale corpului intr-un mod simetric, imitand modelul vazut in poliartrita reumatoida. Artrita psoriazica poate provoca, de asemenea, inflamatii ale coloanei vertebrale (spondilita), cauzand durere si rigiditate in zona lombara, fese, gat si partea superioara a spatelui. Ocazional, artrita psoriazica ce implica articulatiile mici cauzeaza deteriorarea rapida a articulatiilor. Din fericire, aceasta forma de artrita este rara la pacientii cu artrita psoriazica.
Pacientii cu artrita psoriazica pot dezvolta, de asemenea, inflamarea tendoanelor (tendinita) si a zonei cartilajului. Inflamatia tendonului din spatele calcaiului lui Ahile cauzeaza tendinita, ceea ce duce la durere in mersul pe jos si urcatul scarilor. Inflamatia peretelui toracic si a cartilajului care leaga coastele sternului poate provoca dureri in piept, asa cum se intampla in costocondrita.
In afara de artrita si spondilita, artrita psoriazica poate provoca oboseala si inflamatie in alte organe, cum ar fi ochii, plamanii si aorta. Inflamatia in portiunea colorata a ochiului (iris) cauzează irita, o conditie dureroasa, care poate fi agravata de lumina strălucitoare cand irisul se deschide si se inchide. Corticosteroizii injectati direct in ochi sunt uneori necesari pentru a reduce inflamatia si pentru a preveni orbirea. Inflamatia in si in jurul plamanilor (pleurita) provoaca scurtarea respiratiei si dureri in piept, mai ales odata cu respiratia profunda, deoarece plamanii se extind impotriva zonelor inflamate. Inflamatia aortei (aortita) poate cauza scurgeri ale valvelor aortice, ceea ce duce la insuficienta cardiaca si dificultati de respiratie.
Acneea si modificari ale unghiilor sunt frecvent observate in artrita psoriazica. Sunt observate pete si striatii pe unghiile de la maini si picioare la 80% dintre pacientii cu artrita psoriazica. Interesant, aceste modificări caracteristice ale unghiilor sunt observate doar la cativa dintre pacientii cu psoriazis care nu au artrita. Acneea are o frecventa mai mare la pacientii cu artrita psoriazica. De fapt, exista un sindrom care include inflamatie a mucoasei articulare (sinovita), acnee, pustule pe picioare sau palmele, ingrosarea si inflamarea oaselor (hiperostoza) si inflamatia oaselor (osteita).
Cum poate un medic diagnostica artrita psoriazica?
Artrita psoriazica este un diagnostic bazat pe constatarea psoriazisului si a artritei tipice inflamatorie a coloanei vertebrale și / sau a altor articulatii. Nu exista nici un test de laborator pentru a diagnostica artrita psoriazica.
Testele de sange, cum ar fi viteza de sedimentare poate prezenta un rezultat elevat anormal si pur si simplu reflecta prezenta inflamatiei la nivelul articulatiilor si a altor organe ale corpului. Alte teste de sange, cum ar fi factorul reumatoid, se efectueaza pentru a exclude artrita reumatoida. Atunci cand una sau doua articulatii mari (de genunchi, de exemplu) sunt inflamate, poate fi efectuata artrocenteza. Este o procedura prin care un ac steril este folosit pentru a se extrage (aspira) fluidul din articulatiile inflamate. Lichidul este apoi analizat pentru a detecta inflamatia, infectiile, cristale de guta si alte stari inflamatorii.
Razele X pot prezenta modificari ale cartilajelor sau vatamare osoasa ca indicator al artritei coloanei vertebrale, articulatiilor sacroiliace si / sau incheieturilor mainilor.
RMN-ul este uneori folosit pentru a identifica erodarea precoce a articulatiilor.
Testul de sange pentru markerul genetic HLA-B27, mentionat mai sus, este adesea realizat. Acest marker poate fi găsit in peste 50% dintre pacientii cu artrita psoriazica, care au inflamatie la nivelul coloanei vertebrale.
Care este tratamentul pentru artrita psoriazica?
In general, tratamentul artritei psoriazice implica o combinatie de medicamente anti-inflamatorii (AINS) si exercitii fizice. In cazul In care apar inflamatia progresiva si distrugerea articulatiilor, in ciuda tratamentului cu AINS, sunt utilizate medicamente mai puternice, cum ar fi metotrexat, corticosteroizi si medicamente antimalarie.
Programele de exercitii se poat face la domiciliu sau cu un fizioterapeut si sunt personalizate in functie de boala si capacitatile fizice ale fiecarui pacient. Tehnicile de incalzire a zonelor afectate sunt utile pentru relaxarea muschilor inainte de exercitiu fizic. Aplicatiile cu gheata dupa exercitiu pot ajuta la minimizarea durerii si infmatiei post-exercitiu. In general, exercitiile pentru artrita sunt efectuate in scopul consolidarii si mentinerii sau imbunatatirii miscarilor articulare. Acestea ar trebui să se faca in mod regulat, pentru rezultate mai bune.
Care sunt complicatiile artritei psoriazice?
Artrita psoriazica poate fi complicata de problemele de la nivelul pielii sau articulatiilor. Pielea afectata de psoriazis poate deveni infectata si necesita tratamente cu antibiotice. Articulatiile pot fi distruse, pot deveni deformate si nefunctionale. Cu un tratament agresiv, aceste complicatii sunt, in general, evitate. Artrita psoriazica ce afecteaza ochii, intestinele, plamanii sau valvele cardiace poate fi complicata de o boala in aceste domenii. Gradul oricarui prejudiciu depinde de localizarea, intensitatea si durata inflamatiei.
Care este prognosticul artritei psoriazice?
Cu un tratament agresiv si monitorizarea atat a pielii, cat si a articulatiilor, pacientii pot avea un rezultat excelent. Este deosebit de important sa se inceapa tratamentul precoce pentru rezultate mai bune. Medicamentele biologice mai noi pot fi extrem de eficiente pentru cei a caror boala nu raspunde la metotrexat sau care nu pot folosi acest medicament.
Este posibil sa prevenim artrita psoriazica?
Nu exista nici o metoda pentru prevenirea artritei psoriazice. Cel mai bine este sa ne tratam pielea in mod optim. Tratamentele care controleaza boala pot preveni reaparitia artritei. Atunci cand acestea sunt intrerupte, boala inflamatorie articulara reapare in mod tipic.
Exista o dieta recomandata in artrita psoriazica? Suplimentele naturiste Calivita pot fi de ajutor?
S-a demonstrat ca vitamina Dar putea ameliora artrita psoriazica. Nu exista nici un alt regim alimentar universal eficient, sau alimente de evitat, in cazul artritei psoriazice. De asemenea, exista remedii naturiste care pot fi benefice in artrita psoriazica. Suplimentarea cu vitamina D poate fi benefica atat pielii cat si articulatiilor. In Europa, oamenii fac bai in Marea Moarta pentru tratamentul psoriazisului.
Aspirina naturala White Whillow este eficienta in calmarea durerilor si reducerea inflamatiei, iar cartilajul de rechin Shark Aid este util in mentinerea santatii articulatiilor, reducerea inflamatiei si prevenirea formatiunilor tumorale.
Rhodiolin este eficient in momentele de stres si iritabilitate, care pot fi cauzate de boala, cat si pentru a preveni recidivele datorate situatiilor de tensiune si stres intens.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Produse naturiste recomandate pentru Artropatie psoriazica
Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !
Produs Naturist | Pret | Mod de administrare | Compozitie | |
---|
1. Shark Aid | 166.00 Ron | 1-1-1 | 90 tablete = 90 g | Detalii Produs |
Shark Aid este un foarte bun imunomodulator si antiinflamator natural, eficient in tratamentul bolilor autoimune, in traumatisme osteoarticulare, atrita reumatodoida, atroza, reumatism, atropatie si osteoartrita. |
2. Rhodiolin | 161.00 Ron | 1-1-1 | 120 capsule = 54 g | Detalii Produs |
Rhodiolin este un foarte bun antidepresiv natural. Leziunile cutanate din psoriazis sunt mult mai evidente si extinse la persoanele stresate, agitate. Aceste leziuni apar pe fond nervos. |
3. White Whillow | 83.00 Ron | 1-1-1 | 100 capsule = 53 g | Detalii Produs |
White Whillow sau aspirina naturala este un extract pe baza de scoarta de salcie, cu efent antiinflamatos si analgezic. Este util in tratamentul atritritelor, atropatiilor si artrozelor, deoarece reduce inflamatia, calmeaza durerea si scade febra. |
Legenda(la "Mod de administrare"): 1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara. |
Date generale
Artropatia psoriazica este o forma de artrita (inflamatie articulara) dureroasa care apare la un mic procent de pacienti cu psoriazis.
Arteriopatie obliteranta | Detalii Afectiune |
Arteriopatia obliterana este rezultatul dezvoltarii leziunilor aterosclerotice care obstructioneaza in mod progresiv lumenul arterelor si blocheaza vascularizarea distala. |
Artrita de tip uric, guta | Detalii Afectiune |
Artrita cronica sau acuta recurenta a articulatiilor periferice, datorata depozitarii in jurul articulatiilor si tendoanelor a cristalelor de urat monosodic, in conditiile hiperuricemiei plasmatice. |
Hernie de disc | Detalii Afectiune |
Fiecare disc al coloanei vertebrale arata ca o gogoasa cu jeleu. Atunci cand discul degenereaza datorita varstei sau unui prejudiciu, partea centrala mai moale se poate rupe (hernia), prin inelul exterior din jur (inelului fibros). Aceasta ruptura anormala a portiunii centrale a discului este mentionata ca o hernie de disc. |
Lumbago - Lombosciatica | Detalii Afectiune |
Lumbago este o afectiune lombara cel mai adesea cauzata de supra solicitarea muschilor din partea de jos a spatelui datorita unei indoiri sau rasuciri bruste sau datorita unei tehnici de ridicare necorespunzatoare atunci cand este vorba despre obiecte grele. Uneori, tensiunea musculara nu poate fi simtita imediat si poate sa apara treptat, pe masura ce zona se incordeaza. |
Dureri de picioare (grele, obosite) | Detalii Afectiune |
Durerile la nivelul picioarelor sunt rezultatul uneia sau mai multora dintre cauzele traumatice si non-traumatice care duc la inflamarea tesutului, ce afectează oasele, muschii, tendoanele, ligamentele, articulatiile, vasele de sange, nervii si pielea. Unele boli de spate pot provoca, de asemenea, durere care poate radia la picioare. |
Artrita reumatoida | Detalii Afectiune |
Artrita reumatoida este o boala imflamatorie cronica a invelisului sinovial (care produce lichidul articular lubrifiant) al articulatiilor si tecilor tendinoase. |
Artroza | Detalii Afectiune |
Artroza este o artropatie cu deteriorarea cartilajului hialin articular, caracterizata prin pierderea acestuia si hipertrofia osoasa, cu formarea de osteofite.
|
Boala Articulara (osteoartrita hipertrofica; artroza) | Detalii Afectiune |
Este o artropatie cu deteriorarea cartilajului hialin articular, caracterizata prin pierderea acestuia si hipertrofia osoasa, cu formarea de osteofite. |
Coxartroza | Detalii Afectiune |
Coxartroza este o boala degenerativa care duce la distrugerea articulaţiilor şoldului, mai precis, la nivelul articulatiei coxofemurale; ea poate apărea in una sau in ambele parti. |
Sindromul Reiter (artrita reactiva) | Detalii Afectiune |
Sindromul Reiter, cunoscut si ca artrita reactiva, este o forma cronica de artrita inflamatorie dezvoltata ca raspuns la o infectie si caracterizata de aparitia a trei afectiuni: artrita, inflamatia oculara (conjunctivita) si inflamatia aparatului reproducator, urinar sau gastrointestinal. |
Platfus (picior plat) | Detalii Afectiune |
Platfusul, cunoscut si sub denumirea de "picior plat" reprezinta o deformatie dureroasa a boltii plantare a piciorului (concavitatea talpii) care apar ca urmare a deteriorarii tesuturilor moi din arcada talpii. |
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Artropatie psoriazica