Platfus (picior plat)

Descriere Remediu Naturist

Platfusul, cunoscut si sub denumirea de "picior plat" reprezinta o deformatie dureroasa a boltii plantare a piciorului (concavitatea talpii) care apar ca urmare a deteriorarii tesuturilor moi din arcada talpii.  

 

Cum se manifesta plafusul?

 

Platfusul apare atunci cand arcada talpii incepe sa dispara, total sau partial. Atunci cand punem piciorul jos, parea interioara sau cea din mijloc a talpii coboara si ea pe suprafata pe care stam cu piciorul, in loc sa ramana ridicata. Astfel, intreg piciorul se va inclina intr-o parte. 

Partea interioara a talpii unei persoane prezinta o curba chiar pe mijlocul sau, numita arcada. De fapt, exista doua arcade, una longitudinala (pe lungimea talpii) si alta transversala. Arcadele sunt formate ca urmare a modului in care oasele de la nivelul piciorului se dezvolta. Aceste oase sunt tinute laolalta de catre tendoane, care leaga oasele labei piciorului de cele ale calcaiului, ele tragand unele de altele pentru a forma aceasta arcada si a tine partea din mijloc a talpii usor ridicata. Cel mai important tendon implicat in acest mecanism este tendonul tibial posterior, care se intinde din spatele piciorului, pe langa osul gleznei si apoi sub talpa pana la laba piciorului.

 

Care este rolul arcadei talpii?

 

Picioarele sunt extrem de bine construite, ele fiind alcatuite din 26 de oase si peste 100 de muschi, tendoane si ligamente. Cele trei parti ale piciorului sunt:

  • varful piciorului, care este format din degetele de la picioare si cele cinci oase numite metatarsiene
  • laba piciorului, adica un grup de oase care formeaza arcada talpii
  • partea posterioara a piciorului formata din calcai si glezna

Ligamentele, tendoanele si muschii se intind pe lungimea oaselor, asigurandu-le acestora legaturile dintre ele si permitand efectuarea miscarile.

Aracada talpii are un rol extrem de important in anatomia piciorului, acela de a ne ajuta sa stam in picioare, sa ne mentinem echilibrul, sa alergam, sa mergem sau sa sarim. Toate aceste lucruri se datoreaza faptului ca prin arcada se reda flexibilitatea piciorului, permitand partii din mijloc a talpii sa se intinda sau sa se strang. Astfel, arcada atenueaza socul cauzat de statul in picioare sau de sarituri si produce suficienta putere pentru a ne ajusta echilibrul si de a merge. De asemenea, arcada ajuta la o mai buna distribuire a greutatii pe suprafata talpii. 

 

Cauzele aparitiei platfusului

 

Platfusul este normal la copii si bebelusi, deoarece arcada talpii inca nu s-a dezvoltat. Daca acestia nu dezvolta in timp o arcada la nivelul talpii, inseamna ca este vorba de un platfus. Cauzele aparitiei platfusului pot fi:

  • un defect din nastere
  • tendoane rasucite sau intinse
  • inflamarea tendonului tibial posterior (care apare indeosebi la femei de peste 40 de ani, posibil din cauza purtarii pantofilor cu toc timp indelungat)
  • oase rupte sau dislocate
  • anumite boli precum artrita reumatica
  • afectiuni nervoase precum paralizia cerebrala, boala Parkinson sau distrofia musculara

 

Factori de risc

 

Persoanele predispuse la dezvoltarea platfusului sunt cele care sunt afectate de una sau mai multe din urmatoarele afectiuni:

Obezitate - un surplus de greutate va duce la suprasolicitarea tendoanelor care sustin arcada, facandu-le astfel mai predispuse la prabusire.
Hipertensiune arteriala- care poate afecta alimentarea cu sange a tendoanelor de la nivelul picioarelor.
Diabet- afecteaza nervii de la picioare si poate conduce la slabirea in timp a tendoanelor.
Sarcina- sarcina, cresterea in greutate asociata acesteia si schimbarile hormonale au tendinta de a inmoia ligamentele.

Pe langa aceste categorii de persoane si atletii sau cei care obisnuiesc sa alerge foarte mult, persoanele varstnice sau cele care poarta un numar mare la pantofi sunt predispuse la aparitia platfusului. 

 

Simptome

 

Persoanele care au trait toata viata cu platfus nu au, de obicei, niciun simptom. Se estimeaza chiar ca 1 din 5 adulti sufera de platfus la un anumit nivel. In cazul in care platfusul se manifesta, acesta are urmatoarele simptome:

  • durere la nivelul piciorului, in functie de partea arcadei care coboara sau de tendoanele care sunt afectate. Durerea poate fi resimtita pe toata laba piciorului sau doar la glezna.
  • picioare rigide
  • deformarea pantofilor in timp ce sunt purtati
  • senzatia de dezechilibru, in special daca doar unul din picioare este afectat
  • umflarea partii interioare a talpii
  • durere de spate
  • dificultate in a sta pe varfuri

Diagnostic

 

Desi platfusul este usor de diagnosticat chiar de catre persoanele afectate, cauza care provoaca platfusul necesita o investigatie efectuata de medicul ortoped. Aceasta investigatie poate implica un consult fizic sau chiar analize imagistice pentru a evalua structura piciorului. De altfel, platfusul se poate observa si dupa uzura incaltamintei, la persoanele cu picior plat aceasta uzandu-se pe talpa in partea din interior, nu exterior. 

Consult fizic

Medicul pediatru poate pune diagnosticul de platfus doar prin simpla privire asupra piciorului si pozitia sa in timp ce pacientul sta in picioare. Pentru confirmarea diagnosticului, pacientul poate fi rugat sa faca o plantograma care presupune urcarea pe un aparat si colorarea zonei de sprijin a piciorului pentru a obtine o imagine a modului in care calca. 

Metode imagistice

Daca pacientul se confrunta cu dureri mari, medicul ortoped va recurge la metodele imagistice urmatoare:

  • radiografii sau computer tomograf, metode care sunt ideale pentru diagnosticarea artritei sau pentru identificarea neregulilor in unghiul sau alinierea oaselor piciorului
  • ecografii, care ofera o imagine in detaliu a daunelor produse asupra tesuturilor moi, precum ruptura de tendon
  • RMN (rezonanta magnetica nucleara), recomandata persoanelor cu artrita reumatica sau tendinita deoarece se pot vedea defectele oaselor si a tesuturilor moi

 

Tratament

 

Tratamentul platfusului depinde de gravitatea si cauza problemei. Daca platfusul nu implica durere sau alte dificultati, atunci tratamentul nu este necesar. In alte circumstante, medicul poate sugera unul sau mai multe din urmatoarele metode de tratament:

  • odihna sau comprese cu gheata pentru a atenua durerea si a reduce umflarea zonei 
  • medicamente analgezice, precum antiinflamatoare nesteroidiene
  • fizioterapie
  • orteze, pantofi medicinali
  • medicamente administrate prin injectare, pentru a reduce inflamatia, precum injectii cu corticosteroizi

Daca durerea este prea mare, este recomandata interventia chirurgicala, prin diverse proceduri:

  • sudarea oaselor labei piciorului cu cele ale gleznei (artrodeza)
  • indepartarea formatiunilor osoase (excizie)
  • taierea sau schimbarea formei osului (osteotomie)
  • curatarea stratului protector al tendoanelor (sinovectomie)
  • adaugarea unui tendon din alte parti ale corpului in zona piciorului pentru a ajuta la formarea arcadei

 

Sfaturi pentru o viata mai buna pentru suferinzii de platfus

 

Purtati incaltaminte propice tipului de activitate pe care il desfasurati.
Daca platfusul provoaca durere, odihniti-va si puneti comprese cu apa rece. Daca durerea persista, luati analgezice.
Faceti exercitii de incalzire inainte de o activitate care solicita picioarele.
Evitati activitatile care solicita picioarele precum alergatul pe asfalt sau teren accidentat sau sporturile de tip basket, hockey sau tenis.
Mergeti desculti de fiecare data cand puteti.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Platfusul, cunoscut si sub denumirea de "picior plat" reprezinta o deformatie dureroasa a boltii plantare a piciorului (concavitatea talpii) care apar ca urmare a deteriorarii tesuturilor moi din arcada talpii.  

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Arteriopatie obliterantaDetalii Afectiune
Arteriopatia obliterana este rezultatul dezvoltarii leziunilor aterosclerotice care obstructioneaza in mod progresiv lumenul arterelor si blocheaza vascularizarea distala.
Artrita de tip uric, gutaDetalii Afectiune
Artrita cronica sau acuta recurenta a articulatiilor periferice, datorata depozitarii in jurul articulatiilor si tendoanelor a cristalelor de urat monosodic, in conditiile hiperuricemiei plasmatice.
Hernie de discDetalii Afectiune
Fiecare disc al coloanei vertebrale arata ca o gogoasa cu jeleu. Atunci cand discul degenereaza datorita varstei sau unui prejudiciu, partea centrala mai moale se poate rupe (hernia), prin inelul exterior din jur (inelului fibros). Aceasta ruptura anormala a portiunii centrale a discului este mentionata ca o hernie de disc.
Lumbago - LombosciaticaDetalii Afectiune
Lumbago este o afectiune lombara cel mai adesea cauzata de supra solicitarea muschilor din partea de jos a spatelui datorita unei  indoiri sau rasuciri bruste sau datorita unei tehnici de ridicare necorespunzatoare atunci cand este vorba despre obiecte grele. Uneori, tensiunea musculara nu poate fi simtita imediat si poate sa apara treptat, pe masura ce zona se incordeaza.
Dureri de picioare (grele, obosite)Detalii Afectiune
Durerile la nivelul picioarelor sunt rezultatul uneia sau mai multora dintre cauzele traumatice si non-traumatice care duc la inflamarea tesutului, ce afectează oasele, muschii, tendoanele, ligamentele, articulatiile, vasele de sange, nervii si pielea. Unele boli de spate pot provoca, de asemenea, durere care poate radia la picioare. 
Artrita reumatoidaDetalii Afectiune
Artrita reumatoida este o boala imflamatorie cronica a invelisului sinovial (care produce lichidul articular lubrifiant) al articulatiilor si tecilor tendinoase. 
Artropatie psoriazicaDetalii Afectiune
Artropatia psoriazica este o forma de artrita (inflamatie articulara) dureroasa care apare la un mic procent de pacienti cu psoriazis.
ArtrozaDetalii Afectiune
Artroza este o artropatie cu deteriorarea cartilajului hialin articular, caracterizata prin pierderea acestuia si hipertrofia osoasa, cu formarea de osteofite.                                                                                             
Boala Articulara (osteoartrita hipertrofica; artroza)Detalii Afectiune
Este o artropatie cu deteriorarea cartilajului hialin articular, caracterizata prin pierderea acestuia si hipertrofia osoasa, cu formarea de osteofite.
CoxartrozaDetalii Afectiune
Coxartroza este o boala degenerativa care duce la distrugerea articulaţiilor şoldului, mai precis, la nivelul articulatiei coxofemurale; ea poate apărea in una sau in ambele parti.
Sindromul Reiter (artrita reactiva)Detalii Afectiune
Sindromul Reiter, cunoscut si ca artrita reactiva, este o forma cronica de artrita inflamatorie dezvoltata ca raspuns la o infectie si caracterizata de aparitia a trei afectiuni: artrita, inflamatia oculara (conjunctivita) si inflamatia aparatului reproducator, urinar sau gastrointestinal.

0 recenzii pentru Platfus (picior plat)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.