Sindromul Reiter (artrita reactiva)

Descriere Remediu Naturist

Ce este sindromul Reiter?

 
Sindromul Reiter, cunoscut si ca artrita reactiva, este o forma cronica de artrita inflamatorie dezvoltata ca raspuns la o infectie si caracterizata de aparitia a trei afectiuni: artrita, inflamatia oculara (conjunctivita) si inflamatia aparatului reproducator, urinar sau gastrointestinal.
 
Sindromul Reiter este o boala reumatica sistemica, in sensul ca afecteaza atat articulatiile cat si alte organe, cauzand inflamatii in diverse zone ale corpului: ochi, gura, plamani, rinichi, inima sau piele. Ea se numeste artrita reactiva deoarece sistemul imunitar reactioneaza la prezenta diverselor infectii genitale, urinare sau gastrointestinale. Aceasta reactie anormala a sistemului imunitarconduce la aparitia spontana a inflamatiilor de la nivelul articulatiilor si a ochilor. 
 
Artrita reactiva apare cu precadere la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani si, de obicei, ca urmare a unei infectii genitale si are simptome comune cu alte afectiuni de tipul artritei psoriatice, spondiloza anchilozanta sau artrtita asociata cu boala Crohn sau colita ulcerativa.
 

Cauzele artritei reactive

 
Artrita reactiva nu este contagioasa, dar este cauzata de anumite infectii care sunt contagioase, iar cele mai frecvente astfel de infectii sunt cele care se transmit pe cale sexuala. Ele sunt cauzate de bacteria Chlamydia trachomatis, care provoaca aparitia infectiilor in vezica urinara, in uretra, la nivelul penisului sau vaginlui.
 
Alte infectii care pot cauza sindromul Reiter sunt cele de la nivelul tractului digestiv determinate, printre altele, de salmonella, pe care putem sa o luam prin consumul alimentelor care contin aceasta bacterie. 
 
Artrita reactiva poate fi asociata si cu factorii genetici. Persoanele care sufera de aceasta boala cel mai adesea au gena HLA-B27. 
 

Factori de risc

 
Printre persoanele cu risc crescut de a dezvolta sindromul reiter se numara cei care:
 
  • au o infectie transmisa pe cale sexuala
  • sufera de o boala cauzata de contaminarea mancarii
  • sunt de sex masculin
 

Simptomele sindromului Reiter

 
Sindromul Reiter poate provoca simptome asemanatoare artritei, precum dureri sau inflamatii articulare, insa conduce si la aparitia tulburarilor de natura urinara sau la conjunctivita. Simptomele pot dura de la 3 pana la 12 luni, iar in unele cazuri se pot transforma in boli cronice. 
 
Simptomele artritei reactive difera de la persoana la persoana, insa cel mai des intalnite sunt urmatoarele:
 

Simptome specifice artritei

 
  • dureri si inflamatii articulare la nivelul genunchilor, gleznelor sau labei piciorului
  • inflamatia tendonului atasat osului (entezopatie), care poate cauza dureri ale calcaiului sau micsorarea sau ingrosarea degetelor
  • aparitia unor formatiuni osoase la calcai care duc la dureri cronice
  • inflamatii la nivelul coloanei vertebrala (spondilita)
  • inflamatii ale articulatiilor din zona lombara
 

Simptome ale tulburarilor tractului urinar

 
In cazul barbatilor pot aparea urmatoarele semne:
 
  • cresterea cantitatii de urina
  • senzatie de usturime in timpul urinarii
  • aparitia secretiilor din penis
  • inflamarea glandei prostatei
 
La femei se pot observa simptome precum:
 
  • inflamarea colului uterin
  • inflamarea uretrei, ceea ce conduce la aparitia usturimii din timpul urinarii
  • inflamarea trompelor uterine
  • inflamarea vulvei si a vaginului
 

Simptome la nivelul ochilor

 
  • ochi rosii
  • iritatii si dureri oculare
  • incetosarea privirii
  • inflamarea membranei mucoase care acopera globul ocular si pleopele (conjunctivita)
  • inflamarea uveei (uveita)
 

Cum este diagnosticata artrita reactiva?

 
Procesul de diagnosticare al sindromului Reiter incepe prin identificarea istoricului medical si prin efectuarea unei examinari fizice. Neexistand analize specifice care sa indice aceasta boala, diagnosticarea este una dificila. 
 
Printe analizele care se pot efectua pentru a ajunge la diagnosticul de artrita reactiva se numara:
 
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) – aceasta analiza arata cat de repede se depun pe fundul vasului de laborator celulele rosii de sange. Atunci cand in corp este prezenta o inflamatie, proteinele din sange se grupeaza si devin mai grele decat de obicei. Cu cat celulele de sange se depun mai repede, cu atat inflamatia este mai grava.
 
Analize pentru confirmarea infectiilor precum infectia cu chlamydia. 
 
  • punctia articulara (artrocenteza), o procedura prin care se recolteaza o mostra din lichidul sinovial din articulatii, este folosute pentru a vedea daca exista cristale, bacterii sau virusi
  • probe de urina sau de scaun, folosite tot pentru a identifica bacterii sau alte semne ale bolii
  • radiografii care arata degradarea articulatiilor
  • teste genetice pentru a verifica prezenta genei HLA-B27
 

Cum se trateaza artrita reactiva?

 

Tratamentul depinde de gravitatea simptomelor, de varsta si de starea generala de sanatate si poate presupune:
 
  • urmarea unui tratament cu medicamente antibiotice pentru tratarea infectiei care a provocat aparitia artritei reactive
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea inflamatiilor
  • corticosreroizi pentru tratarea inflamatiei
  • medicamente imunosupresoare, cum ar fi metotrexatul, pentru mentinerea sub control a inflamatiei 
  • odihna pentru scaderea durerii
  • exercitii fizice pentru intarirea musculaturii si imbunatatirea functiilor articulare
  • picaturi pentru ochi pentru tratarea conjunctivitei
 

Prognostic

 
Artrita reactiva dureaza de la doua pana la patru saptamani dupa infectie, iar simptomele dispar complet in trei pana la 12 luni. Aceasta se poate intinde pe o perioada mai mare in cazul pacientilor cu gena HLA-B27, dar si la pacientii care au in familie cazuri de spondiloartrita.
 
In aproximativ 20% din cazurile de artrtita reactiva, afectiunea reapare din cauza reinfectarii. 
 
Este posibil ca ea sa se transforme intr-o forma cronica, insa in cazuri rare.
 

Metode naturale de ameliorare a simptomelor

 

Odihna si exercitii fizice

 
Daca aveti articulatiile inflamate, este posibil sa va simtiti obositi si sa aveti o stare generala mai proasta. Odihna suficienta si somnul joaca in rol important in recuperarea in timpul primelor etape ale artritei reactive, insa este la fel de important sa va mentineti muschii si articulatiile intr-o forma cat mai buna. Fizioterapeutul va poate recomanda efectuarea anumitor exercitii fizice care sa puna prea multa presiune pe articulatiile inflamate.
 

Schimbari in dieta

 
Nu exista o dieta anume care sa ajuta la ameliorarea simptomelor specifice artritei reactive, insa un stil de viata echilibrat este esential pentru starea noastra de sanatate.
 
Extractul de macese sau uleiurile de peste pot inlocui intr-o anumita masura medicamentele antiinflamatorii. De asemena, asigurati-va ca alimentele pe care le consumati sunt depozitate la temperaturi optime si sung gatite in mod corect. Aceste metode de precautie impiedica formarea bacteriilor care pot cauza artrtita reactiva. 
 

Viata sexuala responsabila

 
Unele infectii transmise pe cale sexuala pot si ele declansa artrita reactiva, de aceea folosirea prezervativului la orice contact sexual poate diminua acest risc.
 
 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Sindromul Reiter, cunoscut si ca artrita reactiva, este o forma cronica de artrita inflamatorie dezvoltata ca raspuns la o infectie si caracterizata de aparitia a trei afectiuni: artrita, inflamatia oculara (conjunctivita) si inflamatia aparatului reproducator, urinar sau gastrointestinal.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Arteriopatie obliterantaDetalii Afectiune
Arteriopatia obliterana este rezultatul dezvoltarii leziunilor aterosclerotice care obstructioneaza in mod progresiv lumenul arterelor si blocheaza vascularizarea distala.
Artrita de tip uric, gutaDetalii Afectiune
Artrita cronica sau acuta recurenta a articulatiilor periferice, datorata depozitarii in jurul articulatiilor si tendoanelor a cristalelor de urat monosodic, in conditiile hiperuricemiei plasmatice.
Hernie de discDetalii Afectiune
Fiecare disc al coloanei vertebrale arata ca o gogoasa cu jeleu. Atunci cand discul degenereaza datorita varstei sau unui prejudiciu, partea centrala mai moale se poate rupe (hernia), prin inelul exterior din jur (inelului fibros). Aceasta ruptura anormala a portiunii centrale a discului este mentionata ca o hernie de disc.
Lumbago - LombosciaticaDetalii Afectiune
Lumbago este o afectiune lombara cel mai adesea cauzata de supra solicitarea muschilor din partea de jos a spatelui datorita unei  indoiri sau rasuciri bruste sau datorita unei tehnici de ridicare necorespunzatoare atunci cand este vorba despre obiecte grele. Uneori, tensiunea musculara nu poate fi simtita imediat si poate sa apara treptat, pe masura ce zona se incordeaza.
Dureri de picioare (grele, obosite)Detalii Afectiune
Durerile la nivelul picioarelor sunt rezultatul uneia sau mai multora dintre cauzele traumatice si non-traumatice care duc la inflamarea tesutului, ce afectează oasele, muschii, tendoanele, ligamentele, articulatiile, vasele de sange, nervii si pielea. Unele boli de spate pot provoca, de asemenea, durere care poate radia la picioare. 
Artrita reumatoidaDetalii Afectiune
Artrita reumatoida este o boala imflamatorie cronica a invelisului sinovial (care produce lichidul articular lubrifiant) al articulatiilor si tecilor tendinoase. 
Artropatie psoriazicaDetalii Afectiune
Artropatia psoriazica este o forma de artrita (inflamatie articulara) dureroasa care apare la un mic procent de pacienti cu psoriazis.
ArtrozaDetalii Afectiune
Artroza este o artropatie cu deteriorarea cartilajului hialin articular, caracterizata prin pierderea acestuia si hipertrofia osoasa, cu formarea de osteofite.                                                                                             
Boala Articulara (osteoartrita hipertrofica; artroza)Detalii Afectiune
Este o artropatie cu deteriorarea cartilajului hialin articular, caracterizata prin pierderea acestuia si hipertrofia osoasa, cu formarea de osteofite.
CoxartrozaDetalii Afectiune
Coxartroza este o boala degenerativa care duce la distrugerea articulaţiilor şoldului, mai precis, la nivelul articulatiei coxofemurale; ea poate apărea in una sau in ambele parti.
Platfus (picior plat)Detalii Afectiune
Platfusul, cunoscut si sub denumirea de "picior plat" reprezinta o deformatie dureroasa a boltii plantare a piciorului (concavitatea talpii) care apar ca urmare a deteriorarii tesuturilor moi din arcada talpii.  

0 recenzii pentru Sindromul Reiter (artrita reactiva)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 9 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.