Hormonii de stres şi relaţia lor cu boala Alzheimer

Boala Alzheimer a fost descoperita cu mult timp în urmă de către Dr. Alzheimer, in urma examinarii de pacienţi care au prezentat comportamente bizare, care nu au putut fi explicate de multe ori şi au fost plasate în instituţiile mentale. Din pacate, Alzheimer este o boala fatala a creierului şi una dintre cele mai comune forme de dementa cunoscute astăzi. Bolnavii de Alzheimer vor experimenta pierderea de multe funcţii şi abilităţi obişnuite care au fost odata prezente în mod normal, cum ar fi pierderea memoriei şi a capacităţilor intelectuale şi de discernământ.


Corpurile noastre sunt create prin natura sa reactioneze la stres într-un mod care a fost iniţial destinat pentru a ne proteja împotriva ameninţărilor percepute de la animale de pradă şi agresori. Raspunsul “lupta-sau-fugi” este sistemul nostru natural de alarmă, şi o reacţie normală psihologic şi fizic la stres. Multe dintre cererile de viaţă, cum ar fi volumul de muncă, de trafic, obligaţiile financiare, grija fata de copii si parintii batrani pot provoca un stres exagerat. Nivelurile crescute de hormoni de stres pot cauza probleme grave de sănătate pe termen lung.


Când întâlnim ameninţări percepute, cum ar fi un caine mare care latra la noi în timpul unei plimbari de dimineaţă, hipotalamusul stabileşte un sistem de alarma in corpul nostru. Printr-o combinaţie de semnale nervoase si hormonale, acest sistem solicita glandele suprarenale, pentru a elibera un val de hormoni, inclusiv adrenalina si cortizol. Adrenalina creşte rata inimii, tensiunea arteriala si aprovizionarea cu energie. Cortizolul, hormonul primar al stresului, creşte nivelul de zahăr sau glucoză în sânge şi îmbunătăţeşte utilizarea lor de catre creier si disponibilitatea substanţelor pentru ţesuturile care encesita reparaţii. Cortizol participa de asemenea la funcţii care ar putea fi neesentiale sau negative într-o situaţie  de lupta-sau-fugi. Modifică răspunsurile sistemului imunitar şi suprima sistemul digestiv, sistemul de reproducere şi procesul de creştere.


În mod normal, după ce ameninţarea percepută este diminuata, eliberarea de hormoni de stres încetează şi corpul revine la starea sa normală. Acest sistem complex de alarmă naturale comunică, de asemenea, cu regiuni ale creierului care controleaza starea de spirit, motivarea si frica. Perioade lungi de supraexpunere a la cortizol si alti hormoni de stres pot afecta aproape toate procesele corpului. Acest lucru vă pune la risc crescut de probleme de sănătate numeroase, inclusiv:


–          Boală de inimă


–          Tulburari de somn


–          Probleme digestive


–          Depresie


–          Obezitate


–          Tulburari de memorie


–          Afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele


Cercetatorii de la UC Irvine au descoperit ca hormonii de stres, de asemenea, par a exacerba rapid formarea de leziuni cerebrale, care sunt semnele distinctive ale bolii Alzheimer. Descoperirile sugereaza ca unele medicamente pentru gestionarea si reducerea stresului prescrise pentru persoanele în vârstă ar putea incetini progresia acestei boli devastatoare. Frank LaFerla, profesor de neurobiologie si comportament, si o echipa de cercetatori UCI au descoperit ca, atunci cand animalele tinere au fost injectate pentru doar 7 zile cu dexametazona, un glucocorticoid similar cu hormon de stres al organismului, nivelurile de proteina beta-amiloid din creier au crescut cu 60%. Atunci când nivelul de beta-amiloid creşte si  aceste proteine ​​fragmentează agregate, ele formeaza plachete, una din cele 2 leziuni cerebrale distinctive ale bolii Alzheimer.


Oamenii de stiinta, de asemenea, au constatat ca nivelul de proteine Tau, de asemenea, sunt crescute. Acumularea de proteine Tau în cele din urmă duce la formarea de incurcaturi si leziuni, alte semne specifice bolii Alzheimer. Constatarile pentru acest studiu a apărut în Journal of Neuroscience. Acumularea de beta-amiloid şi TAU pare sa lucreze intr-o “buclă de feedback”, pentru a grabi progresia Alzheimer. Cercetatorii au descoperit ca un nivel mai ridicat de beta-amiloid si proteine Tau a condus la o creştere a nivelurilor de hormoni de stres, care ar veni inapoi la creier şi ar accelera formarea de placi mai multe si incurcaturi. Conform cercetatorilor, aceste descoperiri au implicatii profunde pentru modul de a trata persoanele în vârstă care suferă de Alzheimer.


Acest studiu sugereaza ca managementul stresului nu este doar un factor important in tratarea bolii Alzheimer, ci de asemenea si atentia acordata produselor farmaceutice. Unele medicamente prescrise pentru persoanele în vârstă care trăiesc în medii de viaţă asistate sau ingrijire medicala la domiciliu pentru diverse condiţii conţin glucocorticoizi. Aceste medicamente pot duce la un declin cognitiv accelerat la pacienţii în stadiile timpurii ale bolii Alzheimer. Boala Alzheimer este o boala neurodegenerativa progresiva , care afecteaza aproape 5 milioane de adulti doar in Statele Unite. Daca nu se vor descoperi tratamente eficiente, se estimează că 13 milioane de americani vor fi afectati de boala pana in 2050.


Tratament naturist Alzheimer


Despre boala Alzheimer