Berea poate ajuta la tratarea sindromului metabolic

bere

Cand vine vorba despre bauturi sanatoase, este putin probabil ca berea sa se afle in capul listei. Cu toate acestea, un nou studiu sugereaza ca unii compusi care intra in componenta acestei bauturi atat de populare prezinta unele beneficii pentru persoanele care sufera de sindromul metabolic.


Cercetatorii au demonstrat ca o forma de xantom, o substanta flavoinoida ce se regaseste in hamei, unul din principalele ingrediente din bere, dar si alti doi derivati ai compusului, ajuta la imbunatatirea rezistentei la insulina la persoanele cu sindrom metabolic si la prevenirea deficientelor de invatare si memorare care apar o data cu aceasta boala.


Coautorul studiului, Fred Stevens, de la Facultatea de Farmacie din cadrul Universitatii din Oregon impreuna cu ai sai colegi au publicat rezultatele studiului lor in jurnalul medical Scientific Reports.


Sindromul metabolic este o boala care apare la persoanele care sufera de cel putin doua din cele cinci tulburari metabolice: tensiune arteriala crescuta, grasime abdominala, nivel crescut de trigliceride, nivel scazut ce colesterol bun si nivel mare de zahar in sange. Pe langa faptul ca sindromul metabolic creste riscul aparitiei altor probleme de sanatate precum diabet, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral, acesta provoaca si aparitia problemelor cognitive.


Noul studiu sugereaza ca substantele care intra in compozitia berii ajuta la combaterea celor din urma efecte ale sindromului metabolic, reducand totodata efectele uneia din principalele cauze ale acestei boli: o dieta bogata in grasimi.


Compusii din bere reduc rezistenta la insulina


Intr-un studiu mai vechi, Stevens si echipa sa au demonstrat ca xantomul ar putea fi un posibil tratament pentru sindromul metabolic, insa s-au lovit de o bariera majora: xantomul este transformat in corpul uman in metaboliti estrogenici denumiti 8-prenilnaringenine (8-PN), care favorizeaza aparitia cancerului de san.


Cercetatorii ai mentionat ca pentru metabolizarea 8-PN-ului, trebuie sa existe legaturi duble in molecula de xantom, care ar putea disparea prin hidrogenarea moleculei. Efectele xantomului si a derivatilor hidrogenati au fost testate pe soareci de laborator suferinzi de obezitate din cauza unei diete bogate in grasimi.


Echipa de cercetatori au scos in evidenta ca cei trei compusi s-au dovedit a fi eficienti in reducerea rezistentei la insulina, primul mare risc pentru diabetul de tip B.


Berea imbunatateste memoria si capacitatea de invatare


Beneficiile xantomului nu se opresc aici. Prin evaluarea soarecilor in timp ce se miscau print-un labirint, cercetatorii au descoperit ca cei trei compusi si-au imbunatatit capacitatea de invatare spatiala si pe cea de memorare.


Concluzia studiuli lor este aceea ca dificultatile de invatare si de memorare pot fi evitate prin aceeasi formula care se regaseste in compozitia berii.



Bolile de ficat gras de cauza non – alcoolica, adica acumularea de grasimi in ficat, este strans asociata cu sindrom metabolic si creste puternic riscul de deces prin boli cardiovasculare. Boala de ficat gras non-alcoolica este cea mai frecventa cauza a bolii hepatice cronice si dificil de tratat, cel putin cu masurile medicale traditionale . Studiile pe animale sugereaza ca Spirulin Max de la CaliVita a poate proteja ficatul ca urmare a proprietatilor sale antioxidante ridicate si capacitatii sale de a sintetiza sau elibera oxid nitric.