8 semne ca suferim de deficienta de proteine

proteine

Toata lumea stie ca proteine joaca un rol vital in functionarea corecta a corpului uman. Atunci cand nivelul de proteine este unul mic, starea noastra de sanatate este in pericol. La nivel mondial, aproximativ 1 miliard de oameni sufera de aceasta deficienta, fiind mai des intalnita in statele din Africa Centrala si Asia de Sud.

Cum ne putem da, insa, seama daca suferim de deficienta de proteine? Unele din cele mai intalnite semne sunt urmatoarele:


1. Pofta exagerata de mancare


Daca simtiti permanent nevoia de a manca ceva sau de o mica gustare, acest lucru poate fi datorat faptului ca urmati o dieta cu continut scazut de proteine, bogata in carbohidrati si zahar. Problema in acest caz este ca mancati alimente bogate caloric, dar a caror cantitate de proteine este mai mica comparativ cu aportul lor caloric.


2. Pierderea masei musculare si dureri de articulatii


Muschii sunt cele mai mari rezerve de proteine ale corpului. Slabirea musculara, durerile si pierderea masei musculare sunt toate semne ale deficitului proteic. Un studiu efectuat in anul 2002 a demonstrat faptul ca aceste semne sunt mult mai evidente la persoanele varstnice.


3. Probleme dermatologice si unghii casante


Deficienta de proteine influenteaza si sanatatea unghiilor, acestea devenind mai subtiri, rupandu-se mai usor, iar la suprafata lor aparand dungi albe sau pete inchise la culoare.


La nivelul pielii, deficienta de proteine provoaca deshidratarea, uscarea si descuamarea pielii, proteinele fiind cele care ajuta la regenerarea pielii si la producerea de noi celule.


4. Caderea parului


Parul nostru este compus 90% din proteine numite keratina. Daca nu oferim organismului suficienti nutrienti, parul incepe sa se subtieze si sa isi piarda din culoarea. Acest lucru este cauzat de faptul ca, in incercarea de a pastra rezervele de proteine, organismul nu mai foloseste proteinele pentru lucrurile nevitale, precum cresterea parului.


5. Ficat gras


Ficat gras este una din cel mai des intalnite simptome ale deficientei de vitamine, iar atunci cand este lasat netratat, duce la aparitia bolilor hepatice, la inflamatii la nivelul ficatului si, in cele din urma, la insuficienta hepatica. Astfel de probleme apar cu precadere la cei care obisnuiesc sa consume mult alcool, la persoanele obeze si chiar la copii.


6. Risc crescut de fracturi de oase


Asemenea muschilor, un aport insuficient de proteine poate afecta si sanatatea sistemului osos. Un nivel scazut de proteine duce la slabirea structurii osoase si la cresterea riscului de fracuri. Toate acestea se intampla fiindca proteinele sunt indispensabile pentru absorbtia calciului.


7. Insomnii


Daca intampinati dificultati in a adormi si nu reusiti sa va odihniti noaptea, este posibil sa aveti deficiente de proteine. Proteinele din mancare actioneaza ca si constituente pentru triptofan, un aminoacid care provoaca starea de somnolenta. Astfel, pentru a putea avea parte de o rutina nocturna care sa ne permita sa ne odihnim, trebuie sa consumam alimente bogate in proteine.


9. Lipsa concentrarii


Nivelul corespunzator de proteine sustine buna functionare a creierului. Daca va confruntati cu lipsa motivarii, scaderea capacitatii de memorare sau probleme de invatare, este un semn ca aveti deficienta de proteine. Dopamina, epinefrina si serotonina sunt neurotransmitatori de care organismul are nevoie pentru a se putea concentra.


Doza zilnica recomandata de proteine pentru adulti este de 56 de grame pentru barbati, 45 de grame pentru femei, iar pentru copii de 19-34 grame, infunctie de varsta lor.


Putem sa ne luam doza de proteine atat din alimente de origine animala, cat si vegetala. Printre cele mai importante surse de proteine se numara: ouala, laptele, iaurtul, pestele, fructele de mare, carnea de pui si de curcan, soia, nuci si seminte, carne de porc, legume.


AC-Zymes de la CaliVita, disponibil pe retetanaturista.ro, ajuta la asimilarea proteinelor din lapte, prin continutul sau de Lactobacili Acidophilus si Psyllium, substante naturale necesare florei intestinale, care ajuta la buna functionare a tractului digestiv.