Ce sa mancam daca suferim de hepatita C?

hepatita

Hepatita C este un virus care afecteaza ficatul, determinand aparitia inflamatiei si a fibrozei. Denumit si virus HCV, acesta circula prin corp pe calea sangelui si a altor lichide ale organismului.


Tot ceea ce mancam sau bem trece prin ficat, fiind transformat in energie sau substante chimice care ajuta corpul sa functioneze normal. Daca hepatita C nu este tratata, infectia poate crea daune ireversibile ficatului, degenerand in ciroza sau la cicatrizarea tesutului hepatic. Pentru a preveni toate aceste probleme, este necesar ca suferindul sa urmeze un tratament, care, de obicei, presupune si schimbari in dieta alimentara.


Cum afecteaza hepatita C dieta alimentara?


Exista mai multe moduri prin care hepatita C poate interveni asupra obieceiurilor alimentare ale suferindului:



  • tratamentul cu interferon presupune si anumite efecte adverse printre care se numara pierderea poftei de mancare, stari de greata, voma, gura uscata

  • ciroza are anumite simptome specifice precum pierderea apetitului si scaderea nivelului de energie. Persoanele care sufera de ciroza sunt sfatuite sa evite consumul de sare

  • alte afectiuni medicale asociate cu hepatita C pot necesita schimbari in dieta unei persoane. Printre bolile care impun un anumit regim se numara hipertensiunea, diabet, boli renale sau cardiace.


Lipsa unei diete echilibrate poate inrautati hepatita C. De exemplu, persoanele cu greutate peste medie sunt expuse la riscul unui ficat gras, afectiune care daca apare la persoanele cu hepatita C, poate rezulta in ciroza.


Consumul de alcool este un alt factor care poate creste riscul afectarii ficatului, astfel incat suferinzii de hepatita C sunt sfatuiti sa nu consume alcool. O dieta sanatoasa sustine sanatatea ficatului la persoanele cu hepatita C si reduce sansele aparitiei cirozei, ajutand totodata sistemul imunitar sa lupte impotriva bolii.


Alimente recomandate


Fructe si legume


O dieta echilibrata trebuie sa includa fructe si legume deoarece sunt bogate in vitamine si minerale care pot ajuta ficatul sa functioneze corect. Legumele cu frunze verzi ca spanacul, varza Kale sau varza simpla regleaza grasimile de la nivelul ficatului.


Proteine


Proteinele asigura o energie optima si mentin senzatia de satietate. Simpla inlocuire a unei portii de mancare bogata in carbohidrati cu proteine este o metoda excelenta de a reduce riscul aparitiei altor boli pe langa hepatita C.


Surse bune de proteine sunt:



  • carne de curcan

  • peste

  • tofu

  • oua

  • branza

  • fasole

  • nuci si seminte


Produsele lactate ofera si ele doze limitate de protein, calciu si vitamina C. Lactatele cu continut redus de grasimi sunt cele mai bune alegeri pentru cei care sufera de hepatita C.


Carbohidrati complecsi


Cerealele sau painea integrala sunt exemple bune de carbohidrati complecsi, continand si vitamina B si minerale.


Alimentele care contin carbohidrati complecsi sunt:



  • orez brun

  • fulgi de ovaz

  • secara

  • faina integrala

  • orez salbatic


Alimente de evitat


Grasimi


O cantitate mica de grasimi si uleiuri este esentiala pentru producerea de energie, protejarea tesuturilor organismului si circularea vitaminelor in corp. Totusi, grasimile se pot acumula la nivelul ficatului, conducand la aparitia cirozei. Asadar, suferinzii de hepatita C sunt sfatuiti sa incerce sa consume grasimi nesaturate de tipul celor ce se regasesc in compozitia nucilor, semnintelor, uleiului de masline sau a uleiului de peste.


Grasimile saturate ca cele din carnuri, lactate, mancaruri fast-food sau dulciuri trebuie evitate.


Sare


Controlarea nivelului de sare consumat este esential pentru cei cu hepatita C, deoarece sodiul poate provoca acumularea lichidului in abdomen, afectiune cunoscuta ca ascita.


Pentru a reduce cantitatea de sare, trebuie evitate mancarurile procesate sau ambalate.


Zahar


Specialistii in domeniu au descoperit faptul ca exista o legatura intre hepatita C si nivelul de zahar din sange, ce poate creste riscul dezvoltarii diabetului. Ficatul ajuta la reglarea nivelului de zahar din organism, astfel incat mancarurile precum produsele de patiserie, deserturile sau bomboanele, bogate in calorii si fara nicio valoare nutritionala, determina cresterea zaharului din sange.


Cel mai bun mod pentru asigurarea unui nivel corect de vitamine si minerale in organism este dieta, insa suplimentele alimentare sunt recomandate celor cu hepatita C, mai ales daca nu au pofta de mancare.


Liver Aid este un produs naturist pe baza de aminoacizi hepatoprotectori si minerale, conceput special pentru asigurarea bunei functionari a celulelor hepatice. Liver Aid este recomandat in prevenirea tulburarilor de natura hepatica dar si ca adjuvant in tratamentul bolilor hepatice cronice.