Produsele de igiena intima destinate femeilor pot creste riscul aparitiei infectiilor?

ingrijire intima

Rafturile dedicate ingrijirii intime a femeilor din aproape orice magazin sunt ticsite de o gama variata de astfel de produse – de la geluri blande de curatare pana la servetele umede intime. Din ce in ce mai multe femei apeleaza la astfel de solutii, insa sunt femeile constiente de riscurile acestora?


Unele produse precum absorbantele sau tampoanele sunt necesare oricarei persoane de sex feminin, insa altele precum solutiile de curatare vaginala sunt lucruri de care se poate lipsi orice reprezentanta a sexului frumos. Cu toate acestea, multe le folosesc in speranta ca, spre deosebire de sapunurile obisnuite care pot irita pielea sau care pot fi abrazive, vor mentine curata zona inghinala fara a dauna in vreun fel sanatatea sa.


Un nou studiu condus de o echipa de cercetatori de la University of Guelph, din Canada, pe un numar de 1435 de femei demonstreaza faptul ca produsele de igiena intima folosite incorect pot fi asociate cu un risc mai mare de infectii vaginale si urinare. Rezultatele studiului pot fi regasite in jurnalul medical BMC Women’s Health.


Potrivit studiului, aproximativ 95% din canadiene folosesc produse de ingrijire intima, o mare parte din ele fiind predispuse la aparitia infectiilor. Printre cele mai folosite produse se numara cremele impotriva iritatiilor si cele hidratante, lubrifiantii si servetelele umede intime.


Unele din ele sunt direct asociate cu anumite tipuri de infectie. De exemplu, gelurile antibacteriene intime cresc de 8 ori riscul aparitiei candidozei. Solutiile de spalare intima augumenteaza de 3.5 ori riscul aparitiei infectiilor bacteriene si de 2.5 ori pe cel al infectiilor urinare. De asemenea, folosirea servetelelor intime dubleaza riscul infectiilor urinare, iar lubrifiantii si cremele hidratante cresc cu 2.5 riscul dezvoltarii infectiilor precum candidoza.


Explicatia acestor efecte consta in faptul ca unele ingrediente care intra in compozitia acestui grup de produse pot deregla echilibrul microbiomului vaginal, ducand la eliminarea celor care contribuie sa mentinerea sanatatii zonei intime.


Cercetatorii implicati in acest studiu avertizeaza ca dezechilibrul microbiomului vaginal creste expunerea in fata bolilor precum boala inflamatorie pelvina, scaderea fertilitatii, cancerul de col uterin, vaginoza bacteriana si bolile cu transmitere sexuala.


Luand in considerare toate aceste aspecte, de ce oare aleg femeile sa foloseasca in continuare atat de multe produse pentru igiena intima? Initiatorii studiului sustin ca raspunsul este simplu: nu sunt la curent cu riscurile pe care le presupun.


Pe langa acest lucru, in orice societate exista implementata ideea ca vaginul este o zona murdara, ceea ce determina femeile sa curete excesiv aceasta parte a corpului, nebagand de seama ca prea mult zel poate avea consecinte neplacute asupra starii lor de sanatate.


Exista produse naturale care mentin sanatatea zonei intime, fara a actiona asupra microbilor benefici. Un astfel de produs este crema Every Moment, de la CaliVita. Every Moment CaliVita cu calitati teraputice este fabricata din plante si nu contine parabeni sau hormoni. Aplicat pe organele genitale feminine sau masculine, hidrateaza zonele, creste sensibilitatea si placerea sexuala, indeparteaza iritatiile si uscaciunea vaginala.