Ateroscleroza

Descriere Remediu Naturist

 

Aterosclerozaeste o afecțiune în care materialul gras se acumulează  de-a lungul peretilor arterelor. În cele din urmă, aceasta depunere duce la intarirea si ingustarea arterelor.Aceasta este o boala tacuta si progresiva, care blocheaza arterele de-a lungul timpului. Blocajul este cel responsabil pentru majoritatea accidentelor vasculare cerebrale, atacurilor de cord si bolilor vasculare periferice.

Placa aterosclerotica consta in lipide intracelulare si extracelulare acumulate, celule musculare netede, tesut conjunctiv si glicozaminoglicani. Vasele aterosclerotice au expansiune sistolica redusa si o propagare anormala a undelor. Arterele arteriosclerotice ale persoanelor hipertensive au de asemenea elasticitate redusa, care scade si mai mult cand se dezvolta ateroscleroza.
 
Ateroscleroza este in mod caracteristic silentioasa, pana cand se dezvolta stenoze critice, tromboza, anevrismele sau emboliile. Initial, simptomele si semnele reflecta incapacitatea fluxului sanguin de la nivelul tesutului afectat de a creste o data cu cererea (de ex. angina de efort, claudicatia intermitenta). Simptomele si semnele se dezvolta de obicei gradat, pe masura ce ateromul ocupa lent lumenul vascular. Totusi cand o artera majora este acut ocluzionata, simptomele si semnele pot fi dramatice.
 
Ateroscleroza este suspectata pe baza factorilor de risc si a simptomelor si semnelor sale, care pot fi insa foarte putine. Obstructia ateromatoasa este confirmata de obicei prin arteriografie sau ultrasonografie Doppler.
 
Cea mai eficienta metoda de prevenire a complicatiilor cardiovasculare si cerebrale ale aterosclerozei si a trombozei arteriale asociate este de a preveni ateroscleroza in sine.

Plăcile ateromatoase sunt alcătuite din 3 componente:

  • aterom: acesta este un material moale, de culoare galben găsit în centrul placii.
  • zona in care se gasesc cristalele de colesterol.
  • un strat de calcifiere

Ateroscleroza începe atunci când presiunea ridicata de sânge, fumatul și nivelurile ridicate de colesterol deterioreaza stratul endotelial al vaselor de sange. Aceasta conditie apare insidios, fara ca macar sa stim. Placa de colesterol devine mai mare în timp, reducând fluxul de sânge în cele din urmă în artere. Aceasta conditie cauzeaza dureri de angina pectorala (durere în piept datorită fluxului sarac de sange la nivelul arterei coronariene) și claudicatie vasculara (dureri la nivelul picioarelor, după o perioadă de mers pe jos din cauza reducerii alimentării cu sânge a mușchilor membrelor inferioare).

Un alt scenariu comun este atunci când placa ateromatoasa moale se rupe brusc. Acest lucru duce la un tromb (cheag de sange), care blochează rapid vasul de sange afectat, ceea ce duce la moartea țesuturilor furnizate de acesta. Aceasta este ceea ce se întâmplă de obicei într-un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Ateroscleroza a fost gasita responsabila pentru afectarea mai multor sisteme de organe, inclusiv inima, creierul, intestinele, rinichii, și membrele. Ateroscleroza este, de asemenea, uneori asociata cu slăbirea pereților arterelor, ducând la formarea de anevrisme.

Care sunt factorii de risc pentru ateroscleroza?

Factorii de risc pentru dezvoltarea aterosclerozei includ:

  • Hipertensiunea arterială
  • Diabetul zaharat
  • Hipercolesterolemia
  • Obezitatea
  • Creșterea vârstei
  • Fumatul
  • Antecedente familiale sau boala arterelor coronare
  • Consumul de alcool excesiv

Care sunt simptomele de ateroscleroza?

Ateroscleroza poate fi prezenta timp de mulți ani, fără a provoca nici un simptom si, de obicei, începe sa se manifeste la persoanele de vârstă mijlocie și la vârstnici. Felul de simptome experimentate depinde de localizarea arterelor blocate.

Următoarele suntcateva condiții cauzate de construirea de placi aterosclerotice:

  • boala coronariana (angină pectorală, infarct miocardic, moarte subită de cauză cardiacă)
  • boli cerebrovasculare (accident vascular cerebral)
  • boală de rinichi
  • ischemia arterei mezenterice
  • boli arteriale periferice
  • anevrismela nivelul arterelor abdominale și toracice

Diagnosticul de ateroscleroza

Medicul dumneavoastră poate suspecta că aveți ateroscleroza pe baza simptomelor și factorilor de risc. Unele dintre următoarele teste se pot face pentru a face diagnosticul:

  • Electrocardiograma
  • Angiografie
  • Testul de stres
  • Angiografie CT și scorul de calciu coronarian
  • Masurarea dimensiunilor intimei fata de medie in peretele carotidian prin ultrasunete

Ateroscleroza poate cauza complicații grave

Ateroscleroza, caracterizata prin construirea de placi care pot bloca arterele, poate provoca unele complicații extrem de grave. Aceste complicații pot apărea atunci când placa arteriala se mărește pana la un punct în care începe să reducă în mod serios sau chiar sa opreasca fluxul de sange la nivelul țesutului celular. De multe ori, odata ajuns acolo, ar putea fi prea tarziu pentru a evita evenimente cardiovasculare grave, cum ar fi atac de cord si accident vascular cerebral. Ateroscleroza poate provoca, de asemenea gangrena din cauza obstrucționarii circulației sângelui.

Boala coronariana este ateroscleroza

Ateroscleroza gasita in arterele coronare se numeste BC sau boala coronariana. Atunci când placa se acumuleaza si ingusteaza arterele coronare se poate provoca hipertensiune (tensiune arterială ridicată), dureri în piept, aritmie, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, invaliditate sau deces.

  • Boala arteriala periferica sau BAP este ateroscleroza

Cand ateroscleroza apare în picioare sau trunchi este cunoscuta sub numele de boala arteriala periferica sau BAP. În cazul în care o arteră renală (de la rinichi) devine blocata, rinicii se pot deteriora pana la punctul in care apare o insuficiență cardiacă, nevoia de dializa pentru a supravietui sau ambele. BAP pot crea, de asemenea, cheaguri de sânge care calatoresc atunci când se rup. Dacă un cheag de sange merge la o artera coronara și o blocheaza, va provoca un atac de cord. Când cheagul se deplasează la creier se produce, desigur, un accident vascular cerebral. Pe masura ce blocajele de artera în picioare progreseaza pot provoca claudicatie intermitenta (CI), care poate fi foarte dureroasa. CI provoacă, de obicei, durere în timpul mersului, ca urmare a fluxului de sange limitat, și o dată ce victimă se odihneste durerea începe să dispară. BAP poate provoca, de asemenea, o forma de cangrena si se pot pierde degetele de la picioare, un picior, chiar și un membru sau amandoi.

  • Accidentele vasculare cerebrale(AVC) si atacurile ischemice tranzitorii (AIT)

Accidentele vasculare cerebrale si mini-accidentele vasculare cerebrale (AIT) apar atunci cand acumularea de placi ingusteaza sau blocheaza o artera, cum ar fi artera carotida găsita pe ambele părți ale gâtului sau una sau mai multe în creier. Severitatea accidentului vascular cerebral va fi cel mai probabil determinata de locul în care cheagul sau blocajul apare, dimensiunea arterei blocate și, desigur, marimea si localizarea daunelor. O restricție severă a fluxului sanguin ca urmare a arterelor înfundate de placa și / sau în combinație cu un cheag de sânge poate provoca invaliditate sau deces din accident vascular cerebral.

  • Ateroscleroza si placile vulnerabile

Placa vulnerabilă este forma cea mai mortala de placa aterosclerotica care blocheaza arterele. Atunci când acumularea placii de ateroscleroza apare ca placa vulnerabila, ceea ce înseamnă că nu se intareste, se poate rupe cu ușurință si poate provoacă blocarea imediată a unei artere, în inima sau creier, care, desigur, ar putea duce la invaliditate gravă sau deces. Acest tip de plăci insumeaza până la aproximativ 20% din placile care se acumuleaza in arterele bolnave, si este responsabil de pana la 80% din atacurile de cord.

Managementul aterosclerozei

Odată ce placile ateromatoase s-au format, acestea, în general, rămân acolo. Medicatia si modificarile stilului de viață, în general, vor ajuta la prevenirea maririi placilor. Ocazional, plăcile pot regresa ușor. Scopul tratamentului este de arestabili fluxul de sange pe cât posibil în zonele afectate.

Modificarile stilului de viata:

  • Exercitiile regulate (exercitii aerobice)
  • Consumul de alimente cu conținut scăzut în grăsimi saturate și colesterol, bogate in fibre si cereale integrale
  • Creșterea consumului de pește bogat înacizi grași Omega-3
  • Renuntatul la fumat
  • Restricționarea aportului de sare dacă exista hipertensiune arterială
  • Reducerea in greutate, dacaeste cazul

Medicatie:

  • Administraea regulata de medicamente, pentru a controla tensiunea arterială, dacă este necesar.
  • Medicatie pentru a reduce nivelul colesterolului si trigliceridelor, dacă este necesar. Statinele sunt medicamentele prescrise cel mai des, utilizate pentru a reduce complicatiile bolii aterosclerotice și mortalitalitatea datorata bolilor legate de ateroscleroza.
  • Utilizarea de medicamente pentru a normaliza nivelul de glucoza la cei care au diabet zaharat.
  • Aspirina are un efect anti-plachetare, si este folosita pe termen lung pentru a ajuta la prevenirea atacurilor de cord, infarcturilor și formarea de cheaguri de sânge la persoanele cu risc crescut de a dezvolta cheaguri de sange.

Inversarea aterosclerozei

Bolile de inima cauzate de ateroscleroza incep la nivelul endotelial al vasului de sânge, care este alcatuit din straturi subțiri de celule vulnerabile la prejudiciu. Din membranelor lor celulare sunt produsi metaboliții de acizi grași, care ajuta la protejarea impotriva aterosclerozei. Oxidarea de produsi din alimentele grase pe care le consumam amenință integritatea endoteliala. Introducerea de acizi grasi si antioxidanti in dieta protejeaza impotriva, poate incetini si poate ajuta la inversarea aterosclerozei.

Dozele mari de oricare dintre cei 3 acizi grasi esentiali(AGE), omega 3, 6 sau 9, pot crea deficiențe ale altora. Ca tratament natural pentru reversia bolilor de inima sia aterosclerozei, un aport diversificat de acizi grași ar trebui să fie efectuat numai în combinație cu un aport generos de antioxidanti. Atacurile necontrolate ale radicalilor liberi tind să alimenteze tendințele pro-aterosclerotice, în timp ce interacțiunile antioxidante favorabile ale acizilor grași tind să întârzie inițierea și progresia aterosclerozei. Avand in vedere faptul ca in ditele noastre acizii grasi omega 6 si 9 se gasesc din ambundenta, nivelul de omega 3 va fi afectat de cele mai multe ori, formandu-se astfel un dezechilibru. Un aport bogat de omega 3 il putem gasi in in uleiul de peste.

Vitamina E, o vitamina solubila in lipide, este un antioxidant puternic. Mai multe studii epidemiologice au demonstrat relații pozitive între aportul de vitamina E și prevenirea bolilor de inima si inversarea aterosclerozei.

Nivelurile scazute de seleniu au fost asociate cu un risc crescut de ateroscleroza. Seleniul este un antioxidant puternic, care funcționează în combinație cu vitamina E pentru a proteja țesutul vascular impotriva daunelor produse de toxine.

Vitamina C ajută la prevenirea bolilor de inima si inversarea aterosclerozei prin promovarea în mod direct a defalcarii de trigliceride și prin prin rolul său esențial în formarea colagenului. În plus, vitamina C ajuta la scaderea colesterolului.

Vitamina B6previne acumularea unor niveluri ridicate de homocisteina, care este unul dintre aminocizii care produc inițierea aterosclerozei. În plus, B6 este un co-factor important pentru numeroase enzime și minerale.

Picnogenolul este un bioflavanoid cu un puternic efect antioxidant, sporind astfel atât circulația arterială cat și cea venoasă la cei care suferă de boli aterosclerotice si cei care doresc să inverseze ateroscleroza.

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in ateroscleroza

  • Eficienta acizilor grasi Omega in reducerea colesterolului si trigliceridelor este foarte bine cunoscuta. Suplimentarea cu Omega 3 ajuta la imbunatirea ritmului cardiac, scade riscul de ateroscleroza, hipertensiune si infarct, si impiedica declansarea afectiunilor de inima.
  • Cel mai puternic antioxidant cunoscut pana astazi este resveratrolul, care se gaseste in strugurii rosii. Aceasta substanta protejeaza celulele si organismul si, de asemenea, sprijina sistemul de aparare a organismului, neutralizand radicalii liberi formati in urma proceselor fiziologice sau ca un rezultat al factorilor nocivi din mediu.
  • Antioxidantii protejeaza organismul si previn deteriorarea, iar extractul de Ginkgo biloba imbunateste circulatia periferica si cerebrala, si de asemenea este un excellent antioxidant. Protect 4Life este un supliment naturist util in boli cardiovasculare, renale si in diabet.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Ateroscleroza

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Omega 3 contine vitamina E si acizi grasi esentiali, cu rol antioxidant si antiinflamator. Reduce nivelul de grasimi in sange si impiedica formarea depunerilor de grasime pe peretii vaselor de sange, reducand astfel incidenta de accidente vasculare.
2. Resveratrol164.48 Ron0-1-060 capsuleDetalii Produs
Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, care impiedica procesul de imbatranire celulara si scade riscul de boli degenerative. Scade colesterolul, protejeaza sistemul cardiovascular, reduce nivelul de zahar din sange.
3. Protect 4Life41.87 Ron1-1-090 tablete = 59 gDetalii Produs
Protect 4Life contine antioxidanti puternici ce impiedica oxidarea si degradarea organismului. Are grija de sanatatea inimii, impiedica depunerea de grasimi si formarea de placi de aterom, reduce incidenta problemelor cardiovasculare.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

O forma de arterioscleroza caracterizata prin ingrosarea neuniforma subintimala (ateroame) a arterelor mari si medii, care poate reduce sau obstrua fluxul sanguin.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Accident vascular cerebralDetalii Afectiune
Tulburare brusca a functiilor cerebrale, determinate de aparitia unui blocaj al aportului sangvin sau de ruptura unei artere.
Aparat cardiovascularDetalii Afectiune
Aparatul cardiovascular este compus din sisteme si organe esentiale pentru supravietuirea organismului: inima, vasele de sange si sangele. Componenta critica a sistemului cardiovascular este inima.
Aritmie cardiacaDetalii Afectiune
O aritmie apare atunci cand ciclul electric normal al inimii este perturbat. Se caracterizeaza prin batai anormale ale inimii. Cand apare la o inima bolnava, poate pune viata in pericol.
Cardiopatie ischemicaDetalii Afectiune
Dezechilibrul intre aportul si necesarul de oxigen la nivelul miocardului. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile aterosclerotice.
Hipertensiune arterialaDetalii Afectiune
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune grava, care poate creste in mod semnificativ probabilitatea de a avea boli de inima coronariene, un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, precum si alte probleme de sanatate. In termeni literali, "tensiunea arteriala" este forta cu care sangele impinge impotriva peretilor arteriali, in timp ce inima pompeaza sange. O forta mare pe o perioada lunga de timp se numeste HTA, iar aceasta poate provoca daune importante in organism.
HipotensiuneDetalii Afectiune
Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.
Infarct miocardic (prevenire)Detalii Afectiune
  Necroza ischemica miocardica ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.
Insuficienta cardiacaDetalii Afectiune
Insuficienta cardiaca este o afectiune grava, in care inima nu pompeaza eficient  sange in partile corpului. Por fi afectate partea stanga, dreapta, sau chiar ambele parti ale corpului. Simptomele depinde de care parte este afectată şi de cât de severă este insuficienta cardiaca - simptomele pot fi severe. Insuficienta cardiaca poate cauza probleme si dincolo de cele evidente fizice.
AVC - acident vascular cerebralDetalii Afectiune
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta.
Boala CoronarianaDetalii Afectiune
  In general boala coronariana se datoreaza depunerii subintimale a ateroamelor in arterele mari si medii ce iriga cordul. Mai rar boala coronariana se datoreaza spasmului coronarian, care este de obicei idiopatic (cu sau fara ateroame asociate) sau se poate datora drogurilor cum este cocaina.   Ateroscleroza coronariana are in mod caracteristic un debut insidios, este deseori distribuita neregulat in diferite vase si poate interfera brusc cu fluxul sanguin catre diferite segmente ale miocardului, de cele mai multe ori datorita ruperii unei placi ateromatoase excentrice, cu tromboza intraluminala consecutiva.   Complicatiile majore ale bolii coronariene sunt: angina pectorala, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita datorita aritmiilor.   Factorii de risc sunt bine cunoscuti: niveluri sanguine crescute de colesterol (LDL-colesterol colesterolul rau), niveluri scazute de HDL - colesterol (colesterolul bun) si vitamina E serica precum si o conditie fizica precara. Riscul de boala coronariana este amplificat de fumat, regimuri alimentare bogate in grasimi si calorii si sarace in substante fitochimice (care se gasesc in fructe si legume), fibre, vit. C sau E, sau regimuri alimentare cu continut scazut in acizi grasi omega 3 polinesaturati, slaba adaptare la stres si sedentarismul. Anumite afectiuni sistemice (de ex. hipertensiunea arteriala, diabet, hipotiroidie) se asociaza de asemenea cu un risc crescut de boala coronariana.
Abces cardiacDetalii Afectiune
Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele.

0 recenzii pentru Ateroscleroza

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 9

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.