Hipotensiune

Descriere Remediu Naturist

 

Ceinseamna hipotensiunea sau scaderea tensiunii arteriale?

 

Tensiunea arteriala este forta exercitata  de sangele aflat in circulatie pe peretii vaselor de sange. Aceasta constituie unul dintre semnele importante si critice de viata, care includ batai de inima, respiratie si temperatura. Tensiunea arteriala este generata de inima care pompeaza sange in artere, si modificata de raspunsul arterelor la fluxul de sange.

 

Gama tensiunii arteriale sistolice pentru majoritatea adultilor sanatosi se incadreaza intre 90 și 120 de milimetri de mercur (mm Hg). Gama unei tensiuni arteriale diastolice normale se incadreaza între 60 și 80 mm Hg. Orientările actuale definesc o gama normală a tensiunii arteriale atunci cand este mai mică sau egala cu 120/80. O tensiune arteriala peste 130/80 este considerata mare.

 

Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arterială) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.

 

Cum este generata tensiunea arteriala?

 

In timpul de relaxare a inimii (diastola) ventriculul stâng al inimii se umple cu sangele care se intoarce din plamani. Apoi acesta se contracta si pompeaza sange in artere (sistola). Tensiunea arteriala in artere in timpul contractiei ventriculului (tensiune arteriala sistolica) este mai mare deoarece sangele este ejectat activ în artere. Acesta este mai mic timpul de relaxare a ventriculului (presiunea diastolica), atunci când sangele nu este ejectat in artere. Impulsul pe care il putem simți atunci când punem degetele peste o artera este cauzat de contracția ventriculului stâng și evacuarea de sânge.

 

Tensiunea arteriala este determinata de doi factori: 1) cantitatea de sange pompat de ventriculul stang al inimii in artere, si 2) rezistenta la fluxul de sange cauzate de peretii arterelor (artere mici).

 

În general, tensiunea arterială tinde să fie mai mare în cazul în care mai mult sange este pompat in artere sau în cazul în care arteriolele sunt înguste și / sau rigide, opunand o rezistenta mai mare la fluxul de sange. Arteriolele pot deveni mai înguste atunci când mușchii care le înconjoară se contracta. Arteriolele pot deveni rigide și înguste atunci când pacienții mai în vârstă dezvolta ateroscleroza.

 

Tensiunea arteriala tinde să fie mai mică în cazul în care mai puțin sânge este pompat in artere sau în cazul în care arteriolele sunt mai mari și mai flexibile și, prin urmare, opun o rezistență mai mică la fluxul de sânge.

 

Cum mentine organsimul  o tensiune arteriala normala?

 

Organismul are mecanisme care modifica sau menține tensiunea arterială și fluxul de sange. Exista niste senzori care simt tensiunea arterială în pereții arterelor și trimit semnale catre inima, arteriolele, vene, și rinichi, determinandu-le sa faca schimbari care sa scada sau sa creasca tensiunea arterială.

 

Inima se poate accelera și contracta mai frecvent și se poate scoate mai mult sange cu fiecare contractie. Ambele aceste raspunsuri cresc fluxul de sânge în artere și tensiunea arterială.

 

Venele se pot extinde și restrânge. Atunci când venele se extind, poate fi stocat mai mult sange în vene și se întoarce mai puțin sânge la inima pentru a fi pompat în artere. Ca urmare, inima pompeaza mai putin sânge, și tensiunea arteriala este mai mica. Pe de altă parte, atunci când venele devin înguste, mai puțin sânge este stocat în vene, revine mai mult sânge la inima pentru pomparea in artere, si atunci tensiunea arteriala este mai mare.

 

Arteriolele se pot extinde și restrânge. Arteriolele extinse creaza rezistență mai mică la fluxul de sânge și se produce o scădere a tensiunii arteriale, în timp ce arteriole îngustate creaza mai multă rezistență și se produce o creștere a tensiunii arteriale.

 

Rinichi pot răspunde la modificările tensiunii arteriale prin creșterea sau reducerea cantității de urină care este produsa. Urina este în primul rând formata dein apă, care este eliminata din sânge. Când rinichi produc mai multa urina, volumul de sânge care umple arterele și venele scade și aceast lucru duce la scăderea tensiunii arteriale. În cazul în care rinichii face urina mai putina, cantitatea de sânge care umple arterele și venele creste, si de asemenea tensiunea arteriala crește. Comparativ cu alte mecanisme de reglare a presiunii arteriale, modificările în producția de urină afectează tensiunea arteriala lent, pe odurata de ore și zile. (Alte mecanisme sunt eficiente în câteva secunde.)

 

Scaderea tensiunii arteriale este daunatoare pentru sanatate?

 

Oamenii care au o presiune mai mica de sânge au un risc mai mic de accident vascular cerebral, boli de rinichi si boli de inima. Sportivii, oameni care exercită în mod regulat, persoanele care isi mențin greutatea corporală ideală, și nefumatori tind să aibă o tensiune mai mica. Prin urmare, scăderea tensiunii arteriale, este de dorit, atâta timp cât acesta nu este suficient de scăzuta pentru a provoca simptome și deteriorarea organelor din corp.

 

Care sunt semnele si simptomele de tensiune arteriala scazuta?

 

  • Atunci când tensiunea arterială nu este suficient de mare pentru a livra suficient sange organelor corpului, acesteanu funcționează în mod corespunzător și pot fi temporar sau permanent deteriorate. De exemplu, în cazul în care sângele curge insuficient la creier, celulele creierului nu primesc suficient oxigen si nutrienti, iar o persoană poate simți amețita, confuza sau chiar lesina.

 

  • Trecerea de la o pozițiede sezut sau culcat într-o poziție în picioare de multe ori evidentiaza simptomele de tensiune arteriala. Acest lucru se întâmplă deoarece statul jos determina sangele sa se acumuleze în venele din partea de jos a corpului, iar acest lucru poate reduce tensiunea arterială. Dacă tensiunea arterială este deja scăzută, ridicatul în picioare poate face ca presiunea arteriala sa devina si mai scazuta, până la punctul de a provoca simptome. Dezvoltarea de amețeală sau lesin dupa sedere cauzata de scăderea tensiunii arteriale este numita hipotensiune arterială ortostatică. Indivizii normali sunt capabili să compenseze rapid presiunea scazuta creată de aceasta pozitie a corpului datorita răspunsurilor discutat anterior și nu dezvolta hipotensiune arterială ortostatică.

 

  • Atunci când există o presiune arterială insuficienta pentru a furniza sange arterelor coronare (arterele care furnizeaza sange pentru muschiului inimii), o persoană poate dezvolta dureri în piept (angina pectorala), sau chiar un atac de cord.

 

  • Când la rinichi este livrat insuficient de sange, acestia nu reușesc să elimine reziduurile din organism, de exemplu, ureea si creatinina, și apar creșteri ale nivelurilor acestora în sânge.

 

  • Socul este o condiție care pune viața în pericol în cazul în care tensiunea arterială scăzuta persistent face ca unele organe, cum ar fi rinichii, ficatul, inima, plămânii si creierul să eșueze.

 

Care sunt cauzele tensiunii arteriale?

 

Conditiile care reduc volumul de sânge, reduc debitul cardiac (cantitatea de sange pompat de inima), iar unele medicamente sunt motive frecvente pentru scăderea tensiunii arteriale.

 

  • Deshidratarea este comuna in randul pacientilor cu greață prelungită,  vărsături și diaree. Cand sunt prezente varsaturile si diareea se pierd cantitati mari de apa, mai ales în cazul în care persoana nu bea cantitati adecvate de lichide pentru a înlocui apa epuizata.

 

  • Sangerarea moderata sau severa poate goli rapid corpul unui individ de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale sau hipotensiune arterială ortostatică. Sângerarea poate rezulta din traumatisme, complicatii chirurgicale, sau de la anomalii gastro-intestinale, cum ar fi ulcere, tumori, sau diverticuloza. Ocazional, sangerarea poate fi atât de severă și rapidă (de exemplu, sângerarea de la un anevrism aortic rupt), incat provoacă șoc și deces rapid.

 

  • Inflamatia severa a organelor din interiorul corpului, cum ar fi pancreatita acuta poate determina scăderea tensiunii arteriale. În pancreatita acută, lichidul paraseste vasele de sange pentru a intra în țesuturile inflamate din jurul pancreasului, precum și in cavitatea abdominala, concentrand sângele și reducand volumul acestuia.

 

Cauze de hipotensiune datorate bolilor de inima

 

  • Muschiului cardiac slabitpoate provoca o eșuare a inimii și poate reduce cantitatea de sange pompata. Una din cauzele frecvente de muschi cardiac slabit este moartea unei parti considerabile a muschiului inimii, datorită unui singur atac de inima mai mare sau atacuri repetate mai mici. Alte exemple de condiții care pot slăbi capacitatea inimii de a pompa sânge includ medicamente care sunt toxice pentru inima, infectii ale muschiului inimii (miocardita), si boli ale supapei inimii, cum ar fi stenoza aortică.

 

  • Pericardita este o inflamatie a pericardului (sacul din jurul inimii). Pericardita poate determina lichidul sa se acumuleze în cadrul pericardului și comprima inima, limitând capacitatea inimii de a pompa sânge.

 

  • Embolia pulmonara este o afecțiune în care un cheag de sange dintr-o vena (tromboză venoasă profundă), se rupe și se deplasează la inimă și, eventual, la nivel pulmonar. Un cheag de sânge mare poate bloca fluxul de sange in ventriculul stang de la plămâni și duce la o diminuara grava de sange care se intoarce la inima pentru pompare. Embolia pulmonară este o urgenta amenintatoare de viata.

 

  • Un ritm cardiac lent (bradicardie) poate reduce cantitatea de sange pompat de inima. Frecvența cardiacă de repaus pentru un adult sanatos este între 60 și 100 de batai / minut. Bradicardia (frecventa cardiaca mai lenta 60 de batai / minut), nu produce întotdeauna scăderea tensiunii arteriale.

 

Care este tratamentul pentru scaderea tensiunii arteriale?

 

Tensiunea arteriala scazuta la subiecții sănătoși, fără simptome sau daune de organe, nu are nevoie de nici un tratament. Cu toate acestea, toți pacienții cu simptome datorită tensiunii arteriale ar trebui să fie evaluati de catre un medic. Medicul trebuie să identifice cauza tensiunii arteriale scăzute; remediile vor depinde de cauza.

 

Pentru a mentine functiile cardiace la un nivel optim si pentru a preveni aparitia de astfel de probleme de sanatate putem sa ne ajutam organismul cu remedii naturale din plante:

 

- Radacina de Gineng corean din compozitia Panax Ginseng este un remediu naturist pentru persoanele care sunt afectati de tulburari ale circulatiei de sange, care prezint aoboseala sau insomnie, dar si pentru cei care prezinta flutiatii ale tensiunii arteriale si au nevoie de o reglare.

 

- Extractul de Noni din compozitia Noni Lichid este un remediu naturist cu multe actiuni benefice asupra organismului uman. Ofera o stare generala de bine, regleaza majoritatea functiilor din organism si sporeste energia si pofta de viata.

 

- Evening Primrose Oil ajuta la buna functionare a inimii si are rol benefic in combaterea aterosclerozei, a hipertensinuii arteriale, obezitatii si trombozelor.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Hipotensiune

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Panax Ginseng82.00 Ron1-0-0100 tablete = 100 gDetalii Produs
Ginsengul corean contine saponine si steroizi naturali ce ofera organismului un echilibru al proceselor metabolice, in timp ce regleaza tensiunea arteriala si colesterolul. Combate oboseala si reduce sensibilitatea la stres, fiind un bun tonic general.
2. Noni Lichid236.00 Ron1-0-1 lingurite de sirop cu 1/2h inainte de masa946 mlDetalii Produs
Sucul de noni este un antioxidant puternic, trateaza depresia si anxietatea, regleaza somnul si tensiunea arteriala, reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
3. Evening Primrose Oil97.00 Ron1-0-1100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
Acizii grasi nesaturati din uleiul de primula echilibreaza nivelul de grasimi in organism, scade colesterolul rau, reduce riscul de placi de aterom, previne ingustarea vaselor de sange, echilibreaza functia hormonala si tensiunea arteriala.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Tensiunea arteriala scazuta(hipotensiune arteriala) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
oboseala
vedere incetosata
stare de ameteala sau confuzie
stare de lesin
respiratie rapida si superficiala
Accident vascular cerebralDetalii Afectiune
Tulburare brusca a functiilor cerebrale, determinate de aparitia unui blocaj al aportului sangvin sau de ruptura unei artere.
Aparat cardiovascularDetalii Afectiune
Aparatul cardiovascular este compus din sisteme si organe esentiale pentru supravietuirea organismului: inima, vasele de sange si sangele. Componenta critica a sistemului cardiovascular este inima.
Aritmie cardiacaDetalii Afectiune
O aritmie apare atunci cand ciclul electric normal al inimii este perturbat. Se caracterizeaza prin batai anormale ale inimii. Cand apare la o inima bolnava, poate pune viata in pericol.
AterosclerozaDetalii Afectiune
O forma de arterioscleroza caracterizata prin ingrosarea neuniforma subintimala (ateroame) a arterelor mari si medii, care poate reduce sau obstrua fluxul sanguin.
Cardiopatie ischemicaDetalii Afectiune
Dezechilibrul intre aportul si necesarul de oxigen la nivelul miocardului. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile aterosclerotice.
Hipertensiune arterialaDetalii Afectiune
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune grava, care poate creste in mod semnificativ probabilitatea de a avea boli de inima coronariene, un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, precum si alte probleme de sanatate. In termeni literali, "tensiunea arteriala" este forta cu care sangele impinge impotriva peretilor arteriali, in timp ce inima pompeaza sange. O forta mare pe o perioada lunga de timp se numeste HTA, iar aceasta poate provoca daune importante in organism.
Infarct miocardic (prevenire)Detalii Afectiune
  Necroza ischemica miocardica ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.
Insuficienta cardiacaDetalii Afectiune
Insuficienta cardiaca este o afectiune grava, in care inima nu pompeaza eficient  sange in partile corpului. Por fi afectate partea stanga, dreapta, sau chiar ambele parti ale corpului. Simptomele depinde de care parte este afectată şi de cât de severă este insuficienta cardiaca - simptomele pot fi severe. Insuficienta cardiaca poate cauza probleme si dincolo de cele evidente fizice.
AVC - acident vascular cerebralDetalii Afectiune
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta.
Boala CoronarianaDetalii Afectiune
  In general boala coronariana se datoreaza depunerii subintimale a ateroamelor in arterele mari si medii ce iriga cordul. Mai rar boala coronariana se datoreaza spasmului coronarian, care este de obicei idiopatic (cu sau fara ateroame asociate) sau se poate datora drogurilor cum este cocaina.   Ateroscleroza coronariana are in mod caracteristic un debut insidios, este deseori distribuita neregulat in diferite vase si poate interfera brusc cu fluxul sanguin catre diferite segmente ale miocardului, de cele mai multe ori datorita ruperii unei placi ateromatoase excentrice, cu tromboza intraluminala consecutiva.   Complicatiile majore ale bolii coronariene sunt: angina pectorala, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita datorita aritmiilor.   Factorii de risc sunt bine cunoscuti: niveluri sanguine crescute de colesterol (LDL-colesterol colesterolul rau), niveluri scazute de HDL - colesterol (colesterolul bun) si vitamina E serica precum si o conditie fizica precara. Riscul de boala coronariana este amplificat de fumat, regimuri alimentare bogate in grasimi si calorii si sarace in substante fitochimice (care se gasesc in fructe si legume), fibre, vit. C sau E, sau regimuri alimentare cu continut scazut in acizi grasi omega 3 polinesaturati, slaba adaptare la stres si sedentarismul. Anumite afectiuni sistemice (de ex. hipertensiunea arteriala, diabet, hipotiroidie) se asociaza de asemenea cu un risc crescut de boala coronariana.
Abces cardiacDetalii Afectiune
Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele.

0 recenzii pentru Hipotensiune

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.