Abces cardiac

Descriere Remediu Naturist

 

 
Un abces este o problema comuna, care poate fi observata cu usurinta atunci cand aceasta afecteaza pielea. Cei mai multi dintre noi se refera la aceasta ca la o umflatura inofensiva, fiind considerata o problema de o gravitate minima deoarece adesea trece de la sine sau poate necesita un tratament de scurta durata cu antibiotic si cel mult o procedura de drenaj. Exista si unele cazuri, insa, cand acest abces poate aparea la nivelul organelor vitale, cum ar fi inima, iar in aceste cazuri abcesul devine o problema cat se poate de serioasa, punand in pericol viata suferindului.
 

Ce este abcesul cardiac?

 
 
Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele. In momentul in care infectia se extinde spre peretii interiori ai inimii, probabilitatea aparitiei unui abces cardiac este din ce in ce mare. Cele mai multe cazuri de abces cardiac apar atunci cand infectia atinge valva aortica. 
 

Cauzele aparitiei abcesului cardiac

 
 
Cel mai des intalnite bacterii care pot cauza aparitia unui abces cardiac sunt stafilococii (S.aureus, S.epidermidis), insa exista si altele care pot conduce la aparitia acestei afectiuni, printre care se numara:
 
  • microbii de tip Bacteroides
  • streptococul beta-hemolitic
  • Escherichia coli
  • Enterococii
  • Haemophilus
  • pneumococii (Streptococcus pneumoniae)
 
Literatura de specialitate indica faptul ca abcesul cardiac mai poate aparea atunci cand se asociaza cu una din urmatoarele afectiuni:
 
  • traumatisme grave 
  • rani adanci
  • arsuri profunde
  • pseudoanevrism
  • pericardita purulenta 
  • infectii survenite in urma unui transplant de inima
  • prezenta unei tumori
 

Simptome

 
Endocardita infectioasa se poate dezvolta treptat sau poate aparea dintr-o data. Semnele si simptomele observate la un abces cardiac sunt cauzate, in mare parte, de endocardita infectioasa care l-a provocat. Principalele simptome includ:
 
  • febra si frisoane
  • murmur cardiac  (un sunet anormal cauzat de sangele care circula prin valvele si vasele inimii)
  • tahicardie (batai rapide ale inimii)
 
Acestea sunt principalele simptome ale abcesului cardiac, insa pot fi adeseori instotite de alte simptome mai putin specifice, precum: 
 
  • transpiratie in timpul somnului
  • dureri articulare si musculare
  • dificultati respiratorii
  • paliditate
  • tuse 
  • maini, picioare sau abdomen umflate

 

Desi simptomele mai sus mentionate pot fi asociate cu alte boli mai putin grave, precum o banala gripa specifica sezonului rece, este improbabil ca majoritatea sa apara concomitent si sa indice doar o simpla raceala, de aceea persoanele care stiu ca au probleme cardiace sau cele care observa o inrautatire a simptomelor, ar trebui sa se adreseze medicului. Umflarea mainilor este o simptoma care cel mai probabil indica o endocardita infectioasa, respectiv un abces cardiac.
 
 

Diagnostic

 
Este important de mentionat faptul ca un abces cardiac nu se vindeca in mod miraculos. Pentru tratarea corespunzatoare a acestei afectiuni, este necesara diagnosticarea din timp si prescrierea unui tratament de indata ce diagnosticul a fost confirmat. Pentru a descoperi prezenta unei infectii in organism, este nevoie de efectuarea unor analize de sange, insa acestea nu vor indica unde exact este localizata infectia. De aceea, acestea sunt relevante in momentul in care sunt asociate cu analize imagistice ale inimii, precum: 
 
  • ecografia transesofagiana
  • ecografia transtoracica
  • imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)
 
 
Ca prim pas spre despistarea unui abces cardiac se poate realiza o radiografie toracica si o electrocardiograma (ECG)  pentru monitorizarea activitatii inimii, dar aceste investigatii nu vor confirma niciodata acest diagnostic.
 

Tratamentul abcesului cardiac

 
Abcesul miocardic necesita ingrijiri medicale imediate deoarece este o afectiune ce poate pune viata in pericol pacientului. Tratamentul abcesului cardiac implica indepartarea lui si a zonei afectate pe cale chirurgicala. Pentru redarea functionalitati valvei, este nevoie de o proteza valvulara. Odihna si hidratarea in urma operatiei sunt extrem de importante pentru o recuperare rapida dupa o astfel de interventie. 
 
Prognosticul pentru pacientii cu abces cardiac este bun, atunci cand este depistat si tratat la timp. Fara ingrijiri medicale corespunzatoare, insa, acesta poate degenera si cauza complicatii grave ce pot conduce spre deces. 
 

 

Prevenirea aparitiei unui abces cardiac

 
Diagnosticarea din timp a endocarditei infectioase este primul pas in impiedicarea aparitiei unui abces cardiac. Asadar, prevenirea unui abces cardiac consta in prevenirea endocarditei infectioase. O igiena dentara corecta, tratarea infectiilor de la nivelul pielii si atentia la primele simptome care ar indica o afectiune asemanatoare endocarditei sunt masurile preventive pentru abcesul cardiac. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
dureri musculare
febracrescută la 40 de grade Celsius timp îndelungat, fără cauze evidente
murmur cardiac
dureri articulare
apar pe maini si pe mucoasa bucala mici pete rosii-violet
maini, picioare sau abdomen umflate
dificultati respiratorii
frisoane
Accident vascular cerebralDetalii Afectiune
Tulburare brusca a functiilor cerebrale, determinate de aparitia unui blocaj al aportului sangvin sau de ruptura unei artere.
Aparat cardiovascularDetalii Afectiune
Aparatul cardiovascular este compus din sisteme si organe esentiale pentru supravietuirea organismului: inima, vasele de sange si sangele. Componenta critica a sistemului cardiovascular este inima.
Aritmie cardiacaDetalii Afectiune
O aritmie apare atunci cand ciclul electric normal al inimii este perturbat. Se caracterizeaza prin batai anormale ale inimii. Cand apare la o inima bolnava, poate pune viata in pericol.
AterosclerozaDetalii Afectiune
O forma de arterioscleroza caracterizata prin ingrosarea neuniforma subintimala (ateroame) a arterelor mari si medii, care poate reduce sau obstrua fluxul sanguin.
Cardiopatie ischemicaDetalii Afectiune
Dezechilibrul intre aportul si necesarul de oxigen la nivelul miocardului. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile aterosclerotice.
Hipertensiune arterialaDetalii Afectiune
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune grava, care poate creste in mod semnificativ probabilitatea de a avea boli de inima coronariene, un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, precum si alte probleme de sanatate. In termeni literali, "tensiunea arteriala" este forta cu care sangele impinge impotriva peretilor arteriali, in timp ce inima pompeaza sange. O forta mare pe o perioada lunga de timp se numeste HTA, iar aceasta poate provoca daune importante in organism.
HipotensiuneDetalii Afectiune
Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.
Infarct miocardic (prevenire)Detalii Afectiune
  Necroza ischemica miocardica ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.
Insuficienta cardiacaDetalii Afectiune
Insuficienta cardiaca este o afectiune grava, in care inima nu pompeaza eficient  sange in partile corpului. Por fi afectate partea stanga, dreapta, sau chiar ambele parti ale corpului. Simptomele depinde de care parte este afectată şi de cât de severă este insuficienta cardiaca - simptomele pot fi severe. Insuficienta cardiaca poate cauza probleme si dincolo de cele evidente fizice.
AVC - acident vascular cerebralDetalii Afectiune
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta.
Boala CoronarianaDetalii Afectiune
  In general boala coronariana se datoreaza depunerii subintimale a ateroamelor in arterele mari si medii ce iriga cordul. Mai rar boala coronariana se datoreaza spasmului coronarian, care este de obicei idiopatic (cu sau fara ateroame asociate) sau se poate datora drogurilor cum este cocaina.   Ateroscleroza coronariana are in mod caracteristic un debut insidios, este deseori distribuita neregulat in diferite vase si poate interfera brusc cu fluxul sanguin catre diferite segmente ale miocardului, de cele mai multe ori datorita ruperii unei placi ateromatoase excentrice, cu tromboza intraluminala consecutiva.   Complicatiile majore ale bolii coronariene sunt: angina pectorala, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita datorita aritmiilor.   Factorii de risc sunt bine cunoscuti: niveluri sanguine crescute de colesterol (LDL-colesterol colesterolul rau), niveluri scazute de HDL - colesterol (colesterolul bun) si vitamina E serica precum si o conditie fizica precara. Riscul de boala coronariana este amplificat de fumat, regimuri alimentare bogate in grasimi si calorii si sarace in substante fitochimice (care se gasesc in fructe si legume), fibre, vit. C sau E, sau regimuri alimentare cu continut scazut in acizi grasi omega 3 polinesaturati, slaba adaptare la stres si sedentarismul. Anumite afectiuni sistemice (de ex. hipertensiunea arteriala, diabet, hipotiroidie) se asociaza de asemenea cu un risc crescut de boala coronariana.

0 recenzii pentru Abces cardiac

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 2 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.