Sarcopenia (pierderea masei musculare)

Descriere Remediu Naturist

Sarcopenia este un sindrom de natura geriatrica ce reprezinta pierderea progresiva a muschilor scheletici ce intervine o data cu inaintarea in varsta. Majoritatea oamenilor incep sa piarda masa musculara incepand cu varsta de 30 de ani, insa aceasta pierdere creste exponential cu varsta. Printre efectele sarcopeniei asupra corpului se numara diminuarea fortei musculare, pierderea partiala a mobilitatii, fragilitate osoasa, osteoporoza, predispozitie la fracturi, sedentarism, diabet, cresterea in greutate si, per total, pierderea independentei fizice.
 

Cauzele aparitiei sarcopeniei

 
Sarcopenia poate fi rezultatul unor cauze de natura intriseca precum schimbarile fiziologice survenite o data cu varsta sau se poate datora unor cauze extrinseci de tipul bolilor cronice, stilului de viata sau folosirii medicamentelor. 
 
Fundatia Internationala de osteoporoza sugereaza faptul ca pierderea masei musculare incepe sa apara cu precadere in jurul varstei de 40 de ani. Pierderea in volum al muschilor poate progresa mai repede atunci cand atingem varsta de 60 - 70 de ani.
 
Desi rata de scadere a masei musculare depinde de la persoana la persoana, media este de 3-8% din masa totala pe deceniu. Pierderea masei musculare presupune atat reducerea numarului de fibre musculare, cat si diminuarea marimii lor. 
 
 

De ce apare sarcopenia?

 
Pe masura ce o persoana imbatraneste capacitatea corpului de a produce proteinele necesare dezvoltarii muschilor scade. Aceasta este cauza naturala a aparitiei sarcopeniei.
 
De asemenea, schimbarile hormonale ce apar o data cu varsta isi spun si ele cuvantul asupra muschilor corpului uman. Un nivel scazut al hormonului IGF-1 (insulin-like growth factor-1) poate determina micsorarea muschilor. 
 
 

Factori de risc

 

Desi imbatranirea este cauza principala a acestei boli, exista numerosi factori de risc care contribuie la pierderea masei musculare, printre care se numara:
 

Un stil de viata sedentar

 

Sedentarismul sau un stil de viata care nu permite efectuarea regulata a miscarii fizice creste riscul aparitiei sarcopeniei.
 

Alegerile alimentare

 
Obiceiurile alimentare nesanatoase contribuie la dezvoltarea sarcopeniei, afectand ritmul in care se desfasoara declinul masei musculare. Studiile au demonstrat ca aproximativ 41% din populatia masculina si 38% din cea feminina cu varsta de peste 50 de ani mananca mai putine proteine decat cantitatea zilnica recomandata. 
 
Consumul excesiv de mancaruri care provoaca aciditate crescuta precum cele procesare si evitarea legumelor proaspete afecteaza in mod negativ masa musculara.
 

Simptome

 
Simptomele sarcopeniei difera in functie de cantitatea de masa musculara pe care o persoana a pierdut-o, insa cele mai intalnite sunt:
 
  • descresterea masei musculare
  • slabiciune corporala
  • pierderea rezistentei la efort
  • tulburari de echilibru
  • dificultati in urcarea scarilor
 

Diagnostic

 

Imagistica medicala

 
Analizele de imagistica medicala care pot oferi informatii clare cu privire la evolutia sarcopeniei sunt computerul tomograf, RMN-ul si osteodensitometria (DXA). CT-ul si RMN-ul pot diferentia grasimea de alte tesuturi moi, astfel incat sunt o metoda buna de a estima masa musculara. DXA permite evaluarea masei corporale, insa eficienta sa estepusa sub semnul intrebarii deoarece nu poate face diferenta intre retentia de apa sau grasime. 
 

Analiza bioimpedantei

 
Analiza bioimpedantei estimeaza grasimea corporala si masa musculara, fiind de ajutor in asociere cu un RMN. Totusi, aceasta analiza se poate dovedi de ajutor pentru persoanele impobilizate la pat, deoarece se efectuaza cu ajutorul unui dispozitiv portabil.
 

Masuratori antropometrice

 
Masurile antropometrice se refera la masurarea caracteristicilor fizice precum inaltime, greutate si procentajul grasimii cosrporale. 
 

Testul strangerii de mana

 
Testul strangerii de mana poate oferi indicatii cu privire la forta musculara a pacientului. O putere mai mica de 30 de kg la barbati si 20 kg la femei este un semn al sarcopeniei.
 

Remedii naturale pentru prevenirea si ameliorarea sarcopeniei

 

Exercitii fizice

 
Antrenarea muschilor ajuta la mentinerea si intarirea lor. Atunci cand nu sunt folositi, muschii se micsoreaza. 
 
Antrenamentele cu greutati sau exercitiile fizice de rezistenta contribuie la sustinerea tonusului muscular si la intarirea oaselor, ligamentelor si tendoanelor.  Este indicat sa incercam sa facem aceste exercitii cel putin de doua pri pe samptamana si sa lucram grupele principale de muschi: picioare, maini, piept, umeri, spate si abdomen. 
 
In cadrul antrenamentelor se pot folosi greutati, benzi sau aparate de sala. In lipsa lor, putem chiar sa ne folosim de propria greutate a corpului. 
 

Alimentatie

 
Un regim alimentar corect este esential in tratarea sarcopeniei, putand chiar intarzia instalarea sa. Unul din principiile de baza ale unei alimentati indreptate spre prevenirea sarcopeniei il reprezinta alegerea cu atentie a tipului de proteine pe care le consumam. Nu conteaza numai cantitatea de proteine pe care o mancam, ci si tipul acesteia. 
 
Proteinele sunt constiuite din mai multe feluri de aminoacizi. Organismul nostru poate produce doar o parte din aminoacizi, iar pe restul trebuie sa si-i asigure din alimente bogate in proteine. Din totalul de 20 de aminoacizi existenti, unii sunt considerati a fi esentiali, deoarece nu putem sa ii producem. 
 
Leucina este un aminoacid esential care are capacitati de a mentine integritatea muschilor, de aceea este important sa consumam proteine de calitate.
 
Un studiu efectuat in anul 2010 a demonstrat faptul ca leucina stimuleaza sinteza proteinelor in muschi atat la persoanele tinere cand si la varstnici. Leucina se poate gasi in cantitati mari in carnea animala precum vita, mielul, pui, peste, dar si in oua, lapte si produse lactate. 
 
Cele mai bune surse de proteine pentru prevenirea sarcopeniei sunt:
 
  • carnea de vita
  • zerul de lapte (preferabil din lapte de capra)
  • linte
  • peste (somon, macrou, ton)
  • carne de pui crescut la tara
  • kefir sau iaurt
  • oua
  • branza
 
Proteina este importanta mai ales dupa antrenamentele fizice, deoarece efortul are rolul de a distruge testul muscular ca mai apoi acesta sa se repare si sa creasca mai puternic. Pentru ca acest proces sa aiba loc fara probleme, trebuie sa consumam proteine pentru a ajuta la repararea musculara. 
 

Suplimente alimentare

 
Suplimentele alimentare pot ajuta si ele la prevenirea sau ameliorarea sarcopeniei. De exemplu, suplimentele pe baza de creatina sustin intarirea muschilor si cresterea masei musculare. 
 
In plus, asigurarea unui nivel optim de vitamina D in organism ajuta la mentinerea puterii musculare.
 

Acizii grasi Omega-3

 
Acizii grasi Omega-3 influenteaza metabolismul proteinelor si fiziologia mitocondriilor in contextul procesului de imbatranire. Ei mentin masa musculara si au propretietai antiinflamatorii, motiv pentru care pot ajuta varstnicii in a face fata mai usor acestei afectiuni.
 
Uleiul de peste si cel de seminte de sunt o sursa ideala de acizi grasi Omega-3.
 

Echilibru hormonal

 
Factorii hormonali pot avea efecte semnificative asupra masei musculare. Dupa varsta de 40 de ani este indicata efectuarea analizelor de sange pentru a tine sub control nivelul hormonilor. Daca este necesar, puteti sa urmati un tratament natural pentru tratarea deficientelor de hormon de crestere sau de testosteron. 
 
Cele mai afectate sunt femeile, o data cu aparitia menopauzei aparand si scaderea concentratiei de hormoni numiti estradioli, care afecteaza structura muschilor. 
 
 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Sarcopenia este un sindrom de natura geriatrica ce reprezinta pierderea progresiva a muschilor scheletici ce intervine o data cu inaintarea in varsta. Majoritatea oamenilor incep sa piarda masa musculara incepand cu varsta de 30 de ani, insa aceasta pierdere creste exponential cu varsta. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Atrofie musculara (tratament)Detalii Afectiune
Atrofia musculara este, de asemenea, cunoscuta sub numele de irosire musculara si reprezinta momentul în care masa musculara scade din cauza mai multor factori. 
Carcei (mioclonii, spasme musculare prin deficit de Ca, Mg)Detalii Afectiune
Spasmele musculare, de asemenea, cunoscute sub numele de fasciculaÅ£ii musculare, sunt contractii musculare involuntare, minime în intensitate ÅŸi localizate la un singur domeniu.
Dureri musculareDetalii Afectiune
  Sindromul miofascial dureros (SMD) este un mod fantezist de a descrie durerile musculare. Se referă la dureri È™i inflamaÈ›ii în È›esuturile moi ale corpului. Durerea miofasciala este o afectiune cronica care afecteaza fascia (tesutul conjunctiv care acoperă muÈ™chii).
Miastenia GravisDetalii Afectiune
O afectiune caracterizata prin slabiciune musculara episodica produsa prin pierderea sau disfunctia receptorilor acetilcolinei. Miastenia gravis afecteaza mai mult muschii masticatori, ai pleoapelor, de control si de miÅŸcare a ochilor, muschii care controleaza vorbirea, expresiile faciale, inghitirea, si chiar, uneori, muschii care controleaza miscarera limbului si gatului, precum respiratia. Majoritatea oamenilor sufera de oboseala musculara la inghitire, in efectuarea expresiilor faciale si in deplasarea ochilor si pleoapelor.Simptomele de miastenia gravis pot semana cu cele ale altor afectiuni nuerologice.
AtonieDetalii Afectiune
Atonia este o afectiune in care un muschi sau un grup de muschi in organism si-au pierdut capacitatea de a se extinde si retrage intr-un mod normal. 
Crampe musculareDetalii Afectiune
Crampele musculare constituie contractii bruste si involuntare a unuia sau mai multor muschi. Desi in general sunt inofensive, crampele musculare fac imposibila folosirea muschilor afectati pentru o perioada scurta de timp.

0 recenzii pentru Sarcopenia (pierderea masei musculare)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 9 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.